Kauniisti harmaantuvat ja lehtikuusiportaat ja -terassit kuljettavat siististi rakennuksesta toiseen. Vanhalle metsäiselle tontille on hyvä käyttää kauniisti luontoon ja ympäristöön maastoutuvia materiaaleja ja sävyjä. Lehtikuusi harmaantuu ajan kanssa luonnostaan kauniisti ja se ei vaadi huoltoa.
Suvi Lahtinen kuvat Frida Steiner
Kun Villa Korholan asukkaat saapuivat vuonna 2017 Uudellamaalla sijaitsevalle järvenrantatontille ensimmäistä kertaa, se oli puuta piukassa ja järvinäkymä lähes piilossa. Tontti vietti alas järveä kohti, mutta se oli yhtä savivelliä ja siellä täällä oli suoranaisia rytökasoja. Kuuset ja lepät peittivät järvinäkymän. Tontilla seissyt vanha mökki oli rakennettu 50-luvulla.
Korhoset näkivät tuon kaiken taakse. Tontissa oli niin paljon potentiaalia, että ideat sinkoilivat. Tämä se oli! Järvenrantatontista oli unelmoitu vuosia.
Suuri tontti haluttiin ottaa hyötykäyttöön kokonaisuudessaan ja rakennuksesta toiseen kulku sujuu sujuvasti portaiden ja terassien kautta. Reitti muodostaa ikään kuin ympyrän.
– Vietimme kuitenkin vanhassa mökissä ensin aikaa, jotta tontti ja vuodenaikojen vaihtelut tulisivat tutuiksi. Halusimme nähdä, mistä aurinko nousee ja minne taas paistaa kauniisti ilta-aurinko, Tuula Korhonen kertoo.
Mukaan suunnitteluun otettiin heti alusta lähtien hortonomi ja maisemasuunnittelija Helga Andersson.
Aamutossuissa rantaan
Vaadittiin paljon suunnittelua ja suuri raivaus, ennen kuin pihaa päästiin rakentamaan. Raivaus vei noin neljä kuukautta.
– Tontin kaikki puut käytiin läpi, ja lopulta yli seitsemänkymmentä puuta piti kaataa. Osa oli jo niin huonokuntoisia, Tuula muistelee.
Jäljelle jääneet puut huoltoleikattiin, jotta ne jaksavat seuraavatkin kymmenet vuodet tuoda tontille suojaa ja varjoisia kohtia.
Suurin haaste oli tontin savipitoisuus. Esimerkiksi portaat ja niiden kaiteet on kiinnitetty syvään maahan kierrepaaluilla, mitään ei ole jätetty puolitiehen. Rinnettä pengerrettiin käyttämällä tontilta löytyneitä materiaaleja kuten kiviä.
– Pihalle pohdittiin myös kunttaa, mutta siitä en innostunut, Tuula kertoo.
Tontilla on mahdollista kävellä portaita ja terasseja pitkin oikeastaan joka paikkaan, alas rantaan saakka. Ideana olikin, että eri tiloihin ja toimiin voisi käpsytellä vaikka aamutossuissa. Aivan kuin loma-resortissa!
Rakennuksesta toiseen kulku onnistuu vaikka kokonaan ilman kenkiä.
Peuroilta suojaan
Tontille suunnitellut kasvit, kukat, heinät ja näköestepensaikot ovat helppohoitoisia, mutta kauneudesta ei tingitty. Villa Korholan asukkaiden mieleen ovat valkoiset kasvit ja kukat, joten pihapiiriin istutettiin muun muassa valkoista norjanangervoa ja valkoisia pioneja.
Alue on paitsi loma-asujien myös peurojen suosima. Kasvillisuutta pohdittaessa tämä kulma pyrittiin huomioimaan sijoittamalla arvokkaimpia kasveja aivan rakennusten lähelle ja toisaalta aitaamalla alueita. Pihalla kasvaa tuijia, mehikasveja, kurjenmiekkaa sekä rannalla kauniisti tuulessa helisevää heinää.
Vanhan varaston kulmasta tehtiin pieni rantamaja. Tämä toimii kesäisin pienenä lisähuoneena ja muina vuodenaikoina täällä säilytetään kalusteita sateensuojassa. Portaat ovat kauniit epätasaisine reunoineen. Valoa ei ole unohdettu syksyisinkään, ja tontilta löytyy useita valonlähteitä valaisemaan reittiä sekä kasvillisuutta.
Tekemistä ja tilaa
Kun Villa Korholaa kohti ajelee kapeaa metsätietä pitkin, mieli alkaa laskeutua rauhalliselle taajuudelle.
– Täällä ei ole kiire, Tuula sanoo.
Aika on täällä luksusta, josta nautitaan, mutta myös toinen ohjenuora on.
– Vieraat eivät saa kokea ikinä olevansa tiellä tai ylimääräisiä. Täällä on kaikille tekemistä ja tilaa, Tuula sanoo.
Villa Korholaan ja sen kainaloissa sijaitseviin rakennuksiin mahtuukin yöpyjiä yhteensä neljätoista. Yöpuulle asettuu usein oman väen lisäksi moni ystäväkin. Täällä on vietetty jo lyhyen ajan sisällä useita juhlia ja illanistujaisia.
Rantakeittiössä kokataan kesäisiä ruokia ja istutaan iltaa veden äärellä.
Perheen isäntä on innostunut kokkailusta ja metsästyksestä, joten tarjolla oleva ruoka on usein todellista lähituotantoa ja suurella sydämellä valmistettua.
Villa Korhola on asukkailleen sydänpaikka, jossa lepäävät niin mieli kuin sielu.
Kakkoskodin piha Uudellamaalla
Villa Korhola, vapaa-ajanasunnon rakennettu piha 5030 m²:n tontilla.
Asukkaat
Korhosen pariskunta.
Ammattilaisen viisi vinkkiä
Haaveiletko koti- tai mökkipihan kunnostuksesta? Maisemasuunnittelija Helga Andersson PihaKorento Oy:stä antaa viisi vinkkiä pihan suunnitteluun ammattilaisten avulla.
1 Ajoitus Jos haluat, että työt käynnistyvät heti keväällä, syksyllä on aika varata ensimmäinen suunnittelutapaaminen.
2 Budjetti Muista, että pihan laittaminen vaatii rahaa, muuten unelma jää puolitiehen. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että pihan maisematöiden ja rakenteiden hinta on noin 10 % talon ja tontin hinnasta uudiskohteissa.
3 Toiveet Listaa asiat, joita pihaan tarvitset ja toivot ja mitä taas et.
4 Pohjakuva Suunnitelman pohjaksi tarvitaan aina pohjakuva tontista, jossa näkyvät tontin rajat ja muiden rakennelmien sijainnit. Jos kunnostetaan vanhaa pihaa, merkitse kuvaan, mitkä asiat haluat säästää. Hyvät valokuvat ovat kaiken A ja O. Voit varata suunnitteluajan myös ilman näitä kaikkia, jolloin suunnittelija auttaa matkan varrella.
5 kerro kuvilla Kerää mallikuvia haluamastasi tyylistä. Jo muutamalla kuvalla suunnittelija pääsee kiinni siihen, mitä tyyliä ja tunnelmaa tavoittelet.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2