Teksti HEGE BARNHOLT
Kuvat BJØRN JOHAN STENERSENT
Käännös SIRPA PERÄMAA
Koti ja keittiö 3/2013
Kuvittele Porta Santa Maria: Kaarikäytävä, joka kulkee läpi 12 metriä paksun ja 9 metriä korkean kaupunginmuurin. Kun astut sen läpi Luccan vanhaankaupunkiin, edessäsi aukeaa Italian hienointa keskiaikaista ja renessanssiarkkitehtuuria.
Luccan täydellisen ehjänä säilynyt kaupunginmuuri on harvinaisuus. Sen suojissa piileksii elegantti, ahdas ja valloittava kaupunki täynnä Italian ääniä ja tuoksuja.
Parasta kaupungissa on se, ettei siellä ole juurikaan autoliikennettä. Luccalaiset ovat innokkaita pyöräilijöitä. Kaupunginmuurin harjalla kulkee eri puulajien reunustama viehättävä kävelytie, jonka täydellä kierroksella on mittaa hiukan yli neljä kilometriä.
Lukuisat kirkot, tornit, renessanssipalatsit ja aukiot kertovat tarinaa Luccan 2 500 vuotta kestäneestä kaupankäynnin ja vaurauden ajasta. Silkki oli renessanssin Luccan tunnetuin kauppatavara. Nykyisin kaupunki tunnetaan elävästä taiteesta ja kulttuurista. Heinäkuinen Summer Festival tuo tunnelmalliselle Piazza Napoleonelle rock- ja popkonsertteja kansainvälisine tähtiesiintyjineen. Lavalla on nähty tunnettuja vieraita kuten Mark Knopfler, Nick Cave, Neil Young ja Leonard Cohen.
Lucca on myös tunnetun säveltäjän Giacomo Puccinin syntymäkaupunki. Puccini-festivaali järjestetään läheisessä Torre del Lagon kylässä heinä–elokuun vaihteessa. Puccinin lapsuudenkoti Luccassa on nykyisin museo. La Bohèmea ja Toscaa esitetään kausittain myös kaupungin upeassa oopperatalossa Teatro del Gigliossa.
Luccan hyvinvointi näkyy asukkaiden tyylikkäässä pukeutumisessa ja katukuvassa. Via Fillungon varrella on elegantteja putiikkeja ja käsityöliikkeitä, joissa myydään italialaista designia ja paikallisia artesaanituotteita, kuten käsintehtyä paperia, tekstiilejä, keramiikkaa ja kenkiä.
SYÖTÄVIÄ MATKAMUISTOJA
Lucca tarjoaa monenlaisia aistinautintoja. Perinteikkäät kahvilat ja ravintolat ovat säilyttäneet tyylinsä – monien ruokapaikkojen historia ulottuu satojen vuosien taakse. Ruoka on Toscanan parasta: yksinkertaista ja perinteistä lähiruokaa.
Ehdottomasti maistamisen arvoinen on kaupungin nimikkoruoka Tortelli Lucchese: maustetulla lihalla täytetyt pastanyytit, joiden päälle valellaan reilusti ragú-kastiketta. Pastan keltainen väri kertoo, että se tulee alueelta, missä asukkailla oli varaa käyttää kananmunia pastaansa.
Muualla Toscanassa pasta on valkoisempaa, mutta silkkikaupasta ja pankkiliiketoiminnasta kuulussa Luccassa ei pihistelty raaka-aineissa.
Muita tyypillisiä ruokia ovat minestronekeitto ja paistettu kaniini monessa muodossa. Tietenkin tarjolla on myös mureaa kinkkua, makkaroita, juustoja, hunajaa, oliiviöljyä – kaikki oivallisia, syötäviä matkamuistoja. Toscanalaisten viinien valinnassa auttaa esimerkiksi tunnustettu viinikauppa Enoteca Vanni Piazza San Salvatorella.
Makeannälkä ei jää Luccassa tyydyttämättä. Lähes joka kadunkulmassa on konditoria tai leipomo. Kuuluisin leivonnainen on ikivanha Buccellato, joka on makea aniksella ja rusinoilla maustettu leipä. Liity Pasticcerian eli konditorian jonoon paikallisten kanssa ja valitse herkullisimman näköinen hedelmätorttu.
SATOJEN KIRKKOJEN KAUPUNKI
Jälkiruoaksi sopii kierrellä kaupunkia ja tehdä aikamatka menneisyyteen. Luccaa sanotaan satojen kirkkojen kaupungiksi.
Romaanista arkkitehtuuria edustava San Martinon katedraali on hyvä aloituspaikka. Sen vaiheet alkoivat jo 600-luvulla, ja eri vuosisatojen muutokset ja lisäykset näkyvät rakennuksessa arkkitehtonisina kerrostumina. San Martinon tärkein nähtävyys katolilaiselle on Volto Santo -reliikki, puinen kasvokuva Kristuksesta. Sen uskotaan esittävän Kristuksen aitoja kasvoja.
Kirkossa voi ihailla myös Tintoretton Viimeinen ehtoollinen -freskoa.
ARKKIENKELIN SARANASIIVET
Seuraavaksi kamera otetaan esiin San Michele in Foron kirkon kohdalla. Sen julkisivu pylväskerroksineen on on yksi Italian mielenkiintoisimmista.
Saatat huomata, että ikkuna-aukot avautuvat tyhjään ja valejulkisivu on kirkkoa korkeampi. Ylimpänä on arkkienkeli Mikaelin patsas, jonka siivet on kiinnitetty saranoilla. Ei siksi että enkeli pääsisi lentoon, vaan jotta siivet voidaan irrottaa ennen kuin myrsky vie ne mennessään.
Basilica San Frediano on yksi Luccan vanhimmista kirkoista. Sen tunnistaa julkisivun eläväisestä 1300-luvun mosaiikkikoristelusta.
Näkökulma vaihtuu, kun kiivetään Palazzo Guinigin upeaan torniin, jonka huipulla 45 metrin korkeudessa kasvaa tammipuita. Neljästä alkuperäisestä tornista vain yksi on jäljellä.
Guinigin hallitsijasuku suojeli pitkään Luccaa naapurikaupunkien hyökkäyksiltä. Aikoinaan Luccan provinssissa kohosi yli 170 erilaista tornia – niillä kerrottiin talon ja suvun vauraudesta. Näköala tornin huipulta on henkeäsalpaava: pohjoisessa häämöttävät Alpit, etelässä siintää Toscana ja jalkojen juuressa lepää sokkeloinen kaupunki. Bella Lucca!
LUCCAN HUIKEA HISTORIA
● Etruskit perustivat Luccan yli 2 500 vuotta sitten ja roomalaiset valloittivat kaupungin n. 180 e.Kr.
● Kristinusko tuli kaupunkiin vuonna 47. Luccaa pidetään Italian ensimmäisenä kristittynä kaupunkina.
● Lucca oli tärkeä kauppakaupunki, joka harjoitti erityisesti silkkikauppaa 1100-luvulta alkaen.
● 1300-luvulla Luccan vaikutusvalta oli niin suuri, että sitä voi jopa verrata Firenzeen.
● Nykyään kaupungissa on vajaat 85 000 asukasta.
LUCCAN ANTIIKKIMARKKINAT
Joka kuukauden kolmantena viikonloppuna Luccassa järjestetään valtaisat antiikkimarkkinat, joille saapuu jopa 230 myyjää. Markkinat levittäytyvät joka puolelle kaupunkia, mutta erityisesti Piazza San Giuston ja Piazza Antelminellin aukioille sekä niiden sivukaduille. Markkinoilta löytää sekä kallista antiikkia että halpaa rihkamaa.
NÄIN PÄÄSET LUCCAAN
● Lähin lentokenttä on Pisa, mutta Firenzeen on useampia lentoyhteyksiä. Finnair lentää kesäaikaan suoraan Pisaan.
● Firenzen lentokentältä matkaa on noin 70 kilometriä, Pisasta 22 kilometriä. Junamatka Pisan lentokentältä tai keskusrautatieasemalta Luccaan kestää noin puoli tuntia, Firenzestä Santa Maria Novellan asemalta noin 1.5 tuntia. Luccaan pääsee lähikaupungeista myös linja-autolla.
● Toscanan-kiertomatkaa varten kannattaa vuokrata auto. Lucca sijaitsee pyhiinvaellusreitteihin perustuvan kulttuurireitin Via La Francigenan varrella. Lucca kannattaa ottaa mukaan matkaohjelmaan, jos suuntana on Luoteis-Italian rannikko, Pisa, Livorno tai Viareggio. Livornosta on lauttayhteys esimerkiksi Korsikalle.
● Luccassa voi majoittua vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevaan hotelliin tai villaan. Maatilamajoitus on mainio vaihtoehto, jos käytettävissä on auto.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2