Keittiöpuutarhassa on muotopuutarhan henkeä, kun viljelylaatikot on sijoitettu symmetrisesti ja keskiosassa koreilee kukkaympyrä. Raskaat betoniset muurikivet pysyvät tukevasti paikallaan ladottuina.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Tervetuloa Karjalohjalle!
Jokainen päivä maatilalla on mahdollisuuksia täynnä. On hienoa saada elää ja kasvattaa lapsensa maatilan ympäristössä, sanoo Terhi.
Muuratuissa viljelylaatikoissa on korkeutta, jotta työskentely sujuu mukavasti ja kasveille on kunnolla multaa.
Karjalohjan vanhassa kulttuurimaisemassa Katteluksen tilalla on selvästi historian havinaa. Paikalla on asuttu jo kivi- ja rautakaudella, ja maanviljelyksen perinteet juontavat juurensa satojen vuosien taakse.
Nykyisin tila on erikoistunut luomuviljelyyn. Maalaistalon pihapiirissä kukkivat perinneperennat ja kesäkukat
– Pölyttäjät kiittävät, kun ympäristössä kukkii. Me taas olemme kiitollisia, kun pölyttäjät huolehtivat satokasvien pölytyksestä ja sadon parantumisesta, kertoo tilan emäntä Terhi Haataja.
Kasvihuoneen päädyssä on kanoille viiden neliön kanala ja sen jatkeena verkkotarha.
Omavaraisuus kananmunien osalta ilahduttaa Terhiä, mutta kanat ovat myös rakkaita lemmikkejä. Hyvinvoivat kanat munivat säännöllisesti.
Aina ei tarvitse kaivaa
Lisää kukkaloistoa syntyy luonnonkukista ja perinneperennoista, kun Terhi laajentaa pihan kukka- ja keittiötarhan istutusalueita. Mihin lapion iskee ja maan kääntää, nousee maasta uutta kasvua. Maan uumenissa on mahtava siemenpankki, joka pääsee valon ja kosteuden myötä kasvuun. Pian mulloksesta nousevat siankärsämöt, malvat ja kyläneidon-kielet.
Omenatarhan istutuksissa kukkivat yrtit, perinneperennat ja luonnonkukat. Omenapuiden alla nurmikäytäviä leikataan, mutta istutusalueissa on sijaa kasvulle ja monimuotoisuudelle.
– Laajennan omenatarhan istutuksia myös no dig -menetelmällä. Laitan nurmelle pahvia, levitän päälle kasvijätteitä, naatteja, nurmisilppua, lehtiä ja muuta eloperäistä. Päälle lisään kompostia. Aina istutuksia perustaessa ei tarvitse kaivaa maata ja häiritä sen mikrobitoimintaa. Lisätty aines parantaa maan rakennetta ja myös ravitsee maata, Terhi kertoo.
Tomaatin kukkia voi auttaa pölyttymään ravistelemalla hellävaraisesti kasvin vartta.
Mallia muotopuutarhasta
Omenatarhan vieressä on komea keittiöpuutarha ja kasvihuone. Keittiöpuutarha on aidattu, jotta kauriit ja peurat eivät käy herkuttelemassa.
Kookkaat viljelylaatikot on tehty betonimuurikivistä. Kivet on ladottu kerroksittain, ja painavina ne pysyvät hyvin paikallaan ilman muurausta. Näin viljelylaatikot kestävät aikaa, erilaisia sääolosuhteita ja käyttöä vailla huoltotarvetta.
– Teimme keittiöpuutarhan viljelylaatikoista suuria, jotta niissä on tarpeeksi syvyyttä ja tilaa erilaisten kasvien kasvatukseen. Kun viljelylaatikoissa on hyvää multaa riittävästi, on kasvukin rehevää, Terhi sanoo.
Munakoisot rakastavat kasvihuoneen lämpöisiä ja valoisia olosuhteita. Muista kastella munakoisoa tarpeeksi. Kuivassa siihen voi ilmaantua vihannespunkkia.
Fenkoli tarvitsee syvämultaisen, ravinteikkaan kasvupaikan. Koko kasvi on syötävä, vaikka fenkolista yleisesti myydään vain tyvisosaa.
Perinnelajeja ja -lajikkeita
Viljelylaatikot on sijoiteltu symmetrisesti ja muotopuutarhojen henkeen leveillä käytävillä. Keskellä on korkeampi pyöreäksi ladottu viljelyalue, joka on varattu perinteisille kehäkukille. Ne ovat myös syötäviä, mutta ennen kaikkea Terhi haluaa kasvattaa kehäkukkaa pölyttäjien, monimuotoisuuden ja estetiikan vuoksi.
Terhi kasvattaa keittiöpuutarhassa pääosin perinnelajeja ja -lajikkeita. Viljelylaatikoiden riveissä kasvaa muun muassa avomaankurkkua, fenkolia, herneitä, härkäpapua, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, porkkanaa, punajuurta, sipulia ja yrttejä.
Kukkaympyrän kehäkukat sopivat myös syötäviksi. Terhi koristelee niillä salaatteja ja kakkuja.
Tallin paikalle kasvihuone
Tärkeä osa keittiöpuutarhaa on näyttävä ja tilava kasvihuone. Terhi haaveili kasvihuoneesta jo jonkin aikaa, kunnes huonokuntoisen tallirakennuksen purkaminen johdatti ajatukset rakennuspuuhiin.
Paikalla on ollut aiemmin kanala ja Terhin lapsuudessa talli. Puretun rakennuksen sokkelin päälle oli mahdollista rakentaa kasvihuone, joka olisi mittasuhteiltaan puutarhaan sopiva.
Kasvihuone oli suhteellisen helppo pystyttää vanhojen perustusten päälle.
– Kasvihuone rakennettiin tiilistä ja pitkästä puutavarasta. Halusin viljelylaatikot samoista tiilistä kuin sokkelin. Näin ilme on yhtenäinen ja materiaali huoleton ja kosteutta kestävä, Terhi kertoo.
Viljelylaatikot muurattiin kasvihuoneessakin sen verran kookkaiksi, että niissä on tarpeeksi tilaa mullalle ja kasveille.
Salkoruusut ilahduttavat aurinkoisella paikalla omenatarhassa. Parimetriset, tukevat kukkavarret kohoavat istutuksen kukkapilareina. Salkoruususta on kaksi- ja monivuotisia lajikkeita.
Jopa kolme satoa
Kurkut kasvavat kasvihuoneen päädyssä, jota lähellä kasvava puu osittain varjostaa. Tomaateille, chileille ja paprikoille on varattu aurinkoisen päädyn valoisat olosuhteet. Kun multaa ja ravinteita on kunnolla, kasvu on rehevää ja satoa riittää pitkälle syksyyn, jopa talveen. Viime vuonna Terhi poimi viimeiset kesäkurpitsat lämmittämättömästä kasvihuoneesta marraskuussa.
– Kylvin ensimmäiset siemenet talvikylvönä jo tammikuussa. Ensisatoa saimme kerätä huhti–toukokuussa retiiseistä, rukolasta ja pinaatista. Tomaatteja ja kurkkuja on saanut kerätä heinäkuulta lähtien.
Sopivilla lajeilla ja kylvöjen ajoituksella kasvihuoneesta voi saada jopa kolme satoa samalta alalta. Myös kerroksellista viljelyä kannattaa hyödyntää, jolloin pieneltä alalta saa suhteellisen suuren sadon ja hyödyn.
Keltasipulit saavat kuivahtaa ennen varastointia. Terhi kiertää varret, jolloin sipulin sisälle jää muhkea mehevyys ja se säilyy hyvin.
Persikkakin viihtyy
Kun tilaa on reilusti, Terhi istutti kasvihuoneeseen myös vähän eksoottisempia kasveja, joihin lukeutuu persikka. Se on menestynyt hyvin kylmässä, lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Persikalle rakennettiin oma viljelylaatikko, jossa mahtuu kasvattamaan matalajuurisia kasveja persikan lisäksi.
– Olemme saaneet puusta satoa parina kesänä, joten kokeilu on ollut innostava. Hedelmät ovat olleet oikein meheviä ja makeita, vaikka istutuksesta ei ole kuin muutama vuosi.
Munakoisot voivat olla hankalia kasvatettavia, mutta Terhi neuvoo kastelemaan munakoisoja tarpeeksi.
– Vihannespunkki voi ilmaantua munakoisoon kuivassa. Olen kuitenkin iloinen siitä, miten hyvin olen onnistunut munakoison kanssa, kun se ei ole helpoin kasvatettava.
Munien kerääminen on lasten lempihommaa. Munia käydään tarkistamassa ja keräämässä parikin kertaa päivässä. Kerätyt munat laitetaan säilytykseen munamökkiin, josta niitä kuljetaan sisälle isompi määrä kerrallaan.
Myös kanoille löytyi koti
Kasvihuoneen alapuolella on vanhan talon ajoilta oleva kellari. Se odottaa vielä kunnostusta ja uutta käyttötarkoitusta. Kasvihuoneen toiseen päätyyn Terhi suunnitteli heti laajennusosan. Sinne ei kuitenkaan istutettu kasveja, vaan punamultaisessa osassa on kanala. Uteliaat kanat tulevat nopeasti tervehtimään vierailijoita.
– Onhan maalaiselämä aika luksusta, kun kotipihalta saa tuoreet kananmunat, vihannekset ja juurekset suoraan maasta ruoanlaittoon.
Perinteinen riukuaita sopii maisemaan. Se tehdään sitomalla seipäät pitkillä vitsaksilla, ilman nauloja ja vasaraa.
Perinnemaisemaan kuuluu myös niitty. Tilan ympäristöön kylvetään luonnonvaraisia niittykukkia.
Puutarha
Karjalohjalla
Maatilan puutarha keittiötarhoineen ja kasvihuoneineen.
Puutarhaa hoitavat
Terhi ja Mikko Haataja, katteluksentila.fi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ