JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Opas
Treeni
Lihasten rasittaminen ja sitä kautta rentouttaminen voi helpottaa vatsakramppeja.

Lihasten rasittaminen ja sitä kautta rentouttaminen voi helpottaa vatsakramppeja.

Fotolia

Miia Vä­hä­hyyp­pä

Häiritsevätkö menkat treenejä? 8 kiperää kysymystä ja vastausta

Älä anna menkkojen sotkea treenejäsi. Oloa kuukautisten aikaan saa helpotettua monin tavoin!

1. Menk­ka­ki­vut häi­rit­se­vät tree­niä. Mil­lai­nen ki­pu­lää­ke kan­nat­taa ot­taa?

Tu­leh­dus­ki­pu­lääk­keet aut­ta­vat par­hai­ten, ja ko­kei­le­mal­la eri­lai­sia löy­tää it­sel­leen par­hai­ten toi­mi­vat. Lää­ke kan­nat­taa ot­taa heti, kun tun­tee ki­vun al­ka­van, sil­lä sil­loin se aut­taa par­hai­ten. Etu­kä­teen lää­ket­tä ei tar­vit­se ot­taa. 

Kuu­kau­tis­ki­pu joh­tuu ki­pu­hor­mo­neis­ta, joi­ta va­pau­tuu, kun koh­dun si­säl­lä ole­va li­ma­kal­vo ir­to­aa ja vuo­taa. Ibup­ro­fei­i­ni ja nap­rok­see­ni alen­ta­vat koh­dun su­pis­te­lua ai­heut­ta­vaa pros­tag­lan­dii­nia, ja sik­si nii­tä si­säl­tä­vät tu­leh­dus­ki­pu­lääk­keet te­ho­a­vat.

Jos lääk­keet ei­vät au­ta, on hyvä käy­dä lää­kä­rin luo­na. Hor­mo­naa­li­nen eh­käi­sy voi vä­hen­tää ki­pu­ja, sil­lä se ohen­taa koh­dun li­ma­kal­voa ja ki­pu­vä­lit­tä­jä­ai­nei­ta va­pau­tuu näin vuo­don ai­kaan vä­hem­män. 

2. Mil­lai­nen lii­kun­ta aut­taa ki­puun?

Lii­kun­nan vai­ku­tus­ta kuu­kau­tis­ki­puun ei täy­sin tun­ne­ta, mut­ta joil­la kuil­la lii­ke hel­pot­taa ki­pu­ja sel­väs­ti. Li­has­ten ra­sit­ta­mi­nen ja sitä kaut­ta ren­tout­ta­mi­nen voi hel­pot­taa vat­sak­ramp­pe­ja. La­jil­la ei ole vä­liä, vaan it­sel­le pa­ras löy­tyy ko­kei­le­mal­la.

Pelk­kä ve­nyt­te­ly­kin voi aut­taa. Jos kär­sii en­do­met­ri­oo­sis­ta, juok­sun ja jum­pan tä­ri­nä tun­tuu yleen­sä pa­hal­ta eri­tyi­ses­ti en­nen kuu­kau­ti­sia. Jos lääk­kee­tön­tä vaih­to­eh­toa kai­paa, kan­nat­taa ko­keil­la lö­höi­lyä ja läm­pö­hoi­toa. Mik­ros­sa pyö­räy­tet­tä­vä läm­pö­kau­ra­tyy­ny vat­sal­la tai ala­se­läl­lä voi aut­taa.

3. Voi­ko kuu­kau­tis­kier­to vai­kut­taa tree­ni­te­hoon?

Ur­hei­li­jat saa­vut­ta­vat en­nä­tyk­siä kai­kis­sa kier­ron vai­heis­sa. Tut­ki­mus­ten mu­kaan on yk­si­löl­lis­tä, vai­kut­taa­ko kuu­kau­tis­kier­to suo­ri­tus­ky­kyyn ja jos vai­kut­taa, mi­ten. Yk­si tun­tee it­sen­sä eri­tyi­sen skar­pik­si ja vah­vak­si vuo­to­päi­vi­nä, mut­ta toi­nen ei voi aja­tel­la­kaan tree­ne­jä pms-oi­rei­den, ku­ten pään­sä­ryn, pa­hoin­voin­nin tai ihan vaan är­sy­tyk­sen ta­kia.

Turvotusta voi esimerkiksi helpottaa välttämällä liikaa suolan ja kahvin käyttöä menkkojen aikana.

Turvotusta voi esimerkiksi helpottaa välttämällä liikaa suolan ja kahvin käyttöä menkkojen aikana.

Fotolia

 

4. Mi­ten tur­vo­tus­ta voi hel­pot­taa?

Tur­vo­tus al­kaa usein jo en­nen kuu­kau­ti­sia, ja pai­no voi nous­ta pa­ri­kin ki­loa. Hor­mo­naa­li­seen tur­vo­tuk­seen hi­koi­lu tai nes­tet­tä pois­ta­vat ruo­ka-ai­neet ei­vät va­li­tet­ta­vas­ti tep­si. Yli­mää­räis­tä tur­vo­tus­ta kan­nat­taa toki vält­tää jät­tä­mäl­lä lii­ka suo­la ja kah­vi sekä huo­leh­ti­mal­la riit­tä­väs­tä ve­den­juon­nis­ta.

Lii­kun­ta voi hel­pot­taa tur­pe­aa oloa. Jos krop­pa on niin tur­von­nut, et­tä olo käy ko­vin tu­ka­lak­si, voi har­ki­ta eh­käi­sy­pil­le­rei­tä. Ne saat­ta­vat ta­sa­ta oi­rei­ta.

5. Mil­lai­nen suo­ja tree­nei­hin?

Jos on käy­nyt juok­su­len­kil­lä side hou­suis­sa, muis­taa var­mas­ti mil­tä se tun­tuu: hi­os­taa, han­kaa ja kos­tuu. Iho är­syyn­tyy. Tam­po­nit ja kuu­ku­pit ovat mo­lem­mat kel­po­ja rat­kai­su­ja, kun­han tam­po­nin vaih­taa ja ku­pin pe­see tar­peek­si usein. Eri merk­ke­jä tes­tai­le­mal­la löy­tää it­sel­leen so­pi­vim­mat.

6. Kuu­kau­ti­se­ni ovat hy­vin run­saat. Voi­ko mi­nul­la ol­la rau­dan puu­te?

Liik­ku­jan rau­ta­va­ras­ton pi­tää ol­la kun­nos­sa, jot­ta hap­pi kul­kee ja tree­ni­te­ho py­syy hy­vä­nä. Run­sai­den kuu­kau­tis­ten ai­ka­na rau­taa pois­tuu eli­mis­tös­tä ve­ren mu­ka­na, mut­ta jos he­mog­lo­bii­ni on hyvä, huol­ta ei to­den­nä­köi­ses­ti ole. Jos taas he­mog­lo­bii­ni on ma­ta­la, on jär­ke­vää syö­dä rau­ta­li­sää var­sin­kin vuo­don ai­ka­na.

Kan­nat­taa myös suo­sia rau­ta­pi­toi­sia ruo­kia, ku­ten pa­pu­ja, mak­saa, pi­naat­tia ja täys­jy­vä­vil­jo­ja. Jos vä­sy­mys ja hui­maus häi­rit­se­vät liik­ku­mis­ta ja nor­maa­lia elä­mää, he­mog­lo­bii­ni­ar­vo on syy­tä mit­taut­taa. 

 

7. Tree­naan to­del­la pal­jon. Kuin­ka usein menk­ko­ja voi siir­tää? 

Jos käyt­tää va­ki­tui­ses­ti e-pil­le­rei­tä, voi syö­dä kuu­kau­den le­vy­jä vaik­ka 12 put­keen ja an­taa kuu­kau­tis­ten tul­la vain ker­ran vuo­des­sa. Osal­le to­sin tu­lee lä­pi­vuo­to­ja tai tur­vo­tus­ta. Jos ei käy­tä eh­käi­sy­pil­le­rei­tä, siir­tä­mi­nen on­nis­tuu re­sep­til­lä saa­ta­vil­la kel­ta­rau­has­hor­mo­ni­tab­le­teil­la, jot­ka aloi­te­taan vii­meis­tään kol­me päi­vää en­nen ole­tet­tua vuo­don al­ka­mis­ta. Täl­lä ta­voin kuu­kau­ti­sia voi siir­tää enin­tään kah­den vii­kon pää­hän niin usein kuin ha­lu­aa. 

8. Menk­ko­ja ei kuu­lu. Pi­täi­si­kö huo­les­tua?

Jos liik­kuu hy­vin run­saas­ti ja syö vä­hän, kuu­kau­ti­set voi­vat har­ven­tua, niu­ken­tua tai jää­dä  ko­ko­naan pois. Hy­vin hoi­kan ja ko­vaa har­joit­te­le­van ovu­laa­ti­ot voi­vat jää­dä pois, kun est­ro­gee­niä ei eri­ty tar­peek­si. Kun est­ro­gee­ni­ta­so on ma­ta­la, os­te­o­po­roo­sin ris­ki kas­vaa, mikä ei tie­ten­kään lu­paa liik­ku­jal­le hy­vää. Reip­paa­seen tah­tiin tot­tu­nut krop­pa tar­vit­see kes­tä­vät luut. Jos kuu­kau­ti­set py­sy­vät hy­väs­tä ruo­ka­va­li­os­ta huo­li­mat­ta kuu­kau­sia pois­sa, ti­lan­ne kan­nat­taa ar­vi­oi­da yh­des­sä lää­kä­rin kans­sa.

 

Lue Myös