JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Mi­ka­el Ne­derst­röm

Ra­port­ti: Au­di­o­kaup­pa Ou­lu ja Ge­ne­lec 1236A SAM

Lempeä jättiläinen: Genelec 1236A SAM

Oulun Audiokauppa muutti kevään aikana uusiin tiloihin. Vanhasta tehdashallista jalostui kuuntelulle omistettu tila. Siinä sivussa Audiokauppaan roudattiin pysyväisdemoon suurimmat Genelecit ja paljon muuta mielenkiintoista.

Sa­no­taan se heti al­kuun: jo­kai­sen kyn­nel­le ky­ke­ne­vän kan­nat­taa käy­dä Ou­lun Au­di­o­kau­pas­sa. Pel­käs­tään ison Ge­ne­le­cin ta­kia kan­nat­taa mat­kus­taa, sil­lä Ii­sal­men lip­pu­lai­va on tuo­tu var­ta vas­ten akus­toi­tuun kuun­te­lu­huo­nee­seen ja upo­tet­tu sei­nän si­sään.

Kau­pan pääl­le saa Ou­lus­sa toki tyy­pit mo­nes­ta muus­ta­kin: sau­naan ra­ken­ne­tus­ta hi­fi­sys­tee­mis­tä, isois­ta McIn­tos­hin mo­no­päät­teis­tä ja vaik­ka­pa Ke­fin tyy­lik­kääs­tä Re­fe­ren­ce-sar­jas­ta. Tai jos dy­naa­mi­nen kai­u­tin ei kiin­nos­ta, löy­tyy myös isom­man pään Mar­tin-Lo­ga­ne­ja.

Au­di­o­kau­pas­sa blu­e­tooth-lait­teet, put­ki­vah­vis­ti­met ja Spo­ti­fy elä­vät su­las­sa so­vus­sa. Ja toki nur­kas­sa pyö­rii myös vi­nyy­li, jos­ta ää­ni saa­daan ulos McIn­tos­hin ja suo­ma­lai­sen Tai­puun ko­ak­si­aa­lin avul­la.

Sa­tu­mai­set spek­sit

Täl­lä ker­taa täh­täi­mes­sä oli kui­ten­kin en­si­si­jai­ses­ti iso Ge­ne­lec. Kun asi­aa Ou­luun sat­tui so­pi­vas­ti, pää­tin men­nä kuu­lol­le. Tar­koi­tus oli kuun­nel­la pal­jon muu­ta­kin, mut­ta koko il­ta­päi­vä vie­räh­ti­kin sit­ten vain yh­den kai­ut­ti­men pa­ris­sa. Uh­raus ei ol­lut tur­ha.

Jo pa­pe­ril­la Ge­ne­lec 1236A SAM te­kee vai­ku­tuk­sen: bas­sos­ta huo­leh­tii kak­si 18-tuu­mais­ta per puo­li. Suun­tai­meen, nii­den ylä­puo­lel­le (tai vie­reen, riip­pu­en kon­fi­gu­raa­ti­os­ta) on upo­tet­tu kak­si vii­si­tuu­mais­ta kes­ki­ää­nis­tä ja kah­den tuu­man komp­res­si­o­dis­kant­ti.

Vah­vis­tin ele­men­teil­le on d-luok­kai­nen ku­ten lä­hes kai­kis­sa uu­sis­sa mal­leis­sa. Bas­soil­le te­hoa on ta­san 1 000 wat­tia per puo­li, kes­ki­ää­ni­sil­le 800 ja dis­kan­til­le 400 wat­tia. Mu­ka­na on luon­nol­li­ses­ti SAM-huo­ne­kor­jau­so­mi­nai­suus. Mas­saa on mie­hek­käät 182 ki­loa per kai­u­tin.

Taa­juus­vas­te­kin lu­paa kuu­den de­si­be­lin ra­jois­sa pal­jon: 17 hert­sis­tä 26 ki­lo­hert­siin. Sub­ba­ria ei taa­tus­ti tar­vit­se, mut­ta myös ylä­pään ylä­ra­ja on mie­len­kiin­toi­nen. Tyy­pil­li­nen me­tal­li­ka­lot­ti kun yleen­sä lop­puu kuin veit­sel­lä lei­ka­ten al­le 22 ki­lo­hert­siin. Täl­löin ult­ra­ää­ni­re­so­nans­si­kin on usein tur­han lä­hel­lä kuu­lo­a­lu­et­ta. Vaan toi­sin on 1236:lla.

Hin­ta ei ole hal­pa: 80 000 eu­roa pari. Mut­ta jos täl­lais­ta sys­tee­miä tar­vit­see, ei hin­ta ole sie­tä­mä­tön. Vas­taa­vil­la spek­seil­lä sai­si ra­haa me­ne­mään pal­jon enem­män­kin. Ky­sees­sä on kui­ten­kin ko­ko­nai­nen lait­teis­to, ei pelk­kä kai­u­tin.

Mör­kö mut­tei pe­lot­ta­va

Kuun­te­lu opet­ti jäl­leen ker­ran yh­tä pal­jon kuun­te­li­jas­ta kuin kai­ut­ti­mes­ta. Täy­tyy ni­mit­täin myön­tää, et­tä odo­tin toi­sen­lais­ta tois­toa. Vaik­ka tie­sin, et­tä ny­kyi­sin Ge­ne­lec on soun­dil­taan hy­vin­kin miel­lyt­tä­vä, oli ää­ni sil­ti yl­lä­tys. Kai­ut­ti­men en­sim­mäi­nen pu­rai­su oli suo­ras­taan sä­vyi­sä. Ei ham­paa­ton mut­ta koh­te­li­as.

Ää­ni ei ol­lut mil­lään ta­val­la kyl­mä tai yli­a­na­lyyt­ti­nen. Ei ste­rii­li, rii­pi­vä tai mo­ni­to­ri­mai­nen. Ai­no­as­taan so­pu­suh­tai­sen neut­raa­li, rul­laa­va ja miel­lyt­tä­vä. Jopa enem­män kal­lel­laan hil­lit­tyyn kuin re­pi­vän ro­soi­seen.

Hy­vin ää­ni­tet­ty aor soi oi­kein mu­ka­vas­ti. Toto, Dire Straits ja vas­taa­vat toi­mi­vat erit­täin hy­vin. Jui­cen lä­hi­mi­ki­tys Yö­len­to-le­vyl­lä kuu­los­ti juu­ri sil­tä kuin pi­tää­kin. Toi­saal­ta tämä ei ol­lut yl­lä­tys. Het­kit­täin tun­tui­kin sil­tä, et­tä ky­sees­sä on ta­va­no­mais­ta tar­kem­pi ja ta­sai­sem­pi hyvä kai­u­tin mut­ta ei mi­kään sen kum­mal­li­sem­pi.

Vaik­ka tie­sin, et­tä ny­kyi­sin Ge­ne­lec on soun­dil­taan hy­vin­kin miel­lyt­tä­vä, oli ää­ni sil­ti yl­lä­tys. Kai­ut­ti­men en­sim­mäi­nen pu­rai­su oli suo­ras­taan sä­vyi­sä.

Ba­lans­si oli riit­tä­vän läm­min, sub­jek­tii­vi­ses­ti hy­vin ta­sai­nen. Ää­ni­ku­va oli hal­lit­tu: stu­di­o­tuo­tok­sil­la kui­va ja pis­te­mäi­nen, akus­ti­sil­la ää­nit­teil­lä ava­ra ja ti­lan­tun­tua tuo­va. Ti­lan­tun­tu oli juu­ri sel­lai­nen kuin le­vyl­le oli tal­len­net­tu­kin.

Sel­väs­ti Ge­ne­lec 1236A on kai­kin ta­voin huip­pu­kai­u­tin. Sil­ti he­rä­si ky­sy­mys, mikä täs­sä oi­kein mak­saa? Vas­taus al­koi avau­tua, kun ha­naa ava­si ja kaik­kein ma­ta­lin bas­so tuli mu­kaan ku­vi­oon. Mitä ko­vem­paa kuun­te­li, mitä dy­naa­mi­sem­paa ta­va­raa lait­toi soi­maan, sen enem­män nau­rat­ti.

Urut, säh­kö­bas­so, pa­ta­rum­mut – kaik­ki tu­li­vat eläi­mel­li­sel­lä voi­mal­la, täy­sin pi­däk­keet­tä. Mi­tään ra­jo­ja dy­na­mii­kas­sa ei ol­lut. Mi­kään ei ra­sit­ta­nut tai komp­res­soi­tu­nut, vaan is­kuis­sa oli mil­lä ta­han­sa mu­sii­kil­la äl­lis­tyt­tä­vää help­pout­ta.

Tois­to­voi­mak­kuus kas­voi yhä suu­rem­mak­si. Nyt ol­tiin jo sil­lä alu­eel­la, mi­hin ei nor­maa­li sub­ba­ri­kaan enää pää­se, kun 25 hert­sin taa­juu­del­la hak­kaa­va tek­no­biit­ti ra­vis­ti kuun­te­lu­huo­neen sei­niä. Eräs kaup­paan ul­ko­puo­lel­ta tul­lut ker­toi, et­tä kat­to­pel­lit ul­ko­na hak­kaa­vat mu­sii­kin tah­tiin.

Kuun­te­lun lo­pus­sa al­koi tun­tua, et­tä mie­le­tön bas­so­e­ner­gia syö ha­pen huo­nees­ta. De­si­be­le­jä oli alim­mil­la­kin bas­soil­la pit­käl­le tois­ta sa­taa. Vie­rus­to­ve­rin pu­het­ta ei enää kuul­lut, mut­ta kyse ei ol­lut tyy­pil­li­ses­tä kor­van peit­toil­mi­ös­tä vaan hil­lit­tö­mäs­tä il­man­pai­neen vaih­te­lus­ta bas­son tah­dis­sa.

Upea ko­ko­nai­suus

En ih­met­te­le, et­tä mi­tat­tu­na vas­te kuun­te­lu­huo­nees­sa ulot­tuu 14 hert­siin saak­ka, ku­ten Au­di­o­kau­pan Aki ker­toi. Häm­mäs­tyt­tä­vin­tä oli, et­tä kai­ken jyt­keen kes­kel­lä ää­ni oli täy­sin ra­sit­ta­ma­ton. Kaik­ki tuli eleet­tö­mäs­ti ja hal­li­tus­ti. Ja ihan kai­ken­lai­sel­la mu­sii­kil­la. Ala­pääs­sä oli laa­tua yh­tä pal­jon kuin mää­rää. Bas­so­a­lue oli alim­piin taa­juuk­siin saak­ka täy­sin lä­pi­nä­ky­vä ja sau­ma­ton osa ko­ko­nai­suut­ta. Pa­rem­paa ma­ta­lien tois­toa ko­ko­nai­suu­te­na en ole kos­kaan kuul­lut.

Oli­si sil­ti vää­rin ju­lis­taa Ge­ne­lec vain efek­tin­met­säs­tä­jän tai tark­kai­li­jan työ­ka­luk­si. Dy­na­miik­ka on mie­le­tön, mut­ta kai­u­tin on muu­ten­kin eri­no­mai­nen. Se unoh­tuu hel­pos­ti, jos joku omi­nai­suus on ylit­se mui­den. Täs­sä ta­pauk­ses­sa poik­keuk­sel­li­nen bas­so­dy­na­miik­ka va­ras­ti huo­mi­on sil­tä puo­lel­ta soun­dis­sa, joka oli ai­no­as­taan eri­no­mai­nen, eli kaik­ki muu kuin ma­ta­lien tois­to.

Ge­ne­lec 1236A SAM

Hin­ta: 80 000 € / pari

www.ge­ne­lec.fi ja www.au­di­o­kaup­pa.fi

Mi­tat (lxkxs): 960 x 1180 x 650 mm

Pai­no: 182 kg

Toi­min­ta­pe­ri­aa­te: 3-tie, ak­tii­vi

Taa­juus­kais­ta: 21 - 21 000 Hz (±2 dB)

Teho: 2x1000 W, 800 W, 400 W

Ele­men­tit

-bas­so: 2x18"

-kes­ki­a­lue: 5"

-dis­kant­ti: 1", komp­res­si­od­rai­ve­ri, suun­tain

Au­di­o­kaup­pa Ou­lun kuun­te­lu­huo­ne

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Saksalaista käsityötä

Auer Acoustics tekee kaiuttimia laadukkaista osista ja käsityö edellä. 

Geneleceille kilpailija Ranskasta 

Utopia Main 112 ja Utopia Main 212 ovat Focalin studiokaiuttimia parhaasta päästä. 

Cd-pyöritin Ranskasta

Metronomen uusi pyöritin antaa toivoa cd-levyjen ystäville.

Kansainvälistä ääntä

Le Son International esittelee korkean antojännitteen mc-äänirasian. 

Arendal Sound 1961-sarjan uusi alku 

Arendal Sound 1961 -sarja on nimetty Tromøyn ja Arendalin yhdistävän Tromøy-sillan mukaan, joka valmistui 1961. 

Hanan uusi mc-äänirasia 

Hana SL Series MKII on vahvasti viritetty mc-äänirasia. 

Avoin suljettu kuuloke

Palma DHS-1 panee vanhan kuulokekiistan puoliksi. 

Tivoli Audio Model Two Digital 

Tivoli Audio Model Two Digital on pieni puinen kaiutin musiikin langattomaan suoratoistoon.  

Putkilaitteita vuonomieheltä

Fjord Audio valmistaa rajat ylittäviä putkivahvistimia, jotka hävittävät eron  tyhjiöputkien ja transistorien välillä.

Elementit järjestykseen

Opera on julkaissut uudelleen suunnitellut V2-versiot Prima ja Quinta-kaiuttimistaan.  

Arvokasta bassotoistoa

McIntoshin uusi subwooferi lupaa maata ravistavan basson, mutta ei ilmaiseksi. 

Lohikäärmeen jäljillä

Peak Consult Dragon Legacy on lähes parimetrinen kolmitiekaiutin. 

Linn LP12 -päivitys

Linn tarjoaa uutta plinttiä LP12-kultti­le­vy­soit­ti­melleen.    

Pro-jectin evoluu­ti­op­ro­sessit

T1 EVO on lähtötason T1-levysoittimen uusi kehitysversio. 

Audio Researchin hienoin vahvistin 

Audio Researchin uusi 330M-monopää­te­vah­vistin on huippuluokan voimanpesä.