Teksti MIRA JALOMIES
Kuvat PEPPE MANCUSO
Koti ja keittiö 3/2014
Maaseututien ympärillä vuorottelevat kirsikkapuut, viiniviljelmät ja pieteetillä kunnostetut maalaistalot. Penkereitä pilkuttavat sadat tulipunaiset unikot. Laakson keskellä kohoaa kukkula, jonka rinteillä lepää Ménerbes maitokahvin värisine kivitaloineen.
Perillä erotan kylän yksityiskohdat: katoksina terassien yllä rehottavat villiviinit ja tunneliksi kujan päälle kaartuvan ruusupensaan. Ylimmällä paikalla komeilevat 1500-luvulla rakennetun linnoituksen jäänteet.
Tuskin voi ranskalainen maalaisidylli tästä enää parantua.
Olen Luberonissa, Provencen ydinmailla. Seutu on tunnettu Ménerbesin kaltaisista pittoreskeista kukkulakylistä, joiden juuret ulottuvat tuhannen vuoden taa.
Ménerbesissä asunut brittikirjailija Peter Mayle toi kylän matkailijoiden kartalle. Ménerbesissä on muutamia mukavia kahviloita ja ravintoloita. Ympärillä levittyy vehreä laakso viljelmineen ja maalaistaloineen.
UNELIASTA ELÄMÄNMENOA
Ménerbes on valittu yhdeksi alueen kauneimmista kylistä. Se on varmasti myös tunnetuin. Olihan se 1980–90-lukujen taitteessa suositun brittikirjailijan, Peter Maylen, kotipaikka, jonka jokainen nurkka on ikuistettu matkailijoiden valokuviin.
Vierailijavirrat ovat vuosien saatossa laantuneet. Saan tutkia korkkiruuvimuseon aarteita – satoja erilaisia viinipullonavaajia – aivan yksikseni. Tryffeli- ja viinimuseossa on liki yhtä tyhjää. Siellä järjestetään viinin maisteluita lounastarjoiluineen, mutta vain kesäaikaan.
Toukokuisena päivänä asukkaat toimittavat arkiaskareitaan. He poikkeilevat postiin ja apteekkiin, lihakauppaan ja elintarvikepuotiin. Illan tullen ravintolat ja kahvilat virkoavat eloon, mutta seuraavana aamuna, sateen vihmoessa, ei näy juuri ketään. Puheensorina kantautuu vain leipomosta, josta tulvii huumaava sitruunakeksien tuoksu.
Pakenen lopulta sadetta Café du Progrèsiin. Sen ikkunoista piirtyy näkymä alas vehreään laaksoon. Tutkin karttaa ja saan tarjoilijattaren innostumaan. Hän kehuu vuoron perään liki jokaista Luberonin kylää.
KUIN SILLOIN ENNEN
Mukavimman kylän metsästys on rattoisaa puuhaa. Kesäsesonki on vasta edessäpäin ja liikenne on hiljaista. Maisemat ovat levollisia ja välimatkat lyhyitä. Jo parissa päivässä ennätän moneen pieneen kylään.
Lukeepa nimikyltissä Gordes, Bonnieux tai Saignon, kaikki näyttävät somilta ja vanhanaikaisilta, sillä talojen julkisivuja ei sovi muutella, eikä uudisrakennuksia juuri sallita.
Kiireetön ilmapiiri tarttuu. Samoilen toreilla maistelemassa juustoja, viinejä ja ainakin kymmenellä eri tavalla maustettuja oliiveja – pientuottajat saapuvat herkkuineen kullekin paikkakunnalle vähintään kerran viikossa. Vetelehdin kahviloissa ja annan aterioiden venähtää miltei yhtä pitkiksi kuin paikallisilla.
Taloissa näkyvät kelta- ja punaokran sävyt. Oliivipuun taimet koristavat matkamuisto-puotia.
NÄYTTÄVÄ ROUSSILLON
Kohtaan monia herttaisia miljöitä, mutta en toista aivan Ménerbesin veroista. Sitten saavun Roussilloniin. Sitä erikoisempaa ja komeampaa kylää on seudulta turha haeskella.
Punahehkuisten rotkojen ympäröimä, harjulle rakennettu talorykelmä säihkyy oranssinkeltaisena, pinkkinä ja punaruskeana. Sävyjen syvyys vaihtuu valon ja varjojen mukaan.
Alun perin väripigmentti saatiin läheisistä, jo käytöstä poistetuista okralouhimoista. Väitetään, että taloista voi yhä löytää liki parikymmentä erilaista kelta- ja punaokran variaatioita.
Roussillon on valtavan kuvauksellinen. Valitettavasti en ole ainoa, joka sen on hoksannut. Retkibussit tukkivat kapeat kadut, ja vapaata parkkipaikkaa saa etsiä pitkään.
Ruuhka yltää myös maisemapaikoille, taidemyymälöihin ja matkamuistopuoteihin, mutta sivukujilla on väljempää. Kissat kurkistelevat pitsiverhojen takaa ja avonaisesta ikkunasta leijuu paistetun valkosipulin tuoksu. Laventelinsiniset ikkunaluukut lonksuvat tuulessa.
Hienointa Roussillonissa on sen kupeesta lähtevä kävelyreitti. Polku mutkittelee mäntymetsikön ja syvän punakeltaisina nousevien rinteiden suojissa. Vastaan kipittää tyytyväisen oloinen pieni, valkoinen terrieri tassut, vatsa ja kuonokarvat hienojakoisesta punaokrasta värjäytyneinä.
OSTOKSILLA LOURMARINISSA
Kukkulaseutu on jäänyt taakse, kun päädyn Lourmariniin. Taidan ihastua siihen jo silloin, kun näen kylän ympärillä levittyvät viiniviljelmät ja teiden varsia koristavat oliivi- ja mantelipuut.
Tuoksuu sypresseille. Kaksi aasia nyhtää ruohoa suurella nurminiityllä, mahtipontisen renessanssilinnan vieressä.
Vaeltelen aikani linnan pihamailla ja kolkonkomeissa, koruttomissa huoneissa. Kaikki on restauroitu huolella. Osa tiloista on varattu vaihtuville taidenäyttelyille, toiset on sisustettu vanhan ajan tyyliin. Kesällä linnassa pidetään konsertteja.
Lourmarinin parhaat paikat ovat kuitenkin autottomilla, putiikkien valtaamilla kujilla. Esillä on sifonginkeveitä kesävaatteita ja käsin tehtyjä koruja, olkihattuja, gourmet-tuotteita ja maalaisromanttista kodintavaraa.
Mukaani tarttuu muhkea kimpale vaaleanpunaista Marseillen saippuaa, pussillinen mantelikeksejä ja oliiviöljyä, joka on pakattu koristeelliseen pulloon.
Lourmarinin kupeessa kohoaa huolella entisöity renessanssilinna.
RIVIERAN TYYLIIN
Päädyn sivukujalle ja pienen pation kautta herttaiseen sisustusliikkeeseen, Rose de Bagatelleen. Kaupan omistaja, Nanou, paljastuu todelliseksi Lourmarin-faniksi.
– Tunnelma on kuin Saint-Tropez’ssa 1960-luvulla, hän hehkuttaa.
– Ihmiset pukeutuvat ja käyttäytyvät elegantisti, ja täällä on paljon ravintoloita, taidegallerioita ja tyylikkäitä pikkuliikkeitä.
Ilmapiiri on keskivertokylää huolitellumpi ja vauraampi. Katukuva on myös tavallista kansainvälisempi, sillä monet ulkomaalaiset ovat hankkineet täältä lomakodin. Peter Maylekin asustelee nykyään näillä nurkilla.
Nanou kertoo, että Lourmarin on myös eloisa lähes koko vuoden; maaliskuusta aina jouluun asti – toisin kuin vaikkapa Roussillon ja Gordes, joissa on väkeä vain muutaman kuukauden vuodessa.
– Lourmarin on parasta Provencea, ranskalaisnainen ylistää.
– Ne kaikki eroavat tunnelmaltaan ja olemukseltaan, ja toiset sijaitsevat poikkeuksellisen kauniilla paikoilla, hän kertoo.
– Jokaisella on oma suosikkinsa. Kun kiertelet seutua autolla, löydät varmasti omasi.
Kun muutama päivä paikkakunnalla on huvennut, uskallan olla samaa mieltä. Somaakin somempi Ménerbes vaikutti turhan hiljaiselta ja vähän tylsältä, näyttävässä Roussillonissa oli sitä vastoin väkeä aivan liikaa. Lourmarinissa palat loksahtavat kohdalleen. Se ei ole kaunein eikä omaperäisin, mutta viihtyisin ja mukavin.
HYVÄ TIETÄÄ
• Provencen sydämessä sijaitseva Luberon on luonnonpuistoa ja Unescon biosfäärialuetta, jossa on useita kymmeniä kyliä. Kauneimpien kylien listalle nostetaan tavallisesti Séguret, Venasque, Ménerbes, Roussillon, Gordes, Lourmarin ja Ansouis.
• Torit ovat olennainen osa paikallista elämäntapaa. Niiltä hankitaan tuoretuotteita ja paljon muuta tarpeellista, tavataan tuttuja ja vietetään kiireetöntä aikaa. Ménerbesissä ja Roussillonissa on tori torstaina aamupäivästä, Lourmarinissa perjantaina. Seudun ylivoimaisesti suurin ja suosituin tori on lauantaisin alueen pääkaupungissa Aptissa.
• Seutua voi kierrellä autolla tai polkupyörällä. Pyöräilyreittejä on eripituisia ja -tasoisia, karttoja saa matkailutoimistoista. veloloisirluberon.com
• Miellyttävimmillään seutu on toukokuussa ja syyskuussa, jolloin on lämmintä, mutta turisteja on vain vähän.
• Suomesta kannattaa lentää Marseilleen tai Nizzaan ja vuokrata auto. Finnairilla on kesäkaudella suoria lentoja Nizzaan, Marseilleen pääsee yhdellä välilaskulla. Marseillesta ajaa esimerkiksi Lourmariniin reilussa tunnissa, Nizzasta kestää vähän yli kaksi tuntia.
• Lue lisää: provenceguide.com, visitprovence.com, theluberon.com
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2