JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Opas
Treeni
Jää suosiolla lepäämään, jos esimerkiksi tyttöjenilta venähti.

Jää suosiolla lepäämään, jos esimerkiksi tyttöjenilta venähti.

Fotolia

Mei­ra No­ro­nen 

5 syytä jättää treenit väliin hyvällä omatunnolla

Älä rasita kuormittunutta kroppaa entisestään. Asiantuntija kertoo, milloin treenit on syytä skipata.

1. Edel­li­set tree­nit tun­tu­vat vie­lä li­hak­sis­sa ja kä­ve­ly­kin tah­me­aa

Kova li­has­ki­pu ker­too sii­tä, et­tei li­has­ten ai­neen­vaih­dun­ta ole pa­lau­tu­nut ran­kan tree­nin jäl­keen. Jos li­hak­sia piis­kaa li­sää, ne saat­ta­vat ajau­tua ali­pa­lau­tu­mis­ti­laan, jol­loin nii­den kas­va­mi­seen ja kor­jaan­tu­mi­seen tar­vit­ta­vaa pro­tei­i­nien ra­ken­tu­mis­ta ei ta­pah­du.

Jos li­hak­set ki­pey­ty­vät tree­nis­tä tois­tu­vas­ti, kan­nat­taa kiin­nit­tää huo­mi­o­ta al­ku- ja lop­pu­ver­ryt­te­lyyn sekä pa­laut­ta­vaan har­joit­te­luun.

2. Luit myö­hään tent­ti­kir­jaa tai val­voit vau­van ta­kia

Olo voi ol­la aa­mul­la uu­pu­nut, vaik­ka oli­si nuk­ku­nut tar­peek­si, jo­ten pelk­kä vä­sy­myk­sen tun­ne ei vält­tä­mät­tä ole pa­ras tree­ni­kun­non mit­ta­ri. Jos il­ta­päi­väl­lä tu­lee to­taa­li­sip­pi ja vir­ta lop­puu ko­ko­naan, tar­vit­set enem­män un­ta öi­sin.

Pit­kät päi­vä­u­net ei­vät tut­ki­tus­ti hyö­dy­tä, mut­ta mak­si­mis­saan 15 mi­nuu­tin te­hou­nien pääl­le saat­taa tree­ni­kin mais­tua. Unen laa­tua voi tark­kail­la mo­bii­li­so­vel­luk­sil­la ja -lait­teil­la ku­ten Sleep Cyc­le tai Bed­dit, jois­ta saa hyö­dyl­lis­tä tie­toa pait­si unen mää­räs­tä, myös sen laa­dus­ta.

3. Tyt­tö­je­nil­ta ve­nyi pit­käk­si

Vaik­ka et oli­si juh­li­nut aa­muun as­ti, nau­tit­tu al­ko­ho­li vai­kut­taa ke­hoo­si nos­ta­mal­la sy­ket­tä ja ve­ren­pai­net­ta, ei­kä ha­pe­not­to­ky­ky­si­kään ole par­haim­mil­laan. Al­ko­ho­li on ku­lut­ta­nut mak­san so­ke­ri­va­ras­to­ja, jo­ten kun krop­pa­si huu­taa tree­na­tes­sa li­sää ener­gi­aa, sitä ei vält­tä­mät­tä ole­kaan. Täl­löin ve­ren­so­ke­ri saat­taa ro­mah­taa pit­kä­kes­toi­ses­sa tree­nis­sä niin, et­tä sip­paat täy­sin ja saat kau­pan pääl­le en­tis­tä­kin huo­nom­man olon. Kos­te­an il­lan jäl­keen kan­nat­taa tyy­tyä kä­ve­lyyn.

4. Tun­net oras­ta­via fluns­san oi­rei­ta: tuk­koi­suut­ta, pään­sär­kyä ja kurk­ku­ki­pua

Nyrk­ki­sään­tö­nä voi­si pi­tää, et­tä jos oi­reet ovat kau­lan ala­puo­lel­la, eli on ys­kää, li­mai­suut­ta ja keuh­ko­put­kien är­sy­tys­tä ja ko­ko­nais­val­tai­ses­ti ki­peä olo, tree­ni pi­tää suo­si­ol­la unoh­taa. Kau­lan ylä­puo­li­set oi­reet, ku­ten tuk­koi­nen nenä ja lie­vä kurk­ku­ki­pu, ei­vät si­nän­sä hait­taa tree­niä, mut­ta läm­pöä kan­nat­taa tark­kail­la – kuu­mei­se­na ei saa ra­sit­taa ke­ho­aan.

5. Pa­hin työ­put­ki on pääl­lä ja krop­pa yli­kier­rok­sil­la

Jos­kus pai­neet pur­kau­tu­vat par­hai­ten reip­paal­la juok­su­len­kil­lä, mut­ta lop­puun aje­tul­le ke­hol­le pa­ras­ta lää­ket­tä on lepo. Stres­si nos­taa sy­ket­tä ja ve­ren­pai­net­ta mut­ta hi­das­taa ai­neen­vaih­dun­taa, jo­ten pit­kään jat­ku­es­saan se voi saa­da suo­lis­ton huo­noon kun­toon.

Ruo­ka ei sula, vas­tus­tus­ky­ky ale­nee ja uu­pu­mus sekä sai­rau­det is­ke­vät hel­pos­ti. Sil­loin tree­nin li­sää­mi­nen ei ke­hi­tä, vaan rääk­kää krop­pa­par­kaa li­sää. Ur­hei­lus­ta on pi­det­tä­vä täy­del­li­nen tau­ko, kun­nes ti­lan­ne hel­pot­taa.

Asi­an­tun­ti­ja­na ur­hei­lu­lää­kä­ri Pip­pa Lauk­ka.

Lue Myös