JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Kehno ruokavalio ja muut huonot elintavat edistävät matala-asteista tulehdusta riippumatta siitä, onko kehossa ylimääräistä rasvaa.

Kehno ruokavalio ja muut huonot elintavat edistävät matala-asteista tulehdusta riippumatta siitä, onko kehossa ylimääräistä rasvaa.

Fotolia

Miia Vä­hä­hyyp­pä

Mikä ihmeen matala-asteinen tulehdus? 8 kysymystä ja vastausta

Matala-asteinen tulehdus on nimensä mukaan huomaamaton seuralainen, kunnes se pahimmillaan se johtaa kroonisiin sairauksiin. Selvitimme, millaiset elintavat altistavat hiljaiselle tulehdukselle.

Mikä on hil­jai­nen tu­leh­dus?

Ma­ta­la-as­tei­nen eli hil­jai­nen tu­leh­dus saa al­kun­sa, kun keho re­a­goi pit­kään kes­tä­viin ai­neen­vaih­dun­nan muu­tok­siin, eten­kin ras­van ker­ty­mi­seen. Täl­löin ku­dok­set al­ka­vat erit­tää tu­leh­dus­vä­lit­tä­jä­ai­nei­ta, jot­ka yrit­tä­vät kor­ja­ta ti­lan­net­ta. Jos niis­tä huo­li­mat­ta eli­mis­tön tila py­syy en­nal­laan, ai­neet sa­mal­la yl­lä­pi­tä­vät eli­mis­tön tu­leh­duk­sel­lis­ta ti­laa. Pit­kään jat­ku­es­saan hil­jai­nen tu­leh­dus voi joh­taa kroo­ni­siin sai­rauk­siin, ku­ten sy­dän- ja ve­ri­suo­ni­tau­tei­hin sekä tyy­pin 2 di­a­be­tek­seen. Jon­kin ver­ran on näyt­töä yh­tey­des­tä muis­ti­sai­rauk­siin. Myös ma­sen­nus voi liit­tyä hil­jai­seen tu­leh­duk­seen, ja yh­teyt­tä tut­ki­taan par­hail­laan.

Joh­tuu­ko tu­leh­dus yli­pai­nos­ta?

Usein kyl­lä, mut­ta moni muu­kin asia vai­kut­taa, ja hil­jais­ta tu­leh­dus­ta voi ol­la myös nor­maa­li­pai­noi­sel­la ih­mi­sel­lä. Jos ruo­ka­va­lio on keh­no, stres­saa ja nor­maa­li­pai­nos­ta huo­li­mat­ta si­sä­e­li­mien ym­pä­ril­le on ker­ty­nyt ras­vaa, nor­maa­li­pai­no ei sääs­tä tu­leh­duk­sel­ta.

Hel­poim­man tes­tin voi teh­dä miet­ti­mäl­lä, mil­tä hou­sut tun­tu­vat pääl­lä. Ki­ris­tää­kö vyö­tä­rö­nym­pä­rys?

Sa­moin kään­tä­en: sii­tä huo­li­mat­ta, et­tä ke­hos­sa oli­si run­saas­ti ras­vaa, elin­ta­vat, ku­ten tar­peek­si usein teh­ty hyö­ty- ja hi­ki­lii­kun­ta, fik­su ruo­ka­va­lio ja stres­sin vält­tä­mi­nen voi­vat suo­ja­ta hil­jai­sel­ta tu­leh­duk­sel­ta.

Mil­tä hil­jai­nen tu­leh­dus tun­tuu?

Ei mil­tään. Jos hil­jai­ses­ta tu­leh­duk­ses­ta on huo­lis­saan, voi pyy­tää lää­kä­riä mit­taa­maan her­kän crp:n (mak­san tu­leh­duk­sis­sa erit­tä­män val­ku­ai­sai­ne), mut­ta se ei ker­ro au­ko­ton­ta to­tuut­ta ke­hon ti­las­ta. Hel­poim­man tes­tin voi teh­dä miet­ti­mäl­lä, mil­tä hou­sut tun­tu­vat pääl­lä. Ki­ris­tää­kö vyö­tä­rö­nym­pä­rys? Jos vat­sal­le on ker­ty­nyt ras­vaa, se on mel­ko sel­vä merk­ki sii­tä, et­tä ke­hos­sa voi ol­la hil­jais­ta tu­leh­dus­ta.

Mil­lais­ta ruo­ka­va­li­o­ta pi­täi­si vält­tää?

Jos ruo­ka­va­lio si­säl­tää vä­hän kui­tua, kas­vik­sia, mar­jo­ja ja he­del­miä, sekä pal­jon eläin­pe­räis­tä ko­vaa ras­vaa, se luul­ta­vas­ti li­sää ma­ta­la-as­teis­ta tu­leh­dus­ta. So­ke­ri­pi­toi­set vä­li­pa­lat ja esi­mer­kik­si vä­hä­kui­tui­nen lei­pä ovat pal­jon käy­tet­ty­nä pa­hik­sia, sil­lä ne saa­vat ve­ren­so­ke­rin nou­se­maan no­pe­as­ti ja las­ke­maan taas suk­ka­na alas. No­pea vaih­te­lu saa ke­hos­sa ai­kaan tu­leh­duk­sel­li­sen re­ak­ti­on. Var­si­nai­sia kiel­let­ty­jä ruo­ka-ai­nei­ta ei kui­ten­kaan ole, sil­lä ko­ko­nai­suus rat­kai­see. Pul­la ker­ran vii­kos­sa ei tee sai­raak­si.

Mil­lai­nen ruo­ka vä­hen­tää tu­leh­dus­ta?

Jos koos­taa päi­vit­täi­set ate­ri­at lau­tas­mal­lin mu­kaan, on ai­ka hy­vis­sä va­lin­nois­sa kiin­ni. Puo­li­kas lau­ta­sel­li­nen kas­vik­sia, nel­jä­so­sa pe­ru­naa, rii­siä tai pas­taa, sekä nel­jä­so­sa li­haa, ka­laa tai kas­vis­poh­jais­ta pro­tei­i­nia – sii­nä on hyvä pe­rus­pe­ri­aa­te. Sat­saa täys­jy­vä­vil­joi­hin, ka­laan, kas­vi­ras­voi­hin, vi­han­nek­siin, he­del­miin ja mar­joi­hin. Niis­sä ei voi men­nä vi­kaan.

Hait­taa­ko stres­si tai unen­puu­te?

Hil­jais­ta tu­leh­dus­ta näyt­tää ai­heut­ta­van myös se, jos esi­mer­kik­si töis­tä joh­tu­va kova stres­si ja kuor­mit­tu­nei­suus jat­ku­vat pit­kään. Sa­mas­ta syys­tä myös esi­mer­kik­si unet­to­muus on ris­ki: jat­ku­vat uni­on­gel­mat li­sää­vät stres­siä ja kor­ti­so­lin erit­ty­mis­tä, ja sitä kaut­ta mah­dol­lis­ta tu­leh­dus­ta. Myös tu­pa­koin­ti saat­taa kiih­dyt­tää tu­leh­dus­ta.

Sat­saa täys­jy­vä­vil­joi­hin, ka­laan, kas­vi­ras­voi­hin, vi­han­nek­siin, he­del­miin ja mar­joi­hin. Niis­sä ei voi men­nä vi­kaan.

Voi­ko tu­leh­dus­ta it­se vä­hen­tää?

Kyl­lä voi! Jos huo­nou­ni­sen kau­den jäl­keen saa uni­ryt­min koh­dil­leen tai muu­ten hen­ki­nen kuor­mit­tu­nei­suus vä­he­nee, myös tu­leh­dus vä­he­nee. Jo pie­nil­lä muu­tok­sil­la, ku­ten kui­dun, kas­vis­ten, he­del­mien ja kas­vis­ras­vo­jen li­sää­mi­sel­lä ruo­ka­va­li­oon voi hil­li­tä tu­leh­dus­ta. Hil­jai­nen tu­leh­dus ke­hit­tyy usein hi­taas­ti vuo­sien ku­lu­es­sa, mut­ta sitä voi vä­hen­tää pal­jon no­pe­am­min.

Aut­taa­ko lii­kun­ta?

So­pi­va mää­rä tree­niä on oi­val­li­nen apu­ri vä­hen­tä­mään hil­jais­ta tu­leh­dus­ta. Tree­ni pyö­räyt­tää käyn­tiin hy­vän ke­hän: lii­kun­ta ak­ti­voi li­hak­ses­sa hy­vän, tu­leh­duk­sel­li­sen re­ak­ti­on, joka saa li­hak­sen myös ke­hit­ty­mään. Sa­mal­la ak­ti­voi­tu­vat kor­jaa­vat, an­ti-inf­lam­ma­to­ri­set te­ki­jät, jot­ka sekä kor­jaa­vat ke­hon nor­maa­lia re­ak­ti­o­ta, et­tä vä­hen­tä­vät hil­jais­ta tu­leh­dus­ta.

Jos pa­lau­tu­mi­sel­le ei an­na riit­tä­väs­ti ai­kaa, kor­jaa­vat te­ki­jät ei­vät kui­ten­kaan pää­se jyl­lää­mään. Öve­ri­lii­kun­ta lii­an vä­häi­sel­lä pa­lau­tu­mi­sel­la on siis eli­mis­töl­le huo­no jut­tu.

Asi­an­tun­ti­ja­na ra­vit­se­mus­tie­teen pro­fes­so­ri Mar­juk­ka Ko­leh­mai­nen, Itä-Suo­men yli­o­pis­to

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Näin pää­set eroon so­ke­ris­ta

Eroon tur­vo­tuk­ses­ta

Yh­dis­tä oi­ke­at raa­ka-ai­neet, saat par­haat ter­veys­hyö­dyt

Ren­tous auttaa

Mo­nil­la on pai­ne teh­dä ja suo­rit­taa jat­ku­vas­ti, ei­kä ren­tou­tu­mis­ta osa­ta ar­vos­taa tar­peek­si. Met­sään voi men­nä ihan vain kä­ve­lyl­le il­man juok­su­ta­voi­tet­ta, ja jos­kus on hyvä is­tua il­taa ka­ve­rei­den kans­sa tai naut­tia per­heen seu­ras­ta te­ke­mät­tä mi­tään. Ren­tou­tu­mi­nen, pa­lau­tu­mi­nen ja so­si­aa­li­sis­ta ti­lan­teis­ta naut­ti­mi­nen pi­tä­vät yl­lä psyyk­kis­tä hy­vin­voin­tia – ja sa­mal­la väl­tät hil­jais­ta tu­leh­dus­ta.

Lue Myös