Joskus antibiootteja syödään turhaan, joskus tulehdukset jäävät hoitamatta.
Shutterstock
Niina Rapo
Joskus antibiootteja syödään turhaan, joskus tulehdukset jäävät hoitamatta.
Shutterstock
Niina Rapo
Joskus antibiootteja syödään turhaan, joskus tulehdukset jäävät hoitamatta.
Shutterstock
Niina Rapo
Tavoitteellisen treenaajan painajainen on sairastelukierre, joka saattaa estää harjoittelun viikkojen, jopa kuukausien ajan. Pitkittyneeseen flunssaan tekisi mieli pyytää lääkäriltä antibiootit, jotta paraneminen etenisi vikkelämmin. Niitä ei kuitenkaan kannata napsia ilman syytä, ne eivät nimittäin tehoa viruksiin.
– Jopa yli 90 prosenttia hengitystieinfektioista on virusperäisiä. Jos selkeitä viitteitä bakteeriperäiseen tulehdukseen ei löydy, antibiootit kannattaa unohtaa, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri Stefan von Knorring.
Tavallista köhää, nuhaa tai lämpöilyä ei siis hoideta antibioottikuurilla, mutta joihinkin infektioihin antibiootit ovat kuitenkin ainoa hoitokeino.
Jos kärsit kovasta kuumeesta, tulehdusarvosi ovat kohonneet ja poskionteloiden tai keuhkojen röntgenissä näkyy muutoksia, kyseessä voi olla bakteeriperäinen tulehdus. Silloin antibioottikuuri on paikallaan.
Antibioottikuurin miinuspuolia
Moni tietää kokemuksesta, että antibioottikuuri ei aina ole vain harmiton taudintappaja. Vatsa saattaa mennä sekaisin ja väsyttää entistä enemmän. Mietityttää myös, nirhaavatko antibiootit elimistöstä hyvätkin bakteerit. Kyllä, antibiooteilla voi olla sivuvaikutuksia.
– Antibioottiallergiat on tärkeä sulkea pois. Vatsaoireita voi olla, mutta ne ovat harvinaisia. Yleensä hengitystieinfektioihin määrältään kapeakirjoisia antibiootteja, jotka aiheuttavat vähemmän suolisto-oireita. Herkkävatsainen voi käyttää apteekin probioottivalmisteita, ja saada niistä apua.
Jotkut vatsa- ja virtsatieinfektioihin kirjoitetut antibiootit saattavat aiheuttaa akillesjännevaivoja, mikä haittaa treenaamista. Ne saattavat myös väsyttää.
– Erot ihmisten välillä ovat suuria. Joku kestää hevoskuurin ilman sivuoireita, joku toinen reagoi heti, sanoo von Knorring.
Antibiootti tuhoaa myös suoliston hyödyllistä bakteerikantaa.
– Äkilliset vaikutukset suolistoflooraan voivat altistaa vaikeallekin ripulille, HUS:n infektiosairauksien klinikan ylilääkäri Asko Järvinen sanoo.
Vaikutuksia pidemmänkin aikaa
Kuurien isoimmat muutokset suolistofloorassa palautuvat kahden viikon sisällä, mutta muutoksia voi näkyä vielä 1–2 vuodenkin kuluttua.
– Antibiootti ei vaikuta suoraan vastustuskykyyn, mutta välillisesti kyllä: heikentämällä vatsan suojaavaa bakteerikantaa. Ne eivät laukaise sairastelukierrettä, mutta etenkin oman nielun bakteerikanta muuttuu antibioottikuurien myötä. Silloin infektio voi iskeä herkemmin.
Antibiootteja ei silti ole syytä pelätä. Stefan von Knorring on sitä mieltä, että jos lääkäri on diagnosoinut taudin ja määrännyt siihen kuurin, se kannattaa syödä.
Skippaa treenit antibioottien aikana
Knorringin mielestä antibioottien mahdollisista haitoista ja sivuoireista puhutaan liikaa, sillä tärkeintä on infektion hoito. Sivu vaikutukset eivät useinkaan ole niin suuria, että ne haittaisivat normaalielämää. Treenaamista on kuurin aikana turha aloittaa, sillä lääke alkaa tehota kunnolla vasta kuurin loppuvaiheessa.
– Älä kuntoile ennen kuin olet parantunut. Odota, kunnes sinulla ei ole enää mitään yleisoireita: kolotusta, väsymystä, kurkku kipua tai lihassärkyä. Toipumisen nopeus riippuu taudista ja yksilöstä, ajallisesti on vaikea sanoa mitään nyrkkisääntöä.
Flunssassa ja antibioottikuurilla ollessa treenejä kannattaa puntaroida tarkasti.
Shutterstock
Liikkuminen kannattaa aloittaa asteittain. Voit aloittaa kävelylenkillä, vaikka nenä vielä vähän vuotaakin. Väsymys ja vetämättömyys voivat johtua myös itse taudista, ei antibiootista.
– Sairaana treenaamisessa ei ole järkeä kahdestakaan syystä. Tärkein syy on se, että sairaana harjoittelulla vain pitkittää toipumista. Ja toiseksi, keho ei pysty vastaanottamaan kovaa harjoitusta ennen kuin se on palautunut. Harjoittelusta ei ole siis mitään hyötyä, Stefan von Knorring sanoo.
Tarpeettomat kuurit
Taudit eivät ole aina helppoja diagnosoitavia. Joskus antibiootteja syödään turhaan, joskus tulehdukset jäävät hoitamatta. Jos virusinfektio on poikkeuksellisen raju ja nostaa korkean kuumeen, lääkitys aloitetaan varmuuden vuoksi heti. Toisinaan virusinfektiota seuraa antibiootein hoidettava bakteeri-infektio.
Kaikki kurkkukivut ja poskiontelotulehdukset eivät vaadi antibiootteja, mutta esimerkiksi välikorvantulehdus hoidetaan useimmiten kuurilla. Hengitystieinfektio, kuten keuhkokuume, on tauti parempi ylihoitaa kuin alihoitaa.
Joskus potilaan voinnin kehittymistä on hyvä tarkkailla ennen lääkekuurin aloittamista, sanoo von Knorring. Jos joudut syömään 4–5 antibioottikuuria syys- ja talvikauden aikana, kannattaa pohtia, onko sairastelun taustalla jotain muuta.
– Poskiontelossa voi olla rakenteellista ongelmaa, kuten ahtautta. Taustalla voi olla myös hoitamaton astma.
Vaikka von Knorring luottaa antibiootteihin sodassa bakteeriinfektioita vastaan, ei hän ole niiden turhan käytön kannalla.
– Tarpeetonkaan antibioottikuuri ei ole elimistölle kovin vaarallinen, mutta jos jokainen maailman lääkäri ajattelisi näin, pitkällä aikavälillä niiden liikakäyttö voisi aiheuttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden syntymisen, hän sanoo.
Asko Järvinen on von Knorringin kanssa samaa mieltä.
– Kun kyse on rakkaasta harrastuksesta tai jopa ammatista, urheilija voi jopa painostaa lääkäriä kirjoittamaan antibiootteja. Arvokisojen alla panikoivan ammattiurheilijan tunteita infektiolääkäri voi ymmärtää, mutta ei hyväksyä. Turhat antibiootit eivät ole oikein itseä eivätkä ympäristöä kohtaan.
Lue myös:
5 syytä jättää treenit väliin hyvällä omatunnolla
Treeni ei kulje ja painonhallinta takkuilee – syypää voi olla liian vähäinen uni
Flunssassa treeneihin – huono idea!
– Älä treenaa, jos kärsit lihaskivuista, kuumeesta tai väsymyksestä. Liikunta kuumeisen infektion aikana voi heikentää elimistön puolustusjärjestelmää ja kiihdyttää taudinaiheuttajien lisääntymistä. Näin toipumis aika pitenee.
– Infektio ja kuume laskevat kestävyyskuntoa jopa 25 prosenttia, mikäli vuodelepo kestää viikon. Flunssapotilaille suositellaan sen vuoksi kevyttä liikuskelua.
– Elimistön täydellinen toipuminen viikon mittaisesta kuumeisesta flunssasta kestää 2–3 kuukautta. Liian kuormittava liikunta saattaa pidentää toipumisaikaa.
– Kohtuullisella ja säännöllisellä liikunnalla voi ehkäistä hengityselinten tulehduksia ja lyhentää flunssan kestoa. Liikunta ei kuitenkaan saa olla liian kuormittavaa, koska raskas treeni lisää sairastumisriskiä.
– Malttamaton kuntoilija altistaa itsensä ylähengitysteiden infektion aikana treenatessaan myös vaaralliselle sydänlihaksen tulehdukselle.
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.