Älä uuvuta itseäsi ylikuntoon! Jos lihakset ovat palautumatta, kova treeni ei ole paras ratkaisu.
Shutterstock
Timo Haikarainen
Älä uuvuta itseäsi ylikuntoon! Jos lihakset ovat palautumatta, kova treeni ei ole paras ratkaisu.
Shutterstock
Timo Haikarainen
Älä uuvuta itseäsi ylikuntoon! Jos lihakset ovat palautumatta, kova treeni ei ole paras ratkaisu.
Shutterstock
Timo Haikarainen
Treeniä, tänään ja huomenna, kunnolla ja kovaa. Tavallinenkin liikkuja voi treenata liikaa. Vaikka himoliikkuminen ei muuttuisi vaaralliseksi ja pitkäkestoiseksi ylikunnoksi, överitreenaaminen ja ylikunto voivat pysäyttää kehittymisen.
Opi tarkkailemaan ja tunnistamaan ajatukset, jotka johtavat väärille teille. Kuulostaako joku näistä tutulta?
”Arkeni on raskasta. Onneksi kova treeni auttaa!”
Työkriisi, parisuhde riekaleina, äiti sairastui vakavasti… Jos arki on yhtä stressiä, liikkuva ihminen tuppaa ajattelemaan, että kovalla treenillä ja kroppaa rääkkäämällä pääsee purkamaan paineita ja pääkoppa tuulettuu.
Onhan se näin – osittain. Liikunta auttaa sietämään psyykkistä stressiä, mutta vain silloin, kun stressiä ei ole ylen määrin. Jos arki on piinaa, ei jumppamaraton auta. Liikunta on jo itsessään kropalle stressin aiheuttaja ja haaste, johon elimistön on sopeuduttava. Siksi huippu-urheilijat pyrkivät tekemään vapaa-ajastaan mahdollisimman rentoa.
Jos käyt läpi raskaita aikoja, treenimäärä kannattaa tiputtaa puoleen ja ottaa liikkuessa muutenkin vähän kevyemmin. Räyhäkkään treenin aika on vasta, kun olo hellittää. Älä aja itseäsi ylikuntoon!
”Olen väsynyt, koska kuntoni on niin huono.”
Jalat nuukahtavat jo muutaman kyykkysarjan jälkeen. Lenkillä syke pomppaa pilviin heti verryttelyssä. Kyllä, tämä voi johtua huonosta kunnosta. Mutta jos tällaisia tuntemuksia tulee treeniin tottuneelle konkarille tai nämä fiilikset voimistuvat, on kyse orastavasta yliharjoittelusta.
Jos lihakset väsyvät epätavallisen nopeasti ja tuntuvat tyhjiltä, se on merkki huonosta palautumisesta, treenin aiheuttamista lihasvaurioista ja lihasten matalista hiilarivarastoista. Kova treeni tässä tilanteessa vie ojasta allikkoon.
Huilaa ja muista tankata hiilihydraatteja. Nopeasti ylös pomppivat sykkeet kielivät stressihermoston liiallisesta aktiivisuudesta. Se on kehon ensimmäinen reaktio liian kovaan treeniin. Kannattaa levätä viikko tai parikin, sillä muuten kroppa voi vaipua kohti syvempää ja hankalampaa ylikuntoa.
”Kauheaa, jos en onnistukaan.”
Maratontavoite on pakko toteuttaa. Veto painonpudotuksesta on voitettava. Paikkoja kolottaa, eikä uni tule silmään, mutta lenkille on lähdettävä.
Tavoitteet ovat tärkeitä ja ihminen haluaa olla sanojensa mittainen. Silti tavoitteita on voitava muuttaa, eikä kasvojen menetystä sovi pelätä, jos keho alkaa nikotella vastaan. Maratonin suorittaminen ei ole terveyden menettämisen arvoista.
”Olen treenannut paljon ja kehittynyt nopeasti. Kiristämällä tahtia kehityn vielä nopeammin!”
Tulokset motivoivat, sehän on selvä. Mieleen hiipii helposti ajatus: ”Jos neljä treeniä viikossa kehittää näin hyvin, kahdeksan treeniä kehittää puolet nopeammin!” Ajatus on houkutteleva, mutta johtaa itse asiassa huonompiin tuloksiin. Älä ahnehdi, vaan pidä harjoittelu samanlaisena niin kauan kuin se kehittää. Vasta sitten on aika miettiä, toisiko reilumpi treenimäärä parempia tuloksia.
”Argh, käsivarteni eivät näytä samalta kuin personal trainerillani.”
Esikuvia ja roolimalleja on hyvä olla, mutta itsesi vertaaminen pidempään treenanneisiin tai huippu-urheilijoihin ei kannata. Menestyksen taustalla on vuosien työ ja toisinaan myös hyvät geenit. Ota personal trainerin käsivarret tavoitteeksesi, mutta vertaa kehittymistäsi vain itseesi.
”Oli huono treeni, ja nyt masentaa. Ensi kerralla vedän täysillä!”
Huonoja harjoituksia sattuu kaikille, myös lajin huipuille. Yksittäinen pieleen mennyt treeni saattaa johtua huonosta syömisestä, kehnosti nukutusta yöstä, riittämättömästä palautumisesta, vähäisestä juomisesta tai vaikka epätavallisesta treeniajankohdasta. Kun eteen osuu surkea treeni, ota rauhallisesti ja jatka harjoitusohjelmasi mukaan.
”Tulokseni ovat huonontuneet. Pakko lisätä treeniä – ja reippaasti.”
Hyvin harva kuntoilija tarvitsee yli viittä tuntia treeniä viikossa, jolloin ylikuntokin pysyy loitolla. Jos siis liikut jo paljon, tulosten heikkeneminen johtuu liian kovasta treenaamisesta: kroppasi ei ehdi palautua harjoitusten välillä. Näin se vain menee.
Ota ensiavuksi pari päivää totaalilepoa ja harjoittele sen jälkeen viikko tai pari niin, että teet vain puolet normaalista treenimäärästäsi. Yllätyt iloisesti!
Lue myös:
Mikä ylikunto?
Tunnista ylikunnon merkit
– Paikallaan junnaavat treenit
– Nukahtamisvaikeudet
– Heräily yöllä
– Jatkuvasti kipeät ja jäykät lihakset
– Hermostuneisuus ja negatiiviset ajatukset
– Kohonnut leposyke
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.