Koreanonnenpensas kukkii varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Se onkin ilahduttava ja toivoa tuova näky muuten ruskeaan sävyttyvässä maisemassa. Onnenpensas on helppohoitoinen eikä istutusvuoden jälkeen tarvitse suuria hoitotoimenpiteitä. Vanhaa pensasta voi uudistaa leikkaamalla pois vanhempia oksia ja pitämällä kasvustoa ilmavana. Leikkaaminen kannattaa tehdä kukinnan jälkeen, vaikka onnenpensasta voi leikata myöhemminkin kesällä.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
1. Valitse paikka, josta pensaan näkee helposti, josta kuljet tai jossa vietät aikaa keväällä. Hyvä paikka kukkivalle pensaalle voi olla sisäänkäynnin läheisyydessä, kulkureittien varrella tai terassin lähellä olevan istutuksen taustalla.
2. Mieti paikan olosuhteet, kasvualusta ja millainen pensas kyseiselle paikalle sopisi. Osa lajeista kasvaa metrin parin korkuiseksi, osa jopa korkeammaksi. Tarkista myös pensaan leveys.
3. Kasvualustan happamuutta voi muuttaa paikallisesti käyttämällä hapanta havu-rodomultaa tai kalkittua puutarhamultaa ja kalkitsemalla. Tarkista pensasta valitessasi, millaisessa maassa kyseinen pensas kasvaa. Keväällä kukkivista koristepensaista esimerkiksi magnoliat ovat perinteisesti happaman maan kasveja, mutta monet muut pensaat viihtyvät neutraalissa tai kalkitussa maassa.
4. Kaiva pensaalle kaksi kertaa taimiruukun syvyinen ja levyinen kuoppa. Lisää pohjalle kompostia, puutarhalannoitetta ja multaa. Sekoita ravinteita mullan joukkoon, lisää päälle uutta multaa ja taimipaakku. Istuta pensas taimipaakun entiseen syvyyteen tai hieman syvemmälle, jos juurenniska on esillä. Lisää multaa ympärille ja muutama sentti taimipaakun päälle. Tiivistä kevyesti polkemalla ja kastele huolellisesti, vähintään kymmenen litran ämpärillisen verran. Kastele jatkossa säännöllisesti koko kasvukauden ajan aina tarpeen tullen. Puuvartiset kasvit juurtuvat hitaasti ja on tärkeää varmistaa juurtuminen.
5. Anna pensaille kasvurauha. Koristepensaiden tulisi alkukastelun ja juurtumisen jälkeen selvitä kasvupaikallaan ilman kastelua. Toki kuivimpina hellejaksoina voi kasveja tarpeen mukaan kastella.
6. Lannoita keväällä kevätlannoitteella, jossa on kasvun tukemiseksi erityisesti typpeä. Happaman maan kasveille on hyvä käyttää havu-rodolannoitetta. Jos haluat varmistaa, että keväällä kukkivien kasvien kukinta on runsasta, lannoita myös elokuussa syyslannoitteella, joka sisältää kaliumia ja fosforia. Nämä aineet edesauttavat kukka-aiheiden ja kukkien muodostusta.
Pensaskirsikat ja kirsikkapuut saavat pölyttäjät surisemaan onnesta.
Surinaa kirsikan täydeltä
Pensaskirsikat ja kirsikkapuut saavat pölyttäjät surisemaan onnesta. Pensaskirsikoiden kukinta on runsasta, ja mikä parasta, marjoja tekevillä lajikkeilla saat nauttia myös sadosta. Pensaskirsikoista löytyy myös koristelajikkeita, jotka eivät tuota marjaa. Kevään kukkivat pensaat ovat pölyttäjille tärkeitä ravinnonlähteitä.
Alppiruusujen aikaisimpia
Dahurianalppiruusu lukeutuu ensimmäisenä kukkiviin alppiruusuihin. Sen kukinta ihastuttaa voimakkaan pinkein kukin jo vapun tienoilla. Dahurianalppiruusu selviää muista alppiruusuista poiketen myös vähän kuivemmassa ja valoisammassa paikassa, jos kasvilla on multaa tarpeeksi. Parhaimmillaa maan on hyvä olla vettä läpäisevää, kosteutta sitovaa ja hapanta. Lehdet ovat pienet, nahkeat ja ne saavat myös syysvärin. Syksyllä lehtien tippumista ei tarvitse säikähtää, sillä vain osa lehdistä säilyy talven yli.
Vanhoja perinteitä
Punamarjakanukalla on takanaan pitkä historia. Jo roomalaiset ovat kasvattaneet punamarjakanukkaa koristekasvina. Meillä kookas puumainen pensas on vähän harvinaisempi. Punamarjakanukka on kuitenkin mitä monipuolisin kasvi. Kukat ilahduttavat keltaisina ja houkuttavat pölyttäjiä. Syksyllä kypsyvät marjat voi käyttää tuoreeltaan tai säilöä. Istuta punamarjakanukka aurinkoiselle tai puolivarjon paikalle ja kalkittuun maahan.
Tee metalliseen kukkasiiliin eli kenzaniin tai keraamiseen kukkatukeen asetelma, johon käytät kukkapensaiden oksien lisäksi keväisiä sipulikukkien kukkia.
Kokoa asetelmaksi
Keväisten kukkapensaiden oksat kaunistavat asetelmissa ja kimpuissa. Tee metalliseen kukkasiiliin eli kenzaniin tai keraamiseen kukkatukeen asetelma, johon käytät kukkapensaiden oksien lisäksi keväisiä sipulikukkien kukkia. Narsissien ja tulppaanien vihreänä kumppanina on tässä asetelmassa limenvihreitä vaahteranoksia, keltajapaninangervoa, idänvirpiangervoa, purppuraheisiangervoa ja tuomipihlajaa. Värikäslehtisten koristepensaiden pienet hiirenkorvat sävyttyvät kauniisti punertaviin ja oransseihin sävyihin tuoden värivaihtelua heräilevään vihreään.
Koristepensaiden aukeavat lehdet voivat sävyttyä myös vihreänoranssiin, kuten keltajapaninangervolla.
Katse lehtiväreihin
Monia koristepensaita uudistetaan leikkaamalla vanhempia oksia ja pitämällä kasvustoa ilmavana. Leikatut oksat kannattaa hyödyntää kukka-asetelmissa ja maljakon kaunistuksina. Yksittäinenkin oksa keraamisessa maljakossa kääntää katseita. Pienistä vihreään heräilevistä koristepensaiden oksista saa kukka-asetelmien ja kimppujen välivihreitä oksia. Kuvassa tuomipihlajaa, keltajapaninangervoa ja limenvihreitä vaahteran kukintoja.
Ikebanan jalanjäljillä
Leiki ikebanamestaria ja sommittele muutamalla oksalla mieleinen asetelma. Moderni, minimalistinen asetelma voi onnistua vaikka kokoamalla kolme japaninruusukvittenin kukkaoksaa nipuksi ja asettamalla ne laakealle vadille tai lautaselle pystyyn. Hae kokonaisuuteen tasapaino, sido oksat tukevasti, jotta erilaiset oksat asettuvat kauniisti ja pysyvät seisomassa. Vapaan sommitteluun asetelmaan sinä määräät säännöt. Mieti kuitenkin asetelman kukat, vati ja tausta.
6869
Parhaiten japaninruusukvitteni menestyy eteläisessä Suomessa, mutta FinE-lajike Sirius kasvaa myös IV-vyöhykkeelle asti.
Tunnetko japaninruusukvittenin?
Japaninruusukvitteni rakastaa aurinkoista ja lämmintä kasvupaikkaa, vettä läpäisevää kasvualustaa. Maan on hyvä olla kalkittua, varsinkin jos mielit saada kukkia ja satoa pensaastasi. Japaninruusukvitteni kaipaa kasvuun ravinteita, mutta on kuitenkin varsin sitkeä kasvi ja menestyy kivikkopuutarhoissakin. Parhaiten japaninruusukvitteni menestyy eteläisessä Suomessa, mutta FinE-lajike Sirius kasvaa myös IV-vyöhykkeelle asti. Keltaisista hedelmistä voi keittää hilloa tai marmeladia. Hedelmät sisältät runsaasti pektiiniä, joten hillosokeriakaan et välttämättä tarvitse.
Jos istutat magnolian aurinkoiselle paikalle, varmista, että se saa tarpeeksi kosteutta.
Magnoliarakkautta
Maailma pysähtyy, kun magnoliat kukkivat. Vaaleanpunaisena kukkapilvenä kukkivaa magnoliaa saa tovin odottaa, mutta nuorenkin taimen ensimmäiset kukat saavat sydämen heittämään voltin. Magnoliat kasvavat meillä pikkupuina tai pensaina. Vaaleanpunaiset lajikkeet ovat meillä pensasmaisia. Kestävimpiin lukeutuu esimerkiksi tarhamagnolia Leonard Messel.
Terveiset Japanista
Japaninmagnolia Vanha Rouva kääntää kukkiessaan katseita. Sen puhtaan valkeissa kukissa on lummemainen tunnelma. Jos haluat kasvattaa magnoliaa, kokeile Vanha Rouva -lajikkeen kotimaista kantaa olevia taimia tai tähtimagnoliaa. Istuta taimet suojaisalle kasvupaikalle vettä läpäisevään, ravinteikkaaseen, humuspitoiseen, kompostilla parannettuun havu-rodomultaan. Varmista säännöllisellä kastelulla, että istutettu pensas juurtuu. Kastele siis koko kasvukausi ja mahdollisesti seuraavana vuonna, että pensas juurtuu. Jätä kalkitseminen väliin. Lisää muutaman vuoden välein katekompostia juurelle ja lannoita maltillisesti kevätlannoitteella tai havurodolannoitteella ja anna pensaalle kasvurauha.
Tiesitkö?
Pajut ovat pölyttäjille mitä mainioimpia ravintokasveja. Ne kukkivat varhain keväällä, jolloin heräileville pörriäisille, kuten mehiläisille ja kimalaisille, on vähän ravintoa tarjolla. Villapaju on ilahduttavan kestävä, ja sitä kasvaakin luonnonvaraisena Lapissa. Se on mainio koristepensas hopeanharmaan lehdistön ja keltaiseen vivahtavan kukinnon kera. Villapaju kukkii lehtien puhkeamisen aikoihin huhti–toukokuussa. Yhdistä esimerkiksi havukasvien tai japaninhappomarjan kanssa.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ