Kaiuttimen takana on varta vasten teetetty juhlaraha.
Kun pieni on kaunista
Suomi on pienen pieni maa. Siihen nähden on hienoa, että joskus ponnistelu myös vie jonnekin. Penaudion kaiuttimet on noteerattu kansainvälisesti. Suomi 100 -malli korostaa niitä lähtökohtia, joista se pienikin aikanaan ponnisti.
6.6cx on valkoinen kaiutin, jossa on näkymättömästi etulevyyn kiinnittyvä sininen kaiutinverkko.
Sami Penttilä
Mistä kaikki sitten alkoi? Monen vaiheen jälkeen, 15. huhtikuuta vuonna 1999 syntyi ensimmäinen Penaudio-kaiutin, malli 7.6cx.
Itse kaiutin oli pienikokoinen kaksitie, joka perustui Seasin koaksiaalielementtiin. Diskantti oli kangaskalotti ja sitä ympäröivä basso-keskiääninen polypropyleenia. Kehitysprosessi kattoi laajat kuuntelukokeet musiikkialan ammattilaisten avulla. Käytettynä, silloin harvoin kun sitä on tarjolla, on malli löytänyt uuden kodin nopeasti. Lisää Penaudiosta ja Sami Penttilästä jutun yhteydessä olevasta haastattelusta.
Tribuutti
Alun lyhyt johdanto on perusteltua. Kuunteluun saapunut 6.6 on nimittäin Sami Penttilän mukaan tribuutti alkuperäiselle 7.6cx:lle. Itse sanoisin, että se on myös osoitus tyylitajusta: mikäli Suomi 100 -malli olisi suunniteltu suureksi sekä kalliiksi vientituotteeksi ja messutoteemiksi, olisi lapsi mennyt pesuvesien mukana. Hyvä siis näin.
Penaudio 6.6 LE on kaikin puolin uusi kaiutin, joka ei juurikaan nojaa teknisesti vanhaan. Yhteistä vaan ei identtistä on rakenteellisesti koaksiaalielementti, diskantin kangaskalotti, kapea kotelo ja eteen avoin refleksiputki. Siinä se.
Ensimmäisen 7.6-version jakotaajuus oli 2 500 hertsissä, kun taas 6.6:ssa se on nostettu suhteellisen korkealle 3 800 hertsiin. Tiedustelin syytä Sami Penttilältä:
”Näin saadaan herkin 2 000 hertsin alue puhtaaksi. Lisäksi diskantin ulottaminen torven rajataajuudelle kiristäisi ääntä”.
Tämän lisäksi Sami vielä jatkoi: ”Yleisestikin minulla on tarkoitus suunnitella kaiutin niin, että hoidetaan mahdollisimman paljon soittimien perusääneksiä samalla elementillä ja jatketaan sitten harmonisia diskantilla. Näin soundi kuulostaa luonnollisemmalta kuin jos perusääneksiä pätkittäisiin alhaisilla jaoilla.”
Herkkyyttä luvataan saman verran kuin 18 vuotta sitten; 86 desibeliä. Sen sijaan nimellisimpedanssi on pudonnut kahdeksan sijasta neljään ohmiin. Vasteen luvataan kutittelevan 25 kilohertsin rajapyykkiä, kun aiemmin oli tyytyminen 20:een. Basson kanssa ollaan konservatiiveja, sillä uutukainen on paperilla altavastaaja (50 ja 40 hertsiä). Erot ovat paperilla lähinnä kosmeettisia eivätkä sellaisinaan kerro vielä kaiuttimen äänestä.
Lähes kaksi vuosikymmentä on pitkä aika. Kehitystä on tapahtunut niin komponenteissa, elementeissä, Penaudiolla kuin suunnittelijan elämänkokemuksessakin. Kaikki tämä heijastuu väkisinkin lopputulokseen. Uskallan todeta, että tribuuttimalli on tuoreudestaan huolimatta kypsä tuote jo syntyessään. Tästä vähän myöhemmin lisää.
Made in Finland
Penaudiolla on mietitty juhlamallin tuotteistus kuntoon. Kaiuttimet toimitetaan vaneria ja pahvia yhdistelevässä tyylikkäässä laatikossa. Teippien sijaan paketti on suljettu useammalla ristipääruuvilla.
Arvopaketin avannutta hemmotellaan suunnittelijan signeeraamalla kirjeellä, jossa käydään läpi historiaa sekä suunnittelijan näkemyksiä ja kokemuksia. Harmi, että kirjettä ei ole numeroitu vastaamaan kaiuttimia. Joka tapauksessa hieno ele, joka antaa henkilökohtaisen leiman tuotteelle.
Kaiuttimet saa vain valkoisina. Niiden magneettikiinnitteisten suojamaskien väri on Suomi 100 -teemaa mukaillen sininen. Viimeistely on erittäin siistiä muttei yliampuvaa. Valkoinen pinta on mattamainen, ei siis korkeakiiltoinen pianopinta. Sellaisena se sopiikin hyvin moneen kotiin kerjäämättä liikaa huomiota. Suomalaisen mentaliteetin mukaisesti kaikkinainen blingi ja säihke on jätetty suosiolla pois. Paitsi takaa.
Siellä toisen kaiuttimen takapaneeliin on upotettu Suomen juhlavuoden merkkiraha. Toisessa kaiuttimessa on samassa kohtaa varta vasten tälle mallille teetetty Suomen leijona -kolikko. Lisäksi taakse on kirjattu sarjanumero (x/100), ja sieltä löytyvät erinomaiset WBT:n nextgen 0708 -kaiutinliittimet. Nämä seikat lisäävät omistamisen iloa mutteivät kieli satunnaiselle vieraalle eksklusiivista taustaansa.
Kotelo tuntuu hyvin vaimennetulta, eikä naputtelu saa sitä soimaan. Rakenteessa on käytetty kahta erilaista vaimennuskerrosta, ja sen huomaa. Sisältä löytyy hiilikalvovastusta, ilmasydänkelaa sekä polypropyleenieristeisiä kondensaattoreita. Pieneksi kaiuttimeksi painoa on kertynyt kunnioitettavat kuusi kiloa per pönttö.
Monelle on tärkeää tietää, että juhlamalli myös kasataan Suomessa. Lisäksi Sami Penttilä mittaa ja kuuntelee jokaisen parin omakohtaisesti. Ei huonosti erikoismallilta, jonka saa omakseen kohtuullisella 1 295 euron investoinnilla. Vaan signeerattu mittauskäppyrä olisi sekin hieno lisä.
Alkuasetelma
Valmistajan kehotuksesta annoin kaiuttimien soida rauhassa sisään. Tänä aikana asetin ne Skylanin jalustoille, joiden korkeus on piikkien säädöistä riippuen noin 68–70 senttimetriä. Vaikutti siltä, että koaksiaalirakenteesta huolimatta ääni painottui hieman alas. En antanut tämän vaivata, sillä sisäänajo oli edelleen kesken.
Tilanne korjaantui kuitenkin jo pari päivää myöhemmin, kun valmistaja lähetti Penaudion komeat Cold Ray -koivet avuksi (suositushinta 460 euroa parilta). Hienosti viimeistelty, puusta ja metallista rakentuva jalka on tarkoitettu muillekin malleille, mutta sitä saa 6.6:lle sovitetulla, kapealla ylätasolla varustettuna. Piikein varustettuna koipi kohotti kaiuttimia noin kahdeksan senttiä ylemmäs. Näin aseteltuna diskantin keskilinja oli tasan 99 senttimetrin korkeudella. Nyt ääni asettui toivottuihin sfääreihin.
Aloitin sijoittelun hakemisen suhteellisen kapealla asettelulla ja kohti suunnattuna. Ääni oli kyllä kohtuullisen tarkka jopa syvyysakselilla, mutta jotakin puuttui. Lähdin levittämään kaiutinlinjaa säilyttäen lähes kohti osoittavan suuntauksen. Nyt mittasuhteet alkoivat asettua toivotuiksi, mutta edelleen tietty pienuus ja vaatimattomuus vaivasivat.
Seuraavaksi avasin suuntausta pienin liikkein ohi kuuntelupaikan. Loppujen lopuksi kaiuttimet asettuivat loivaan kulmaan siten, että diskanttilinja osoitti korvien ohi ja sisäsivut olivat kunnolla näkyvissä kuuntelutuolilta. Se oli siinä.
Pienehkössä huoneessani kaiuttimien väli diskanttielementtien kohdalla asettui 2,7 metriin. Etäisyyttä kuuntelupaikalle kertyi lopulta vain 2,5 metriä. Voisin kuvitella, että suuremmassa tilassa jopa leveämpi asettelu toimisi. Etäisyyttä etuseinään jäi 80 senttimetriä. Pienempikin etäisyys tuntui toimivan, joskaan en kaivannut siten saatavaa hienoista lisälämpöä keskialueelle tai bassolle.
Pääosa kuuntelusta tapahtui putkin (Melquiades 6c33c). Parissa oli synergiaa, josta mainitsin valmistajallekin. Ei aikaakaan, kun sain listauksen Samin omasta kalustosta. Niinpä niin. Lue lisää haastattelusta.
Baronetti
Olen kuullut ja omistanut useita koaksiaalikaiuttimia. Niiden yhteinen piirre on ollut looginen ja eheä tilatoisto. Tarkoitan, että ne onnistuvat useimmiten rakentamaan toimivan illuusion leveys-, korkeus- ja syvyysakseleista. Toisin sanoen häviämään äänikentästä ja musiikin tieltä. Toisaalta joidenkin kanssa on menetetty tonaalisuuden taikaa tai ajoituksen tarkkuutta.
Penaudion kanssa kokonaisuus kuulosti hallitulta kompromissilta. Koaksiaalin tutut vahvuudet olivat turvallisesti mukana. Niinpä Jan Garbarekin Officium Novum täytti vaivatta kuunteluhuoneen hypnoottisella eteerisyydellään. Kaiuttimet hävisivät kokonaan, ja ääni virtasi vapaasti askeleen kaiutinlinjan edessä (Jan Garbarek/Hillard Ensemble: Official Novum [ECM]).
Mikä kuitenkin parasta, sävymaailma osui pääosin erinomaisesti oikeaan. Esimerkiksi kitaran sointi tuntui tavoittavan nyanssit herkullisesti. John McLaughlinin Anisa-kappaleen tulkinta saavutti helposti herkän vireensä, ja samoin samalta levyltä kappale You and Me nousevan intensiteetin (Zakir Hussain: Making Music [ECM]).
Tutuksi hinkattu levy jakoi myös muita onnistumisia. Hussainin hämähäkkimäinen sormijooga erilaisilla pinnoilla välittyi mainion kimmoisasti. Ei siis luonnottoman terävästi, mikroskooppisen tarkasti tai laiskan pulskeasti. Luontevasti.
Kaiutin avasi yllättävän hienosti myös haastavammat kuoroesitykset. Yksi sellainen on John Eliot Gardinerin johtama ja Monteverdi-kuoron tähdittämä Bach-paketti (Bach Cantatas, vol 6: Köthen/Frankfurt [Soli Deo Gloria]). Levy on alusta loppuun henkeäsalpaavan kaunista kuultavaa. Esitysten seuraamista auttaa levyn mainio äänenlaatu.
Kuoron avautuminen ja kontrolloitu levittäytyminen tilaan on hienoa kuultavaa. Teoksen (Cantata no. 69a ”Lobe den Herrn, meine Seele”, BWV69a) nopeatempoinen avaus paljastaa tilatoiston puutteet ja keskialueen tukkoisuuden. Kun voimakkuuden piti järkevänä, ei Penaudiolla ilmennyt varsinaisia vaikeuksia pysyä mukana. Olisiko niin, että siellä täällä kaipasin hienoista resoluutiolisää.
Stacey Kentin The Changing Lights -levy on yksi kestosuosikeistani. Artistin omintakeinen, herkkä ääni ja lahjakkaan tulkitsijan sielukkuus tekevät kuuntelusta aina nautinnon. Penaudion käsissä Kentin äänessä oli mukana lähes kaikki se tuttu, josta pidän ja päälle pisara hunajaa. Tässä yhteydessä sitä makeampi lopputulos. Pikainen vertailu referenssiin (Sanders 10c) paljasti 6.6:ssa aivan mitättömän häivähdyksen nasaaliutta, joka ei kuitenkaan kehittynyt varsinaiseksi haitaksi.
Uskaltauduin myös ulos turva-alueeltani. Japandroidsin Post-Nothing-albumi ei pyydellyt anteeksi, eikä ihan ensihetkellä Penaudiokaan. Rosoinen indietuuletus ei tietenkään nostanut huoneen kattoa, mutta jotakin sähköistä säilyi pienen elementin liikkeessäkin. Heart Sweats -kappaleen säröinen kitarasaundi, syke ja silkka energisyys saivat paljon huoneen täyttävää tilaa. Siitä huolimatta 6.6:n oli nöyrryttävä ja siirryttävä kohteliaasti sopivampaan seuraan. Arvattava mutta nyt myös omin korvin todennettu lopputulos.
Matinean varsinainen napakymppi kosketti jo syvemmältä. Pieter Wispelweyn ja upeasointisen Ensemble Florilegiumin tulkitsema Vivaldi avautui koko kauneudessaan heti avausraidalta alkaen (Pieter Wispelwey, Florilegium: Vivaldi Concerti [Channel Classics]). Upeatunnelmainen levy on sekä osoitus Wispelweyn draaman tajusta että kyvystä antaa tilaa kokonaisuudelle. Vaikkei kyseessä olekaan tuore julkaisu, se ei ole otteeltaan päivääkään julkaisuajankohtaansa vanhempi.
Tämän tekstin kannalta oleellisempaa on se, kuinka pieni kaiutin taipui yhtä lailla vimmaiseen tuleen ja tappuraan (Allegro, RV 410) kuin seesteisempään ja maalailevampaan herkistelyynkin (Siciliano, RV415). Tiivistettynä oikein hyvin, kun instrumentaatio oli linjassa vahvuuksien kanssa.
Myös matalammalle kaivautuva Largo-osa (RV 407) toimi niin musiikille oikeutta tekevänä kuin pienellä kaiuttimella on fysiikan puolesta lupa. Basso ulottui huoneessa jopa lähelle 40 hertsiä eikä siten jättänyt esityksestä mitään oleellista uupumaan. Tässä kohdin kirjoitin paperille kuvaavan sanan ”baronetti”; ei kenties aivan ylhäisintä aatelia, mutta omassa luokassaan suvereeni suoriutuja.
Ajatuksella tasapainotettu
Penaudio 6.6cx Suomi 100 LE on kypsästi musiikille tasapainotettu kaiutin. Sen sointi on erityisesti akustisella materiaalilla hieman lämmin ja kutsuva vaan ei ylirunsas. Sellainen, joka saa heikommatkin äänitteet soimaan siedettävästi.
Sen yläpää on sopivalla suuntauksella sivistynyt, kaunis, ulottuva ja sointuisakin muttei veitsen terävä tai viiltävä. Tässä kohdin sijoittelu ja maku vaikuttavat lopputulokseen ainakin jonkin verran. Tosin cembalon soinnissa pieni lisäerottelu ei olisi haitannutkaan. On mainittava, että huoneeni jälkikaiunta-aika on tavallista olohuonetta lyhyempi ja yleissointi muutenkin tummempi. Silti peltien häntä soi pitkään ja samettisesti.
Keskialue ei jää varjoon muttei myöskään tee itsestään liiallista numeroa. Esimerkiksi tenori säilytti luonteensa, samoin sopraano. Perusäänet ovat kunnossa, eikä kaiuttimessa ole vakavia, häiritseviä värittymiä. Sijoittelun merkitystä ei voi kuitenkaan koskaan korostaa liikaa. Omassa tilassani jokaiseen rajapintaan jäi runsaasti etäisyyttä.
Pienen kaiuttimen ostaja ymmärtänee, että fysiikan lakeja ei mikään muuta. Niinpä suuria voimakkuuksia, räjähtävää iskevyyttä tai puntin tutinaa ei ole tarjolla. Sen sijaan lähtökohta on mainio laadukasta subwooferia miettivälle. Vaikka itse en varsinaisesti sellaista kaivannutkaan, niin kevyempi hittimusiikki ja voimallisempi sinfonia hyötyisivät varmasti asetelmasta.
Onnistunut lopputulos
Pieni kaksitiekaiutin on ainainen vedenjakaja. Toisaalta sellaisen suunnittelu on joiltakin osin helppoa, sillä muuttujia on vähemmän kuin monimutkaisissa ratkaisuissa. Toisaalta taas koko asettaa rajoitteensa dynamiikalle, alarajataajuudelle, särölle ja monelle muulle seikalle.
Suomi 100-malli on kuitenkin luokassaan viisain kompromissein ja fiksulla näkemyksellä toteutettu. Niinpä tärkein, eli ääni on kunnossa. Lisäksi maltillinen hinta tekee siitä monelle realistisesti tavoitettavan palan uniikkia suomihifiä. Luulenpa, että varsinaisia markkinapuheita on turha pitää, sillä myynti on jo alkanut.