Teksti ja kuvat: Mauri Eronen
Kokeilussa Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet
Sonyn langattomien vastamelukuulokkeiden huippumalli WH-1000XM3:n luvataan tarjoavan markkinoiden parasta melunvaimennusta. Sen teki jo edeltäjämalli WH-1000XM2, mutta voidaanko parhaasta pistää vieläkin paremmaksi?
Hifimaailman kesänumerossa 4/2018 vertailimme vastamelukuulokkeita. Vertailun voittajaksi selviytyi yksimielisesti Sonyn WH-1000XM2, joka oli sekä äänenlaadultaan, käyttömukavuudeltaan että melunvaimennukseltaan paras. Sony väittää uutuusmalli WH-1000XM3:n päihittävän edeltäjänsä ainakin melunvaimennuksen osalta.
Uudessa mallissa akun lataukseen käytetty micro-usb-liitäntä on vaihtunut usb-c-tyyppiseksi. Kuulokkeiden kupeissa on nyt selvästi enemmän tilaa korvien ympärillä. Käyttömukavuus on kokonaisuutena parantunut.
Oikeanpuoleista kuulokekuppia sipaisemalla voidaan säätää äänenvoimakkuutta tai vaihtaa raitoja. Sormenpäällä tuplakoskettamalla toisto pysähtyy tai jatkuu. Asettamalla kämmenen napakasti kuulokkeen päälle vastamelutoiminto menee pois päältä ja kuulokkeet voimistavat samalla ulkoisia ääniä.
Rauha vallitsee
Vastamelutoiminnon kytkeminen päälle aiheuttaa oudon reaktion. Se vaimentaa esimerkiksi auton kohinoita ja rengasmelua niin paljon, että hetken tuntuu siltä kuin korvat olisivat menneet lukkoon. Vaimennuksen teho tuntuu suorastaan surrealistiselta, kun Volkkarista tulee kertaheitolla Maybach. Edeltäjämalliin verrattuna XM3:n aktiivivaimennuksen pohjakohinakin on selvästi alhaisempi.
Vaimennuksen teho tuntuu suorastaan surrealistiselta, kun Volkkarista tulee kertaheitolla Maybach.
Uutuusmallin vaimennus toimii paremmin kaksin tavoin. Eron huomaa jo kuulokkeita päähän laittaessa, mikä on merkki siitä, että passiivinen vaimennus on parantunut. Yhdessä paremman passiivisen vaimennuksen sekä alhaisemman pohjakohinan kanssa kokonaisuus on selvästi hiljaisempi.
Sony kertoo, että uudessa mallissa on myös mukana ilmanpainetta tasaava toiminto, jonka pitäisi helpottaa oloa lentokoneessa. Valitettavasti nousun ja laskun aikana kuulokkeita ei ainakaan Finnairilla saanut pitää päässä, eikä toimintoa päästy tositilanteessa kokeilemaan.
Toisinaan autolla matkustaessa vastamelu tuntui katkeavan itsestään lyhyeksi aikaa, kun vastakkaisella kaistalla tuli vastaan iso rekka. Nopea paineenvaihtelu ja heilahdus ilmeisesti onnistui huijaamaan uutta vastameluprosessoria.
Älykkäitä toimintoja
Kuulokkeiden puhelimessa toimiva ohjainsovellus sisältää lisäominaisuuksia, joita ei pelkistä kuulokkeista voi aktivoida. Sillä pystyy esimerkiksi optimoimaan melunvaimennuksen sen mukaan onko käyttäjä liikenteessä vai paikallaan toimistossa.
Sovelluksesta voi säätää ulkoisten äänien voimakkuutta ja tarvittaessa tehostaa erityisesti puheäänen taajuusaluetta. Jokaiselle toiminnolle voi määritellä asetukset erikseen, joten kävellessä kuulokkeet eivät vaimenna autojen ääniä täydellä teholla.
XM3 on bassotoistoltaan hieman edeltäjäänsä tukevampi, varsinkin vastamelutoiminto aktivoituna. Sovelluksessa on kuitenkin taajuuskorjain, jos muhevuutta ei hiljaisemmassa ympäristössä kaipaa. Bassotoisto on dynaamista ja ulottuu aivan pohjamutiin.
Joillakin äänitteillä saattaa tuntua siltä, että ääni tulee liikaa pään sisältä. Normaalisti tätä varten kuulokekäyttäjät ovat tottuneet turvautumaan crossfeed-toimintoon, mutta Sonyn sovelluksessa on oma sound position control, jolla äänen tulosuuntaa voi muuttaa. Etu- tai takaviistosta viis, mutta kuuntelijan eteen asetettunakin efekti on hieman turhan voimakas.
Vaikka akulle luvataan vastamelutoiminnolla jopa 30 tunnin käyttöaika, toimii kuuloke myös täysin passiivisena. Jos laturissa riittää hönkä, saa kymmenen minuutin latauksella valmistajan mukaan jopa viisi tuntia kuunteluaikaa.
Muhevaa bassoa
Sointi on tukevampi ja keskisävyiltään nasaalimpi kuin XM2:ssa. Toisto on selvästi viritetty hieman kaupallisempaan suuntaan, mikä ei välttämättä hälyisissä tiloissa ole pahitteeksi, mutta rauhallisissa kotioloissa edeltäjä on neutraalimpi ja tasapainoisempi.
Rasittavia piirteitä sen sijaan ei ole. Diskantti on sävykäs ja siisti. Se bassokin ulottuu aivan pohjamutiin ja pysyy tarkkana.
XM3 on edeltäjäänsä hieman herkempikin, joten ääntä saa heppoisesta kuulokelähdöstä enemmän. Impedanssin osalta kuuloke ei tuota ongelmia. Aktiivitilassa impedanssivaste on tavalliseen tapaan viivasuora ja passiivisena bassoja kohti nouseva.
Omassa rauhassa
Testivoittajasta periytynyt uutuusmalli WH-1000XM3 tekee sen mitä lupaa. Melunvaimennus on entistä tehokkaampi, minkä lisäksi vastameluprosessorin tuottama pohjakohina on saatu hiljaisemmaksi. Sonyn kuulokkeet ovat testatuista vastamelukuulokkeista selvästi tehokkaimmat vähentämään ympäristön melua.
Äänensävy sen sijaan on muuttunut hieman loudnessmaisemmaksi. Ääripäät korostuvat kaupallisemmaksi, mikä ei liikennevälineissä ole aina paha juttu, mutta kotioloissa edeltäjä oli neutraalimpi. Toistoa voi kuitenkin muokata helposti omaan makuun sopivaksi älypuhelinsovelluksesta.
+ Supertehokas vastamelutoiminto | Ohjainsovelluksen monipuoliset toiminnot |
Erittäin miellyttävä päässä | Korkea herkkyys ja helppo kuorma | Ulottuva basso
– Toisto ei korjaamatta niin luonnollinen kuin edeltäjämallissa
Lisätietoja: www.sony.fi
Hinta: 380 €
Paino: 253 g
Rakenne: suljettu
Elementti: dynaaminen
Sijainti: korvan ympärillä
Liitin: 3,5 mm
3,5/6,3 mm -adapteri: ei
Kaapelin pituus: 1,2 m
Bluetooth: 4.2, aptx-hd, ldac
Ilm. akunkesto: 30-38 h
Latausliitin: usb-c
Headset-toiminto: kyllä
Koko testi mittauksineen Hifimaailman 14.11. ilmestyvässä numerossa 7/2018