Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Hyvät ystävät ovat kullanarvoisia, sen tietävät espoolaiset Aga Koltan-Kihniä ja Ilkka Kihniä. Nykyisen kotipaikkansa he löysivät ystäviensä avustuksella: Reilut 20 vuotta sitten pariskunta kävi kahvilla ystäviensä luona, jotka vinkkasivat viereisen mökin saattavan päätyä myyntiin. Samalta istumalta he kävivät kurkistamassa pientä, puiden lomassa pilkottavaa mökkiä.
Metsäinen paikka ja kallioinen rinne tekivät vaikutuksen, vaikka tontti kasvoikin kuusikkoa. Puiden välistä näki läheiselle järvelle.
– Pian huomasimme tekevämme kauppoja omistajan kanssa ja suunnittelevamme jyrkälle rinnetontille rakennettavaa taloa.
Vuonna 2001 Villa Jagodaksi ristitty talo sai asukkaat ja puutarhan rakentaminen alkoi.
– Jyrkkä ja kallioinen tontti asettaa omat haasteensa, ja teimme alkuun hölmöjäkin valintoja, mutta opimme pian elämään luonnon keskellä ja vehreyttämään kallioista pihapiiriä, Ilkka kertoo.
Tontin alaosassa, tasaisella maalla nurmikko voi hyvin.
– Mutta rinne on niin jyrkkä, että yläosaan on saatu vihreyttä vain pengertämällä ja kallionpainanteisiin istuttamalla, sanoo Aga.
Rakas hevoskastanja
Tontin alaosasta ja autotallilta nousevat jyrkät portaat kohti taloa ja yläpihaa. Portaiden molemmin puolin on tukimuurien ja pengerrysten varaan rakennetut laajat istutusalueet. Rinteen ala- ja keskiosiin keskittyy suurin kukkaloisto. Talon takana kallion kupeessa tunnelma on luonnollinen ja metsään sopiva.
– Täällä on pakko rakentaa puutarhaa luonnon ehdoilla. Kalliolla eivät pysy multakerrokset, mutta pengerrysten ja tukimuurien avulla saa syväjuurisille kasveille kuten puille ja pensaille multatilaa. Mullan routiminen ja jäätyminen taas asettaa omat haasteensa rakenteille, Ilkka kertoo.
Pariskunta ei ole kuitenkaan pihan ohuesta maakerroksesta lannistunut, vaan multaa on tuotu traktorilla, kärrätty ja kannettu. Istutuksiin on saatu tilaa myös puille kuten komeasti kukkivalle hevoskastanjalle, joka tuo mieleen Agan puolalaisessa synnyinkaupungissa Swiebodzinissa kasvavat hevoskastanjat.
– Ilkka toi hevoskastanjan tänne polkupyörän tarakalla. Hevoskastanja on minulle tärkeä puu, ja odotin pitkään, että puu kasvaa ja komistuu, kukkii ja tekee kastanjoita. Touko–kesäkuun vaihde on puutarhassamme kauneinta aikaa, kun hevoskastanja ja muut kukkapuut kukkivat, Aga kertoo.
Sitkeä vuorenkilpi
Puutarhaan on istutettu luumu-, kirsikka- ja omenapuita, jotka varmistavat, että keväällä riittää kukintaa ja syksyllä omaa satoa. Kun puille on saatu tarpeeksi syvämultaiset istutusalueet, ovat ne selvinneet hyvin.
– Alkuun karut olosuhteet yllättivät. Teimme miltei jokaista kasvia kohti kymmenen yritystä, Aga kertoo.
Rinteen istutuksissa vaihtelevat alppiruusut, angervot, lamoherukka, syreenit ja lukuisat kukkivat perennat. Saniaiset saavat asettua täällä sinne minne tiensä löytävät. Niiden luoma rauhallinen tunnelma on hyvä vastapaino kukinnalle. Kevään ja kesän taitteessa pihaa kukittavat sipulikukat.
– Vuorenkilpi on erinomainen perenna, joka selviää oikeastaan missä vain. Olen lisännyt sitä juurenpaloista sellaisiin paikkoihin, joihin on vaikea saada vihreyttä muilla kasveilla. Teimme toissa vuonna suuren massaistutuksen, mutta se vaikutti ehkä vähän yksitoikkoiselta ja Ilkka halusi tilalle monilajisemman kukkapenkin.
Kivi kiveltä
Korkealla paikalla on puolensa. Näkymät kallion päältä ja talon terassilta ovat hulppeat. Pienen matkan päässä pilkottaa järvinäkymä.
Kulku talolle pitää kunnossa. Pitkät ja jyrkät portaat johtavat autotallilta talolle. Portaat noudattelevat hauskalla tavalla jonkinlaista feng shuin periaatetta. Alhaalta lähtee viikonpäivien lukumäärän mukaan seitsemän kiviporrasta, jonka jälkeen on puisia portaita 30, kuten päiviä kuukaudessa. Puuportaiden jälkeen noustaan taloon vielä 12 porrasta, kuten vuodessa on kuukausia.
Istutusten väleissä polveilee kivettyjä kulkureittejä ja pitkiä luiskia. Pelkkien portaiden sijaan pariskunta halusi rakentaa rinteeseen myös kulkuluiskan. Portaissa kun ei kottikärryjä pysty työntämään.
Pihan pienet aukiot ja kulkureitit olivat aluksi kivituhkalla, mutta helppohoitoisuuden ja estetiikan vuoksi Ilkka on kivennyt kulkureittejä. Rinnetontin kivetys ei ole ollut helppo homma, mutta nyt reilusti yli 300 neliömetriä piha-alasta on kivettyä pintaa.
– Yhtään betonikiveä en enää aio laittaa tähän pihaan, nyt on kiintiö täynnä, kertoo Ilkka ja nauraa.
Kesä puutarhassa
Luonto tulee liki metsäisen paikan puutarhassa. Metsäkauriit tulevat herkuttelemaan omenoilla, kasvimaan herkuilla ja kukilla. Alapihan suojaisa alue saa rinteen jyrkkyydestä ja tiheästä kuusiaidasta johtuen olla peuroilta rauhassa, mutta yläpihan kasvimaa muutettiin kasvihuoneeksi ja viljelylaatikoiksi, jotka on helppo verkottaa peuroilta turvaan.
Kasvihuone herättää huomiota. Sen tukeva sokkeli on muurattu graniittinupukivistä.
– Talviaikaan herättelen viherintoa kasvattamalla taimia. Odotus palkitaan, kun kevään tullen saan siirtää taimet kasvihuoneeseen ja ulos, Aga kertoo.
Kesä kuluu puutarhassa.
– Mutta ehdimme kyllä nauttia myös muusta elämästä.
Aga säilöö oman puutarhan satoa, kuten hän on lapsuudessa oppinut ja nähnyt äitinsä ja isoäitinsä tekevän.
– En ota säilönnästä stressiä, vaan teen sen, mitä huvittaa. Muutenkin ruotsalaisten lagom, kohtuudella ja sopivasti, on meidän elämäntyyliä, sanoo Aga.
Puutarha
Espoossa
Kallioisen rinnepihan
vehreä keidas 3 000 m².
Puutarhaa hoitavat
Aga Koltan-Kihniä ja Ilkka Kihniä, Susanna, 18, ja Cecilia, 15.
Instagramissa
@villa_jagoda
hauska idea!
Alhaalta lähtee viikonpäivien lukumäärän mukaan seitsemän kiviporrasta. Niiden jälkeen on puisia portaita 30, kuten päiviä kuukaudessa. Puuportaiden jälkeen noustaan taloon vielä 12 porrasta, kuten vuodessa on kuukausia. Metallikaiteet ovat Agan isän tekemät.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2