Kari Nevalainen
Kokeilussa Pro-Ject Juke Box S2 -levysoitin
Levari sisäänrakennetulla vahvistimella ja bluetoothilla? Pro-Ject kutsuu Juke Box S2:ta audiofiilituotteeksi. Sitä se ei ole. Soittimella on kuitenkin tärkeä viesti: älkää olko sokeita valmistajan näkökulmalle.
Esimerkki: Kaiutinvalmistaja päättää pitkään pähkäiltyään lanseerata vanhasta mallista uuden version. Reunat pyöristetään, pintaa kiillotetaan, vanhat liittimet vaihdetaan uusiin. Siinä kaikki. Uudet piikit ehkä. Tätä tärkeää avausta valmistaja esittelee messuilla sydän pomppien.
A big deal? Ei ole, kun asiaa tarkastelee äänenlaatuun fiksoitunut audiofiili. Toisin on valmistajan näkökulmasta. Tuotantotekniset ja -taloudelliset kysymykset ovat epäilemättä valvottaneet useita öitä. Mistä löytyy pyöristykset osaava kotelonvalmistaja ja mistä uusi lakkaus? Mitä tämä maksaa? Minkälaisiin liittimiin on varaa?
Tästä vinkkelistä oikea kysymys ei ole se, kuinka huippuluokkaa Juke Box S2:n ääni on tai ei ole. Tai voiko sisäänrakennetun riaa-asteen ohittaa (kyllä voi) ja korvata jollakin mahdollisesti ihanammin soivalla riaa:lla? Tai pitäisikö d-luokan vahvistin korvata (sen voi korvata) parempiäänisellä? Kannattaisiko valmiiksi asennettu satasen äänirasia vaihtaa 500:n tai 1 000 euron malliin hulppeamman äänen toivossa?
Vääriä kysymyksiä. Tällaisia pohtivat vain audiofiilit. Eivät ne, joille 700 euron hintainen Juke Box S2 on suunnattu. Pro-Jectilta löytyy kyllä levysoittimia sekä riaa-asteita hienosäätöä ja virittelyä himoitseville. Juke Box S2:n kannalta olennaista on vain, täyttääkö se valmistajan sille antaman tehtävän? Ja mikähän se on?
Olla itseriittoinen, tilaa viemätön, siedettävän näköinen soittopeli, joka pika-asennuksen jälkeen on heti valmis soittamaan lp-levyjä tai digitiedostoja bluetoothilla. Käytön pitää olla itsestään selvää ja äänenlaadun tarkoitukseen riittävän hyvä.
Juke Box S2:lla ja sen pontevalla, elämäniloisella ja pidäkkeettömällä esitystavalla pääsee täysin rinnoin nauttimaan vinyylilevyjen huippuäänitysten kompressoimattomasta äänestä.
Pro-Ject Juke Box nyt ja aiemmin
Samantyyppisiä levysoitin–vahvistin–kaiutin-musiikkikeskuksia oli jo viime vuosisadan puolivälissä. Pro-Ject esitteli ensimmäisen Juke Boxinsa kymmenisen vuotta sitten. Se toi yhteen valmistajan Debut III -levarin, Phono Box II -riaa:n, Speed Box II -esivahvistimen ja Stereo Box -vahvistimen. Erikseen ostettuna paketti maksoi noin 300 euroa enemmän kuin Juke Boxina.
Vuonna 2017 oli Juke Box E:n vuoro. Se oli rakennettu Pro-Jectin Primary-pyörittimen ympärille Ortofon OM 5E -äänirasialla. Vahvistintehot kasvoivat 20:stä 25 wattiin, ja laite päivitettiin nykyaikaan lisäämällä bluetooth-vastaanotin. Uunituore Juke Box S2 lisää E:hen laadukkaamman akryylilevylautasen sekä muutaman kympin kalliimman Pro-Ject Pick-it 25A -äänirasian.
Siinä missä Juke Box E kiiltää mustana, valkoisena tai punaisena, pähkinäpuu- tai eukalyptusviilutettu Juke Box S2 näyttää elegantimmalta, vähemmän huomiota herättävältä. Klassisemmalta. Laite näyttää levysoittimelta, vaikka sisällä on niin riaa-aste kuin 50 watin vahvistinkin, joka lisää vapausasteita kaiuttimien valintaan ja takaa uskottavammat äänenpaineet vaikkapa kotijuhlissa, joiden taustamusiikin toistajaksi Juke Box S2 on kuin luotu.
Soitinosa on entisenlainen: 8,6 tuuman suora alumiiniäänivarsi safiiriripustuksella, (kumi)hihnaveto ja värähtelemätön synkroninen moottori dc-virtalähteellä. Alla on hieman perustasoa paremmat tassut. Linjalähtöjä on kaksi, joista toinen on kiinteä ja toinen säädettävä esimerkiksi aktiivikaiuttimille tai erilliselle päätevahvistimelle.
Käyttöönotto ei vaadi kuin kuljetusvarmisteiden poiston, hihnan kiepsauttamisen paikalleen vetopyörään ja levylautasen ympärille sekä kaiuttimien kytkemisen. Neulavoima, sivuttaisvedon kompensointi ja muut säädöt on esiasetettu tehtaalla.
Laite herää painamalla kolme sekuntia etulevyn kiertokytkintä. Samalla kytkimellä valitaan sisääntulo, ja sitten vain kuuntelemaan. Kaukosäätimellä hoituu voimakkuuden säädön ja otonvalinnan lisäksi loudness, mykistys ja sävynsäädöt.
Kuuntelua holistisesti
Heti ensimmäisestä lp-levystä (Don McLean: Don McLean, 1972) lähtien oli selvää, että äänessä ei ollut mitään, mikä suoraan estäisi ottamaan vastaan levyiltä kantautuvaa ääntä ja musiikkia. Päinvastoin. Ääni oli jopa sellainen, että ei tehnyt yhtään mieli kuulla samaa (esimerikiksi Beaux Art Trio: Joseph Haydn, The Piano Trios, Vol. 2, Philips 1977) cd-levyltä tai ylipäätään digitaalisesti.
Tietenkään äänessä ei ollut sitä huimaa resoluutiota, mihin parhaat levysoitin–äänivarsi–äänirasia-yhdistelmät pystyvät. Vaihtamalla Ortofon OM 5E:n omaan Pick-it 25A -rasiaan Pro-Ject on hakenut ääneen lisää läpikuultavuutta ja yksityiskohtaisuutta – ja ehkä siinä onnistunutkin. Olennaista on kuitenkin se, että Juke Box S2:lla ja sen pontevalla, elämäniloisella ja pidäkkeettömällä esitystavalla pääsee täysin rinnoin nauttimaan vinyylilevyjen huippuäänitysten kompressoimattomasta äänestä.
Sama pätee riaa-esivahvistimeen ja vahvistimeen. Varmasti on olemassa sielukkaammin soivia riaa-korjaimia tai terävämmin potkivia päätevahvistimia kuin mitä on tarjolla Juke Box S2:ssa, mutta musiikkia kuunnellessa ne tuntuvat vain sivuseikoilta. Pointti on kuunnella musiikkia, ei kaivella ihanneääntä.
Kaiuttimet
Pro-Ject tarjoaa Juke Box S2:ta pakettina Speaker Box 5S2 -kaiuttimien kera. Paketin hinta on 1 000 euroa. Houkutin on, että Juke Box S2:sen kylkiäisenä kaiuttimet saa pari sataa euroa halvemmalla normaalin 500 euron parihinnan sijaan.
Juke Box Speaker Box 5S2 on 5-kiloinen, pieni (16 senttimetriä leveä ja 27 korkea) bassorefleksikaiutin 25-millimetrisellä silkkidomella neodyymimagneetilla ja lasikuitukartioisella 150 millimetrin bassoäänisellä. Sisältä rimoitettu mdf-kotelo on päältä puuviilutettu. Vahvistimelle 88 desibeliä herkkä 8-ohminen kaiutin ei tuota vaikeuksia. Alarajataajuus on 55 hertsin hertsin tuntumassa.
Vertasin kaiuttimia lyhyesti kirjahyllyssä maleskeleviin, hieman anakronistisesti soiviin JPW Goldeihin, ja olihan siinä aika iso ero Speaker Boxin hyväksi siinä mielessä, että ääni oli täyteläisempi, säröttömämpi ja puhtaampi ja kaikin puolin kehittyneemmän oloinen. Valinta ei silti olisi audiofiilille helppo, sillä nykyisin on tarjolla vino pino tosi laadukkaita, neutraalimmin soivia 500 euron kaiuttimia, eivätkä kaikki 300 euron kaiuttimetkaan ole toivottomia.
Sitten ymmärsin kysymyksen kaiuttimistakin menevän aiheen ohi. Juke Boxin potentiaalinen ostaja haluaa soitinpaketin. Hän ymmärtää, että ääntä ei lähde ilman kaiuttimia ja ostaa samalta kauppiaalta Pro-Jectin kaiuttimet pakettihintaan. Siinä se. Olisiko jokin toinen kaiutin ollut mahdollisesti vielä vähän paremmin soiva, ei häntä huoleta. Nyt hänellä on kaikki ja asiat hyvin.
Kävin läpi levykokoelmaani sieltä täältä. Enkä voi muuta sanoa kuin että Juke Box S2 tarjosi tyydyttäviä hetkiä hienon musiikin parissa. Ei tullut mieleenkään alkaa hifistellä ja kaivella äänenlaadun ääripäätä. Sitä varten on toiset laitteet ja toiset aatteet.
Vastaa tarpeisiin
Juke Box S2 -paketti toimi hienosti sille kaavaillussa käyttötarkoituksessa ja teki sen mitä piti. Siihen nähden äänikin oli varsin säällinen. Kun kyse on 1 000 euron paketista kaiuttimineen ja kaapeleineen, niin kyllä sillä rahalla pitää jo vähän laatua saadakin.
Juke Box S2 on suunnattu heille, joille ”kaikki samassa paketissa” elämäntilanteeseen suhteutettuna tai muusta syystä sopii parhaiten. Miksi ei myös ”vasta kasvaville audiofiileille”, kuten Pro-Ject asian muotoilee. Audiofiileilläkin on kakkosasuntoja tai mökkejä, jonne ei ole tarkoituksenmukaista raahata räkillistä erillislaitteita. Juke Boxin saa nopeasti kaapattua mukaansa.
+ Aidosti erilainen pakettistereo | Käyttöönoton helppous | Kaukosäädin