JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkeli
Haastattelu
Aluksi Crohnin taudista kertominen oli hyvin vaikeaa ja noloa Miia-Marialle.

Aluksi Crohnin taudista kertominen oli hyvin vaikeaa ja noloa Miia-Marialle.

Mika Pollari

San­na Huol­man

Crohnin tautiin sairastunut Miia: "Pahin pelkoni oli, saisinko enää liikkua"

Miia-Maria Salmi, 39, häpesi aluksi Crohnin tautiaan ja pelkäsi, että se veisi häneltä luvan liikkua. Vuosien kuluessa hän kuitenkin oppi, että hän pärjää ja voi toteuttaa itseään sellaisena kuin on.

Se yö 15 vuot­ta sit­ten tun­tui Miia-Ma­ri­as­ta kes­tä­vän ikui­suu­den. Kipu tuli aal­toi­na ja viil­te­li vat­san­poh­jaa ja ala­sel­kää. Ri­pu­lin ta­kia ves­sas­sa piti ra­va­ta mi­nuu­tin vä­lein. Pa­ri­kymp­pi­nen Miia-Ma­ria oli yk­sin asun­nol­laan ja ki­pe­ä­nä jo kol­mat­ta vuo­ro­kaut­ta. 41 as­teen kuu­me ei las­ke­nut lääk­keel­lä­kään. Kun ri­pu­li muut­tui ve­rek­si, oli sel­vää, et­tä tämä oli jo­tain muu­ta kuin vat­sa­tau­tia. 

Pel­koa li­sä­si se, et­tä Miia-Ma­ria asui saa­rel­la Hel­sin­gin edus­tal­la, ja päi­vän vii­mei­nen yh­tey­sa­lus man­te­reel­le oli men­nyt jo il­lal­la. Mis­tään ei sai­si apua. Miia-Ma­ria ajat­te­li Me­di­he­liä, mut­ta ei oli­si iki­nä keh­dan­nut hä­lyt­tää sel­lais­ta ri­pu­lin ta-kia. Hän päät­ti sel­vi­tä aa­muun. Miia-Ma­ria ei muis­ta, mil­lä lo­pul­ta meni sai­raa­laan, sil­lä kipu pyyh­ki mat­kan mie­les­tä.

Mitä jos en voi enää ur­heil­la?

Kun Miia-Ma­ria muu­ta­man vii­kon sai­raa­la­hoi­don jäl­keen pys­tyt­tiin tä­hys­tä­mään, hän sai kuul­la sai­ras­ta­van­sa Croh­nin tau­tia. Hän ei tien­nyt tau­dis­ta mi­tään ja se­la­si häm­men­ty­nee­nä lää­kä­rin an­ta­maa esi­tet­tä kroo­ni­ses­ta suo­lis­to­tu­leh­duk­ses­ta. Hän söi­si lo­pun ikään­sä lääk­kei­tä mut­ta ei pa­ra­ni­si tau­dis­ta kos­kaan.

Par­haal­ta sel­viy­ty­mis­kei­nol­ta tun­tui pa­la­ta jump­pa­sa­liin heti, kun pys­tyi. 

Oli hel­pot­ta­vaa kuul­la, et­tä ei ol­lut kuo­le­man­sai­ras, mut­ta Miia-Ma­ri­al­la ei ol­lut aa­vis­tus­ta­kaan, mi­ten täl­lai­sen tau­din kans­sa voi­si elää.

– Pa­hin pel­ko­ni oli, sai­sin­ko enää liik­kua. Liik­ku­mi­nen oli ta­pa­ni elää ja rak­kain har­ras­tuk­se­ni.

Miia-Ma­ria oli ur­heil­lut lap­ses­ta saak­ka ja ko­keil­lut kaik­kea jal­ka­pal­los­ta ja sa­li­ban­dys­tä ka­ra­teen ja kun­to­nyrk­kei­lyyn. Lii­kun­ta oli myös työ, sil­lä hän oh­ja­si jump­pia il­tai­sin ra­vit­se­mis­työn­joh­ta­jan työ­päi­vän­sä jäl­keen.

Lii­kun­ta­lu­pa on­nek­si hel­ti­si, ja Miia-Ma­ri­as­ta tun­tui par­haal­ta sel­viy­ty­mis­kei­nol­ta pa­la­ta jump­pa­sa­liin heti, kun pys­tyi. 

Vai­kea pu­hee­nai­he

Ke­hon­muok­kaus­ta, bo­dy­pum­pia ja spin­nin­giä. Miia-Ma­ria oh­ja­si jopa kol­me tun­tia il­las­sa.

– Haa­lin tun­te­ja, kos­ka ne oli­vat mie­lui­saa te­ke­mis­tä ja oma maa­il­man­sa, jos­sa ei tar­vin­nut vel­loa sai­rau­sa­ja­tuk­sis­sa.

Kes­ken oh­jaa­man­sa tun­nin Miia-Ma­ria saat­toi jou­tua sa­no­maan jump­paa­jil­le, et­tä jat­ka­kaa te, minä käyn ves­sas­sa. Pa­hem­paa kuin sai­ras­ta­mi­nen oli­kin sai­rau­des­ta pu­hu­mi­nen.
 Pit­kään ai­kaan Miia-Ma­ria ei ker­to­nut sai­ras­tu­mi­ses­taan muil­le kuin van­hem­mil­leen, sis­kol­leen ja muu­ta­mal­le lä­him­mäl­le ys­tä­väl­leen. 

– Jos en pu­hu­nut tau­dis­ta, sitä ei ol­lut ole­mas­sa muil­le kuin mi­nul­le. En pys­ty­nyt ker­to­maan ri­pu­leis­ta, ve­res­tä ja kou­ris­tuk­sis­ta. 

Äi­ti va­roit­te­li, et­tei Miia-Ma­ria sai­si rää­kä­tä it­se­ään lii­kaa ur­hei­le­mal­la, ja sis­ko­kin muut­tui suo­je­le­vak­si. 

– Ajat­te­lin, et­tä jos ys­tä­vä­ni­kin ovat sa­man­lai­sia, en voi mis­sään ol­la oma it­se­ni. Ha­lu­sin ol­la lä­heis­te­ni sil­mis­sä minä, en pelk­kä tau­ti.

Ei ver­tais­tu­kea hel­pol­la

2000-lu­vun alus­sa Croh­nin tau­ti ei sa­no­nut juu­ri mi­tään ke­nel­le­kään, ja Miia-Ma­ria vä­syi se­lit­tä­mään uu­del­leen ja uu­del­leen kuu­meet, vat­sak­ram­pit ja ni­vel­sä­ryt. Ka­ve­reil­leen hän kau­nis­te­li oi­rei­ta. Työ­haas­tat­te­lus­sa hän va­roi mai­nit­se­mas­ta ai­het­ta, jot­ta työ­nan­ta­ja ei säi­käh­täi­si mah­dol­li­sia sai­raus­lo­mia.

Kes­ken oh­jaa­man­sa tun­nin Miia-Ma­ria saat­toi jou­tua sa­no­maan jump­paa­jil­le, et­tä jat­ka­kaa te, minä käyn ves­sas­sa.

– Oli­si ol­lut eri asia ker­toa vaik­ka ham­mas­ki­vus­ta, jon­ka kaik­ki ym­mär­tä­vät, mut­ta ri­pu­li ei kuu­lu kah­vi­pöy­tä­kes­kus­te­lui­hin.

Asi­aa ei hel­pot­ta­nut se, et­tä esi­mer­kik­si pe­rä­au­kon tä­hys­tyk­ses­sä tun­tui­vat no­los­te­le­van sekä lää­kä­ri et­tä po­ti­las. Miia-Ma­ria ei tun­te­nut mui­ta sai­ras­tu­nei­ta, ei­kä kes­kus­te­lu­pals­to­ja tai ver­tais­tu­ki­ryh­miä vie­lä ol­lut.

Ny­ky­ään Miia-Ma­ria on it­se tu­ki­hen­ki­lö ja on huo­man­nut, et­tä hä­pei­ly on tyy­pil­lis­tä juu­ri nai­sil­le. Mie­het sen si­jaan ku­vaa­vat vaik­ka roi­se­ja ves­sa­vi­de­oi­ta net­tiin ja lyö­vät hom­man huu­mo­rik­si.

Elä­mäs­sä eteen­päin kai­kes­ta huo­li­mat­ta

En­sim­mäi­siin vuo­siin mah­tui usei­ta pa­he­ne­mis­vai­hei­ta, joi­den ai­ka­na Miia-Ma­ria sai sai­raa­las­sa vah­vo­ja lääk­kei­tä suo­raan suo­neen. Kun oma isä kan­nus­ti hy­vän­tah­toi­ses­ti, et­tä olet vah­va lik­ka, 

Miia-Ma­ria ta­ju­si in­ho­a­van­sa koko sa­naa vah­va. Oli tot­ta, et­tä muut ih­mi­set nä­ki­vät hä­nes­tä ai­no­as­taan sen puo­len. Muut tun­teet hän pääs­ti esiin ai­no­as­taan juok­su- tai pyö­rä­len­keil­lä. 

– Olin ai­na pi­tä­nyt huol­ta it­ses­tä­ni, liik­ku­nut, nuk­ku­nut ja käyt­tä­nyt al­ko­ho­lia koh­tuu­del­la en­kä kos­kaan tu­pa­koi­nut. Mik­si juu­ri minä sain näin koh­tuut­to­man taa­kan kan­net­ta­vak­se­ni!

Oli tai­vut­ta­va sii­hen, et­tä Croh­nin tau­ti tyk­kää sees­tei­ses­tä elä­mäs­tä. Stres­siä, juh­li­mis­ta ja lii­an ko­vaa tree­niä oli väl­tet­tä­vä, pit­kiä yö­u­nia ja sään­nöl­li­siä ruo­ka-ai­ko­ja vaa­lit­ta­va. Miia-Ma­ria päät­ti kek­siä kei­not jat­kaa elä­mää tau­dis­ta huo­li­mat­ta. Ki­pe­ä­nä­kin hän läh­ti ai­na­kin koi­rien­sa kans­sa kä­ve­le­mään, jos suin­kin pys­tyi. Met­sään saat­toi kyy­kis­tyä, jos vat­sa lui­ru­si.

Len­kil­lä aja­tuk­set jä­sen­tyi­vät usein ru­non sä­keik­si, ja ko­to­na Miia-Ma­ria tart­tui ky­nään. Ru­nois­sa hän sai ol­la vä­sy­nyt ki­puun, pe­lä­tä ja ol­la muu­ta­kin kuin vah­va.

Koh­ti kes­tä­vyy­den ra­jo­ja

226 ki­lo­met­riä: 3,8 ui­den, 180 pyö­räil­len ja 42,2 juos­ten. Nämä lu­ke­mat, eli tri­ath­lo­nin täys­mat­ka, on Miia-Ma­ri­an ta­voit­tee­na elo­kuus­sa. Yli vii­si vuot­ta Croh­nin tau­ti on ol­lut oi­ree­ton. Ruo­ka imey­tyy, vat­sa toi­mii ja Miia-Ma­ria voi elää ku­ten ter­ve ih­mi­nen.

Kah­den lap­sen äi­dil­le ja myyn­tie­dus­ta­ja­na työs­ken­te­le­väl­le Miia-Ma­ri­al­le ker­tyy vii­kos­sa 8–15 tree­ni­tun­tia pää­a­si­as­sa pyö­rän pääl­lä ja juos­ten. Vie­lä vii­si vuot­ta sit­ten Miia-Ma­ria epä­röi, voi­si­ko hän juos­ta ma­ra­to­nin. 

– Ra­kas­tan et­siä kes­tä­vyy­te­ni ra­jo­ja ja myös vas­tus­taa nii­tä. Ma­ra­ton on rank­ka suo­ri­tus ter­veel­le­kin, ja poh­din, teen­ko tie­ten tah­to­en hal­laa it­sel­le­ni.

"Jäl­ki­kä­teen ta­ju­sin, et­tä sit­ten­hän kaik­ki tie­tä­vät, et­tä olen 'tau­ti­nen'."

Nyt ma­ra­to­ne­ja on ta­ka­na jo kym­men­kun­ta, puo­lik­kai­ta tri­ath­lo­ne­ja­kin kak­si. Kään­teen­te­ke­vää omien haa­vei­den kan­nal­ta oli ta­va­ta en­sim­mäis­tä ker­taa ult­ra­juok­si­ja, joka juok­see Croh­nin tau­dis­taan huo­li­mat­ta

– Ym­mär­sin, et­tei mi­nun tar­vit­se elää kä­si­jar­ru pääl­lä tau­ti­ni ta­kia, vaan voin an­taa men­nä. Mei­tä on mui­ta­kin!

Croh­nin tau­dil­le kas­vok­si

Vii­me syk­sy­nä Miia-Ma­ria sai vies­tin HIFK:ssa jää­kiek­koi­le­val­ta Tee­mu Rams­ted­til­ta. Tämä on ker­to­nut jul­ki­ses­ti sai­ras­ta­van­sa haa­vais­ta pak­su­suo­len­tu­leh­dus­ta. Nyt hän pyy­si Miia-Ma­ri­aa mu­kaan pe­rus­ta­maan­sa pyö­räi­ly­seu­raan, jon­ka jä­se­net ker­to­vat avoi­mes­ti suo­lis­to­sai­rauk­sis­taan. 

– En miet­ti­nyt kah­ta se­kun­ti­a­kaan, kun jo vas­ta­sin kyl­lä. Jäl­ki­kä­teen ta­ju­sin, et­tä sit­ten­hän kaik­ki tie­tä­vät, et­tä olen ”tau­ti­nen”.

Miia-Ma­ria päät­ti, et­tä hä­nen har­ti­an­sa kes­tä­vät. Hän voi ai­van hy­vin ol­la IBD Cyc­ling -tii­min en­sim­mäi­nen nai­nen, joka an­taa kas­vot Croh­nin tau­dil­le.

– Ym­mär­sin, et­tei mi­kään elä­mäs­sä­ni muu­tu sen ta­kia, et­tä ker­ron tau­dis­ta­ni. Ne­li­kymp­pi­se­nä ei enää tar­vit­se pe­lä­tä, mitä muut ajat­te­le­vat.

Mat­ka no­los­te­lus­ta it­seen­sä luot­ta­vak­si nai­sek­si on kul­jet­tu.

– Tie­dän, et­tä pär­jään tau­dis­ta­ni huo­li­mat­ta ja olen täl­lai­se­na riit­tä­vä.

Lue myös:

Len­to-on­net­to­muu­des­ta sel­vin­nyt Ul­ri­ka: "Olen nyt ko­to­na var­ta­los­sa­ni"

Joo­nas Lau­ri­la: "Juok­sen elääk­se­ni"

Lue Myös