30 prosenttia ihmisistä lukeutuu aamuvirkkuihin.
Fotolia
Anna Ferrante
30 prosenttia ihmisistä lukeutuu aamuvirkkuihin.
Fotolia
Anna Ferrante
30 prosenttia ihmisistä lukeutuu aamuvirkkuihin.
Fotolia
Anna Ferrante
Kammoatko aikaisia aamuherätyksiä? Et ole yksin, sillä noin 10 prosenttia ihmisistä on ääri-iltaihmisiä. Heidän päivänsä alkaa vasta siinä vaiheessa, kun muut lähtevät lounaalle.
Vai ovatko aamut parasta aikaasi? Silloin kuulut vielä sankempaan joukkoon, sillä noin 30 prosenttia ihmisistä lukeutuu aamuvirkkuihin. Heidän luontainen rytminsä tekee heräämisistä helppoja ja tuo unen jo hyvissä ajoin ennen puoltayötä.
Aamuihmiset ovat pirteitä ja reippaita heti herättyään. Iltaihmisille taas kukonlaulun aikaan nouseminen on työn ja tuskan takana, mutta illalla he ovat täynnä tarmoa ja olisivat valmiita valvomaan pikkutunneille – ja usein valvovatkin. Molemmissa vuorokausityypeissä on hyvät puolensa ja hankaluutensa, mutta yhdestä asiasta ei pääse mihinkään: oma rytmi kannattaa ottaa huomioon syömisissä.
Aamuvirkulle energiaa ennen iltapäivää
Vuorokausirytmi liittyy hormoneihin. Aamuihmisillä hormonikierto on aikaisempi kuin iltaihmisillä, ja tämä vaikuttaa niin vireystason vaihteluun kuin syömisiin. Aamuvirkun tulisi saada 60–70 prosenttia päivän energiasta ennen iltapäiväkahta. Usein aamuihminen onkin heti aamusta nälkäinen. Hän voi syödä aamiaisella vaikka pihvin, ilman että olotila pahemmin kärsii tai olosta tulee tukkoinen. Englantilainen aamiainen on kuin tehty aamuihmiselle.
Pidä aamiainen silti terveellisenä, mutta täyttävänä. Nauti runsaasti proteiinia ja hiilihydraattia, jotta keho lähtee hyvin käyntiin. Lounaallakin aamuihminen saa syödä niin paljon kuin napa vetää. Jos mielii keitto- tai salaattilounasta, on pidettävä huoli sen riittävästä täyttävyydestä: keiton kanssa pala tai pari leipää ja salaattiin ruokaisuutta esimerkiksi keitetystä pastasta, riisistä, juustoista tai palkokasveista.
Jos aamuihminen ei syö riittävästi aamulla ja alkuiltapäivästä, riskinä on hallitsematon syöminen illalla. Se taas ei tee hyvää, sillä raskas iltapainotteinen syöminen häiritsee helposti aamutyypin unen saantia ja laatua.
Aamuvirkun treenit
Aamuihmisillä aamulenkit toimivat, jopa tyhjällä vatsalla. Myös aikainen voimaharjoittelu sopii. Illalla aamuvirkun kannattaa treenata ajoissa, viimeistään noin iltaseitsemältä.
Myöhäisempi treenaaminen ei välttämättä ole tehokasta ja voi häiritä aikaisin nukkumaan menevän aamuihmisen unensaantia.
Aamuvirkun luontainen rytmi tekee heräämisistä helppoja
Fotolia
Aamuvirkun ateriat
AAMIAINEN mahdollisimman pian heräämisestä: 1–2 keitettyä kananmunaa, puuro rahkaraejuustoseoksella ja marjoilla, lisäksi hedelmä ja muutama pähkinä.
Vinkki! Jos runsaalle aamiaiselle ei jää aikaa esimerkiksi töihin lähdön vuoksi, nauti kotona vain pieni aamiainen, kuten rahka tai smoothie, ja syö varsinainen aamupala vasta töissä.
LOUNAS noin 3–4 tunnin kuluttua aamiaisesta: Reilu annos monipuolista ruokaa, esimerkiksi täysjyväpastaa, kananfileetä ja runsaasti kasviksia. Jälkiruuaksi hedelmä tai marjakiisseliä.
VÄLIPALA Rahkaa tai hedelmä ja muutama pähkinä.
PÄIVÄLLINEN viimeistään kello 18: lämmin salaatti, keitto tai pieni annos täysjyväpastaa.
ILTAPALA 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa: hedelmiä tai viherpirtelö.
Iltaihmisen rytmi vaatii energiaa päivän loppupuolelle
Iltavirkun kannattaa ajoittaa suurin osa päivän syömisistä, jopa 70 prosenttia, iltapäiväkahden jälkeiseen aikaan. Useimmat iltaihmiset eivät ole nälkäisiä heti herättyään. Päinvastoin, ajatus aamupalasta voi tuntua hyvinkin vaikealta ja vastenmieliseltä. Aamulla syöminen voi jopa aiheuttaa pahoinvointia. Tämä johtuu iltaihmisten myöhäisemmästä hormonikierrosta.
Jos olet iltaihminen, nauti silti aamupalaa. Voit syödä sen vasta parin tunnin kuluttua heräämisestä vaikkapa työpaikalla tai koulussa. Aamiainen voi myös olla kevyt, kuten rahkapitoinen smoothie, puuro tai juotava jogurtti.
Myös lounaan voi pitää kevyenä, jos siltä tuntuu: keitot ja salaatit ovat iltaihmisen juttuja. Liian raskas syöminen aamulla voi tehdä iltaihmisestä huonovointisen tai uneliaan, ja koska iltaa kohden vireystaso pysyy yhä korkealla, on ruokahalu illallakin hyvä. Tällöin riskinä on, että päivän aikana tulee syötyä energiantarpeeseen nähden liikaa.
Iltaa kohden iltavirkun ruokahalu herää ja kasvaa. Hän voi syödä raskaankin aterian kello 20–21 aikaan vaikeuksitta, sillä nukkumaanmenokin tapahtuu myöhemmin kuin muilla.
Iltavirkun treenit
Rankka aamuliikunta sotii iltaihmisen rytmiä vastaan. Jos välttämättä pitää urheilla aamupäivän aikana, rauhallinen kävely tai jooga ovat siihen omiaan. Rankempi liikunta ja etenkin voimaharjoittelu on parempi ajoittaa myöhäisiltapäivään tai iltaan, mutta ei kuitenkaan liian lähelle nukkumaanmenoa.
Nukkumisen ja liikunnan väliin on hyvä jättää 3–4 tuntia, jotta myöhään valvovan iltaihmisen nukahtaminen ei entisestään vaikeutuisi. Iltaihminen voi olla unen kanssa vaikeuksissa heti, jos treenit on tehty iltakahdeksan jälkeen.
Iltavirkun rytmiin sopii kukkua ties kuinka pitkään ennen kuin uni tulee silmään.
Fotolia
Iltavirkun ateriat
AAMIAINEN Itse tehty smoothie tai juotava jogurtti. Muista! Älä koskaan kuittaa aamiaista pelkällä kahvilla, muuten aamupäivän ruokahalu voi hävitä kokonaan.
LOUNAS iltapäivän puolella: keitto tai salaatti.
VÄLIPALA Jogurttia, pähkinöitä ja hedelmiä.
PÄIVÄLLINEN iltakuuden jälkeen, mutta vähintään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa: reilu annos kanaa, kalaa tai naudanlihapihvi, riisiä tai perunaa, lisäkesalaattia.
ILTAPALA noin tunti ennen nukkumaan menoa: lasi maitoa, pari mantelia ja banaani.
Asiantuntijana personal trainer ja ravitsemusasiantuntija EtM, Anu Kosonen.
Lue myös:
Treenaaminen illalla vei Johannan yöunet: ”Aamutreeni on ainoa vaihtoehto”
Tsekkaa rytmisi – Oletko aamu- vai iltatyyppi?
Löydät vuorokausityyppisi helpoiten, jos sinulla on mahdollisuus nukkua vapaasti oman rytmin mukaisesti. Testaa asiaa muutamien päivien ajan esimerkiksi lomalla.
– Nuku ensin univelat pois.
– Mene illalla nukkumaan heti, kun tunnet itsesi uniseksi ja anna itsesi nukkua aamulla niin kauan kuin unta piisaa.
– Kun etsit rytmiä, älä katso illalla televisiota lainkaan tai harrasta rankkaa liikuntaa iltakuuden jälkeen.
– Selkeä iltaihminen jaksaa vaikeuksitta valvoa vaikka yli puolenyön ja nukkuu aamulla helposti kello 9–10 asti tai ylikin. Ääriaamuihminen alkaa nukahdella jo kymmenen maissa, etenkin pimeään vuodenaikaan. Aamuisin hän herää pirteänä jo kello 7–8 aikaan.
– Noin 60 prosenttia ihmisistä on välimuotoja, eli heillä on piirteitä molemmista vuorokausityypeistä. Heidän kannattaa etsiä itselle parhaimmalta tuntuva rytmi ja noudattaa sitä.
– Omaa vuorokausirytmiään pystyy yleensä siirtämään korkeintaan kaksi tuntia ilman väsymystä ja univaikeuksia.
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.