Teksti Kaika Pohtokari
Kuvat Hanna Linnakko
MIKÄ: Kivikkoinen rinnepuutarha, noin 2 000 m2.
MISSÄ: Tammisaaressa maaseudulla.
PUUTARHAA HOITAA: Diabeteshoitaja Inge-May Jousmaa.
Inge-May on ehtinyt hoitaa ja helliä puutarhaansa pian kolmekymmentä vuotta, sillä Jousmaat muuttivat vastavalmistuneeseen taloonsa Raaseporin maaseudulle keväällä 1989. Jo edellisenä syksynä Inge-May oli käynyt istuttamassa tulevaan pihaansa runsaasti kukkasipuleita. Näin hän pääsi nauttimaan kukkaloistosta heti ensimmäisenä keväänä.
Aikaisemmin tontilla oli sijainnut vanha torppa kanaloineen. Punamullatussa kanalassa vietetään perinteisesti juhannus- ja rapujuhlat.
Puutarhassa kasvoi entuudestaan omenapuu, marjapensaita, syreenejä ja muutama perenna.
Osa pensaista on vielä jäljellä ja perennoistakin särkynytsydän ja malva.
Lue myös: Hurmaavat pionit
Etupihan puutarha-alueelle suuren tammen alapuolelle kylvetty laventeli muodostaa matalan aidan. Vasemmalla kukkii vaaleanlila vuoripipo ja punainen munkinpioni.
Ensin istutettiin pionit
Perennoista ensimmäisinä Inge-May istutti pionit. Ne hän kaivoi vanhasta puutarhastaan. Ne eivät olleet viihtyneet siellä kovin hyvin, mutta täällä, aurinkoisessa savimaassa, kukkivat loistavasti jo seuraavana kesänä.
Pionit ovat olleet Inge-Mayn lempikukkia aivan pienestä pitäen. Hänen lapsuudenkotinsa puutarhassa niitä kasvoi runsaasti. Hän on tuonut sieltä juurakkoja tähänkin puutarhaan.
– Pionin kukat ovat niin täydellisiä, tuoksu usein mahtava ja koko kasvi koristeellinen. Jaksan katsella niiden kukkia tuntikausia, Inge-May sanoo.
Kun pionit ovat täydessä kukassa, Inge-May toivoo aina sateen pysyvän loitolla. Sade kun turmelee raskaat kukat hetkessä.
Inge-Mayn mielestä puutarhassa voisi olla vaikka kuinka paljon pioneja. Hän yrittää löytää uusia lajikkeita.
Hän haluaisi myös lisää Itoh-hybridejä, puuvartisten ja ruohovartisten pionien risteytymiä, joilla on suuret kerrannaiset kukat.
Kiinanpioni Ewelina on monen lemmikki näyttävän kukintansa ja tuoksunsa ansiosta.
Sword dance -pionin punaiset terälehdet ympäröivät keltaista keskustaa.
Runsaasti sivunuppuja kasvattava pioni Doctor Alexander Fleming kukkii pitkään suurin tuoksuvin kukin.
Voimakkaasti tuoksuva Itoh-pioni Bartzella on yksi arvostetuimpia pionilajikkeita. Se kukkii runsaana kaksikin kuukautta. Kerrannaisissa kukissa on liuskoittuneet terälehdet.
Loistokärhö Rüütel on virolainen lajike, jolla on kuusi pitkulaista terälehteä.
Lapsuudenkodista saatu punainen pioni kukkii Inge-Mayn puutarhassa näin rehevästi.
Suuri kerrannaiskukkainen hansaruusu on nopeakasvuinen pensas, joka kukkii ahkerasti ja pitkään.
Inge-May haluaa kokeilla uusia kasveja ja muun muassa eksoottisia puita, kuten tulppaanipuuta. Uusimmalla puutarha-alueella kasvaa edessä magnolia ja taaempana laikkukirjokanukka.
Rinne lämpenee hitaasti
Kolmikerroksinen talo sijaitsee ylhäällä mäellä. Sieltä laskeutuu merenlahdelle kasvien täyttämä, kivikkoinen rinne. Kivien seassa kukkivat sopuisasti luonnonkasvit ja istutetut lajikkeet.
Sinne tänne rinteeseen, matalien pensastojen joukkoon, on istutettu pioneja, kurjenkelloja ja keltapellavia.
Inge-May kertoo, että olosuhteet ovat ankarat keväällä, kun mereltä vielä puhaltaa kylmä viima. Se pitää rinteen kasvit heiveröisinä pitkään, vaikka samat lajikkeet jo kukoistavat suojaisemmissa paikoissa.
– Kun rinne sitten lämpiää, sen kukkaloisto on mahtava, vaikka alusta onkin kivikkoinen.
Rinteeseen on rakennettu myös kierrätyskalusteilla sisustettu huvimaja, jossa viihdytään keväällä ja syksyllä sateisina päivinä. Kesällä siellä on melkein aina liian kuuma, kun kattoa ei saa auki.
Lue myös: Kukkasipuleilla kohti kevättä
Omaa parsaa siemenistä
Rinteen yhteen reunaan on perustettu kasvimaa. Kun kuvasimme puutarhaa heinäkuun alussa, siellä kukkivat tillit ja unikot. Sipulit, punajuuret, palsternakat, pavut ja kaalit vasta valmistelevat satoaan.
Inge-May kasvattaa parsaa siemenistä. Ne ovat jo monena vuonna tuottaneet runsaan sadon. Hän korjaa parsasatoa toukokuusta juhannukseen.
– Parsa on parhaimmillaan, kun poimin sen juuri ennen keittämistä.
Inge-Maylle on aina ollut tärkeää viljellä niin paljon omia vihanneksia kuin mahdollista. Omat tuotteet maistuvat aina parhailta. Kun itse viljelee, silloin myös tietää, missä ne ovat kasvaneet ja miten.
– Koko ajan kehittelen myös uusia tapoja käyttää satoa. Kaalista ja juureksista teen nykyisin myös sipsejä.
Etupihalla on lasinen kasvihuone, jossa kasvaa erilaisia tomaattilajikkeita, kurkkua ja bataattia, josta viime syksynä saatiin yksi kilon painoinen yksilökin. Kasvihuone on viihtyisästi sisustettu kierrätyshuonekaluilla.
Lue myös: Puutarhurin oma puutarha
Kasvihuone sijaitsee etupihan laidalla. Siisti rakennus on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, jotka Inge-May on maalannut.
Kasvihuoneessa Inge-May viljelee monia tomaattilajikkeita ja myös bataattia.
Tulppaanipuun kun saisi
Hento kellokärhö, verikurjenpolvi ja vuorikonnantatar ovat paitsi kauniita myös kiitollisia kasveja. Täällä ne peittävät laajoja alueita ja estävät rikkaruohoja juurtumasta maahan.
Inge-Mayn mielestä rikkaruohojen ohella haastavinta puutarhassa on monien kasvien liian runsas leviäminen. Monivuotiset unikot, keltaiset lupiinit ja monet kellokasvit tarvitsevat usein siirtämistä hitaammin kasvavien yksilöiden tieltä.
Puutarhaansa Inge-May haluaisi vielä eksoottisia puulajeja. Tulppaanipuu on listan ykkösenä. Näyttävässä puussa on kellanvihreät tulppaanimaiset kukat, ja se voi kasvaa jopa 40 metriä korkeaksi.
– Yritän keksiä sille sopivan suojaisaa laaksoa, jossa se voisi menestyä.
Lue myös: Jos tahdot tuoksuvan puutarhan, valitse nämä kasvit
Puutarhurit vaihtavat kasveja
Inge-May kuuluu Tammisaaren puutarhayhdistykseen, joka järjestää kasvien vaihtotapahtuman keväällä ja syksyllä.
Silloin puutarhurit kaivavat ylös kasveja, joita pitää jakaa, jotka ovat lisääntyneet liikaa tai käyneet tarpeettomiksi. Suosituissa tapahtumissa onkin aina runsaasti kasveja tarjolla.
– Siellä voi itselleen kerätä niin paljon kasveja kuin ehtii!
Inge-May saa kasveja myös ystävältään Caritalta. He kävelevät melkein joka viikko jommankumman puutarhassa, nauttivat kukkaloistosta ja miettivät, miksei joku kasvi menesty.
– Käymme läpi kasveja, jotka pitää jakaa, kun sopiva ajankohta koittaa.
Lue myös: Haaveleitko omasta yrttipuutarhasta? Näillä pääset alkuun!
Monen puutarhurin suku
Inge-May vaihtaa kasveja myös sisarensa Susannan ja serkkunsa Mary Kuusiston kanssa. Susanna on äskettäin valmistunut puutarhamestariksi.
– Hänen kanssaan on mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia ja tietoja kasvimaailmasta, Inge-May kertoo.
Mary taas on taiteilija, puutarhuri ja tietokirjailija, jonka eksoottisesta puutarhasta on kerrottu Koti ja keittiö -lehdessäkin.
Puutarhakirjoja ja -lehtiä Inge-May on ehtinyt kerätä melkoiset määrät. Sesongin aikana hän ei ehdi niihin perehtyä, mutta niistä voi aina tarkistaa asioita.
Verkko on helppo tietolähde, mutta Inge-Mayn mielestä kirjat ovat hauskempia ja antoisampia.
Televisiossa puutarhaohjelmat tulevat yleensä keväällä ja kesällä, kun Inge-Maylla on jo kiire puutarhassaan.
– Miksi ohjelmia ei voisi aloittaa jo helmikuussa, jolloin niihin ehtisi paneutua, Inge-May toivoo.
Talon edessä rinteessä aukeaa unikkojen koristama kasvimaa.
Lue myös:
Puutarha on kuin pala Japania
Kekseliäs puutarha, jossa kierrätys on kunniassa
Tee itse kukkapuutarha - näillä vinkeillä onnistut!
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2