Artikkeli

Tea Hon­ka­sa­lo ku­vat Mart­ti Jär­vi asi­an­tun­ti­ja Bernt Mo­re­lius

Punasavi on kotoisa materiaali

Punasavi on edullinen luonnon­ma­te­riaali. Siksi tarjolla on paljon tuntematonta punasa­vi­ke­ra­miikkaa.

Pu­na­sa­vi on saa­nut ni­men­sä pol­tos­sa syn­ty­vän vä­rin pe­rus­teel­la. Pu­nai­nen tai pu­ner­ta­va väri joh­tuu rau­ta­yh­dis­tei­den suu­res­ta mää­räs­tä.

Savi on edul­li­nen luon­non­ma­te­ri­aa­li ja sitä on ol­lut hel­pos­ti saa­ta­vil­la. Täs­tä syys­tä on pal­jon tun­te­ma­ton­ta pu­na­sa­vi­ke­ra­miik­kaa. Pe­rus­muo­to on ol­lut vii­li­kul­ho.

Tun­ne­tuim­pia ke­ra­miik­ka­teh­tai­ta ovat ol­leet Ku­pit­taan Savi ja Kera (tuot­teet lei­mat­tu/mer­kit­ty). Ma­te­ri­aa­li on usein löy­ty­nyt teh­taan alu­eel­ta. Ku­pit­taan Savi Tu­rus­sa toi­mi vuo­si­na 1921–68. Kau­ni­ai­sis­sa si­jain­nut Kera pe­rus­tet­tiin vuon­na 1917 ja tuo­tan­to päät­tyi 1958.

Suo­ma­lai­sen ke­ra­mii­kan mer­kit­tä­vim­piä ni­miä on Ma­ri­ta Ly­beck (1906–1990). Hän suun­nit­te­li muun mu­as­sa käyt­tö­ke­ra­miik­kaa ja teks­tii­le­jä 1935 pe­rus­te­tul­le Ar­te­kil­le. Ly­bec­kin muo­toi­lua esi­tel­tiin Suo­men osas­tol­la vuo­den 1937 Pa­rii­sin maa­il­man­näyt­te­lys­sä ja vuon­na 1954 tuli ho­pe­a­mi­tal­li Mi­la­non trien­naa­lis­sa.

Vie­lä eh­tii!

Ke­ra­miik­ka­mu­seo Kwu­mis­sa Fis­kar­sis­sa Ma­ri­ta Ly­bec­kin ke­ra­miik­kaa 30.9.2022 as­ti.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ