JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Opas
Treeni
Jos liikunta on iso osa identiteettiä, loukkaantuminen ja sitä seuraava kuntoutus voivat olla järkytys treenaajalle.

Jos liikunta on iso osa identiteettiä, loukkaantuminen ja sitä seuraava kuntoutus voivat olla järkytys treenaajalle.

Fotolia

Ma­ri­ka Saas­ta­moi­nen  

Nyt muljahti – miten palata treenaamaan loukkaantumisen jälkeen?

Kuntoutus on himotreenaajalle kova paikka, ja loukkaantumisen jälkeen voi olla vaikea palata takaisin treeneihin. Kerromme selviytymisohjeet, joilla myös mieli toipuu tilanteesta paremmin.

Lenk­ki lä­he­nee lop­pu­aan, kun se ta­pah­tuu. As­kel kuop­paan, ja nilk­ka mul­jah­taa. Sä­ke­nöi­vä kipu tum­men­taa nä­kö­ken­tän. ”Ei­hän näin voi käy­dä? Mi­nul­le!” Louk­kaan­tu­mi­nen tun­tuu epä­to­del­li­sel­ta. Täs­sä­kö oli­vat tä­män kau­den len­kit?

Kyl­lä. Ki­rur­gi kur­sii ni­vel­si­teet ko­koon, ja koi­ven kun­tou­tus al­kaa.

Jal­ka pa­ra­nee, epäi­le­mät­tä. Mut­ta mik­si tun­teet su­haa­vat vuo­ris­to­ra­dal­la ja juok­se­mi­nen al­kaa jopa pe­lot­taa? Sik­si, et­tä mie­len toi­pu­mi­nen on ki­mu­rant­ti jut­tu.  

Älä pant­taa tun­tei­ta

Louk­kaan­tu­mi­nen saa pois to­lal­taan, ei­kä ih­me. Päi­viin  – ja koko maa­il­maan – tu­lee tree­nin ko­koi­nen auk­ko.

  –  Jos lii­kun­ta on osa iden­ti­teet­tiä ja so­si­aa­lis­ta ver­kos­toa tai tar­jo­aa tär­kei­tä on­nis­tu­mi­sia ja stres­sin­pur­ku­ka­na­van, tree­nin kat­ke­a­mi­nen on jär­ky­tys, ur­hei­lup­sy­ko­lo­gi Mat­ti Jaak­ko­la tie­tää.

Hän ke­hot­taa hy­väk­sy­mään su­run, vi­han ja pe­lon. Kun tun­tei­taan ei pa­ke­ne, ne hel­pot­ta­vat ajan myö­tä. Vält­te­le­mi­nen sen si­jaan vain vah­vis­taa nii­tä.

Mui­den voi ol­la vai­kea ym­mär­tää toi­pi­las­ta, joka yh­te­nä het­ke­nä pu­hi­see py­hää rai­voa kaik­kia kuop­pia kai­ve­le­via ta­ho­ja koh­taan, toi­se­na taas vai­puu syn­kim­pään epä­toi­voon. Tun­teen­sa on hyvä pu­kea sa­noik­si.

Jos ei ha­lua lo­put­to­miin kuor­mit­taa ka­ve­rei­taan tai per­het­tään, kan­nat­taa mars­sia ur­hei­lup­sy­ko­lo­gin jut­tu­sil­le. Osaa­va kuun­te­li­ja aut­taa nä­ke­mään louk­kaan­tu­mi­sen uu­des­sa va­los­sa. Nil­kan te­lo­mi­ses­ta seu­ran­nut py­säh­ty­mi­nen ei vält­tä­mät­tä ole huo­no asia.

Kun­tou­tuk­seen myön­tei­sel­lä mie­lel­lä

Lii­kun­ta­tau­ol­la on ai­kaa mie­tis­kel­lä. Ole tark­ka­na, mil­lai­sia aja­tuk­sia mie­les­sä­si pyö­ri­tät, sil­lä ne vai­kut­ta­vat toi­pu­mi­see­si ja kun­tou­tuk­seen. Myön­tei­se­nä py­sy­mi­nen ei ole vält­tä­mät­tä help­poa, mut­ta kan­nat­taa, sil­lä tut­ki­mus­ten mu­kaan op­ti­mis­ti­nen mie­li­a­la vä­hen­tää jopa ki­vun tun­te­muk­sia.

Mi­hin ki­vaan te­ke­mi­seen voi­sit kes­kit­tyä tree­nis­tä va­pau­tu­val­la ajal­la? Kun­tou­tus on oi­va ajan­koh­ta tar­kas­tel­la myös tree­ni­ta­po­jaan. Ai­heu­tui­ko louk­kaan­tu­mi­nen esi­mer­kik­si lii­an ko­vas­ta huh­ki­mi­ses­ta tai tek­niik­ka­vir­hees­tä? Hui­lin ai­ka­na voit kor­jail­la näi­tä asi­oi­ta.

Kuntoutuminen on oiva ajankohta tarkastella treenitapojaan. Aiheutuiko loukkaantuminen esimerkiksi liian kovasta huhkimisesta?

Kuntoutuminen on oiva ajankohta tarkastella treenitapojaan. Aiheutuiko loukkaantuminen esimerkiksi liian kovasta huhkimisesta?

Fotolia

Hy­väk­sy myös ne­ga­tii­vi­set tun­teet

Saat­taa­pa hi­mo­liik­ku­jal­le käy­dä niin­kin yl­lät­tä­väs­ti, et­tä suk­laa ja tosi-tv al­ka­vat kiin­nos­taa enem­män kuin fy­si­o­te­ra­peu­tin an­ta­mat jump­pa­oh­jeet. Ei huol­ta, sii­pi maas­sa -vai­he kuu­luu toi­pu­mi­seen. It­se­sää­lis­sä saa vel­loa, kun­han ei tee sii­tä 
ta­paa.

Jos ma­sen­tu­neet fii­lik­set jat­ku­vat yh­tä soit­toa kah­den vii­kon ajan, on ala­ku­loon ha­et­ta­va apua, et­tei se sy­ve­ne. Mie­li­a­la las­kee sik­si, et­tä louk­kaan­tu­mi­nen ko­et­te­lee it­se­luot­ta­mus­ta ku­ten mikä ta­han­sa epä­on­nis­tu­mi­nen. Us­ko omiin ky­kyi­hin saa ko­lauk­sen, ja ta­voit­teet tun­tu­vat li­pu­van kä­den ulot­tu­vil­ta. On­ko en­si­ke­väi­ses­tä ma­ra­to­nis­ta sit­ten­kin tur­ha haa­veil­la?

OMT-fy­si­o­te­ra­peut­ti Mat­ti Hän­ni­nen ke­hot­taa aset­ta­maan toi­pu­mi­sel­le vä­li­ta­voit­tei­ta. Vii­den mi­nuu­tin ko­tIt­ree­ni täl­lä vii­kol­la, pa­rin vii­kon pääs­tä jo kym­me­nen mi­nuut­tia. Pie­net on­nis­tu­mi­set li­sää­vät us­koa sii­hen, et­tä pian jo jol­kot­te­let tut­tua lenk­kiä ul­ko­sal­la.

– Kat­so vä­lil­lä taak­se­päin, jot­ta näet, kuin­ka pit­käl­le olet al­ku­ti­lan­tees­ta jo eden­nyt, Hän­ni­nen muis­tut­taa.

Mie­li­ku­vil­la kiin­ni on­nis­tu­mi­seen

Hie­noa, nilk­ka al­kaa ol­la vih­doin kun­nos­sa! Len­kil­le voi­si jo läh­teä, mut­ta juok­se­mi­ses­ta on tul­lut pe­lot­ta­va mör­kö. Mitä jos te­lon it­se­ni uu­del­leen?

– Pe­lon tun­teet ovat toi­pu­mis­vai­hees­sa ta­val­li­sia. Pel­ko on suo­ja­me­ka­nis­mi, joka aut­taa vält­tä­mään ki­pua, ur­hei­lup­sy­ko­lo­gi Jaak­ko­la se­lit­tää.

Aloi­ta siis va­ro­vai­ses­ti ja kas­va­ta lenk­ke­jä vä­hi­tel­len, jot­ta myös mie­li pää­see mu­kaan vauh­tiin. Jos tos­su ei ker­ta kaik­ki­aan tai­vu lii­kun­nan uu­del­leen aloit­ta­mi­seen, hae vauh­tia mie­li­ku­va­har­joit­te­lus­ta.

Esi­mer­kik­si NLP:n eli neu­ro­ling­vis­ti­sen oh­jel­moin­nin kei­noil­la kor­va­taan kur­ja ko­ke­mus mie­les­sä on­nis­tu­mi­sel­la. NLP-yk­si­lö­te­ra­peut­ti Tii­na Haah­den­maa ker­too, et­tä mie­li­ku­va­har­joi­tuk­ses­sa men­nei­tä ta­pah­tu­mia kat­so­taan kuin elo­ku­vaa.

Fil­miä ke­la­taan taak­se­päin ti­lan­tee­seen, jos­sa kaik­ki oli vie­lä hy­vin. As­ke­lee­si len­si pu­ru­ra­dal­la, len­kin lop­pu­kaar­re lä­hes­tyi.  Sen jäl­keen ke­la­taan eteen­päin, kun­nes vaa­ra on ohi – nilk­ka­si on taas kun­nos­sa ja olet pa­lan­nut juok­se­maan. Har­joi­tus­ta tois­te­taan, kun­nes louk­kaan­tu­mi­nen ei enää pe­lo­ta.

As­kel­ta jä­me­räm­min mie­li­ku­via muo­ka­taan hyp­noo­sis­sa, jos­sa mie­leen syö­te­tään po­si­tii­vi­sia mie­li­ku­via. 

– Hyp­noo­sis­sa voi saa­vut­taa sen hal­lin­nan ja tur­val­li­suu­den tun­teen, jota lii­al­li­nen pel­ko ja epä­var­muus ovat hai­tan­neet, ker­too psy­ko­te­ra­peut­ti, juok­su­val­men­ta­ja ja en­ti­nen huip­pu-ur­hei­li­ja Kir­si Va­las­ti.

Hy­väk­sy ja so­peu­du

Lenk­ka­rit ovat nyt odot­ta­neet etei­ses­sä viik­ko­ja, eh­kä kuu­kau­sia. Lenk­ki­po­lul­le osu­nees­ta kuo­pas­ta al­koi pait­si ni­vel­si­tei­den kun­tou­tus, myös tun­ne­myl­ler­rys. Ur­hei­lup­sy­ko­lo­gi­an ter­mein olet käy­nyt läpi su­rup­ro­ses­sin.

En­sin vam­ma teki mie­li kiel­tää. Ei­hän mi­nul­le ta­pah­du täl­lais­ta! Sit­ten tuli viha – niin kuop­paa kuin uni­ver­su­mia koh­taan. Jos­sa­kin vai­hees­sa ku­vit­te­lit ken­ties pys­ty­vä­si te­ke­mään ta­pah­tu­neen ta­pah­tu­mat­to­mak­si, kun­nes ta­ju­sit, et­tei tai­ka­sau­va­kaan sii­hen pys­ty. Het­kel­li­ses­ti eh­kä ma­sen­nuit­kin, ei täs­tä iki­nä mi­tään tule.

Jo­kai­sel­la vai­heel­la oli tar­koi­tuk­sen­sa. Ne lä­pi­käy­mäl­lä mie­le­si sai ai­kaa so­peu­tua muut­tu­nee­seen ti­lan­tee­seen. Pys­tyit vä­hi­tel­len nä­ke­mään ta­pah­tu­neen uu­des­sa va­los­sa, löy­tä­mään sen tar­koi­tuk­sen.

On ai­ka hy­väk­syä ta­pah­tu­ma. Louk­kaan­tu­mi­nen ja kun­tou­tus vei­vät tree­ni­ai­kaa, mut­ta se ei ol­lut maa­il­man­lop­pu. Opit jo­tain it­ses­tä­si ja osaat kään­tää vas­toin­käy­mi­sen voi­tok­se­si, ei­kö niin?

Jos vas­taat kyl­lä, olet val­mis sol­mi­maan lenk­ka­rin­nau­hat uu­del­leen.

Lue myös:

Mi­ten pa­kol­li­nen tree­ni­tau­ko vai­kut­taa kun­toon?

5 syy­tä jät­tää tree­nit vä­liin hy­väl­lä oma­tun­nol­la

Lue Myös