Mika Pollari
Sari Lapinleimu
Vaihtoehtohoidot
”Hakeuduin mielenterveystoimistoon ensimmäisen kerran lukiossa: sanoin, että minulla ei ole kaikki kohdallaan. Äitini oli kuollut, kun olin kymmenen, ja sitä pidettiin automaattisesti ongelmieni syynä. Tästä käynnistä alkoi monen vuoden vyyhti. Kävin terapiassa, ja minulle tarjottiin lääkkeitä, mutta niistä ei tuntunut olevan oikein mitään hyötyä.
Muutama vuosi tämän jälkeen ero kihlatusta laukaisi taas vakavan masennusjakson. Minulle sanottiin, että olen niin vaikea tapaus, että minun on syötävä lopun elämääni lääkkeitä, joilla turrutetaan tunteet. En suostunut siihen – ajattelin, että jokin muu ratkaisu on oltava.
Muistoja alkoi palailla
Lähdin hakemaan muita vaihtoehtoja ja päädyin reikin tielle. Sen jälkeen kokeilin monenlaista keho- ja tunnetyöskentelyä: kehoterapiaa, aura healingia ja bioenergetiikkaa. Opiskelin oman näkemyksen kautta kaiken minkä pystyin.
Vasta viitisen vuotta sitten minulle rupesi tulemaan muistikuvia siitä, että isäpuoleni käytti minua lapsena seksuaalisesti hyväksi. Aloin ymmärtää, miksi olen koko ikäni kärsinyt kaikennäköisistä ihmisten kohtaamiseen ja tunteiden käsittelemiseen liittyvistä ongelmista. Minulla oli pelkoja, ahdistusta, vihakohtauksia ja sydämentykytyksiä. Hirveän paljon epävarmuutta, häpeää ja syyllisyyttä – tunne siitä, että en kelpaa enkä riitä.
Psykoterapeutti ehdotti TRE-tärinäterapiaa
Uusien tietojen valossa pääsin psykoterapiaan; aikaisemmin olin keskustellut psykologin kanssa. Tämä psykoterapeutti ehdotti minulle TRE:tä käyttämänsä EMDR-tekniikan (silmänliiketerapia eli Eye Movement Desensitization and Reprocessing) lisäksi. Hän ei ollut itse opiskellut menetelmää, mutta oli nähnyt sen tehon ja teki tiivistä yhteistyötä siihen perehtyneen ammattilaisen kanssa. Ilmoittauduin ryhmään ja pääsin siten käsittelemään traumaani sekä psykoterapian että TRE:n avulla.
Kehon tärinä nosti esiin sanat
TRE:ssä tuskaa käsitellään tärisemällä – ilman, että sen syytä pitää ymmärtää tai pukea sanoiksi. Työstin siis kehoni kautta tapahtumia ja tunteita, jotka olivat liian kipeitä muistettaviksi saati puhuttaviksi. Luonnollinen tärinä saatiin aikaan yksinkertaisilla, staattisilla lihasjännitystä aiheuttavilla liikkeillä. Tärinän myötä muistot ja sanallistukset alkoivat nousta esiin pikku hiljaa, sopivina palasina.
Tärinä auttaa arjessa
Tulokset olivat hyviä, sen näkivät niin läheiset kuin terapeuttikin. Sain uusia oivalluksia tapahtuneesta ja itsestäni. Opin ymmärtämään itseäni ja reaktioitani. Tajusin, mistä yllättävät tunneryöpyt tulevat ja opin rauhoittelemaan itseäni.
TRE on minulle edelleen arjen työkalu. Menetelmä sopii hyvin myös tavallisen stressin purkamiseen ja oman olon helpottamiseen peruskiireisessä arjessa. Kun menetelmän on kerran oppinut, sitä voi tehdä vaikka pysäkillä bussia odotellessaan.”
Mikä TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises) on?
Tärinäterapiaksikin kutsuttu TRE on itsehoitomenetelmä, jonka tavoitteena on purkaa kehoon jäänyt jännitys, pelko tai stressi lihaksia rentouttavalla tärinällä. Tärinän purkautuessa ja myös mieli tyyntyy. Menetelmän on kehittänyt vuosituhannen vaihteessa amerikkalainen sosiaalityön tohtori, stressin- ja traumanhoidon asiantuntija David Berceli.
TRE:ssä tehdään staattista lihasrasitusta aiheuttava liikesarja, joka laukaisee lihasten tahdosta riippumattoman vapinan tai tärinän, kun lopuksi käydään makuulle jumppamatolle. Tärinä on kehon luonnollinen, palauttava mekanismi.
Menetelmää hyödynnetään poliisien, sotilaiden ja erityisopettajien kuormittavissa ammateissa. Sitä käytetään sotaveteraanien traumaperäisen stressihäiriön hoidossa ja ehkäisyssä, päihdekuntoutuksessa, parisuhdeväkivallan ehkäisyssä ja urheiluvalmennuksessa sekä omatoimisen kehonhuollon ja rentoutumisen välineenä. TRE:tä on opetettu myös kotinsa ja perheenjäsenensä menettäneille esimerkiksi luonnonkatastrofialueilla ja pakolaisleireillä.
Lue myös: Tunnevyöhyketerapia vei vatsavaivat
Lue myös: Reiki rauhoittaa ja tasapainottaa
Lue myös: Horkat loppuivat homeopatialla
© Fokus Media Finland. Materiaalin kopioiminen muuhun kuin yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön kielletty.
Aineiston käyttö uuden palvelun osana kielletty.
Fokus Media Finland Oy, Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki, Y-tunnus 2618356-2