Artikkeli
Koreanonnenpensas kukkii varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Se onkin ilahduttava ja toivoa tuova näky muuten ruskeaan sävyttyvässä maisemassa. Onnenpensas on helppohoitoinen eikä istutusvuoden jälkeen tarvitse suuria hoitotoimenpiteitä. Vanhaa pensasta voi uudistaa leikkaamalla pois vanhempia oksia ja pitämällä kasvustoa ilmavana. Leikkaaminen kannattaa tehdä kukinnan jälkeen, vaikka onnenpensasta voi leikata myöhemminkin kesällä.

Koreanonnenpensas kukkii varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Se onkin ilahduttava ja toivoa tuova näky muuten ruskeaan sävyttyvässä maisemassa. Onnenpensas on helppohoitoinen eikä istutusvuoden jälkeen tarvitse suuria hoitotoimenpiteitä. Vanhaa pensasta voi uudistaa leikkaamalla pois vanhempia oksia ja pitämällä kasvustoa ilmavana. Leikkaaminen kannattaa tehdä kukinnan jälkeen, vaikka onnenpensasta voi leikata myöhemminkin kesällä.

Jo­han­na Vi­re­a­ho ku­vat Han­na Mart­ti­nen

Kevään kauneimmat kukkivat pensaat

Istuta keväällä kukkivia pensaita pölyttäjien iloksi ja kauneudeksi. Saat nauttia vuosi toisensa jälkeen kevään herkästä kukkajuhlasta. Taimivalikoima on keväällä parhaimmillaan!

1. Va­lit­se paik­ka, jos­ta pen­saan nä­kee hel­pos­ti, jos­ta kul­jet tai jos­sa vie­tät ai­kaa ke­vääl­lä. Hyvä paik­ka kuk­ki­val­le pen­saal­le voi ol­la si­sään­käyn­nin lä­hei­syy­des­sä, kul­ku­reit­tien var­rel­la tai te­ras­sin lä­hel­lä ole­van is­tu­tuk­sen taus­tal­la.

2. Mie­ti pai­kan olo­suh­teet, kas­vu­a­lus­ta ja mil­lai­nen pen­sas ky­sei­sel­le pai­kal­le so­pi­si. Osa la­jeis­ta kas­vaa met­rin pa­rin kor­kui­sek­si, osa jopa kor­ke­am­mak­si. Tar­kis­ta myös pen­saan le­veys.

3. Kas­vu­a­lus­tan hap­pa­muut­ta voi muut­taa pai­kal­li­ses­ti käyt­tä­mäl­lä ha­pan­ta havu-ro­do­mul­taa tai kal­kit­tua puu­tar­ha­mul­taa ja kal­kit­se­mal­la. Tar­kis­ta pen­sas­ta va­li­tes­sa­si, mil­lai­ses­sa maas­sa ky­sei­nen pen­sas kas­vaa. Ke­vääl­lä kuk­ki­vis­ta ko­ris­te­pen­sais­ta esi­mer­kik­si mag­no­li­at ovat pe­rin­tei­ses­ti hap­pa­man maan kas­ve­ja, mut­ta mo­net muut pen­saat viih­ty­vät neut­raa­lis­sa tai kal­ki­tus­sa maas­sa.

4. Kai­va pen­saal­le kak­si ker­taa tai­mi­ruu­kun sy­vyi­nen ja le­vyi­nen kuop­pa. Li­sää poh­jal­le kom­pos­tia, puu­tar­ha­lan­noi­tet­ta ja mul­taa. Se­koi­ta ra­vin­tei­ta mul­lan jouk­koon, li­sää pääl­le uut­ta mul­taa ja tai­mi­paak­ku. Is­tu­ta pen­sas tai­mi­paa­kun en­ti­seen sy­vyy­teen tai hie­man sy­vem­mäl­le, jos juu­ren­nis­ka on esil­lä. Li­sää mul­taa ym­pä­ril­le ja muu­ta­ma sent­ti tai­mi­paa­kun pääl­le. Tii­vis­tä ke­vy­es­ti pol­ke­mal­la ja kas­te­le huo­lel­li­ses­ti, vä­hin­tään kym­me­nen lit­ran äm­pä­ril­li­sen ver­ran. Kas­te­le jat­kos­sa sään­nöl­li­ses­ti koko kas­vu­kau­den ajan ai­na tar­peen tul­len. Puu­var­ti­set kas­vit juur­tu­vat hi­taas­ti ja on tär­ke­ää var­mis­taa juur­tu­mi­nen.

5. An­na pen­sail­le kas­vu­rau­ha. Ko­ris­te­pen­sai­den tu­li­si al­ku­kas­te­lun ja juur­tu­mi­sen jäl­keen sel­vi­tä kas­vu­pai­kal­laan il­man kas­te­lua. Toki kui­vim­pi­na hel­le­jak­soi­na voi kas­ve­ja tar­peen mu­kaan kas­tel­la.

6. Lan­noi­ta ke­vääl­lä ke­vät­lan­noit­teel­la, jos­sa on kas­vun tu­ke­mi­sek­si eri­tyi­ses­ti typ­peä. Hap­pa­man maan kas­veil­le on hyvä käyt­tää havu-ro­do­lan­noi­tet­ta. Jos ha­lu­at var­mis­taa, et­tä ke­vääl­lä kuk­ki­vien kas­vien ku­kin­ta on run­sas­ta, lan­noi­ta myös elo­kuus­sa syys­lan­noit­teel­la, joka si­säl­tää ka­liu­mia ja fos­fo­ria. Nämä ai­neet ede­saut­ta­vat kuk­ka-ai­hei­den ja kuk­kien muo­dos­tus­ta.

Pensaskirsikat ja kirsikkapuut saavat pölyttäjät surisemaan onnesta.

Pensaskirsikat ja kirsikkapuut saavat pölyttäjät surisemaan onnesta.

Su­ri­naa kir­si­kan täy­del­tä

Pen­sas­kir­si­kat ja kir­sik­ka­puut saa­vat pö­lyt­tä­jät su­ri­se­maan on­nes­ta. Pen­sas­kir­si­koi­den ku­kin­ta on run­sas­ta, ja mikä pa­ras­ta, mar­jo­ja te­ke­vil­lä la­jik­keil­la saat naut­tia myös sa­dos­ta. Pen­sas­kir­si­kois­ta löy­tyy myös ko­ris­te­la­jik­kei­ta, jot­ka ei­vät tuo­ta mar­jaa. Ke­vään kuk­ki­vat pen­saat ovat pö­lyt­tä­jil­le tär­kei­tä ra­vin­non­läh­tei­tä.

Alp­pi­ruu­su­jen ai­kai­sim­pia

Da­hu­ri­a­nalp­pi­ruu­su lu­keu­tuu en­sim­mäi­se­nä kuk­ki­viin alp­pi­ruu­sui­hin. Sen ku­kin­ta ihas­tut­taa voi­mak­kaan pin­kein ku­kin jo va­pun tie­noil­la. Da­hu­ri­a­nalp­pi­ruu­su sel­vi­ää muis­ta alp­pi­ruu­suis­ta poi­ke­ten myös vä­hän kui­vem­mas­sa ja va­loi­sam­mas­sa pai­kas­sa, jos kas­vil­la on mul­taa tar­peek­si. Par­haim­mil­laa maan on hyvä ol­la vet­tä lä­päi­se­vää, kos­teut­ta si­to­vaa ja ha­pan­ta. Leh­det ovat pie­net, nah­ke­at ja ne saa­vat myös syys­vä­rin. Syk­syl­lä leh­tien tip­pu­mis­ta ei tar­vit­se säi­käh­tää, sil­lä vain osa leh­dis­tä säi­lyy tal­ven yli.

Van­ho­ja pe­rin­tei­tä

Pu­na­mar­ja­ka­nu­kal­la on ta­ka­naan pit­kä his­to­ria. Jo roo­ma­lai­set ovat kas­vat­ta­neet pu­na­mar­ja­ka­nuk­kaa ko­ris­te­kas­vi­na. Meil­lä koo­kas puu­mai­nen pen­sas on vä­hän har­vi­nai­sem­pi. Pu­na­mar­ja­ka­nuk­ka on kui­ten­kin mitä mo­ni­puo­li­sin kas­vi. Ku­kat ilah­dut­ta­vat kel­tai­si­na ja hou­kut­ta­vat pö­lyt­tä­jiä. Syk­syl­lä kyp­sy­vät mar­jat voi käyt­tää tuo­reel­taan tai säi­löä. Is­tu­ta pu­na­mar­ja­ka­nuk­ka au­rin­koi­sel­le tai puo­li­var­jon pai­kal­le ja kal­kit­tuun maa­han.

Tee metalliseen kukkasiiliin eli kenzaniin tai keraamiseen kukkatukeen asetelma, johon käytät kukkapensaiden oksien lisäksi keväisiä sipulikukkien kukkia.

Tee metalliseen kukkasiiliin eli kenzaniin tai keraamiseen kukkatukeen asetelma, johon käytät kukkapensaiden oksien lisäksi keväisiä sipulikukkien kukkia.

Ko­koa ase­tel­mak­si

Ke­väis­ten kuk­ka­pen­sai­den ok­sat kau­nis­ta­vat ase­tel­mis­sa ja kim­puis­sa. Tee me­tal­li­seen kuk­ka­sii­liin eli ken­za­niin tai ke­raa­mi­seen kuk­ka­tu­keen ase­tel­ma, jo­hon käy­tät kuk­ka­pen­sai­den ok­sien li­säk­si ke­väi­siä si­pu­li­kuk­kien kuk­kia. Nar­sis­sien ja tulp­paa­nien vih­re­ä­nä kump­pa­ni­na on täs­sä ase­tel­mas­sa li­men­vih­rei­tä vaah­te­ra­nok­sia, kel­ta­ja­pa­ni­nan­ger­voa, idän­vir­pi­an­ger­voa, purp­pu­ra­hei­si­an­ger­voa ja tuo­mi­pih­la­jaa. Vä­ri­käs­leh­tis­ten ko­ris­te­pen­sai­den pie­net hii­ren­kor­vat sä­vyt­ty­vät kau­niis­ti pu­ner­ta­viin ja orans­sei­hin sä­vyi­hin tuo­den vä­ri­vaih­te­lua he­räi­le­vään vih­re­ään.

 Koristepensaiden aukeavat lehdet voivat sävyttyä myös vihreänoranssiin, kuten keltajapaninangervolla.

Koristepensaiden aukeavat lehdet voivat sävyttyä myös vihreänoranssiin, kuten keltajapaninangervolla.

Kat­se leh­ti­vä­rei­hin

Mo­nia ko­ris­te­pen­sai­ta uu­dis­te­taan leik­kaa­mal­la van­hem­pia ok­sia ja pi­tä­mäl­lä kas­vus­toa il­ma­va­na. Lei­ka­tut ok­sat kan­nat­taa hyö­dyn­tää kuk­ka-ase­tel­mis­sa ja mal­ja­kon kau­nis­tuk­si­na. Yk­sit­täi­nen­kin ok­sa ke­raa­mi­ses­sa mal­ja­kos­sa kään­tää kat­sei­ta. Pie­nis­tä vih­re­ään he­räi­le­vis­tä ko­ris­te­pen­sai­den ok­sis­ta saa kuk­ka-ase­tel­mien ja kimp­pu­jen vä­li­vih­rei­tä ok­sia. Ku­vas­sa tuo­mi­pih­la­jaa, kel­ta­ja­pa­ni­nan­ger­voa ja li­men­vih­rei­tä vaah­te­ran ku­kin­to­ja.

Ike­ba­nan ja­lan­jäl­jil­lä

Lei­ki ike­ba­na­mes­ta­ria ja som­mit­te­le muu­ta­mal­la ok­sal­la mie­lei­nen ase­tel­ma. Mo­der­ni, mi­ni­ma­lis­ti­nen ase­tel­ma voi on­nis­tua vaik­ka ko­ko­a­mal­la kol­me ja­pa­nin­ruu­suk­vit­te­nin kuk­ka­ok­saa ni­puk­si ja aset­ta­mal­la ne laa­ke­al­le va­dil­le tai lau­ta­sel­le pys­tyyn. Hae ko­ko­nai­suu­teen ta­sa­pai­no, sido ok­sat tu­ke­vas­ti, jot­ta eri­lai­set ok­sat aset­tu­vat kau­niis­ti ja py­sy­vät sei­so­mas­sa. Va­paan som­mit­te­luun ase­tel­maan sinä mää­räät sään­nöt. Mie­ti kui­ten­kin ase­tel­man ku­kat, vati ja taus­ta.

6869

 Parhaiten japaninruusukvitteni menestyy eteläisessä Suomessa, mutta FinE-lajike Sirius kasvaa myös IV-vyöhykkeelle asti.

Parhaiten japaninruusukvitteni menestyy eteläisessä Suomessa, mutta FinE-lajike Sirius kasvaa myös IV-vyöhykkeelle asti.

Tun­net­ko ja­pa­nin­ruu­suk­vit­te­nin?

Ja­pa­nin­ruu­suk­vit­te­ni ra­kas­taa au­rin­kois­ta ja läm­min­tä kas­vu­paik­kaa, vet­tä lä­päi­se­vää kas­vu­a­lus­taa. Maan on hyvä ol­la kal­kit­tua, var­sin­kin jos mie­lit saa­da kuk­kia ja sa­toa pen­saas­ta­si. Ja­pa­nin­ruu­suk­vit­te­ni kai­paa kas­vuun ra­vin­tei­ta, mut­ta on kui­ten­kin var­sin sit­keä kas­vi ja me­nes­tyy ki­vik­ko­puu­tar­hois­sa­kin. Par­hai­ten ja­pa­nin­ruu­suk­vit­te­ni me­nes­tyy ete­läi­ses­sä Suo­mes­sa, mut­ta FinE-la­ji­ke Si­rius kas­vaa myös IV-vyö­hyk­keel­le as­ti. Kel­tai­sis­ta he­del­mis­tä voi keit­tää hil­loa tai mar­me­la­dia. He­del­mät si­säl­tät run­saas­ti pek­tii­niä, jo­ten hil­lo­so­ke­ri­a­kaan et vält­tä­mät­tä tar­vit­se.

Jos istutat magnolian aurinkoiselle paikalle, varmista, että se saa tarpeeksi kosteutta.

Jos istutat magnolian aurinkoiselle paikalle, varmista, että se saa tarpeeksi kosteutta.

Mag­no­li­a­rak­kaut­ta

Maa­il­ma py­säh­tyy, kun mag­no­li­at kuk­ki­vat. Vaa­le­an­pu­nai­se­na kuk­ka­pil­ve­nä kuk­ki­vaa mag­no­li­aa saa to­vin odot­taa, mut­ta nuo­ren­kin tai­men en­sim­mäi­set ku­kat saa­vat sy­dä­men heit­tä­mään vol­tin. Mag­no­li­at kas­va­vat meil­lä pik­ku­pui­na tai pen­sai­na. Vaa­le­an­pu­nai­set la­jik­keet ovat meil­lä pen­sas­mai­sia. Kes­tä­vim­piin lu­keu­tuu esi­mer­kik­si tar­ha­mag­no­lia Le­o­nard Mes­sel.

Ter­vei­set Ja­pa­nis­ta

Ja­pa­nin­mag­no­lia Van­ha Rou­va kään­tää kuk­kies­saan kat­sei­ta. Sen puh­taan val­keis­sa ku­kis­sa on lum­me­mai­nen tun­nel­ma. Jos ha­lu­at kas­vat­taa mag­no­li­aa, ko­kei­le Van­ha Rou­va -la­jik­keen ko­ti­mais­ta kan­taa ole­via tai­mia tai täh­ti­mag­no­li­aa. Is­tu­ta tai­met suo­jai­sal­le kas­vu­pai­kal­le vet­tä lä­päi­se­vään, ra­vin­teik­kaa­seen, hu­mus­pi­toi­seen, kom­pos­til­la pa­ran­net­tuun havu-ro­do­mul­taan. Var­mis­ta sään­nöl­li­sel­lä kas­te­lul­la, et­tä is­tu­tet­tu pen­sas juur­tuu. Kas­te­le siis koko kas­vu­kau­si ja mah­dol­li­ses­ti seu­raa­va­na vuon­na, et­tä pen­sas juur­tuu. Jätä kal­kit­se­mi­nen vä­liin. Li­sää muu­ta­man vuo­den vä­lein ka­te­kom­pos­tia juu­rel­le ja lan­noi­ta mal­til­li­ses­ti ke­vät­lan­noit­teel­la tai ha­vu­ro­do­lan­noit­teel­la ja an­na pen­saal­le kas­vu­rau­ha.

Tie­sit­kö?

Pa­jut ovat pö­lyt­tä­jil­le mitä mai­ni­oim­pia ra­vin­to­kas­ve­ja. Ne kuk­ki­vat var­hain ke­vääl­lä, jol­loin he­räi­le­vil­le pör­ri­äi­sil­le, ku­ten me­hi­läi­sil­le ja ki­ma­lai­sil­le, on vä­hän ra­vin­toa tar­jol­la. Vil­la­pa­ju on ilah­dut­ta­van kes­tä­vä, ja sitä kas­vaa­kin luon­non­va­rai­se­na La­pis­sa. Se on mai­nio ko­ris­te­pen­sas ho­pe­an­har­maan leh­dis­tön ja kel­tai­seen vi­vah­ta­van ku­kin­non kera. Vil­la­pa­ju kuk­kii leh­tien puh­ke­a­mi­sen ai­koi­hin huh­ti–tou­ko­kuus­sa. Yh­dis­tä esi­mer­kik­si ha­vu­kas­vien tai ja­pa­nin­hap­po­mar­jan kans­sa.