JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Opas
Hyvinvointi
Parempaan uneen on monia kotikonsteja, kuten aikaisemmin nukkumaan meno tai vaikkapa perinteisen herätyskellon hankkiminen.

Parempaan uneen on monia kotikonsteja, kuten aikaisemmin nukkumaan meno tai vaikkapa perinteisen herätyskellon hankkiminen.

Fotolia

Min­na Kiis­ta­la 

10 parasta vinkkiä parempaan uneen

Uni ei tule illalla itsestään, jos päivärutiinisi menevät miten sattuu. Tässä ohjeita unen parantamiseen. Joko olet kokeillut kaikkia?

1. Tak­ti­koi läm­min ate­ria il­taan

Il­ta­syö­mi­sen hai­tois­ta on paa­sat­tu niin pal­jon, et­tä olem­me unoh­ta­neet tär­keim­män: läm­min ate­ria on luon­tai­nen uni­lää­ke. Sen huo­maa sel­väs­ti ras­kaan lou­naan jäl­keen: al­kaa vä­syt­tää, sil­lä tuh­ti an­nos lau­kai­see me­la­to­nii­nin tuo­tan­non ai­vois­sa.

Jos ta­ka­na on huo­nos­ti nu­kut­tu yö, syö seu­raa­va­na päi­vä­nä ke­vy­es­ti pa­rin tun­nin vä­lein. Nau­ti lou­naak­si keit­to tai sa­laat­ti. Pidä kui­ten­kin huo­li, et­tei näl­kä pää­se yl­lät­tä­mään.

Syö päi­vän ai­noa läm­min ate­ria vas­ta il­ta­kah­dek­san ai­kaan. Sen an­si­os­ta olet val­mis un­ten­mail­le kym­me­nel­tä. Nor­maa­liin ruo­kai­lu­ryt­miin voit pa­la­ta, kun uni tu­lee taas nor­maa­lis­ti.

2. Ajoi­ta tree­nit oi­kein

Jos kär­sit uni­häi­ri­ös­tä, rank­ka tree­naa­mi­nen pa­hen­taa sitä. Sil­loin unen on ol­ta­va yk­kö­nen, ei lii­kun­nan.

Ve­nyt­te­ly ja rau­hal­li­nen kä­ve­ly ei­vät häi­rit­se un­ta, mut­ta sy­ket­tä nos­ta­va lii­kun­ta il­lal­la vai­keut­taa nu­kah­ta­mis­ta. Jos et ole nuk­ku­nut riit­tä­väs­ti mo­neen yö­hön, ener­gi­a­va­ra­si ovat vä­his­sä ja pa­lau­tu­mi­nen on vai­ke­aa. Yli­kier­rok­sil­la käy­vä krop­pa ei­rau­hoi­tu uneen.

Jos olet il­ta­virk­ku, ur­hei­lua ei muu­ten­kaan kan­na­ta har­ras­taa il­tai­sin, sil­lä se li­sää nu­kah­ta­mis­vai­keuk­sia. Nor­maa­liin tree­ni­ryt­miin voi pa­la­ta sit­ten, kun vä­sy­mys ja uni­vai­keu­det ovat ohi.

3. Väl­tä so­ke­ria en­nen un­ta

Suk­laa, so­ke­ri, tee ja kah­vi ovat lii­an vä­hän nuk­ku­van ener­gi­aa tuo­via hä­tä­a­pu­ja, ku­ten myös al­ko­ho­li. Ne kui­ten­kin häi­rit­se­vät un­ta.

Uni­häi­riö luo kra­pu­lan kal­tai­sen olon. So­ke­ri­ai­neen­vaih­dun­ta häi­riin­tyy jo yh­den val­vo­tun yön jäl­keen, ja pi­dem­pään jat­ku­es­saan tämä ai­heut­taa pai­non­nou­sua, kun krop­pa huu­taa hii­li­hyd­raat­te­ja polt­to­ai­neek­si.

4. Älä ota kän­nyk­kää pe­tii­si

Sul­je tie­to­ko­ne vii­meis­tään il­ta­yh­dek­säl­tä ja jätä kän­nyk­kä yök­si toi­seen huo­nee­seen. Näin ei tule hou­ku­tus­ta vil­kais­ta so­me­päi­vi­tyk­siä, jos he­räät kes­kel­lä yö­tä. Kän­ny­kän valo ak­ti­voi ai­vo­ja ja vai­keut­taa uu­del­leen nu­kah­ta­mis­ta. Han­ki yö­pöy­däl­le mie­luum­min pe­rin­tei­nen he­rä­tys­kel­lo.

Parempaan uneen on monia kotikonsteja, kuten aikaisemmin nukkumaan meno tai vaikkapa huolien kirjoittaminen ylös.

Parempaan uneen on monia kotikonsteja, kuten aikaisemmin nukkumaan meno tai vaikkapa huolien kirjoittaminen ylös.

Fotolia

5. Ai­kais­ta uni­ryt­miä

Har­va tie­dos­taa kär­si­vän­sä uni­häi­ri­ön si­jaan lii­an ly­hyis­tä yö­u­nis­ta. Se sel­vi­ää ko­kei­le­mal­la. Mene nuk­ku­maan tun­tia ai­em­min kuin yleen­sä. Mil­tä olo tun­tuu pa­rin vii­kon jäl­keen? Olet­ko enää vä­sy­nyt ja kiuk­kui­nen aa­mui­sin?

6. Tur­vau­du uni­lääk­kei­siin vas­ta to­si­ti­lan­tees­sa

Uni­lääk­keet voi­vat tun­tua hel­pol­ta rat­kai­sul­ta, mut­ta en­sin on syy­tä tut­ki­tut­taa, on­ko unet­to­muu­den taus­tal­la sai­raus, ku­ten kil­pi­rau­ha­sen va­jaa­toi­min­ta.

Uni­lääk­keet, joi­ta lää­ke­teh­taat mie­luus­ti kut­su­vat ny­ky­ään nu­kah­ta­mis­lääk­keik­si, ei­vät ole vaa­rat­to­mia ja saat­ta­vat ai­heut­taa hen­kis­tä riip­pu­vuut­ta. Jos pää­tät ot­taa hä­tä­a­vuk­si uni­lääk­kei­tä, nii­tä kan­nat­taa käyt­tää vain pa­rin vii­kon ajan.

7. Ole myön­tei­nen

Uni­häi­ri­ös­tä tu­lee hel­pos­ti it­se­ään ruok­ki­va ne­ga­tii­vi­nen kier­re. Pidä uni­päi­vä­kir­jaa, jot­ta huo­maat myön­tei­set muu­tok­set uni­ryt­mis­sä­si. Jo pa­rin hy­vin nu­ku­tun yön jäl­keen mie­li­a­la ko­he­nee, ja po­si­tii­vi­nen kier­re voi al­kaa.

Nuk­ku­mi­nen on tai­to. Sen voi ka­dot­taa, mut­ta sen voi saa­da myös ta­kai­sin. Kun uni­ru­tii­nit ja it­se­var­muus ovat kun­nos­sa, ei sa­tun­nai­nen, muu­ta­ma huo­nos­ti nu­kut­tu yö kaa­da elä­mää.

8. Kir­joi­ta mur­heet ylös

Kir­joi­ta huo­li­päi­vä­kir­jaa muu­ta­ma tun­ti en­nen nuk­ku­maan­me­noa, vaik­ka vain rans­ka­lai­sin vii­voin. Kir­joi­ta ylös seu­raa­van päi­vän te­ke­mät­tö­mät työt, po­mon il­ke­ät sa­nat ja muut mie­li­pa­hat tai ruo­ka­kaup­pa­lis­ta. Tee so­pi­mus it­se­si kans­sa: nämä asi­at hoi­dan, mut­ta yö ei ole nii­tä var­ten.

9. Puhu unet­to­muu­des­ta avoi­mes­ti

Unet­to­muus vai­kut­taa työs­sä suo­riu­tu­mi­seen, sil­lä uni­va­je hei­ken­tää lä­hi­muis­tia, uu­den op­pi­mis­ta ja kes­kit­ty­mis­ky­kyä. Tie­dos­ta tämä ja kir­joi­ta kaik­ki muis­tet­ta­vat asi­at ka­len­te­rii­si. Jos­kus tä­mä­kään ei rii­tä, ja sil­loin on hyvä ker­toa uni­häi­ri­ös­tä työ­ka­ve­reil­le ja lä­hei­sil­le, jot­ta he osaa­vat ot­taa mah­dol­li­set unoh­duk­set ja lai­min­lyön­nit huo­mi­oon.

Uni­häi­riö ei ole hä­peä, ja asi­an sa­lai­le­mi­nen voi kuor­mit­taa vä­sy­nyt­tä miel­tä koh­tuut­to­mas­ti.

1O. Ha­keu­du am­mat­ti­lai­sen pu­heil­le

Aut­tai­si­ko hyp­noo­si? En­tä ren­tout­ta­vat me­di­taa­ti­o­nau­hoit­teet? Unet­to­muu­den hoi­toon eri­kois­tu­nei­ta kli­ni­koi­ta­kin löy­tyy Suo­mes­ta. Maa­il­mal­la unet­to­muu­teen on saa­ta­vil­la apua ai­na kii­na­lai­ses­ta lää­ke­tie­tees­tä uni­ret­riit­tei­hin.

Jos olet huo­lis­sa­si jak­sa­mi­ses­ta­si et­kä pär­jää ko­ti­kons­tein, hae am­mat­ti­a­pua. Unen mää­rää ja laa­tua voi luo­tet­ta­vas­ti mi­ta­ta vain unik­li­ni­kal­la ai­vo­säh­kö­käy­rän avul­la. Sen poh­jal­ta teh­dään yk­si­löl­li­nen hoi­to­suun­ni­tel­ma.

Asi­an­tun­ti­ja­na do­sent­ti Hen­ri Tuo­mi­leh­to, jol­la on uni­lää­ke­tie­teen eri­tyis­pä­te­vyys.

Lue Myös