Keittiökalusteiden tammi ja oranssi kalusteviilu ovat Hollolan Viilu ja Laminaatilta. Keittiön on tehnyt puuseppä Juhan Mikone. Pitkä ruokapöytä on Hakolan. Sen ympärille Natalia kerää erilaisia tuoleja. Pöydän yllä on kaksi Innoluxin Kuplat-valaisinta.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Natalia ei ota kasvien hoitamisesta stressiä. Kasvien on hyvä antaa toisinaan vain olla. Välillä Natalian äiti käy lastenvahtina ja hoitaa myös kasveja Natalian yllätykseksi.
Kotipihalta kerätyt kukat asettuvat kauniisti Hakolan Bubble-maljakkoon. Kuiva ja lakastunut akileijan kukkavarsi tuo rosoa vihreyden ja värien kimppuun. Bubble-maljakko on tehty suupuhaltamalla, ja sitä valmistettiin vain 20 kappaleen erä.
Vaikka Natalia Salmela oli upouuteen loft-asuntoonsa tyytyväinen ja oli sisustanut sen loppuelämää silmällä pitäen, hän tarkkaili jatkuvasti uusia asuntoja. Mielessä siinteli sijoitusyksiö, mutta sattumalta hän vilkaisi yksiöiden sijasta isompia asuntoja ja taloja. Muuan 1970-luvun talo herätti hänen huomionsa, mutta se myytiin aivan nenän edestä. Se jäi harmittamaan Nataliaa.
– Pakkohan sitä oli tutkia, löytyisikö samalta alueelta toinen. Pian kävin katsomassa paritalon puolikasta yhdessä poikani kanssa ja lopulta yhdessä puolisoni Jontten kanssa. Jokin vuonna 1971 rakennetun, tiiliverhoillun paritalon tunnelmassa houkutti.
Moni varoitteli Nataliaa ostamasta tuon aikakauden taloa, mutta hän ei antanut muiden mielipiteiden vaikuttaa. Kun Jonttekin innostui yhteisestä talosta, päätös oli sinetöity. Pian helsinkiläisellä omakotitaloalueella tehtiin remonttia reippaalla otteella.
– Remontoimme talon läpikotaisin isäni Mihailin kanssa puolessa vuodessa. Talosta poistettiin asbestit. Hioimme, pakkeloimme, maalasimme, tapetoimme, paneloimme ja rakensimme uutta. Jos on taitoa, halua ja vähän rahaakin, onnistuvat hankalammatkin remontit, Natalia sanoo.
Kaikki muut pinnat remontoitiin, mutta yläkerran lattian Natalia ja Jontte halusivat ehdottomasti säilyttää. Tumma puulattia on afrikkalaista wengeä, joka on luokiteltu uhanalaiseksi puulajiksi. Lattia hiottiin ja öljyttiin.
– Tumman puulattian pariksi halusin kattoon sormipaneelia, joka tuo lämpöä ja sopii 70-luvun henkeen.
Katon paneloinnista Natalia sai inspiraation sormipaneeli-räppiin. Biisin lisäksi remontti innosti tekemään myös lastenkirjan Näin syntyy talo.
Ruokapöydän ympärille on koottu erilaisten tuolien kokoelma. Vitran oranssit Panton-tuolit antoivat sysäyksen oranssille keittiölle. Tripp Trapp -tuolit ovat perheen pienimmille.
Sitrukset kasvavat toistaiseksi yhteisessä altakasteluruukussa. Natalian isä otti yhteiseltä Portugalin lomamatkalta sitruunansiemenen ja kasvatti siitä pienen taimen Natalialle. Lapset sujauttivat mandariininsiemenen multaan jouluna.
EI IKINÄ VALKOISTA
Keittiön voimakas oranssi hätkähdyttää. Se antaa tilaan energisen tunnelman. Rohkea sisustaja ja värien ystävä Natalia poimi värin Vitran Panton-tuoleista, jotka hän oli hankkinut edelliseen kotiinsa käytettyinä. Keittiön on tehnyt mittatilauksena puuseppä Juhan Mikone.
– Jos nyt tekisin keittiön, lisäisin itselleni kunnon ruokakomeron, sellaisen walk-in pantryn. Olen ruoka- ja säilöjätyyppi, ja täytän keittiön komerot syksyisin sadolla.
Natalia inspiroitui selailemaan aitoja 1970-luvun sisustuksia netistä. Murrettu, lämmin värimaailma kiehtoo häntä. Oliivinvihreä tapetti olisi hyvä pari Hakolan okranväriselle sohvalle.
Omaan kotiinsa Natalia ei ikinä maalaisi valkoisia seiniä.
– Valkoisten seinien tunnelma on kuin keskeneräinen, pohjamaalipinta. Vuokrakodeissa on valkoiset seinät, omistusasunnoissa beiget tai ruskeat. Harmaita sävyjä vältän, kun Suomi on harmaa lokakuusta maaliskuuhun, Natalia julistaa hyväntuulisesti.
Kattoikkunan runsaassa valossa viihtyvät kasvit luovat kodikkaan keitaan. Lasipöytä on Eileen Greyn suunnittelema E-1027. Sen takana 50-luvulla suunniteltu Jielde-teollisuusvalaisin. Ruotsalainen Ire Ab:n nahkanojatuolin Natalia hankki Bukowskin nettihuutokaupasta. Myös matto on Bukowskilta.
Neulavehka ja aarnipeikonlehti kasvavat köynnöksinä luonnossa. Huonekasveina ne sopivat sivutasojen ja hyllyjen päälle, amppeliin tai tukea vasten kasvamaan. Kummallekin sopii hajavalo ja tasainen kosteus, jossa multa kevyesti kuivahtaa kastelujen välissä.
KODIKKUUDEN RESEPTI
Kirjahylly on kasvien vallassa, samoin porraskaide, ja monet kalusteista ovat lehväryöppyjen kehystämiä. Natalia valitsi kotiinsa enimmäkseen suomalaisia kalusteita. Hän ostaa kalusteita ja mattoja käytettyinä ja huutaa niitä huutokaupoista.
– Kodikkaan kodin reseptiksi riittää tarpeeksi suuri matto ja tarpeeksi suuri kasvi. Minulla on kärsivällisyyttä ison kasvin kasvattamiseen, vaikka muuten haluankin asioiden tapahtuvan rivakasti.
Korkean pylvästyräkin voi latvoa ja latvan käyttää pistokkaana, jonka työntää kaktus- ja mehikasvimultaan. Emokasvi haaroittuu ja pysyy kompaktina, ja saat uuden taimen pistokkaasta.
VIHERKASVIEN LUMOAMA
70-luvun taloissa ei huonekorkeus ole suuri, mutta niissä riittää yleensä luonnonvaloa. Täällä sen takaavat olohuoneen seinän mittainen ikkunarivistö ja sisemmällä olohuoneessa kattoikkunat.
– Viherkasvit viihtyvät täällä yhtä hyvin kuin minä. Meillä ei ole tarvetta ikkunaverhoille, koska olohuoneen isot ikkunat aukeavat pihalle.
1970-luvun taloissa on käytännöllisyyttä ja hyvää suunnittelua. Isoa ikkunaseinää kehystävät kultaköynnökset, joista kookkain on aikoinaan hankittu Satokausikalenterin toimistoon. Sieltä Natalia toi köynnöksen kotiin ja alkoi ripustaa sen pitkiä versoja ikkunoiden ympärille. Tästä emoköynnöksestä ovat peräisin kaikki Natalian kultaköynnökset. Natalia leikkaa pistokkaita, laittaa niitä juurtumaan veteen ja sitten vain odotellaan, että helppohoitoiset kultaköynnökset kasvavat ja komistuvat.
– Kun juuret ovat ilmestyneet maljakossa muutaman viikon päästä, ruukutan pistokkaan kosteaan viherkasvi- tai kukkamultaan kasvamaan. Mieluummin kultaköynnös kuin hopeaköynnös, kun kulta on arvokkaampaa, sanoo Nata humoristisesti.
Viherkasvit selviävät pääsääntöisesti hyvin, kun ne saavat valoa, kosteutta ja hyvää multaa. Kattoikkunoiden alla viherkasvit pärjäävät talven vähävaloisina aikoina.
LISÄÄNTYVÄT TYRÄKIT
Ikkunalla on ruukku toisensa perään pylvästyräkkejä. Kun emokasvi kasvoi koko ajan pituutta ja uhkasi kallistua, Natalia leikkasi ensin muutaman pätkän kasvista ja työnsi kosteaan multaan. Yllätykseksi tyräkit juurtuivat ilman vesivaihetta ja nyt Natalialla on reilusti lisää kasveja.
– En kummemmin hoida viherkasvejani, kastelen yhden tai kahden viikon välein. Kasvuvaiheessa eli keväästä syksyyn lisään aina muistaessani vaaleanpunaista kastelulannoitetta. Oikeastaan muuta en sitten kasveille teekään.
Vuoden tai kahden välein Natalia vaihtaa kasvit suurempiin ruukkuihin ja hyvään, ravinteikkaaseen kukka-, viherkasvi- tai kaktusmultaan. Hän ei ole hankkinut talveksi kasvivaloja vaan siirtää kasvit ikkunan lähelle tai portaiden kaiteen viereen, kattoikkunan runsaaseen luonnonvaloon. Ilmankostutin tuo ihmisille ja kasveille kosteutta vuoden kuivimpina ajanjaksoina.
Yhdistetyn olo- ja ruokailuhuoneen ikkunarivistö tarjoaa viherkasveille erinomaiset olosuhteet. Kuvassa kultaköynnöstä, pylvästyräkkejä, kumipuu ja köynnösvehka. Taustalla tarjoiluvaunussa on kentiapalmu, jonka Natalia haaveilee kasvattavansa kattoon asti.
SIEMENESTÄ ISOKSI
Vihreys luo eläväisen tunnelman kotiin. Kasvit on ryhmitelty kirjahyllyyn, ikkunalaudalle tai kattoikkunoiden alle. Kattoikkunan alla Nataliakin viihtyy. Hän saattaa istahtaa nauttimaan aamukahvin vehreän nurkkauksen nojatuoliin.
Natalialla ei ole selkeää kasvisuosikkia.
– Kaikki hyvinvoivat kasvit tuovat iloa ja kodikkuutta. Nyt peikonlehti ilahduttaa erityisesti, sillä se voi hyvin ja on kasvanut tarpeeksi suureksi, niin että sen isot lehdet aukeavat liuskoittuneina.
Iso osa Natalian kasveista on itse pistokkaasta lisättyjä tai lahjaksi ystäviltä saatuja. Löytyypä kukkaruukusta jopa Natalian isän Portugalista tuoma, sitruunan siemenestä kasvatettu taimi. Sen kaveriksi lapset laittoivat samaan ruukkuun mandariinin siemenen.
– Jouluna kasvamaan laitettu mandariini tuo mieleen kivan joulun, Natalia sanoo.
KOTI
Helsingissä
1970-luvulla rakennettu paritalo, 200 m².
ASUKKAAT
Somevaikuttaja-yrittäjä Natalia Salmela, 36, markkinointipäällikkö Jonathan Heino, 46, Benkku, 4, ja Jontten 6-vuotias tytär. Nata Instagramissa
@natasalmela.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2