Asiantuntijan mukaan lisäravinteiden tarve riippuu paljolti myös siitä, millainen treenari on kyseessä
Shutterstock
Anna Ferrante
Asiantuntijan mukaan lisäravinteiden tarve riippuu paljolti myös siitä, millainen treenari on kyseessä
Shutterstock
Anna Ferrante
Asiantuntijan mukaan lisäravinteiden tarve riippuu paljolti myös siitä, millainen treenari on kyseessä
Shutterstock
Anna Ferrante
On houkutteleva ajatus, että treeni tehostuu, laihdutus helpottuu tai vastustuskyky paranee pillereillä tai jauheilla. Etenkin jos on kiire saada lihasta pintaan tai vatsamakkaraa kadoksiin. Lisäravinnepurnukoiden lupaukset ovat usein aika ”superia” ja ”ekstraa”, joten ei ole ihme, että purkkiruoka maistuu.
Onko pillereistä oikeasti apua?
– Paljon riippuu siitä, millainen treenari on kyseessä, mutta kyllä suurin osa popsii pillereitä ja latkii proteiinijuomia aivan turhaan, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti, personal trainer Petteri Lindblad.
Jos hakee liikunnasta lähinnä hyvää oloa ilman sen suurempia tavoitteita, ei lisäravinteille ole tarvetta. Purkista kun ei saa mitään sellaista, mitä monipuolinen, kasvisvoittoinen ja hyviä proteiineja ja rasvoja sisältävä ruokavalio ei tavisliikkujalle tarjoaisi.
Jos treeni tökkii, flunssakierre vaivaa ja palautuminen on hidasta, kannattaa siis katsoa ruokavalion perusasiat kuntoon ja treenimäärät järkeviksi, huolehtia levosta ja miettiä, onko stressikäyrä päässyt liian jyrkäksi.
Sen sijaan purkille voi vilkuilla, jos edellä mainitut asiat ovat kunnossa ja tavoitteena on lisätä lihasmassaa viisi kiloa, punnertaa penkistä yli oman painon, kaksinkertaistaa toistojen määrä kolmessa kuukaudessa tai treenata fitness kisoihin. Tavoitteelliselle ja kovaa treenaavalle liikkujalle laadukas lisäravinne voi olla se viimeinen tsemppari.
Palautusjuomat ja proteiinipatukat
Lihasten palautumisen kannalta on tärkeää saada treenin päälle palauttava välipala. Valmiit palautusjuomat ja proteiinipatukat ovat käteviä, koska treeni tapahtuu yleensä kaukana jääkaapista tai keittiöstä. Punttitreenin jälkeen noin 20 grammaa proteiinia, mieluiten heraa, sisältävä palautusjuoma on useimmille riittävä. Samanlaisen juoman voi halutessaan nauttia myös ennen saliharjoitusta.
Kestävyyslajien, kuten vauhdikkaiden jumppien tai lenkkien jälkeen palautusjuomassa on hyvä olla myös hiilareita. Jos tavoitteenasi on nipistää painoa, ole tarkkana palautusjuomien ja etenkin niiden hiilaripitoisuuksien kanssa.
Energiavalmisteet ja urheilujuomat
Yli tunnin kestävän treenin aikana on syytä nauttia muutakin kuin vettä. Valmiit urheilujuomat ja energiavalmisteet ovat helppo apu. Niistä saa sopivasti suoloja, energiaa ja nesteytystä suorituksen aikana ja hikoiluttavan liikunnan jälkeen. Parhaat energiajuomat sisältävät hiilihydraattia, mieluiten enimmäkseen maltodekstriiniä, 4–6 grammaa per desilitra ja suolaa yhden gramman per litra.
Erittäin kovaa treenaavalle ja paljon kuluttavalle liikkujalle energiavalmisteet, kuten energiapatukat, ovat helppo ja kaloripitoinen välipala. Ainakin silloin, kun tarvittavan energiamäärän kasaaminen tavallisella ruualla tuottaa vaikeuksia.
Omega-3-rasvahapot
Omega-3-rasvahapot ehkäisevät tulehduksia ja allergioita ja voivat sitä kautta helpottaa rasitusastman oireita ja parantaa keuhkojen toimintaa.
Tutkimusten mukaan omegakolmosten teho ravintolisänä vastaa ruuasta saatua. Parhaita lähteitä ovat kasviöljyt ja kala, jota tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa. Jos kärsii nivelkivuista tai kala ei kuulu ruokavalioon, omega-3-kuuri on fiksu ratkaisu.
Magnesium
Magnesium antaa lihassoluille energiaa, lisää suorituskykyä ja ehkäisee suonenvetoja. Sitä saa monipuolisesti eri ruuista, kuten täysjyvästä, lihasta, maitotuotteista ja monista kasviksista.
Jos krampit vaivaavat, kannattaa kokeilla ensiavuksi täysjyvän lisäämistä. Kuuriluonteisesti magnesiumlisä voi olla avuksi tärkeiden kisojen alla tai kovan treenikauden aikana.
Rauta
Liikunta lisää raudan tarvetta. Naisilla raudanpuutteen riski on suurempi, etenkin jos kärsii runsaista kuukautisista. Rauta myös parantaa elimistön hapenottokykyä. Parhaita lähteitä ovat liha, maksa, veriruuat, täysjyvävilja ja palkokasvit. Jos raudanpuuteanemia todetaan verikokeissa, voi rautalisäkuuri olla aiheellinen.
Monivitamiinikivennäisainevalmisteet
Edes monivitamiineja ei kannata popsia automaattisesti, vaan pyrkiä saamaan vitamiinit ja kivennäisaineet haarukan kautta. Mutta jos haluat ehkäistä piilevien ravintoainepuutosten syntyä esimerkiksi kovan treenikauden aikana, kuuriluonteinen käyttö voi olla paikallaan.
Monivitamiinivalmisteet ovat parempia kuin yhden vitamiinin jättiannokset etenkin pitkäaikaisemmassa käytössä. Näin ravintoaineiden määrät pysyvät tasapainossa keskenään. Tosin esimerkiksi C-vitamiinin nauttiminen suurina, jopa 500–1 000 milligramman päiväannoksina voi auttaa ehkäisemään tai lyhentämään tuloillaan olevaa flunssaa. Myös sinkkilisä voi olla hyvä flunssannujertaja.
Kreatiini (monohydraatti)
Lihasten suurentuneet kreatiinivarastot parantavat maksimi- ja kestovoimaa lajeissa, jotka vaativat nopeutta ja voimaa. Kreatiinilisä on turvallinen ja tehokas apu. Markkinoilla on monenlaisia vaihtoehtoja, mutta ehdottomasti paras ja turvallisin on kreatiinimonohydraatti.
Kreatiinilisä kerää elimistöön jonkin verran nestettä ja saattaa nostaa painoa. Samoin kuin proteiinivalmisteiden kanssa, myös kreatiinilisän käytössä on noudatettava erityistä varovaisuutta, jos kärsii munuaisten vajaatoiminnasta tai muista munuaisongelmista.
Beeta-alaniini
Beeta-alaniini on aminohappo, jota tarvitaan maitohappoa lihaksissa puskuroivan ja lihasten väsymystä vastustavan karnosiinin muodostamiseen. Beeta-alaniinin ansiosta anaerobinen suorituskyky kovatehoisissa ”maitohappolajeissa”, kuten pikajuoksussa ja crossfitissä, paranee.
Beeta-alaniinia saa ruuasta heikonlaisesti, joten mainituissa lajeissa ravintolisästä voi olla hyötyä. Sen sijaan voimaharjoittelussa siitä ei ole apua. Beeta-alaniini voi aiheuttaa sivuvaikutuksena harmitonta ja ohimenevää ihon kihelmöintiä.
Probiootit
Mitä enemmän urheilee, sitä kovemmalle vastustuskyky joutuu. Jos vatsan ja vastustuskyvyn kanssa on ongelmia, probioottilisä voi olla paikallaan. Valitse valmiste, joka sisältää tutkittua maitohappobakteeria, kuten Lactobacillus reuteria.
Kofeiini
Kofeiini on hyvä ja selkeästi tutkittu rasvanpolttaja. Jos vatsa ei kestä kahvin lipittämistä, niin kofeiinia saa myös pillereinä. Piristävän vaikutuksensa ansiosta kofeiinilla voi lykätä uupumusta pitkäkestoisissa treeneissä. Tai ottaa piristykseksi ennen treeniä.
Lue myös:
Näin koostat päivän ateriat oikein
Näin käytät lisäravinteita fiksusti
– Lisäravinteet ovat nimensä mukaisesti ruokavalion lisä. Parhaankaan purkin voimin ei pääse pitkälle, jos syö liian vähän, laiminlyö kasvikset tai tankkaa lähinnä pikaruokaa.
– Ole kriittinen mainoslauseiden ylisanoille. Mitä enemmän niitä on, sitä todennäköisemmin tuote saattaa lupailla liikoja.
– Hanki lisäravinteesi tunnetuilta ja isoilta valmistajilta, jotka ovat olleet pitkään markkinoilla. Jos tilaat netistä, pysyttele tutuissa merkeissä tai suomalaisissa verkkokaupoissa. Ulkomaisissa tuotteissa saattaa olla sellaisia, joiden koostumus ei ole elintarvikelainsäädännön mukainen.
– Monien rohdostuotteiden pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta ei ole tutkimuksia tai takeita. Joissain ravintolisissä on havaittu epäpuhtauksia, jotka voivat johtaa jopa positiiviseen dopingtulokseen.
– Riskinä ovat myös yliherkkyysreaktiot ja ravintoaineiden yliannostus. Jos käytät monivitamiinivalmistetta, vitaminoituja elintarvikkeita ja syöt monipuolisesti, voit saada vitamiineja liiankin kanssa. Tai laihduttavan liikkujan haave pienem-mästä vaatekoosta voi kaatua siihen, että latkii liian innokkaasti hiilihydraattipitoisia urheilu- ja palautusjuomia.
– Tiedä, mitä käytät: lue valmistusaineluettelo ja pidä huoli, että ymmärrät lukemasi.
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.