Huvilamme valaistus on kohentunut vuosi vuodelta, viimeisimpänä hankintana kuvassa näkyvät jouluvalot, jotka välkkyvät taukoamatta kuin diskossa. Naapurin Pipsa kuvailikin ostostamme, ettei Toivolaan kyllä enää katulamppuja tarvita. Pönttöuunien ja leivinuunin lämmitys työllistää talvella yhden henkilön puolipäiväisesti.
Anna-Kaisa Melvas kuvat Viola Virtamo
Tervetuloa Tyynirantaan!
Olemme viettäneet viisihenkisen perheemme kanssa joulua vapaa-ajankodissamme Tyynirannassa puoli vuosikymmentä. Ensimmäinen joulumme siellä oli mystinen: En ollut koko elämäni aikana viettänyt joulua poissa lapsuudenkodistani Helsingissä.
Yli satavuotias, 200-neliöinen hirsihuvila oli toki otollinen paikka perinteen rikkomiselle. Saisin vihdoinkin järjestää ainakin tyylillisesti Astrid Lindgrenin Marikki-kirjojen kaltaisen joulun: Kuurata lautalattiat, silittää pellavat ja levittää havut terassille. Joulukuusen kaatoonkin saimme luvan naapurin metsänomistajalta.
Kuusenhakuretki koko perheen voimin oli oikeasti elämys, jonka muistolla tunnelmoin vielä pitkään.
Eteisestä johtaa portaikko yläkertaan, jossa sijaitsevat kaksi makuuhuonetta ja iso aulatila. Eteisen alkuperäiset tapetit on ilmeisesti maalattu käsin. Tyttäremme Evan maalaus ystävästään on sopivan tummanpuhuva eteiseen.
Puolensa pimeässäkin
Ylisosiaalisena ihmisenä maaseudun hiljaisuus otti aluksi lujille, kun kukaan ei ilmestynytkään yllättäen oven taakse piipahtamaan, eivätkä lapsemme sinkoilleet kaveriensa kanssa edestakaisin, kuten kaupunkikodissamme Helsingin Herttoniemessä.
Pimeydessä on toki myös tunnelmalliset puolensa. Pihamme infrastruktuuri on kehittynyt valaistuksen osalta vuosi vuodelta kattavampaan suuntaan. On liiketunnistimia, pitkiä jouluvaloketjuja, lamppuja ja lyhtyjä. Tunnelmallisimman valaistuksen mieheni Mikko on tehnyt lammen jäälle jäädyttämänsä luistinkentän ympärille. Siitä olisi Kesäkummun Marikkikin ollut innoissaan.
Kun ensimmäisen kerran astuin keittiöön, siellä oli ämpäri altaan paikalla ja sisäänkäynti eri seinällä kuin nyt. Yleensä vierastan pohjakuvaan puuttumista etenkin näin vanhassa kohteessa, mutta täällä se oli tarpeen. Kalusteet on ostettu vanhoina, valaisimet ovat Ikeasta kuten myös keittiön runko. Vaneriset kaapinovet on teetetty puuseppä Rauli Pajulla. Seinän keltainen sävy on Tikkurilan V392.
Pakkaspäivien pelastus on leivinuunin lämmitys. Ihan yhdessä päivässä se ei onnistu, mutta jo muutaman päivän lämmityksen jälkeen siitä on iloa. Osa vanhan hellan laatoista oli haljennut, mutta vanhan tavan mukaisesti oli muurari jättänyt muutaman ehjän laatan vajan perukoille odottamaan, joten ne saatiin remontin yhteydessä vaihdettua.
Paistopussista jätesäkkiin
Täydellisen hiljaisuuden onnistuu onneksi rikkomaan puuhastelulla, jota voi jatkaa sisätiloissa auringon laskettuakin. Kun ostimme purkukuntoisen huvilan, ei siellä ollut sähköjä eikä juoksevaa vettä. Niiden olemassaolo oli meille kuitenkin yksi kunnostuksen kriteereistä.
Meillä ei ole palveluskuntaa käytössämme, kuten uskoisin huvilan edesmenneillä omistajilla olleen. Talon viiden pönttöuunin, yhden leivinuunin ja saunan lämmitys kovalla pakkasella työllistää puolipäiväisesti jo yhden henkilön. Ruoanlaitto, pyykkäys ja siivous ilman sähköä ei vain ole minun juttuni.
Joulupuuhasteluista suosikkini on paketointi, jos olen onnistunut varaamaan sille tarpeeksi aikaa. Karsituissa paketeissani avainsanoja ovat helppous ja materiaalit. Valmiit pussit ovat kovassa huudossa, ja esimerkiksi ruskeista paistopusseista saa mitä parhaimpia lahjapaketteja. Teipit ja tarrat helpottavat paketointia ja valmiita pakettikortteja on saatavilla tänä päivänä laajat valikoimat.
H-hetken lähestyessä pakettini muuttuvat yhä minimalistisemmiksi. Viime vuoden haastavin paketoitava oli nyrkkeilysäkki. Kehotin miestäni sullomaan lahjan aattoaamuna tyylikkäästi mustaan jätesäkkiin, jonka päälle solmin punaisen rusetin koristeeksi.
Entinen oleskelutila muutettiin ruokailutilaksi, koska siinä monet oviaukot eivät haittaa toisin kuin sohvan paikkaa etsiessä. Vanha taulu on sisustusliike Olkkarista Helsingistä. Yli kolmimetriseksi venyvä pöytä ostettiin Tori.fi:stä 100 eurolla. Tuolit ovat Ikeasta.
Lohenpunaiset amaryllikset ja mimosat ovat aavistuksen keväinen, mutta näyttävä pari jouluksi. Valkoinen talolyhty Nougatista, kakkutarjotin, cooleri sekä taulu seinällä ovat kirpputorilta.
Toteutettujen joulupuuhien uuvuttavan pitkältä listaltani löytyy pakettien lisäksi muiden muassa sokeripalalinna, huopakankaasta ommellut joulusukat x 50, helistettävät lumihiutalelasipurkit, itse tehdyt saippuat, kynttilät, pesuaineet, joulukalenteri, hamahelmistä sulatetut kuusenkoristeet, kranssit, konvehdit ja huvilamme piparkakkutalona. Se tosin oli mieheni ja lastemme toteutus, oma pääni ei sitä kestänyt.
Jättiläismäinen vanha tarjotin löytyi juuri ennen joulua Emmauksesta. Tarjottimen päälle istuvat kauniisti pähkinät maljassa sekä ukkini palkintopokaali, joka toimii komeana maljakkona papukaijatulppaaneille.
Maltillisesti Mäntyharjulla
Huvilamme sisustus on osittain aika pastellinen, ja vaikka vaaleansininen ja joulunpunainen ovatkin klassinen yhdistelmä, olen jättänyt punaiset joulutekstiilit kaupunkikotiimme. Vanhimmat joulukankaat olen ostanut Stockmannin edesmenneeltä kangasosastolta 1990-luvun loppupuolella.
Koska olen rakentanut kymmeniä jouluja pelkästään työni puolesta ja päässyt toteuttamaan kaikenlaisia tyylisuuntauksia joulutunnelmissa, ovat omat joulusisustukseni etenkin Tyynirannassa hyvinkin maltilliset. Osasta sisustuksen kukkakuoseja en pysty luopumaan edes synkimpänä sydäntalvena, vaan annan kukkaloiston ilahduttaa myös villapeittojen lomassa. Rusehtavankukertavat ja vihertävät sävyt saavat olla sävymaailman synkimmät osapuolet.
Makuuhuoneen tapetit ovat William Morrisin, rautasänky Tori.fi:stä ja maalautettu vihreäksi. Piia-päiväpeitto Matri, vaaleansininen tyyny Nougat ja valkoiset kreppilakanat H&M Home.
Koristeluvastuu luovutettu
Joulun tunnelma syntyy minulle puhtaasta valkoisesta pellavaliinasta ja leikkokukista. Joulukuusen koristelun luovan johtajan paikan olen luovuttanut lapsilleni jo aikapäiviä sitten. Ensikotimme joulukuusessa sai olla pelkästään valkoisia paperirusetteja ja jouluvalot. Nykykuusemme on täytetty sushipaloilla, olkikoristeilla, höyhenglitterilinnuilla, hamahelmillä ja kaikella mahdollisella muulla, mitä joulukoristelaatikoistamme löytyy – vailla mitään yhtenäistä tyyliä tai värikoordinointia.
Eli yhden joulukuusen verran pystyn joka vuosi luopumaan nipottamisesta ja tyylillisestä kontrolloimisesta mökillämme. Keitän kuusenkoristelijoille glögit, itselleni terästetyn, ja laitan joululaulut soimaan.
Venäjältä 1900-luvun alussa siirretty huvila on rakennettu alun perin tsaarin hovissa työskennelleelle neiti Häkkäselle. Rapistunut ulkokuori on tarkoitus kunnostaa ensi kesänä. Maalikerroksen alta paljastuneet sävyt osoittautuivat palauttamisen arvoisiksi. Isot pinnat ovat olleet luonnonvalkoiset, ikkunanpielet ja koristelaudat vihreät.
Juttu on julkaistu Koti ja keittiössä 12/2022.
Kakkoskoti
Mäntyharjulla, Venäjältä Suomeen 1900-luvun alkupuolella siirretty huvila, noin 200 m².
Asukkaat
Visualisti, sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvas, rakennusalan yrittäjä Mikko Melvas, lapset Eva, 21, Leo, 19, ja Martta, 14. Anna-Kaisa Instagramissa @ak.melvas.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2