Fit esittelee viisi liikettä, jotka kannattaa vaihtaa parempaan. Esimerkiksi lähentäjälaite kannattaa korvata kuvan leveään maastovetoon.
Mika Pollari
Timo Haikarainen
Fit esittelee viisi liikettä, jotka kannattaa vaihtaa parempaan. Esimerkiksi lähentäjälaite kannattaa korvata kuvan leveään maastovetoon.
Mika Pollari
Timo Haikarainen
Fit esittelee viisi liikettä, jotka kannattaa vaihtaa parempaan. Esimerkiksi lähentäjälaite kannattaa korvata kuvan leveään maastovetoon.
Mika Pollari
Timo Haikarainen
1. Horjuvat voimaliikkeet
Epätasaiset alustat ovat muodissa, ja yksi jos toinen kyykkää ja punnertaa bosupallon päällä horjuen. Haastavan alustan ajatellaan tehostavan liikettä, mutta homma menee päinvastoin. Epätasaisella alustalla tehty harjoittelu vähentää lihasten voimantuottoa. Suurin osa energiasta menee tasapainon ylläpitämiseen sen sijaan, että aktivoisimme treenattavia lihaksia täysillä.
Puolitehoilla tehdyistä kyykyistä tai vajaiksi jääneistä punnerruksista on turha odottaa kunnon kehitystä lihasvoimassa tai -muodoissa. Bosupallot ja tasapainolaudat sopivat paremmin kehonhallinnan ja tasapainon treenaamiseen.
VAIHDA NÄIHIN!
Jos haluat kehittää voimaa ja lihasmuotoja sekä antaa kropalle kunnon aineen vaihduntabuusteja, nappaa ohjelmaasi perinteisiä, mutta rankkoja voimaliikkeitä. Maastaveto, penkkipunnerrus ja erilaiset etunojapunnerrukset ovat loistavia. Tee 3–4 x 5–8 toistoa, ja jokaikinen lihassolusi tekee taatusti töitä.
Etunojapunnerrus on paljon parempi kuin kiikkerät voimaliikkeet.
Mika Pollari
2. Lähentäjät laitteella
Lähentäjälaitteelle on menijöitä jonoksi asti, mutta jatka sinä matkaasi vapaiden painojen luokse. Lähentäjät kun eivät toimi eristetysti, varsinkaan niin, että samalla voisi istua ja vähät välittää keskivartalon hallinnasta.
Lähentäjien treenaaminen on tiimityötä jalkojen ja lantion lihasten sekä vatsalihasten kanssa. Lisäksi ilman edellä mainittujen lihasten tukea lähentäjien jänteet joutuvat turhan koville. Yleensä lähentäjälaiteessa yritetään sulattaa sisäreisien rasvaa. Rasvakudoksen alla olevaa lihasta treenatessa paikallista rasvanpolttoa ei kuitenkaan merkittävästi tapahdu.
VAIHDA TÄHÄN!
Leveässä maastavetoasennossa lähentäjätkin joutuvat hommiin. Samalla reidet, pakarat ja vatsalihakset toimivat yhdessä lähentäjien kanssa. Mikä parasta, pystyt käyttämään huomattavasti isompia painoja, jolloin lihakset ihan oikeasti myös kehittyvät.
Ja mitä enemmän lihaksia on töissä, sitä vauhdikkaampaa on myös rasvanpoltto – treenin jälkeenkin. Näillä keinoilla, sekä tietysti oikealla ruokavaliolla, ne lähentäjärasvat sulavat!
Korvaa lähentäjät tällä liikkeellä!
Mika Pollari
3. Lankkutreenit
Lankkuhaasteet ovat olleet viime aikojen kuuma juttu. Mutta pötkönä jäpittäminen ja kelloon tuijottaminen ovat paitsi melko tehotonta, myös tylsää harjoittelua. Peruslankku sopii keskivartalon hallinnan opetteluun, mutta vähänkään kokeneemman harjoittelijan ei kannata tuhlata tähän aikaansa.
Lankussa voimantuotto on staattista, kun taas treenatessa ja arjessa keskivartalon tulee pitää myös silloin, kun raajat ja keho liikkuvat. Ei varmaankaan tule montaa tilannetta mieleen, jossa tarvitsisit keskivartalon pitoa paikallaan lattialla kököttäen. Staattisena liikkeenä lankku ei edes kuluta juurikaan kaloreita.
VAIHDA TÄHÄN!
Mittarimatokävelyssä keskivartaloon kohdistuvat voimat vaihtelevat ja joudut kontrolloimaan vatsan seutua samalla, kun muut raajat liikkuvat. Laita kämmenet ja jalkaterät lattiaan ja nosta lantio ylös. Kävele käsillä eteenpäin. Jatka niin kauan kuin keskivartalosi pysyy tiukkana ja selkä suorana. Kävele sitten jaloilla takaisin alkuasentoon. Toista liike 5–6 kertaa.
Lisähaastetta saat kävelemällä käsillä aina vain pidemmälle ja lisäämällä toistoja kymmeneen asti. Ota ohjelmaasi myös joitain seisten tehtyjä vatsalihasliikkeitä, kuten taljassa tai kahvakuulalla tehtyjä kiertoja.
Korva lankkuliike mittarimatokävelyllä!
Mika Pollari
Mittarimatokävely on monipuolinen liike!
Mika Pollari
4. Pistoolikyykkääminen
Pistoolikyykystä on tullut oman kehon painolla tehtyjen liikkeiden kunkku. Se ei kuitenkaan tarkoita, että liike olisi kaikille hyvä tai turvallinen. Pistoolikyykyssä on montakin ongelmaa. 95 prosenttia treenareista ei pysty säilyttämään kunnollista alaraajan linjausta liikkeen aikana.
Tämän vuoksi reisiluu kääntyy voimakkaasti sisään ylös noustessa, lonkka muljahtaa sivulle ja polvi kääntyy sisäänpäin. Seurauksena voi olla ikäviä polvivammoja. Eikä pistoolikyykky ole edes kovin luontainen liike, sillä missäpä arkiaktiviteetissa tekisimme syviä yhden raajan liikkeitä ilman toisen raajan maatukea.
VAIHDA TÄHÄN!
Jos haluat parempia tuloksia pienemmillä riskeillä, vaihda pistoolikyykky luonnollisempaan ja tehokkaampaan kahden raajan kyykkyyn. Asetu hieman lantiota leveämpään haaraan ja avaa jalkateriä sivuille.
Kyykkää mahdollisimman syvään, ja pidä selkä suorana. Tee 3–4 x 8–12 toistoa. Kun pystyt tähän 40–50 kilon painolla, voit halutessasi aloittaa pistoolikyykyn treenaamisen tuetusti.
Pistoolikyykkyjen tilalle tehokkaita kahden raajan kyykkyjä.
Mika Pollari
5. Ulkokierto käsipainoilla
Tällä liikkeellä usein lämmitellään ja ”treenataan” kiertäjäkalvosimen lihaksia. Kiertäjäkalvosimet ovat tärkeä olkaniveltä tukeva lihasryhmä, mutta niiden treenaamiseen tämä liike on kerta kaikkiaan kelvoton. Se nimittäin laiminlyö lihasvoimaharjoittelun tärkeimmän perusperiaatteen: lihasten tulee työskennellä painovoimaa tai niiden liikesuuntaa vastustavaa voimaa vastaan.
Tässä liikkeessä kädessä oleva paino haluaa mennä alaspäin, ei eteenpäin, jolloin joutuisit oikeasti tekemään työtä kiertäjäkalvosimen lihaksilla. Jos liikettä haluaa tehdä näin, vastuksen tulee olla vaakatasossa, eli liike pitää tehdä joko kuminauhalla tai sivusta tulevalla taljavastuksella.
VAIHDA NÄIHIN!
Tee ulkokiertoja joko kylkimakuulla tai kuminauhavastuksella. Kun makaat kyljelläsi, kiertäjäkalvosimen lihakset työskentelevät painovoimaa vastaan. Kuminauhalla tehdyssä versiossa vastus tulee vaakatasossa, jolloin lihakset pääsevät todenteolla töihin. Valitse jompikumpi liike ja tee 3 x 12–15 toistoa.
Myös tavalliset punnerrukset ja taljaliikkeet oikealla tekniikalla tehtynä vahvistavat kiertäjäkalvosimen lihaksia yhtä tehokkaasti kuin eristetty harjoittelu.
Ulkokierto käsipainoilla korvautuu kuvan liikkeillä.
Mika Pollari
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 2618356-2
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.