Mauri Eronen
Teksti ja kuvat: Mauri Eronen
KOKEILU Sennheiser HE 1 -kuulokkeet
Harvojen herkkua
Sennheiserin lippulaiva kiersi maata tiukalla aikataululla. Kävimme ottamassa tyypit 62 000 euron kuulokejärjestelmästä.
HE 1 on seuraaja Sennheiserin 90-luvun alussa esitellylle elektrostaattiselle edelläkävijälle, Orpheukselle. Muutaman vuoden ajan tuolloin valmistettua Orpheusta kehuttiin maailman parhaaksi kuulokkeeksi, ja kulkipa reilu vuosi sitten ensimmäistä kertaa esitelty HE 1:kin alkuun Orpheus-nimellä.
Alkuperäisestä Orpheuksesta poiketen HE 1:n putkien lämpenemistä ei tarvitse odottaa 20 minuuttia. 20 sekunnin odotus kuitenkin vaaditaan, kun virtojen kytkemisen jälkeen säätörullat ja putket kohoavat esiin Carrara-marmorista valmistetusta rungosta. Kuulokkeet sijaitsevat laitteen päällä, niin ikään motorisoidun lasikannen alla. Suunnittelijan mukaan järjestelmä toimii optimaalisesti noin puolen tunnin jälkeen.
HE 1 on muutakin kuin vahvistin ja kuulokkeet. Keskusyksikössä on liitännät moderneille digitaalilähteille usb mukaan lukien. Kaikkiaan kahdeksan ESS Sabre ES9018 -dacia osaa koaksiaalisen ja optisen s/pdif -äänen lisäksi hoidella myös tietokoneelta tulevan dsd-signaalin.
Da-muuntimen jälkeen esivahvistus 300 volttiin tehdään kahdeksan tyhjiöputken avulla. Putket on eristetty ulkomaailmasta kvartsilasikuvuin.
Lopullinen vahvistus tapahtuu alkuperäismallista poiketen vasta kuulokkeissa, joka valmistajan mukaan vähentää kaapelissa tapahtuvia häviöitä. Taajuusalueeksi ilmoitetaan 8 – 100 000 Hz ja säröksi 0,01 % 100 desibelin tasolla.
Itse kuulokkeissa käytetään sametin ja nahan lisäksi lukuisia metalleja. Elektrostaattikuulokkeen platinahöyrystetyt kalvot ovat 2,4 mikrometriä paksut, ja ne värähtelevät kultahöyrystettyjen keraamisten elektrodien välissä. Kuulokkeiden runko on alumiinia ja kaapeli hopeoitua kuparia.
Kuulokeosassa käytetään ylellisiä materiaaleja ja arvokkaita metalleja. Viimeinen vahvistus tapahtuu vasta aivan korvien äärellä kaapelin vaikutuksen minimoimiseksi.
Mauri Eronen
Vaivattoman täydellinen
Sointia leimaa vahvimmin eleetön helppous ja samettisuus. Nopeus ja sävykkyys ulottuu kontrabasson säveliin, jotka etenevät tarkasti ja mielettömällä sävelerottelulla. Crossfeed keskiasennossa tuntuu muokkaavan äänikuvaa hyvin kaiutinmaiseksi niin, että ilmavuutta on kuulokkeille harvinaisen paljon. Sukulaissointia merkin muihin huippukuulokkeisiin on siinä, että toisto on täysin ärsyttämätön. Diskantissa on selvästi enemmän erottelua ja säihkettä kuin 600-sarjassa, mutta tasapaino on 800:sta mehevämpi ja miellyttävämpi.
Basso murahtaa tanakasti ja koskettaa helposti pohjamutia. Samalla siinä on sympaattista pyöreyttä joka mehevöittää rokkia vallattoman paljon rehevämmäksi. Suuretkaan voimakkuudet eivät hetkauta ääntä, vaan vola tuntuu vain kasvavan kappale kappaleelta. Minkäänlaista suttaavaa peittoilmiötä ei pysty havaitsemaan, sillä soundi on puhdas ja elementit erotteleva korvien äärirajoille asti.
Kuulokkeet ovat päässä erittäin mukavat, ja vaikka ne päästävät ulkomaailman äänet hyvin selkeästi sisään, tuntuu ne korville asetettaessa astuvansa eri maailmaan.
Vaikka kuuloke tarjoaa musiikin osatekijät hyvin selvinä osakokonaisuuksinaan, pysyvät ne silti yhtenä nautittavana ja koheesina kokonaisuutena. Äänten alukkeet, lopukkeet, puhaltajien suun työskentely, jazzin fiilispohjaiset vuoropuhelut kaikki välittyvät suoraan korviin.
Toisaalta musiikkiin täytyy keskittyä. Mikroinformaation suuri määrä pakottaa paneutumaan, eikä perusmiellyttävän toistimen tapaan ääntä oikein voi jättää taustalaulajan rooliin. Persoonallisten laulajien äänet personoituvat toiseen potenssiin, mutta silti liioitteleva imitaattoriefekti puuttuu.
Basso pysyy hämmästyttävän tarkkana jopa vaikealla matskulla. Pientä kompressiota saattaa olla tai sitten kuuloke ei vain heittäydy holtittomaksi. Mikä parasta, koko muu äänialue säilyy herpaantumattomana vaikka alakerrassa tapahtuisi mitä.
Kuuntelun edetessä tunnin paremmalle puolelle mielikuva täydellisestä toistosta vain vahvistuu – olipa äänilähteenä sitten cd tai Tidal.
Kaikki vahvistimen toiminnot ovat käden ulottuvilla tukevan metallikapulan ansiosta.
Mauri Eronen
Älyttömän hyvä
62 000 euron hintaa ei voi järjellä perustella, mutta kaikkien aikojen parhaalle kuulokeäänelle ei oikein voi asettaa hintalappua. Sennheiser HE 1 on kokonaisvaltainen elämys, niin käytöltään kuin ääneltäänkin, ja sen viehätys vain kasvaa putkien ja kuulijan lämmetessä. Tästä tulee alkuperäisen tapaan keräilykamaa. Jos kuuntelumahdollisuus järjestyy, kannattaa siihen tarttua.
Sennheiser HE 1
Hinta: 62 000 €
Lisätietoja: sennheiser.com
Ottoliitännät: optinen ja koaksiaalinen s/pdif, usb, rca, xlr
Lähdöt: rca, xlr, 2x kuuloke
Lepotilassa putket ja säätimet piiloutuvat. Keskusyksikkö hyväksyy ääntä analogisissa ja digitaalisissa muodoissa, myös tietokoneelta.