Matti Rajakylä haastaa vaihtamaan yhden treenin viikossa uintiin.
Marissa Siivonen
Matti Rajakylä haastaa vaihtamaan yhden treenin viikossa uintiin.
Marissa Siivonen
Matti Rajakylä haastaa vaihtamaan yhden treenin viikossa uintiin.
Marissa Siivonen
Uiminen kannattaa ottaa osaksi treeniä, sillä laji on monipuolinen ja turvallinen. Vedessä voi harjoitella silloinkin, kun nivelet eivät kestäisi juoksua tai edes kävelyä. Uinti sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille. Se on yksi harvoista lajeista, joita voi harrastaa läpi elämän.
Kilpauransa lopettanut olympiatason uimari Matti Rajakylä sanoo, että yksi uinnin parhaita puolia on sen monipuolisuus. Vedessä voi tehdä palauttavan harjoituksen, mutta myös rankat kestävyystreenit ja jopa voimaharjoittelu onnistuu altaassa.
Lisäksi uinti on turvallista. Kuntosalin puolella tekniikat on opeteltava hyvin tarkasti, jotta liikkeet voi tehdä niin, ettei satuta itseään. Jos teet uidessa vähän virheellisen liikkeen, et yhä todennäköisesti vahingoita kroppaasi, Rajakylä sanoo.
Rajakylän mukaan uinnilla voi korvata oikeastaan minkä tahansa treenin. Hän haastaa suomalaiset vaihtamaan yhden viikoittaisen treeninsä altaassa tehtäväksi. Vedessä harjoituksesta saa tehtyä itselleen sopivan luovuutta käyttämällä
Miten päästä alkuun uintiharrastuksessa?
Tärkein asia uinnissa on hänen mukaansa rentous. Ihminen on tottunut olemaan maan päällä, joten vedessä ihmisen primitiiviset reaktiot ottavat usein vallan. Se on Rajakylän mukaan suurin syy siihen, miksi ihmiset eivät opi uimaan.
– Uimisesta tulee siinä vaiheessa helppoa, kun vedessä pystyy rentoutumaan, Rajakylä vakuuttaa.
Rajakylän vinkit aloittelevalle uimarille ovat lyhyet ja ytimekkäät.
Ota valmentaja, opettele kellumaan, opettele hengittämään ja rentoudu. Lisää uintiliikkeet ja se on siinä, osaat uida.
Vinkkejä uimataidottomalle tai vettä jännittävälle
– Jos uimataitoa ei ole laisinkaan, opettaja tai valmentaja on alkuun välttämättömyys. Uimaan on kuitenkin hurjan helppo oppia siinä vaiheessa, kun luottaa veteen, Rajakylä kertoo.
Uimataidottoman tai vettä jännittävän kannattaa edetä pienin askelin. Veteen totuttelun voi aloittaa menemällä altaan matalaan päätyyn. Vedä keuhkot täyteen ilmaa ja mene veden varaan, mutta pidä tarvittaessa jalat pohjassa. Pikkuhiljaa jätä tuki pohjasta pois ja tunne miten vartalo kelluu veden nosteen ansiosta. Mitä rennompana pystyt olemaan, sitä paremmin vesi kelluttaa. Rajakylä muistuttaa, että jokainen ihminen kelluu keuhkojensa ansiosta, oli ruumiinrakenne millainen tahansa.
Seuraava askel on suoristaa kädet vartalon eteen ja tuoda jalat yhteen, eli hakea uintiasento. Kun tässä asennossa pystyy rentoutumaan, voi mukaan lisätä esimerkiksi vapaauinnin potkun. Silloin jo uit.
Voimaa ja kestävyyttä uintitreeneillä
Jos uinti on tuttu laji, miten se on treeneissäsi mukana? Rajakylän mukaan moni suomalainen sortuu siihen, että aina uidessaan polskii saman tasavauhtisen 1000 metrin matkan ja lähtee sitten suihkun kautta kotiin. Uinti on kuitenkin paljon muutakin kuin tonnin rinta- tai vapaauintimatka.
Vaihtele siis treenejäsi myös altaassa. Kokeile tehdä esimerkiksi intervalleja tai nopeita spurtteja. Tee välillä tekniikkaharjoitteita, joiden välissä uit rennosti. Korvaa välillä salitreeni yllättävänkin raskaalla vesijumpalla. Vaihtele uintiharjoitusten tehoa ja kestoa. Uinti kuormittaa koko kehon lihaksistoa ja on erittäin tehokasta.
Aseta itsellesi tavoite ja treenaa myös uidessa jonkin treeniohjelman mukaan. Silloin uinnista tulee mielenkiintoisempaa.
Rajakylä vinkkaa, että uinti on mielekkäämpää, kun pohjalaatat vaihtuvat ja etenet vettä kauhoessasi. Harkitse siis valmentajan palkkaamista, jotta opit oikeat uintitekniikat. Uinti on hyvin tekninen laji. Jos altaaseen laitetaan vierekkäisille radoille 100-kiloinen kehonrakentaja ja 30-kiloinen lapsi, lapsi voi voittaa jos hallitsee veden paremmin. Kyse ei ole siis pelkästään voimasta, vaan tekniikka määrittää pitkälti etenemisnopeuttasi.
Koska uinti on nivelystävällistä, huollat kehoasi samalla kun uit. Tekniikkatreenien myötä myös aivot saavat jumppaa, sillä joudut todella keskittymään.
Lue myös:
Hoida ihoa ja hiuksia oikein - muista nämä 16 kauneusrutiinia
Asiantuntija kertoo, mistä apua paleluun uimahallissa
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.