JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Pek­ka Tuo­me­la

Päivitetty koaksiaali; Gradient Five 5.1

Gradient Five 5.1 jatkaa merkin pienten jalus­ta­kai­ut­timien perinteitä. Muutokset ovat periaatteessa suhteellisen vähäisiä, mutta uutuuden ääni on kokonaisuutena entistä tasapainoisempi.

Vuon­na 1999 myyn­tiin tul­lut Gra­dient Pre­lu­de oli suo­sit­tu ja pit­käi­käi­nen mal­li, jon­ka kes­kei­set piir­teet ovat säi­ly­neet mer­kin myö­hem­mis­sä ja­lus­ta­kai­ut­ti­mis­sa. Kai­kil­le niil­le on yh­teis­tä ko­ak­si­aa­li­tyyp­pi­nen ele­ment­ti ja noin kah­dek­san lit­ran si­sä­ti­la­vuus. Pre­lu­den bas­so­ko­te­lon toi­min­ta­pe­ri­aa­te oli sul­jet­tu, mut­ta vuon­na 2008 esi­tel­lys­tä Lau­ra-mal­lis­ta al­ka­en on hyö­dyn­net­ty pas­sii­vie­le­men­tin avul­la to­teu­tet­tua ref­lek­si­pe­ri­aa­tet­ta.

Vii­meis­tel­tyä na­no­pin­taa

La­ji­tyy­pin uu­sin edus­ta­ja Five 5.1 on tek­ni­ses­ti lä­hel­lä edel­lis­tä 5.0-mal­lia (tes­tat­tu Hi­fi­maa­il­man nu­me­ros­sa 2/2012), mut­ta sen ul­ko­a­su on eri­lai­nen. Kun 5.0:ssa oli eril­li­set saar­ni­va­ne­ris­ta val­mis­te­tut kyl­ki­kap­pa­leet, 5.1:n ko­te­lo on tyy­lil­tään ta­va­no­mai­sem­pi.

Gra­dien­tin ko­te­lo on val­mis­tet­tu koi­vus­ta. Va­ne­ri­set etu- ja ta­ka­le­vy on kä­si­tel­ty him­me­äl­lä Fe­nix NTM -na­no­pin­noit­teel­la, jon­ka lu­va­taan ole­van kes­tä­vää ja help­po­hoi­tois­ta. Pin­noit­teen vä­ri­vaih­to­eh­dot ovat mus­ta ja val­koi­nen. Kai­u­tin­ta on saa­ta­vis­sa myös ko­ko­naan val­koi­se­na, jol­loin etu- ja ta­ka­le­vy ovat mdf-le­vyä. Vii­meis­te­ly on kaut­taal­taan oi­kein hy­vää ta­soa.

Gra­dient käyt­tää ko­ak­si­aa­lie­le­ment­tiä, kos­ka se on ää­ni­läh­tee­nä lä­hes pis­te­mäi­nen, ja tois­to muut­tuu hal­li­tus­ti eri kuun­te­lu­suun­tiin, myös ylä- ja ala­viis­toon. Kai­ut­ti­men voi sik­si si­joit­taa pys­ty- tai vaa­ka-asen­toon. Ma­ta­la­ää­ni­o­sas­sa on la­si­kui­tu­kar­tio ja kor­ke­at ää­net tois­taa alu­mii­ni­nen ka­lot­ti. Ele­ment­ti on ke­hi­tet­ty yh­teis­työs­sä Se­a­sin kans­sa.

Laa­ja sä­tei­ly­a­lue tu­kee bas­so­ja

Pas­sii­vie­le­men­tin etu­na on, et­tei sii­nä syn­ny suu­ril­la te­hoil­la il­ma­vir­tauk­sen pyör­tei­syy­des­tä joh­tu­via si­vu­ää­niä ku­ten ref­lek­si­put­kea käy­tet­tä­es­sä voi ta­pah­tua. Kar­ti­on kyky lii­kut­taa il­maa aset­taa tie­ten­kin ra­joi­tuk­sia ää­nen­pai­neel­le. Lii­ke­poik­ke­a­man tar­vet­ta on vä­hen­net­ty käyt­tä­mäl­lä mah­dol­li­sim­man suur­ta kar­ti­on pin­ta-alaa. Ele­ment­ti on lä­hes kai­ut­ti­men ta­ka­le­vyn ko­koi­nen.

Passiivielementti vahvistaa bassotoistoa ilman sivuääniä.

Passiivielementti vahvistaa bassotoistoa ilman sivuääniä.

Kat­sot­ta­es­sa ko­te­lon si­säl­le il­me­nee, et­tä il­ma­ti­la on pa­kat­tu täy­teen va­nua, Gra­dient on­kin pe­rin­tei­ses­ti ol­lut te­hok­kaan vai­men­nuk­sen kan­nat­ta­ja, jot­ta ko­te­lon si­säl­le ei pää­si­si muo­dos­tu­maan häi­rit­se­viä sei­so­via aal­to­ja. Vai­men­nus pie­nen­tää myös bas­so­vi­ri­tyk­sen Q-ar­voa ja si­ten vä­hen­tää jäl­ki­vä­räh­te­ly­jä.

Myös ja­ko­suo­din on to­teu­tet­tu tut­tuun ta­paan: osat on lii­mat­tu sei­nä­mäl­le ja kyt­ket­ty suo­raan toi­siin­sa. Kah­den il­ma­sy­dän­ke­lan ja kol­men muo­vie­ris­tei­sen kon­den­saat­to­rin li­säk­si on yk­si vas­tus. Lii­tän­tää var­ten on tu­ke­va ja laa­du­kas na­pa­ruu­vi­pa­ri.

Jakosuotimen osien lukumäärä ja asennustapa muistuttavat merkin aiempien kaksitiemallien toteutusta.

Jakosuotimen osien lukumäärä ja asennustapa muistuttavat merkin aiempien kaksitiemallien toteutusta.

Na­pa­kas­ti neut­raa­li

Mit­taus­tu­lok­set ovat pää­o­sin sa­man­kal­tai­set kuin 5.0-mal­lis­sa. Vas­teet ovat ta­sa­pai­noi­set, ja taso las­kee hal­li­tus­ti siir­ryt­tä­es­sä si­vuun koh­ti­suo­ral­ta ak­se­lil­ta. Kai­ut­ti­men tois­to on myös ai­ka­ta­sos­sa var­sin ko­he­rent­ti, mikä nä­kyy kes­ki­mää­räis­tä pie­nem­pä­nä li­sä­vii­vee­nä.

Bas­so­tois­to ulot­tuu hie­man ai­em­paa alem­mak­si.Im­pe­dans­si­vas­te on kai­kin puo­lin on­gel­ma­ton. Mi­ni­mi on 6,5 oh­mia, ja eni­ten vah­vis­ti­men vir­ra­nan­to­ky­kyä vaa­ti­vil­la ma­ta­lil­la taa­juuk­sil­la it­sei­sar­vo on noin kym­me­nen oh­mia tai suu­rem­pi. Myös vai­he­kul­ma on ta­val­lis­ta pie­nem­pi.

Kuun­te­lus­sa­kaan ei tul­lut suu­ria yl­lä­tyk­siä. Gra­dient luo yh­te­näi­sen ja eh­jän ää­ni­ku­van. Soin­ti on si­vis­ty­nyt ja na­pa­kan kont­rol­loi­tu, mut­ta ei lii­an kui­vak­ka. Dis­kan­tin sävy on hil­lit­ty, ai­no­as­taan suu­ril­la voi­mak­kuuk­sil­la ha­vait­tiin lie­vää te­rä­vyyt­tä.

Bas­sot sie­tä­vät te­hoa ko­koon näh­den var­sin hy­vin. Nii­den taso on va­lit­tu on­nis­tu­nees­ti, Ma­ta­lat ää­net ovat so­pi­van täy­te­läi­set, mut­ta ku­mi­naa ei esiin­ny. Yleis­sä­vy on ra­sit­ta­mat­to­man neut­raa­li. Lois­tok­kuus ja he­leys jää­vät eh­kä hie­man va­jaik­si, mut­ta tämä on myös osin maus­ta ja ää­nit­tees­tä riip­pu­va asia. Häi­rit­se­vien omi­nai­suuk­sien puut­tu­mi­nen te­kee hel­pok­si kes­kit­tyä mu­sii­kin kuun­te­luun.

Kuun­te­lu­ar­vi­ot

Mau­ri Ero­nen:

Kol­miu­lot­tei­sen il­ma­va ja hy­vin au­tent­ti­nen ää­ni­kent­tä yh­dis­tyy ta­sa­pai­noi­seen soin­tiin. Ste­re­o­ku­van tark­kuus ei kui­ten­kaan ole kum­moi­nen, ja so­lis­ti piir­tyy hie­man va­el­ta­va­na ja ta­val­lis­ta suu­rem­pa­na. Tark­ka suun­taus ja kuun­te­lu­ti­lan sym­met­ria tun­tu­vat ole­van ta­val­lis­ta tär­ke­äm­piä. Ta­va­no­mai­sil­la rau­hal­li­sil­la kuun­te­lu­voi­mak­kuuk­sil­la soin­ti on miel­lyt­tä­vä mut­ta erit­täin hy­vin mu­sii­kil­li­sen an­nin vä­lit­tä­vä. Kai­ut­ti­men ole­mas­sa­o­lon unoh­taa hel­pos­ti. Suu­ril­la voi­mak­kuuk­sil­la pie­nen kai­ut­ti­men re­ser­vit tu­le­vat vas­taan, jos­kin hie­man epä­ta­val­li­ses­ti sä­hä­käk­si muut­tu­van dis­kan­tin osal­ta. Bas­sos­sa on yl­lät­tä­vän suu­ri dy­na­miik­ka vai­ke­al­la­kin mu­sii­kil­la. Mal­lik­kaan ta­sa­pai­noi­nen suo­ri­tus.

Heik­ki Ki­ve­lä:

Fo­ku­soi­tu­nut, kom­pak­ti sekä ko­koon­sa ja to­teu­tuk­seen­sa näh­den miel­lyt­tä­väs­ti soi­va kai­u­tin­pa­ri, jon­ka ket­te­rä erot­te­lu tu­lee hie­nos­ti esiin rum­pu­se­tin eri ele­men­teis­sä: lau­tas­ten jäl­ki­soin­nis­sa on mai­re­aa mes­sin­kiä, vir­ve­lis­sä ta­nak­kaa run­ko­soin­tia ja bas­so­rum­mus­sa kuu­luu myös nui­jan nap­saus. Bas­so­puo­len tois­toa saa ko­e­tel­la ää­nen­voi­mak­kuut­ta li­sää­mäl­lä mel­ko roh­ke­as­ti­kin en­nen kuin suo­ri­tus tu­kah­tuu, mut­ta dis­kan­tis­sa al­kaa tie­tyn kyn­nyk­sen jäl­keen esiin­tyä te­rä­vyyt­tä. Puh­ki se ei kui­ten­kaan pala. Tois­toa ei voi sa­noa ko­vin run­saak­si kol­miu­lot­tei­suu­den suh­teen, mut­ta toi­saal­ta miel­lyt­tä­vä ta­sa­pai­no ja kiin­teys ste­re­o­ku­vas­sa te­ke­vät saun­dis­ta omal­la ta­val­laan mie­len­kiin­tois­ta kuul­ta­vaa.

Mi­ka­el Ne­derst­röm:

Ta­sa­pai­noi­nen ja siis­ti­soin­ti­nen ko­ko­nai­suus. Soun­dis­sa on kes­ki­mää­räis­tä enem­män ter­vet­tä yh­te­näi­syy­den ja ehey­den tun­tua, mikä aut­taa eri ää­ni­a­lu­ei­den si­jaan kes­kit­ty­mään mu­siik­kiin. Ba­lans­si on neut­raa­li, mut­ta enem­män­kin ra­sit­ta­mat­to­mal­la kuin mo­ni­to­ri­mai­sel­la ta­val­la. Tämä joh­tu­nee dis­kan­tin hil­li­tys­tä ta­sos­ta. Ver­hou­tu­neek­si kai­u­tin­ta ei sil­ti voi sa­noa, vaik­ka te­rä­vin läs­nä­o­lo, dy­naa­mi­nen is­ku ja säih­ke jää­vät uu­pu­maan­kin. Var­sin­kin pi­tem­mäs­sä kuun­te­lus­sa hil­lit­tyä ja koh­te­li­as­ta esi­tys­ta­paa op­pii ar­vos­ta­maan. Mu­sii­kin suh­teen kaik­ki­ruo­kai­nen rat­kai­su, jos­sa on sel­väs­ti nor­maa­lia enem­män yleis­pä­te­vyyt­tä ja po­ten­ti­aa­lia kes­kit­tyä mu­siik­kiin. Oi­kein toi­mi­va ko­ko­nai­suus.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Audiolab 6000A MKII

Uusi 6000A MKII -vahvistin on yhteensopiva Audiolabin 6000- ja 7000-sarjan komponenttien kanssa. 

Uusi laaja­kais­ta­kaiutin

ATE Imagine on uusi kaiutinsarja patentoidulla Ring Mode Driver -tekniikalla.

Musical Fidelityn uusi dac-kuulokevahvistin

M8x DAC on täysin balansoitu ja tarjoaa erinomaisen kuulo­ke­vah­vis­timen. 

Bassocontinuolta levysoitintaso  

Bassocontinuo on julkaissut kelluvan levysoitintason Essenza-telinesarjassa. 

IsoSlicen laitealustat

IsoSlicen laitealustoissa on enemmän kuin tavalliset kaksi tai kolme kerrosta. 

Lencon uudet

Lenco kolme uutta levysoitinta ei hinnoilla koreile. 

Børresenilta uusi jalustakaiutin 

Børresen C1 on hienosti viimeistelty, teknisesti kunnianhimoinen keskikokoinen jalustakaiutin.

Quad 33/303 jälleen saatavana

Legendaarinen Quad 33 -esivahvistin ja yhtä legendaarinen Quad 303 -tehovahvistin ovat saaneet uuden elämän. 

Stereo Box E

Pro-Jectilta uusi kompakti integroitu stereo-vahvistin. 

Denon PMA-3000NE 

Huippuluokan integroitu vahvistin dacilla ja phono-asteella.  

Suljettu Aune

Aunen uusi SR7000-kuuloke pyrkii avoimen kuulokkeen äänenlaatuun suljetulla rakenteella. 

Integroitu vahvistin Ruotsista alle 1000 eurolla

Holographic Audio INT Seventeen tekee sen minkä integroidun vahvistimen pitää, mutta ei yhtään enempää.

PS Audion tähtidac

PS Audion uudessa Stellar DACissa on a-luokan lähtöaste ja analoginen virtalähde. 

Hifimaailma 7/2024 on ilmestynyt

Uusi Rotel-kuulokevahvistin

Rotel DX-3 on kuulokevahvistin ja tarvittaessa mysö dac tai esivahvistin.