1. Hyödynnä keittiötarhassa kumppanuus-kasveja – papu, maissi ja kurpitsa ovat vanha kasviyhdistelmä. Pavut sitovat maahan typpeä, jota maissi ja kurpitsa käyttävät hyväkseen. Kurpitsan kasvusto pitää rikkaruohoja loitolla ja vähentää kosteuden haihtumista.
2. Käytä karkottajakasveja kylvösten väleissä. Esimerkiksi haisusamettikukka pitää monet tuholaiset loitolla. Sen iso juuristo myös möyhentää ja kuohkeuttaa maata. Kääpiösamettikukka on myös kaunis ja pensasmainen. Sen kukkia voi hyvin syödä.
3. Unohda kemialliset rikkakasvikarkotteet. Paras tapa rikkaruohojen torjuntaan on kitkentä ja katteiden käyttö. Esimerkiksi olki on ekologinen kate, jonka voi huoletta muokata maahan.
4. Kompostoi kasvijätteet ja ruoan tähteet. Kasvijätteille riittää avokompostikin. Varmimmin saat rikkaruohojen siemenet kuolemaan lämpökompostorissa. Komposti-multaa voit lisätä keittiötarhan viljelylaatikoihin vuosittain. Pavut ja auringonkukat parantavat myös maata, joten niitä kannattaa kylvää istutusten väleihin sopiviin paikkoihin.
5. Monet yksivuotiset kasvit tekevät runsaasti siemeniä, joita on helppo kerätä talteen ja kylvää seuraavan vuoden iloksi. Kylvä siemenet syksyllä tai vasta seuraavana keväänä aikaisin.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2