Artikkeli

Kakluunin luukut

Kaup­pa­sim­me luuk­ku­ja an­tiik­kia ke­rää­väl­le su­ku­lai­sel­lem­me, joka sa­noi, et­tei hä­nel­lä ole va­raa os­taa nii­tä.

Ky­sy­mys:

Pu­rim­me pois van­han puu­hel­lan ja kak­luu­nin, mut­ta säi­ly­tim­me ku­vas­sa ole­vat luu­kut. Kaup­pa­sim­me nii­tä an­tiik­kia ke­rää­väl­le su­ku­lai­sel­lem­me, joka sa­noi, et­tei hä­nel­lä ole va­raa os­taa nii­tä. Hän piti nii­tä kal­lii­na, jo­ten mei­tä kiin­nos­taa, min­kä ar­voi­sia ne mah­ta­vat ol­la.

Vas­taus:

Hel­lan ja kaa­ke­liu­u­nin luuk­kun­ne ovat 1900-lu­vun al­ku­puo­lis­kol­ta. Hög­fors oli yk­si sen ajan tun­ne­tuim­mis­ta val­mis­ta­jis­ta. Teh­taan Kark­ki­lan va­li­mos­sa val­mis­tet­tiin huo­mat­ta­va mää­rä Suo­mes­sa käy­te­tyis­tä hel­lan­luu­kuis­ta. Tä­män ikäi­sil­lä luu­kuil­la ei ole vie­lä eri­tyis­tä ahal­lis­ta ar­voa, mut­ta ke­hot­tai­sin tei­tä kään­ty­mään Bil­l­nä­sin Ruu­kis­sa toi­mi­van Ra­ken­nu­sap­tee­ki puo­leen. Yh­tiö on kes­kit­ty­nyt van­ho­jen ta­lo­jen va­ra­o­siin, puh. (019) 233 975, www.ra­ken­nu­sap­teek­ki.fi. Hei­dän niin sa­no­tus­sa ra­ken­nus­pan­kis­saan on uu­nin­luuk­ku­ja 1800-lu­vun alus­ta ai­na 1930-lu­vul­le saak­ka.

Koti ja keit­tiö 5/04