Ulkorakennuksen vieressä kasvaa jalosyreeni Moskovan kaunotar.
HEIKKI RAUTIO
Aune Waronen kuvat Heikki Rautio
Kesän lämpö hehkuu Kristiinankaupungin kapeilla kaduilla. Pienessä pihassa valtavien vaahteroiden alla on mukavan varjoisaa.
Parin korttelin päässä raatihuoneen kello lyö illansuun tasatunnit ja aurinko painuu ulkorakennuksen taakse. Asemakaavalla suojellun vanhankaupungin hiljaisuus hellii mieltä.
Marit Hämäläisen pihassa levähdyspaikan voi valita monesta kohtaa kellon tai säätilan mukaan. Ulkorakennuksen edustalla on iso puutarharyhmä, jossa kokoonnutaan ystäväjoukon kanssa. Aamukahvitteluun on oma paikkansa, samoin illan hetkiin.
Keltaiset päivänliljat hehkuvat talon edessä alkukesällä. Saniaisen pistokkaan Marit sai äidiltään.
HEIKKI RAUTIO
Talosta löytyi kuva viime vuosisadan naisista pihalla
– Kun teimme pihaa, mittailimme aina välillä miten aurinko kulkee: mihin osuu varjoa kuumimpana hetkenä ja missä on aurinkoa ja tuulensuojaa. Paikat pöydille, penkeille ja tuoleille järjestettiin sen mukaan, Marit kertoo.
Tällä pihalla on vietetty aikaa jo sata vuotta sitten. Talosta löytyi kuva, jossa pihapiirissä on naisia pitkissä hameissaan.
Etualalla punapäivänkakkara, taustalla jättilaukka.
HEIKKI RAUTIO
Taloprojekti toi mukanaan ryteikköisen puutarhan
Marit osti kaksikerroksisen talon kaksossisarensa Merjan kanssa parikymmentä vuotta sitten. Valkoinen talo on vajaan korttelin päässä Kauppatorilta.
Edellinen omistaja oli aloittanut talon sisällä purkutöitä, mutta piha oli täysin raivaamatta.
– Emme kiinnittäneet pihaan kummemmin huomiota, kun ryhdyimme innolla tekemään sisäremonttia. Puutarha oli täynnä valtavia puita ja risukkoa.
Pihasta tuli siskoksille lopulta henkireikä, jonne he pakenivat rentoutumaan, kun urakointi hirsitalon kanssa alkoi uuvuttaa.
Ulkorakennuksen vieressä kasvaa jalosyreeni Moskovan kaunotar.
HEIKKI RAUTIO
Puut kasvavat ällistyttävää vauhtia
Puista kaadettiin suurin osa pois ja ryteikköä raivattiin. Kolme vaahteraa ja yksi koivu saivat jäädä.
– Yksi vaahteroista ja iso riippakoivu on senkin jälkeen jouduttu kaatamaan. Nyt mietitään, pitääkö vielä toinen isoista vaahteroista kaataa. Ne kasvavat niin hurjaa vauhtia. Toisaalta puut imevät niin paljon vettä, että piha pysyy kuivana.
Talo puutarhoineen on jäänyt yhä enemmän ympärivuotisesti Kristiinankaupungissa asuvan Maritin hoitoon. Merja asuu Pietarsaaressa ja käy lomillaan vanhassa kotikaupungissaan.
Suojellun ulkorakennuksen seinustalla kasvavan kiinanlaikkuköynnöksen lehdet ovat ensin valkoisia ja muuttuvat myöhemmin kesällä liilanpunaisiksi.
HEIKKI RAUTIO
Koivuun nojannut ulkorakennus oli kellahtaa nurin
Sisarusten käsissä koko piha sai pikkuhiljaa uuden ilmeen. Puutarhureiden ote on säilynyt rentona.
Marit istutti omenapuun heti ensimmäisenä kesänä. Muutaman vuoden kuluttua keskelle pihaa tuli koristeomenapuu, joka kukkii vaaleanpunaisena alkukesällä.
Kun iso koivu kaadettiin, suojeltu ulkorakennus pihan perällä alkoi kallistua. Se oli nojannut koivuun ja alimmat hirret olivat pehmenneet. Ei auttanut kuin ryhtyä kunnostamaan ulkorakennusta.
– Saimme hakea lähellä puretusta talosta sopivia hirsiä. Ensin ajattelimme tehdä varaston, mutta kun viisikymppisemme lähestyivät, hoksasimme, että siitä saa juuri sopivan juhlatilan.
Nyt ulkorakennus toimii viihtyisänä kesähuoneena ja sadesäällä puutarhan jatkeena.
Marit juo aamukahvit aina sinisen pikkupöydän ääressä ja lueskelee samalla lehtiä. Siitä näkee kadulle ja voi huikata huomenet ohi kulkeville tutuille.
HEIKKI RAUTIO
Maanpinnan alla oli piilossa taidokkaasti ladottu historiallinen kiveys
Kun pihamaata kaivettiin, maakerroksen alta, liki puolen metrin syvyydestä paljastui kumman paljon kiviä. Lopulta esiin tuli kaistale vanhaa kiveystä. Joku vanhankaupungin tuntija vinkkasi, että koko piha on kivetty.
Aina kun oli luppoaikaa, sisaret kaivoivat kiveystä esiin lapiolla ja siistivät sitä katuharjalla. Lopulta kiveyksen pinnan puhdistaminen vei viisi vuotta.
– Se oli sen arvoista. Kiveys on yhä hieno.
Vastaava kiveys lienee ollut useissa puukaupungin pihoissa. Ulkorakennuksissa pidettiin lehmiä ja pihat olivat yhtä mutavelliä, jos ei pihaa kivetty.
Vanha kiveys ja piha ruukkuineen tuovat mieleen italialaisen pihapiirin. Kivien ladonta on tehty samaan tapaan kuin eteläisessä Euroopassa.
HEIKKI RAUTIO
Vanhan herran vihje auttoi löytämään vuosiluvun
Kun kiveystä otettiin esiin, sen nerokas salaojituksen muodostava rakennekin selvisi.
– Kaverini tiesi, että Italiassa pihakiveykset rakennetaan juuri vastaavalla tavalla. Ensin laitetaan isoja kiviä vaakatasoon, sitten hiekkaa ja toinen kerros kiviä, mutta ne on ladottu pystyyn, joten ne näyttävät pikkukiviltä mutta pysyvät hyvin paikoillaan. Sadevesi pääsee imeytymään maahan kivien välistä ja alimpien kerrosten läpi.
Eräänä kesäpäivänä vanhempi herra tuli siskosten portista sisään ja kysyi, tietävätkö he, että kiveyksessä on vuosiluku.
Lopulta tärppäsi. Harmaiden kivien keskelle oli punaisilla kivillä ladottu 1836. Numerot näkyvät kunnolla vasta kun kivet kastelee.
– Se voi olla kiveyksen rakennusvuosi, mutta talo saattaa olla vanhempikin. Ainakin ulkorakennus on tietojemme mukaan 1700-luvulta.
Marit saa nauttia auringosta talon edessä iltapäivästä auringonlaskuun asti.
HEIKKI RAUTIO
Kiveyksen jälkeen oli kukkapenkkien vuoro
Pienessä pihassa ei tehty suuria puutarhasuunnitelmia. Kokonaisuus on syntynyt kasvi kerrallaan. Kokeilemalla on löydetty pihaan sopivat lajikkeet.
Kukkapenkkejä tehtiin vasta kun kiveys oli lähes valmis. Pioneja on paljon, samoin malvoja, ukonhattua ja ritarinkannusta.
– Olen suosinut vanhan pihan kasveja sekä sellaisia, jotka houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia. Esimerkiksi mirrinminttu on pörriäisten rakastama kasvi.
Kukkia, heiniä, herukkaa ja hulluna leviävä kellokasvi
Pihan keveässä kesätuulessa keinahtelee erilaisia leimuja, saniaisia ja heiniä. Poimulehti saa levitä ja tuoda vehreyttä puutarhapöytien kesäkukkakimppuihin.
Pihassa on myös muutamia hyötykasveja, mustikkaa, puna- ja mustaherukkapensaat sekä yrttejä. Pieni nurmikko tuli kohtaan, josta kiveys puuttui, ehkä vanhan kasvimaan paikalle.
Koska piha on pieni, Marit varoo rikkakasveja ja ostaa perennojen taimet mieluiten taimistosta.
– Erehdyin tuomaan tänne yhden kellokasvin. Sitä on kitkettävä alkukesästä aivan hulluna, jotta se ei villiinny täysin.
Tyylikkään kiveyksen esiin saaminen vei viisi vuotta, mutta se palkitsee nyt joka päivä.
HEIKKI RAUTIO
Puutarhan portit avautuvat yleisölle ja kahviakin saa
Puutarhan pöytäryhmät ja lepotuolit palvelevat myös kesän pihatapahtumia. Kristiinankaupungissa avataan vanhoja pihoja ja taloja yleisölle sekä kesällä että talvella.
Marit ja Merja ovat olleet mukana kesäkuun Avoimet Portit -tapahtumassa ihan alusta saakka, kymmenkunta vuotta. Joulukuun Merikaupungin joulukodit -tapahtumassa he tarjoavat pihalla glögiä ja pipareita.
– Silloin on satumainen tunnelma. Trubaduuri kiertää laulamassa joululauluja.
Parasta tapahtumissa on saada jutella vanhaa kaupunkia kiertävien vieraiden kanssa.
– Nyt olemme muiden kaupunkilaisten kanssa pitäneet pihoissa pop-up-kahviloita myös kesäiltaisin ja viikonloppuisin, kun kotimaan matkailijoita on ollut niin paljon liikkeellä. Minä teen lohileipiä ja rahkakakkua. Merjan sitruunamutakakku on kaikkien suosikki.
Värikäs niittykukkakimppu koristaa yhtä pöytäryhmää, toisen ilona on pelargonia.
HEIKKI RAUTIO
Puutarha
Kristiinankaupungissa
1800-luvun puutarha keskellä vanhaa puutalokaupunkia. Tontin koko on noin 400 neliötä, josta talo vie osan.
Puutarhaa hoitavat
Talon asukas Marit Hämäläinen, 52, ja vapaa-ajallaan sisar Merja Hämäläinen, 52.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2