JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Univaikeudet kuuluvat elämään, joten huonosti nukutun yön jälkeen pitää antaa itselleen lupa ottaa iisisti.

Univaikeudet kuuluvat elämään, joten huonosti nukutun yön jälkeen pitää antaa itselleen lupa ottaa iisisti.

iStock

Jo­han­na Lät­ti

Näin selätät univaikeudet

Etkö saa unta tai heräilet pitkin yötä? Näin Hanna-Kaisa ja Eveliina selättivät univaikeudet. Nyt he paljastavat hyvän unensa niksit.

Moni uni­vai­keuk­si­ta kär­si­vä tie­tää tis­mal­leen, mi­ten täy­tyi­si toi­mia päi­vän ja il­lan ai­ka­na, jot­ta nu­kun hy­vin. Mut­ta juu­ri täy­tyi­si ja pi­täi­si -ajat­te­lu on yk­si ylei­sim­mis­tä unet­to­muu­den ai­heut­ta­jis­ta. Se on ris­ti­rii­tais­ta, sil­lä kun vaa­tii it­sel­tään pal­jon, saa yleen­sä pal­jon ai­kaan ja pär­jää hy­vin. Unen koh­dal­la vaa­ti­vuus vain ei toi­mi.

− Uu­neen pi­täi­si­kin suh­tau­tua ar­mol­li­ses­ti. Jos nuk­kuu huo­nos­ti, kan­nat­taa pyr­kiä aa­mul­la ajat­te­le­maan, et­tä hei, nu­kuin kui­ten­kin kol­me en­sim­mäis­tä tun­tia tosi hy­vin, kyl­lä minä pär­jään, sa­noo uni­te­ra­peut­ti An­na-Mari Aro­nen.

Huo­non yön jäl­keen pi­tää an­taa it­sel­leen lupa le­vä­tä ja jät­tää joi­tain asi­oi­ta te­ke­mät­tä. Jos unes­sa ta­pah­tuu not­kah­duk­sia, yleen­sä ih­mi­nen tie­tää syyn: on ol­lut huol­ta tai stres­siä.

Aro­nen on pa­rin­kym­me­nen vuo­den ai­ka­na hoi­ta­nut yli tu­hat­ta une­ton­ta ja kir­joit­ta­nut Unen­tai­dot-kir­jan. Työ on opet­ta­nut it­sel­le­kin suh­tau­tu­maan uni­vai­keuk­siin lem­pey­del­lä.

− Yk­sit­täi­siä öi­tä ei kan­na­ta mu­reh­tia, sil­lä ne kuu­lu­vat elä­mään. Po­ti­lai­ta­ni muis­tu­tan sii­tä, et­tä pi­dem­pi­ai­kai­nen unet­to­muus yrit­tää ai­na ker­toa jo­tain. Yleen­sä sitä, et­tä elä­mäs­sä on jo­tain lii­kaa.

Moni nuk­kuu ai­van lii­an vä­hän, vaik­ka useim­pien unen­tar­ve on 7,5–8 tun­tia yös­sä. Jos uni jää vä­häi­sem­mäk­si, se al­kaa tun­tua mie­les­sä ja ke­hos­sa. Var­sin­kin il­taih­mis­ten voi ol­la vai­kea malt­taa men­nä nuk­ku­maan ajal­laan, vaik­ka sään­nöl­li­nen ryt­mi oli­si tär­ke­ää. Ke­hon kier­rok­sia on hyvä las­kea jo il­lan ai­ka­na.

Tämä on Aro­sen suu­rin uneen liit­ty­vä oi­val­lus. Sym­paat­ti­nen her­mos­to sää­te­lee vi­reys­ti­laam­me, mut­ta voim­me vai­kut­taa sen ak­tii­vi­suu­teen. Esi­mer­kik­si joo­gal­la tai eri­lai­sil­la ren­tou­tus­kei­noil­la voim­me rau­hoit­taa sym­paat­tis­ta her­mos­toa ja teh­dä ti­laa pa­ra­sym­paat­ti­sel­le her­mos­tol­le, joka on mei­dän nyt le­vä­tään -her­mos­to.

− Jos tun­nen, et­tä ke­ho­ni on yli­vi­rit­ty­nyt, läh­den koi­ra­ni kans­sa len­kil­le rau­hoit­tu­maan. Kes­ki­tyn ole­maan sii­nä het­kes­sä läs­nä ja käy­tän kaik­kia ais­te­ja­ni eli kuun­te­len, kat­se­len ja tun­nus­te­len ym­pä­ris­tö­ä­ni. Nol­laan ai­vo­ni ja py­säy­tän aja­tus­tul­van. Ja nu­kun seu­raa­va­na yö­nä ta­kuul­la pal­jon pa­rem­min kuin jos oli­sin men­nyt yli­vi­rei­se­nä sän­kyyn, uni­te­ra­peut­ti vink­kaa.

Uni ei tule off-na­pis­ta

Hanna-Kaisa Raninen kärsi ennen uniongelmista.

Hanna-Kaisa Raninen kärsi ennen uniongelmista.

Hy­vin­voin­ti­val­men­ta­ja Han­na-Kai­sa Ra­ni­nen, 34, kär­si uni­on­gel­mis­ta pa­ri­kymp­pi­se­nä. Ny­ky­ään hän nuk­kuu 99 pro­sent­tia öis­tään hy­vin.

”Uni on ar­ke­ni yk­kös­jut­tu. Kun huo­leh­din sii­tä, mi­nun ei tar­vit­se huo­leh­tia muus­ta. Hy­vin nu­ku­tun yön jäl­keen jak­san liik­kua, syö­dä fik­sus­ti ja on­gel­mat­kin rat­ke­a­vat hel­pom­min.

Pa­ri­kymp­pi­se­nä kär­sin unet­to­muu­des­ta kuu­si pit­kää vuot­ta. En nu­kah­ta­nut sy­vään uneen, vaan pyö­rin pin­nal­li­ses­sa koi­ra­nu­nes­sa ja ai­na aa­mu­yös­tä al­koi pa­rin tun­nin he­räi­ly kel­lon­soit­toa odo­tel­len. Tuo­hon ai­kaan lii­kuin lii­kaa ja söin lii­an vä­hän. Syö­mi­sen tark­kai­lus­sa­ni oli or­to­rek­si­an piir­tei­tä.

En näh­nyt te­ke­mi­sis­sä­ni mi­tään vi­kaa: mi­nä­hän lii­kuin ja vah­din syö­mi­si­ä­ni. Lä­hei­set huo­maut­ti­vat lai­huu­des­ta­ni, mut­ta kään­sin or­jal­li­suu­den vah­vuu­dek­se­ni. To­del­li­suu­des­sa olin aja­nut ke­ho­ni stres­si­ti­laan, jos­sa uni­kaan ei tul­lut.

Sain nu­kah­ta­mis­lääk­keet ja söin nii­tä pa­rin kuu­kau­den ajan sil­loin täl­löin. Ne me­net­ti­vät no­pe­as­ti vai­ku­tuk­sen­sa ja pää­tin, et­ten ha­lua siir­tyä uni­lääk­kei­siin en­kä yli­pää­tään lää­ki­tä un­ta­ni. Sa­maan ai­kaan han­kin val­men­ta­jan, kos­ka ha­lu­sin polt­taa ras­vaa ke­hos­ta­ni. Kun val­men­ta­ja­ni ky­syi, mi­ten nu­kun, purs­kah­din it­kuun. To­tuus­han oli, et­ten nuk­ku­nut. Tree­ni­mää­rä­ni puo­li­tet­tiin, ae­ro­bis­ta vä­hen­net­tiin ja mu­kaan otet­tiin voi­ma­har­joit­te­lua. Syö­mis­tä li­sät­tiin, kos­ka elin ener­gi­a­va­jees­sa. Sain myös käs­kyn rau­hoit­taa il­ta­ni: pari tun­tia en­nen nuk­ku­maan­me­noa tie­to­ko­ne ja pu­he­lin kiin­ni ei­kä ras­kas­ta lii­kun­taa. Pa­ris­sa kuu­kau­des­sa aloin nuk­kua yh­dek­sän tun­nin unia.

Se oli heu­re­ka-mo­ment­ti­ni: ei hit­to, olen it­se ai­heut­ta­nut uni­on­gel­ma­ni! Ki­tuu­tin vä­häl­lä ruo­al­la ja lii­kuin ku­lut­taak­se­ni ka­lo­rei­ta. Il­tai­sin puu­has­te­lin vii­mei­seen as­ti. Olen kan­ta­pään kaut­ta ym­mär­tä­nyt, et­tei ke­ho­ni ole kone, joka toi­mii on- ja off-na­pis­ta. Her­mos­tol­le on an­net­ta­va ai­kaa vaih­taa le­po­ti­laan, jot­ta uni voi tul­la. Py­rin sii­hen, et­tä il­ta­ni ovat kel­lo 19 jäl­keen rau­hal­li­sia ja mu­ka­via eli te­le­vi­si­on kat­se­lua ja mie­hen kans­sa ju­tus­te­lua.

Nyt nu­kun 99 pro­sent­tia öis­tä­ni hy­vin. Jos use­am­pi yö me­nee pei­ton pot­ki­mi­sek­si, alan kar­toit­taa asi­oi­ta, jot­ka ovat voi­neet men­nä pie­leen: On­ko ar­jes­sa lii­kaa te­ke­mis­tä? Olen­ko syö­nyt 3–4 tun­nin vä­lein? Olen­ko pi­tä­nyt ke­vyi­tä tree­ni­viik­ko­ja? On­ko so­men se­laa­mi­nen läh­te­nyt kä­sis­tä il­tai­sin?

Ny­ky­ään lii­kun­ta on mi­nul­le kei­no py­syä ener­gi­se­nä ja ter­vee­nä, ruo­ka taas on polt­to­ai­net­ta ener­gi­sel­le elä­mäl­le­ni.”

Vä­sy­mys on iha­na tun­ne

Eveliina Holma näkee hyvien yöunien eteen vaivaa.

Eveliina Holma näkee hyvien yöunien eteen vaivaa.

Joo­ga­o­pet­ta­ja Eve­lii­na Holm, 29, vaa­lii un­taan sään­nöl­li­sel­lä elä­män­ryt­mil­lä ja joo­gal­la. Jo­kai­nen päi­vä päät­tyy kii­tol­li­siin aja­tuk­siin.

”Elä­mäs­sä­ni on ol­lut vai­hei­ta, jol­loin olen nuk­ku­nut vain muu­ta­man tun­nin yös­sä. Jos­kus syy­nä on ol­lut stres­si, jos­kus polt­ta­va nä­räs­tys ja toi­si­naan en ole tien­nyt, mis­tä unet­to­muus joh­tuu. Unet­to­mien öi­den jäl­keen olo on ol­lut ka­ma­la ja yk­si­kin vas­toin­käy­mi­nen on voi­nut kaa­taa kort­ti­ta­lo­ni.

Joo­ga­o­pet­ta­ja Ju­dith Han­son La­sa­ter sa­noo, et­tä ’eve­ryt­hing is bet­ter when you are res­ted’. Olen täy­sin sa­maa miel­tä. Vä­sy­nee­nä keho ja mie­li tun­tu­vat epä­miel­lyt­tä­vil­tä, aja­tuk­set ei­vät vir­taa sel­kei­nä ja on vai­kea ol­la lem­peä it­sel­leen tai muil­le.

Olen oi­val­ta­nut, et­tä kaik­ki mitä teen päi­vän ai­ka­na, vai­kut­taa sii­hen, mi­ten nu­kun. Sik­si olen val­mis nä­ke­mään hie­man vai­vaa une­ni eteen. En kui­ten­kaan tee nuk­ku­mi­ses­ta suo­ri­tus­ta, vaan huo­leh­din sii­tä lem­pe­äl­lä ys­tä­väl­li­syy­del­lä. Tär­kein asia on elä­män­ryt­mi­ni sään­nöl­li­syys: he­rään, syön, lii­kun ja me­nen nuk­ku­maan ai­na suun­nil­leen sa­maan ai­kaan. Vä­sy­mys on iha­na tun­ne, kun­han se tu­lee oi­ke­aan ai­kaan.

Il­tai­sin him­men­nän va­lo­ja, pol­tan kynt­ti­löi­tä ja nau­tin ly­hy­es­tä me­di­taa­ti­os­ta ja muu­ta­mas­ta pa­ra­sym­paat­tis­ta her­mos­toa ak­ti­voi­vas­ta joo­ga-asa­nas­ta ja hen­gi­tys­har­joi­tuk­ses­ta. En syö so­ke­ri­pi­toi­sia ruo­kia il­tai­sin, sil­lä ne ener­gi­soi­vat.

Olen myös lu­van­nut it­sel­le­ni, et­ten kat­so so­si­aa­lis­ta me­di­aa il­ta­yh­dek­sän jäl­keen tai käy­tä pu­he­lin­ta ma­kuu­huo­nees­sa. Näin aja­tuk­se­ni ei­vät ole vies­teis­sä tai tu­le­vis­sa ja men­neis­sä ta­pah­tu­mis­sa. Sän­gys­sä mie­tin kol­mea asi­aa, jois­ta olen sinä päi­vä­nä kii­tol­li­nen. Näin pää­sen le­vol­li­sin mie­lin nuk­ku­maan. Nu­kun pää­sään­töi­ses­ti si­ke­äs­ti ja le­vol­li­ses­ti ja he­rään ener­gi­se­nä uu­teen päi­vään jo en­nen kel­lon­soit­toa.”

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Une­ton ajau­tui an­saan uni­lääk­kei­den ta­kia: "Ai­vo­ni ei­vät osan­neet enää nu­kah­taa"

10 pa­ras­ta vink­kiä pa­rem­paan uneen

Lue Myös