Teksti ja mittaukset: Mauri Eronen Kuvat: Valmistaja ja Mauri Eronen
Testi: NAD C 338 -vahvistin
Chromecast hifimmin
Yhä useampi nauttii musiikkinsa vain striimaamalla. NADin EISA-palkittu integroitu vastaanottaa musiikkia monin tavoin: verkosta, perinteisistä äänilähteistä ja bluetoothilla. Millainen on maailman ensimmäinen Chromecast-vahvistin?
NAD
NAD C 338 on ulkoisesti pikkuisen sliipattu versio merkin perinteisistä pikkuintegroiduista. Painikkeiden ja rullien määrä on pysynyt minimissä, mutta supermodernista älylaitteesta poiketen sen ohjaukseen ei onneksi vaadita puhelinsovellusta – sekin toki onnistuu.
Vahvistin on osa valmistajan Hybrid Digital -mallistoa, johon kuuluu kaksi muutakin vahvistinta. C 338 on Hypexin d-luokan päätteitä käyttävän kolmikon edullisin ja pienin. Mallit C 368 ja C 388 tarjoavat enemmän tehoa, monipuolisemman näytön sekä sarjaportteineen ja triggereineen enemmän ohjausmahdollisuuksia. Niissä on myös mdc-korttipaikka lisäottoja varten. Chromecast on kuitenkin vain C 338:ssa.
Perinteiset sävynsäätimet on korjattu yhdellä vivulla, bass eq:lla. Se korostaa 80 hertsin taajuusaluetta noin kuudella desibelillä ja leikkaa jyrkästi pois alle 50 hertsin äänet. Korostus alkaa noin 120 hertsin kohdalta, ja asetuksella voi sekä muhevoittaa pikkukaiuttimen ääntä että samalla suojata sen bassoelementtiä yliohjautumiselta.
Tehoa D-luokan Hypex-moduulille luvataan 50 wattia jatkuvana kahdeksaan ja neljään ohmiin. Hetkellistä saadaan kuitenkin selvästi enemmän, ja luvatut 90/150/200 wattia saavutetaan. Sama UcD102-vahvistin on nähty aiemmin esimerkiksi NAD D3020 -designvahvistimessa.
Kuulokeliitäntä on kytketty oikeaan kuulokevahvistimeen, ja se toimii laadukkaasti suuren tai voimakkaasti vaihtelevan impedanssin kuulokkeilla.
Musiikkia kaikkialta
NADin valttikortteja ovat sen striimausominaisuudet, joita ei ole ennen nähty tässä laajuudessa integroidussa vahvistimessa. Bluetoothin ja Spotify Connectin lisäksi appi- tai webbisisällön toisto onnistuu napin painalluksella Chromecast-tuen ansiosta.
Digitaalisia lähteitä voi kytkeä neljä, kaksi optisesti ja kaksi koaksiaaliliitäntöihin. Digilähtökohdista huolimatta NAD ei ole unohtanut analogisia äänilähteitä. Kahden rca-liitännän lisäksi on mm-levysoitinotto.
Verkkotoimintojen käyttöönotto on hyvin suoraviivaista. Puhelimeen ladataan Google Home -sovellus, joka liittää puhelimen vahvistimen väliaikaisesti luomaan wlan-verkkoon. Asetusten tallennusten jälkeen sekä puhelin että vahvistin siirtyvät käyttämään valittua langatonta verkkoa.
Ohjelmistopäivityksen C 338 teki hieman turhan omatoimisesti. Tehomittauksen yhteydessä vahvistimen suojapiirit aktivoituvat ja virtojen sammuttamisen jälkeen vahvistin päätti alkaa päivittämään firmistään. Tämä aiheutti hetken hämmennyksen, sillä ruudussa näkyi vain yksi viiva, joka ensi näkemältä vaikutti virhetilanteelta. Käyttöohjeesta vianetsinnän hakemisen jälkeen asioiden oikea laita selvisi.
Hieman sovelluksesta riippuen vahvistimen voimakkuutta voi säätää joko suoraan puhelimen äänenvoimakkuuspainikkeilla tai käyttöliittymän liukusäätimellä. Spotify tottelee painikkeita, mutta esimerkiksi TuneIn vaatii kosketusnäytön käyttöä.
Spotify kysyi itse, että aletaanko musiikkia toistaa juuri verkosta havaitulla laitteella. Nimi C 338:n tiedoissa voisi olla kyllä kuvaavampi kuin Lenbrook-emoyhtiö, josta laitteen ostaja ei välttämättä ole koskaan kuullut.
NADilla on myös oma ohjainsovellus, mutta se ei tarjoa mitään mikä ei jo olisi mahdollista kaukosäätimellä tai Chromecast-yhteensopivista sovelluksista. Lisäksi sovelluksen voimakkuussäädön ja puhelimen omien painikkeiden välit menevät hieman limittäin niin, että aina nappulan painaminen ei muuta voimakkuutta ja toisinaan yksi painallus muuttaa voimakkuutta jopa 12 desibeliä. Spotifyssä yksi painallus toimii aina viiden tai kuuden desibelin, Tidalissa yhden tai kahden desibelin pykälin.
Chromecast on oiva apuväline Chrome-selaimessa tapahtuvan sisällön toistoon hifisetissä. Vaikkapa Youtuben ääni siirtyy cast-painikkeella. Chromecast on tietokoneella rajoittunut selainsisällön siirtoon, sillä esimerkiksi Spotifyn tai Tidalin omissa työpöytäsovelluksissa ei ole mahdollisuutta ohjata toistoa Chromecast-laitteelle.
Onneksi NADissa kuitenkin on Spotify Connect, sillä Spotifyn webbiversio on rajoittunut ja toimii epävakaasti Chromecastin yli. Spotify Connectin ansiosta ohjaavaa laitetta voi vaihtaa lennossa, ja musiikki toistuu katkotta NADin kautta. Tidalin nettisoitin taas on Chromecast Audio -yhteensopiva ja toimii loistavasti.
Mitä yhteensopivuus sitten tarkoittaa? Chromecast toimii selaimesta kahdella eri tavalla riippuen siitä tukeeko sivusto Chromecastia suoraan (Chromecast-enabled). Tuen tunnistaa siitä, että Chromecast-logo sijaitsee suoraan toistoikkunassa. Niin sanottu tab casting taas ohjaa kaiken sivulla kuuluvan äänen Chromecast-laitteelle, mutta se on teknisesti rajoittuneempi.
Vaikka esimerkiksi Youtube Googlen tuotteena on toki Chromecast-yhteensopiva, ei se toimi natiivisti vain ääntä toistavan NADin – tai Chromecast audion – kanssa. Youtuben toisto katkeilee tehokkaallakin tietokoneella helposti, koska siinä tietokone lähettää reaaliajassa striimiä vastaanottimelle. Selaimessa tällainen tab casting näkyy myös nimellä chrome audio mirroring.
Ongelmana Youtube-videoiden äänen castaamisessa on helpon pätkimisen lisäksi toiston suuri viive. Huulisynkka on pahasti pielessä, joten Chromecast soveltuu parhaiten musiikin tai musiikkivideoiden toistoon.
Tidalin nettisoitin sen sijaan tukee Chromecastia suoraan. Se ei välitä tietokoneen suorituskyvystä, sillä toistoa vain hallitaan selaimesta, mutta Chromecast-laite tekee striimaamisen itsenäisesti. Tietokoneen voi vaikka sammuttaa, kun toiston on ensin aloittanut.
Kun voimakkuutta säätää Chromecast-enabled-sivustolta, vaikuttaa se suoraan C 338:n omaan voimakkuuteen, aivan kuten Spotify Connectilla. Vahvistin myös reagoi toiston kontrolleihin nopeammin.
Kun toiston on aloittanut puhelimesta, Spotifysta tai vaikkapa Tidalista, toimii ohjaus myös NADin omalla kaukosäätimellä. Musiikin voi pysäyttää, ja raitoja voi skipata ilman sovellusta.
Rauhallinen
C 338:n kanssa ennakko-odotukset d-luokkaisuuden tuomasta kylmyydestä tai turhasta suoraviivaisuudesta voi unohtaa. Ääni on kerrassaan seesteisen rauhallinen. Toisto säilyy kontrolloituna ja miellyttävänä aina suurimpiin voimakkuuksiin asti, joskin samanlainen hillitön pauke kuin vertailuvahvistimella (Musical Fidelity M6 500i) jää uupumaan. Jossain vaiheessa NAD vain hiipuu, mutta tekee sen arvokkaasti.
Erityistä on toiston puhtaus voimakkuudesta riippumatta. Luonne on selvästi särmiä tasoittelevaa, mutta samalla NAD on yksi miellyttävimmistä pikkuvahvistimista, joita olemme testanneet. Ei myöskään voi puhua suttuisuudesta tai nyanssien puutteesta, vaikka jostain syystä häviöllisestikin pakatun musiikin toisto Spotifysta tuntuu C 338:lla huomattavasti vähemmän häiritsevältä.
Siinä missä äärimmäisen tarkoilla vahvistimilla siirtyminen Spotifysta Tidaliin tai kompressoidusta hötöstä akustiseen superäänitteeseen ilmenee suurena harppauksena laadussa ja selkeydessä, ei NAD tunnu olevan niin justiinsa. Se soittaa nipottelematta ja viihdyttävästi kaikenlaista humppaa ja jumppaa. Kotikuuntelussa pitkään ollut NAD tuntui viihtyvän erinomaisen hyvin kompaktin HM-32-rakennussarjakaiuttimen (HM 4/2013) parina. Pikkuruinen setti ei tarvitse muita komponentteja. Musiikki raikaa lähiverkon ja bluetoothin yli
Musiikkia, helpommin
NAD C 338 ei tarvitse oikeastaan mitään muuta kuin kivat kaiuttimet vierelleen. Musiikin toisto puhelimelta tai tietokoneelta hoituu napin painalluksella tavalla tai toisella sovelluksesta riippuen. Bluetooth, Spotify Connect ja Chromecast pitävät huolen siitä, että äänilähteistä ei tule pulaa.
Seesteinen mutta kontrolloitu, sopivasti keskinkertaisten äänitteiden rosoa silotteleva ääni sopii mahdottoman hyvin NADin kaltaisen vahvistimen palettiin. Eikä se ole älypuhelinriippuvainen, kunhan toiston saa ensin käyntiin, ohjaus kun sujuu ihan perinteisellä kaukosäätimellä.
Hinta- ja kokoluokassaan NAD C 338 on ominaisuuksiltaan ja äänenlaadultaan harvinaista herkkua. Se on loistava tuote, joka madaltaa kynnystä kuunnella musiikkia.
+ Rauhallinen mutta viihdyttävän miellyttävä ääni
+ Bluetooth, Spotify Connect ja Chromecast
+ Pieni tehonkulutus
+ Kaukosäädin ohjaa verkkotoistoa
– Chromecast audio ei tue Youtubea suoraan