TEKSTI ANITA LINDBERG JA ISABELLAS-TOIMITUS
SUOMEKSI TOIMITTANEET ANNA-LIISA HÄMÄLÄINEN JA TAINA LAAKSOHARJU
KUVAT ANITA LINDBERG
NÄIN KASVATAT SIPULEITA
Sipulin kaksivuotiseen kehityskaareen kuuluu kasvattaa ensimmäisenä vuonna sipuli ja kukkia lepovaiheen jälkeen toisena vuonna. Puutarhuri korjaa sipulin ensimmäisenä vuonna ennen kuin kasvi alkaa kukkia ja muodostaa siemeniä. Jos sipulin antaa kukkia, se muodostaa yleensä sivusipuleita (ns. ”istukkaita”), joista saadaan taas satoa seuraavana vuonna.
AURINKOINEN KASVUPAIKKA
Sipuli viihtyy aurinkoisella paikalla läpäisevässä maassa. Multava hietamaa on paras, mutta sipuli ei ole tarkka kasvupaikkansa suhteen. Lisää penkkiin kompostia tai vastaavaa, jotta maa pidättää hieman kosteutta, jos paikka on kuiva.
Kasvupaikkaa on syytä vaihtaa joka vuosi, joten lisää kompostia tai muuta lannoitetta syksyllä paikalle, jolle aiot perustaa seuraavan vuoden sipulipenkin. Kasvupaikan vaihtaminen ehkäisee tuholaistuhoja, kasvitauteja ja maan väsymistä.
KYLVÄMINEN HAASTAA
Sipulin siemeniä on saatavilla, mutta kasvatus tuottaa satoa ainoastaan eteläisimmässä Suomessa, jos kylvö tehdään varhain keväällä.
Sipulit voi kylvää, kun maan lämpötila on noin 5 astetta. Kylminä kesinä sato jää huonoksi, mutta pieniksi jääneet sipulit voi ottaa talteen istukassipuleiksi. Jos kylvät sipulit siemenestä suoraan kasvupaikalleen, vaon tulee olla noin 1,5–2,5 cm syvä. Kylvä siemenet noin 2 cm:n välein. Riviväli noin 20–35 cm. Peitä kylvös ohuelti mullalla ja painele kevyesti haravalla. Savimaalla siemenet kylvetään noin sentin syvyiseen vakoon eikä kylvöstä painella.
Voit esikasvattaa taimet sisällä tai kasvi-huoneessa. Kasvihuoneeseen siemenet kylvetään jo helmi–maaliskuussa. Suoraan ulos kylvettyinä sipuli itää hitaasti. Esikasvatetut sipulit myös kasvavat reippaammin.
ISTUKASSIPULI ON PARAS
Varmin tapa kasvattaa sipulia on ostaa somia istukassipuleita, jotka jo näyttävät minisipuleilta. Istukkaat pistellään maahan toukokuun puoli-väliin mennessä. Niitä ei saa peittää, vaan nimensä mukaisesti ne ainoastaan pistetään multaan niin että kärki jää reilusti näkyviin.
Taimiväli voi olla aluksi tiheähkö (n. 5 cm), niin voit kerätä joka toisen sipulin tuoreina kesäsipuleina, jotka syödään naatteineen. Riviväli noin 25 cm.
Hyviä rinnakkaiskasveja eli kumppanuus-kasveja ovat salaatit, retiisit, punajuuret ja porkkanat.
Sipulin luonnonmukainen lannoitus hoituu parhaiten nokkosvedellä, joka paitsi lannoittaa myös suojaa tuhohyönteisten hyökkäyksiltä. Sipulimaalla kannattaa käyttää myös tuhkaa, jos se on suinkin mahdollista.
SIPULIN SYKSY
Kun sipulit ovat valmiita korjattaviksi, lehdet alkavat kellastua eli tuleentua. Anna niiden kuivua rauhassa ennen kuin nostat sipulit maasta. Jos nostat sipulit maasta kuivalla ilmalla, voit antaa niiden jäädä penkkiin kuivumaan. Jos taas sää on kostea, nosta sipulit kuivumaan ilmavaan paikkaan, esimerkiksi katoksen alle nippuihin sidottuina.
On tärkeää kuivattaa sipulit hyvin, jotta ne säilyvät. Mitä nopeammin sipulit kuivuvat, sitä vahvempi ja parempi kuori kehittyy – ja sitä paremmin sipulit säilyvät.
Muutaman päivän kuivatuksen jälkeen kuihtuneet varret listitään, mikä tarkoittaa varsien poistamista kiertämällä. Kiertoliike saa viimeisetkin nestevirtaukset katkeamaan ja sipuli menee lepotilaan, jossa se säilyy jopa talven yli.
Muokkaa maa sadonkorjuun jälkeen ja peitä se syksyn lehdillä. Muista puhdistaa penkki monivuotisten rikkakasvien juurista.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2