Jos haluat kehittyä, niin palautuminen on aivan yhtä tärkeää kuin painomäärien ja lenkkikilometrien kasvattaminen.
Shutterstock
Timo Haikarainen
Jos haluat kehittyä, niin palautuminen on aivan yhtä tärkeää kuin painomäärien ja lenkkikilometrien kasvattaminen.
Shutterstock
Timo Haikarainen
Jos haluat kehittyä, niin palautuminen on aivan yhtä tärkeää kuin painomäärien ja lenkkikilometrien kasvattaminen.
Shutterstock
Timo Haikarainen
Käsi ylös, jos treeniohjelmassasi lukee palautuminen. Tuskin heiluu montaakaan lapasta. Itse asiassa harva tietää, mitä palautuminen käytännössä on. Sanassa on kieltämättä väsähtänyt ja fysioterapeuttinen klangi. Epämääräisen palautumisen sijaan tuntuu tehokkaammalta treenata, harjoitella, puskea tai mitä termiä nyt käytätkään.
Mutta kova treeni heikentää suorituskykyä eli napsii tehojasi. Se tuntuu ristiriitaiselta, mutta näin homma menee. Palautuminen taas tarkoittaa suorituskyvyn kohoamista treeniä edeltäneelle tasolle tai jopa paremmaksi.
Jos haluat kehittyä, niin palautuminen on aivan yhtä tärkeää kuin painomäärien ja lenkkikilometrien kasvattaminen. Kun elimistö pääsee palautumaan, voit tehdä uuden treenin aikaisemmin eli jopa kasvattaa harjoitusmääriäsi.
Palautumista tarvitaan!
Jos tämä ei vielä saanut palautumista kuulostamaan houkuttelevalta, niin jatketaanpa. Kun ahnehdit harjoituksia ja treenaat heikosti palautuneena, kroppa ei ehdi korjata itseään kestävämmäksi ja vahvemmaksi. Silloin tulokset junnaavat tai pahimmassa tapauksessa lähtevät laskuun. Ylikuntokin voi hiipiä päälle. Olet myös alttiimpi loukkaantumisille ja rasitusvammoille. Eli liuta asioita, joita treenari viimeiseksi kontolleen haluaa.
Kova vimma kasvattaa lihasta, kiinteyttää kehoa tai pudottaa painoa voi ajaa tinkimään levosta. Vuodessa on kuitenkin 365 päivää, joten malta antaa kropallesi sen ansaitsemaa lepoa. Siten pääset tavoitteisiisi itse asiassa nopeammin. Nyt kun on perusteltu palautuminen kiinnostavaksi, niin seuraavaksi esittelemme konkreettiset keinot tärkeysjärjestyksessä.
1. Oikeanlainen ravinto ja nesteytys
Riittävä energian- ja hiilihydraattiensaanti on ykkösasia. Monipuoliset ateriat antavat keholle rakennusaineita ja täyttävät lihasten ja maksan hiilarivarastoja treeniä varten. 4–5 monipuolista ateriaa päivässä on ehdoton lähtökohta.
Seuraavaksi tärkein asia on treenin jälkeinen ateria. Puolentoista tunnin sisällä tulisi syödä hiilihydraatteja ja proteiinia, sillä kudoksien korjaaminen ja energian varastoituminen oikeisiin paikkoihin tapahtuu näiden eväiden avulla tehokkaammin.
Erityisesti lihaskuntotreenin jälkeen olisi saatava vähintään 20–30 grammaa proteiinia esimerkiksi heraproteiinijauheesta tai 6–7 desistä maitoa. Tällä estetään lihasten kipeytyminen irvistyskuntoon. Lisäksi lihasten kehittyminen voi tehostua jopa 20–30 prosenttia.
Kropan nestetasapainon palauttaminen on myös tärkeää. Jo parin prosentin nestehukka heikentää suorituskykyä seuraavassa harjoituksessa. Arvioi nesteen menetystä punnitsemalla itsesi ennen ja jälkeen treenin. Jos painosi tippuu esimerkiksi puoli kiloa, nauti 0,75–1 litraa nestettä seuraavan parin tunnin aikana.
2. Unta palloon ja stressit pois
Uni palauttaa erityisesti hermostoa ja arvellaan, että sillä on vaikutusta myös lihaskudoksessa tapahtuvaan palautumiseen. Unenpuute napsii treenitehoja nopeasti ja hidastaa palautumiselle olennaisten lihas sokerivarastojen täyttymistä.
Kiireinen arki ja unenpuute yhdessä alkavat olla jo melkoista myrkkyä kropalle.
On todettu, että kova stressi hidastaa tunnin sisällä tapahtuvaa palautumista voimatreenistä jopa 40 prosenttia. Useita viikkoja kestäessään se tekee jo aikamoista hallaa kehittymiselle.
Unentarve on henkilökohtaista, mutta pyri 6–10 tunnin uniin. Tiedät saaneesi riittävästi laadukasta unta, kun olosi on aamulla levännyt ja pirteä. Aloita stressinhallinta ajankäytön suunnittelusta ja liiallisten menojen karsimisesta. Kaikkialle kun ei vain voi revetä. Ota viikko-ohjelmaasi mukaan myös rentoutumisharjoituksia.
3. Venyttelystä hyötyä
Venyttelyä suositellaan vähän turhan yksioikoisesti palautteluksi. Tutkimuksissa on havaittu, että venyttely heti kovan treenin jälkeen, kuten myös päivittäinen venyttely viikon ajan, hidastavat lihasvoiman palautumista. Luulit tehneesi hyvää, mutta toisin kävi. Jos olet tuntenut tunnontuskia, kun tingit venyttelystä kovan treenin jälkeen, niin nyt voit jatkaa matkaasi kotiin itseäsi sättimättä.
Jos lihaksesi ovat treenistä todella kipeät, venyttele vain maltillisesti tunnustellen. Muutoin saatat lisätä lihaksessa jo valmiiksi olevia pieniä vaurioita.Venyttely vaikuttaa kuitenkin harjoituksen jälkeen koettuun kipuun ja väsymykseen. Siksi venyttely on paikallaan, jos teet poikkeuksellisen rankkaa treeniviikkoa. Liikkuvuuden lisääjänä ja rennon olon tuojana venyttely toimii myös hyvin.
4. Palauttavat harjoitukset
”Tee kevyt lenkki palauttavana harjoituksena”. Näin kuuluu yleinen ohje. Harjoittelu harjoitusten välissä ei kuitenkaan nopeuta, vaan pikemminkin hidastaa palautumista. Tätä on tutkittu muun muassa maraton juoksijoilla: urakan jälkeen palauttavia lenkkejä tehneiden suorituskyky palautui hitaammin verrattuna niihin, jotka huilasivat.
Palauttavat treenit kannattaa ajatella matalatehoisena, peruskuntopohjaa luovana harjoitteluna. Ne valmistavat kroppaasi ja rentouttavat mieltäsi tiukkaa treeniä varten, joten hölkyttelylenkeillä on paikkansa ohjelmassa, mutta lepopäiviksi niitä ei tule merkata.
5. Hierontaa avuksi?
Hieronnan ja putkirullan parhaat hyödyt liittyvät lihaskivun vähenemiseen ja liikelaajuuden palautumiseen. Hieronta myös vähentää kipua ja väsymyksen tunnetta kropassa, rentouttaa lihaksia, ja näin krampit ja jäykkyyskin hellittävät.
Sitten tulee se kuuluisa ”mutta”. Kun tutkijat teettivät rankkaa lihaskuntotreeniä kahdella porukalla, joista toista hierottiin treenien jälkeen, niin havaittiin, ettei hieronta tehostanut kropan voimien palautumista.
Myös putkirullahieronnan vaikutusta on selvitelty: se edistää liikeratojen palautumista, mutta voima ei palaudu sen nopeammin kuin jos vaihtoehtoisesti lepäisi.
Hieronnan plussaksi on kuitenkin todettava, että esimerkiksi edellä mainitussa tutkimuksessa hierotut kokivat lihaskivun huomattavasti pienemmäksi, vaikka voima ei nopeammin palautunutkaan. Hieronta auttaa viemään harjoituksia läpi tiukalla treenijaksolla niin, että ainakin itse koettu fiilis on parempi.
Kompressiovaatteet vähentävät esimerkiksi lihaskipua treenin jälkeen.
Shutterstock
6. Käyttöön kompressiovaatteet?
Piukkoja polvisukkia ja trikoita vilistää nyt niin crossfit-saleilla kuin lenkkipoluilla. Eivätkä ne aivan humpuukia olekaan, vaan kompressiovaatteet tukevat kudoksia, jolloin lihaskipua aiheuttavien vaurioidenkin määrä vähenee. Ne myös tehostavat veren ja nesteiden kiertoa raajoissa. Siksi kompressiovaatteet vähentävät lihaskipua treenin jälkeen.
Esimerkiksi jos kompressiosukkia käyttää jatkuvasti 1–3 päivää treenin jälkeen, voi pohkeiden lihasvoimakin palautua aavistuksen nopeammin. Mutta suurin vaikutus vaatteilla on pääkoppaan eli omaan palautumisfiilikseen.
7. Kokeiluun kuuma- ja kylmähoitoja
Lihaksen lämpötilan muuttamista kylmällä tai kuumalla käytetään usein palautumisen edistämiseen. Kylmä hillitsee harjoituksen jälkeistä lievää tulehdusreaktiota, supistaa verisuonia ja lievittää kipua. Lämpö taas laajentaa verisuonia. Kylmän ja kuuman vuorottelu saa aikaan pumppumekanismin, joka esimerkiksi nopeuttaa veren maitohappopitoisuuden palautumista lepotasolle. Hoidot toteutetaan usein kylmiä ja kuumia suihkuja tai vesialtaita vuorottelemalla.
Kylmä- ja kuumahoidot vähentävät lihasten kipeytymistä treenin jälkeen noin 20 prosenttia, joka voi auttaa selviytymään rankasta treeniviikosta kunnialla. Lihasvoiman palautumista ne eivät kuitenkaan tehosta, ja pitkällä aikavälillä kylmähoidot näyttävät jopa hidastavan kehittymistä.
Lämmön paras käyttötarkoitus liittyy psyykkiseen palautumiseen ja rentoutumiseen. Sauna tai kuuma kylpy vähentävät stressin kokemista ja voivat auttaa nukahtamaan illalla.
Lue myös:
Tältä tuntuu ohjattu unitunti
Stressaako? Kolme vinkkiä työhuolien karkottamiseen
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.