JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Treeni
Artikkeli
Satu Rämö on crossfit-salilla kuin kotonaan.

Satu Rämö on crossfit-salilla kuin kotonaan.

Björgvin Hilmarsson

Nii­na Lin­na

Salamatkustaja-blogia kirjoittava Satu: ”Crossfit herätti henkiin”

Islannissa asuva kirjailija ja bloggaaja Satu Rämö, 38, vierasti äitiyttä ja raskauden muokkaamaa kehoaan. Crossfitin avulla hän palasi omaksi itsekseen: ensimmäistä kertaa oli löytynyt laji, josta hän pystyi aidosti nauttimaan. Myös arjessa jaksaminen helpottui.

Jär­ky­tys oli suu­ri, kun kir­jai­li­ja ja yrit­tä­jä Satu Rämö tui­jot­ti ras­kaus­tes­tin­sä tu­los­ta uu­den Is­lan­nin-ko­tin­sa kyl­py­huo­nees­sa. Mies oli töis­sä jää­ti­köl­lä ja Sa­dun val­ta­si pa­ko­kau­hu. Ei hän ha­lua ol­la ras­kaa­na!

– Soi­tin it­kui­sen pa­niik­ki­pu­he­lun mie­hel­le­ni, et­tä nyt se lap­si sit­ten olis tu­los­sa, Satu muis­te­lee.

Vaik­ka uu­ti­sis­ta iloi­nen puo­li­so sai Sa­dun rau­hoit­tu­maan, oli tämä se het­ki, kun hä­nen koko elä­män­sä kään­tyi pää­la­el­leen.

–En kos­kaan aja­tel­lut, et­tä ha­lu­ai­sin lap­sia. Aja­tus­kin tun­tui vie­raal­ta.

Satu oli 30-vuo­ti­as, mut­ta hän ei ol­lut en­nen edes pi­del­lyt vau­vaa sy­lis­sään. Mi­ten hän sel­vi­äi­si ras­kau­des­ta ja eri­tyi­ses­ti äi­tiy­des­tä, kun roo­li on täy­sin vie­ras? Ja vie­lä vie­raas­sa maas­sa.

Is­lan­ti vei Satu Rä­mön mu­ka­naan

Reyk­ja­vik teki läh­te­mät­tö­män vai­ku­tuk­sen Sa­tuun hä­nen ol­les­saan siel­lä vaih­dos­sa. Kau­pun­ki veti puo­leen­sa sen jäl­keen­kin ja hän pa­la­si lo­mai­le­maan sin­ne 26-vuo­ti­aa­na. Sil­loin rä­väk­kä Satu ta­pa­si rau­hal­li­sen jää­tik­kö­op­paan Björg­vi­nin. Mie­hen huu­mo­rin­ta­ju ja is­lan­ti­lai­nen elä­mä­na­sen­ne hur­ma­si.

– Is­lan­ti­lai­set asu­vat kes­kel­lä jat­ku­vaa tuul­ta ja tuis­kua, mut­ta elä­mä­na­sen­ne py­syy po­si­tii­vi­se­na, se kieh­toi.

Per­he on is­lan­ti­lai­sil­le tär­keä. Björg­vin il­moit­ti heti suh­teen alus­sa ha­lu­a­van­sa per­heen. Satu ei in­nos­tu­nut aja­tuk­ses­ta ja ohit­ti asi­an no­pe­as­ti.

Kau­ko­suh­de epäi­lyt­ti en­sin kum­paa­kin, mut­ta pian he huo­ma­si­vat suh­teen toi­mi­van vä­li­mat­kas­ta huo­li­mat­ta.

He päät­ti­vät muut­taa het­kek­si Bar­ce­lo­naan, neut­raa­lil­le asui­na­lu­eel­le, ja tes­ta­ta toi­mii­ko ar­ki yh­des­sä. Kaik­ki su­jui hy­vin ja yh­teen­muut­to Reyk­ja­vi­kiin ta­pah­tui pian. He oli­vat juu­ri pääs­seet aset­tu­maan aloil­leen uu­teen ko­tiin­sa, kun lap­si il­moit­ti tu­los­taan tuli.

Sa­la­mat­kus­ta­ja-blo­gis­sa ja­et­tiin äi­tiy­den kau­hut

Mo­nel­le ras­kaus on toi­vei­den täyt­ty­mys, mut­ta Sa­dul­le ei. Pääs­sä ris­tei­li ky­sy­myk­siä. On­ko mi­nus­ta äi­dik­si? Osaan­ko pi­tää huol­ta lap­ses­ta? Ja eri­tyi­ses­ti, muu­tun­ko niin eri ih­mi­sek­si et­ten enää tun­nis­ta it­se­ä­ni en­kä ke­ho­a­ni?

– Äi­tiys tun­tui ul­ko­a­va­ruu­del­li­sel­ta asi­al­ta. Mut­ta kos­ka en voi­nut asi­al­le mi­tään, aloin ot­taa asi­ois­ta sel­vää ja ja­kaa huo­li­a­ni Sa­la­mat­kus­ta­ja-blo­gis­sa­ni.

Sa­dul­le blo­gin kir­joit­ta­mi­nen oli erään­lais­ta te­ra­pi­aa. Sitä kaut­ta hän kä­sit­te­li pää­la­el­leen muut­tu­nut­ta elä­män­ti­lan­net­taan. Sa­dun avoi­men re­hel­li­nen ja hiu­kan it­sei­ro­ni­nen­kin teks­ti sai mo­nen huo­kai­se­maan hel­po­tuk­ses­ta: joku muu­kin pel­kää ras­kau­sai­kaa ja äi­tiyt­tä. Kävi il­mi, et­tei vaa­le­an­pu­nai­ses­sa ras­kaus­kup­las­sa elä­nyt­kään niin moni kuin Satu en­sin ajat­te­li.

Kun ras­kau­teen ei ol­lut eh­ti­nyt mi­ten­kään val­mis­tau­tua, oli odo­tu­sai­ka rank­ka. Satu toi­voi vain, et­tä se oli­si pian ohi. Oma keho muut­tui ja lis­ta asi­ois­ta, joi­ta ei saa­nut teh­dä, pi­te­ni päi­vä päi­väl­tä.

"Jos et voi asi­al­le mi­tään, jaa tun­te­muk­se­si mui­den kans­sa, kos­ka ver­tais­tu­en kaut­ta voi saa­da omaan ti­lan­tee­seen uut­ta nä­kö­kul­maa."

– Me­ne­tin yh­täk­kiä kont­rol­lin ke­hos­ta­ni ja mie­li­a­la­ni heit­te­li­vät. Se oli mi­nul­le täy­sin uut­ta, en­kä pi­tä­nyt sii­tä yh­tään.

Vau­va-ai­ka ei ol­lut se­kään juh­laa. Vaik­ka Björg­vin ja Satu hoi­ti­vat vau­vaa yh­teis­tuu­miin, Sa­dun tur­hau­tu­mi­nen kas­voi. Eni­ten är­syt­ti se, et­tä kaik­ki oli niin en­nal­ta ar­vaa­ma­ton­ta ja epä­loo­gis­ta.

– Sa­no­taan, et­tä äi­ti op­pii tun­nis­ta­maan vau­van it­kun mer­ki­tyk­sen. Mä en kyl­lä osan­nut tun­nis­taa mi­tään, vaan kaik­ki oli yh­tä ar­vai­lua.

Satu pel­kä­si ko­tiin eris­täy­ty­mis­tä ja vau­va­kup­las­sa elä­mis­tä niin pal­jon, et­tä hän pa­kot­ti it­sen­sä ih­mis­ten il­moil­le. Vaik­ka liik­keel­le­läh­tö vaa­ti sää­töä rat­tai­den ja vaip­pa­kas­sien kans­sa, oli se sil­ti Sa­dul­le elin­tär­ke­ää. Vain si­ten hän sai oman elä­män­sä edes jo­ten­kin hal­lin­taan­sa.

– Vä­lil­lä tun­tui, et­tä olin kuin eri ih­mi­nen. Ke­ho­ni oli vi­tu­ral­laan ja kär­sin lap­sen kah­den en­sim­mäi­sen vuo­den ajan ly­hyt­pin­nai­suu­des­ta, vi­tu­tuk­ses­ta ja voi­mat­to­muu­des­ta.

Kun vau­va kas­voi, elä­mäs­tä tuli yh­täk­kiä iha­naa. Satu huo­ma­si, et­tä ar­ki­kin al­koi vih­doin tun­tua tu­tul­ta. Yli­mää­räis­tä pai­noa oli kui­ten­kin ker­ty­nyt 10 ki­loa, ei­kä pei­lis­tä kat­so­nut enää tut­tu ih­mi­nen. Jo­tain oli teh­tä­vä, mut­ta mitä? Lii­kun­ta kiin­nos­ti, mut­ta laji oli va­lit­ta­va tark­kaan. Sa­dul­la on ni­mit­täin tyy­pil­lis­ten kou­lu­lii­kun­tat­rau­mo­jen li­säk­si ur­hei­lu­his­to­ri­as­saan kau­si, jota hän ei ko­vin mie­lel­lään enää muis­te­le.

Satu liikkuu paljon luonnossa. Myös lapset otetaan mukaan retkille.

Satu liikkuu paljon luonnossa. Myös lapset otetaan mukaan retkille.

Björgvin Hilmarsson

Sata la­sis­sa fit­ness-ki­soi­hin

Lap­se­na lii­kun­ta ei kiin­nos­ta­nut Sa­tua ol­len­kaan ja kou­lun kil­pai­luis­sa hän jäi ai­na vii­mei­sek­si.

– Olen ko­toi­sin maa­ti­lal­ta. Ei niis­tä hom­mis­ta ku­kaan eh­ti­nyt läh­teä spin­nin­giin. Har­ras­tin rat­sas­tus­ta, mut­ta ei se kas­vat­ta­nut kun­toa, jota taas kou­lus­sa ar­vos­tet­tiin. Kar­tan edel­leen jouk­ku­eur­hei­lu­la­je­ja kuin rut­toa.

Satu muut­ti omil­leen Fors­saan jo 16-vuo­ti­aa­na ja ha­lu­si aloit­taa ur­hei­le­mi­sen. Vaik­ka kun­to oli nol­la, et­si hän ne­tis­tä juok­su­kou­luoh­jel­man ja al­koi tree­na­ta. Pian hän oli­kin jo juos­sut puo­li­ma­ra­to­nin.

– Opin, et­tä mää­rä­tie­toi­ses­ti tree­naa­mal­la voi ke­hit­tyä. Sii­nä oli jo­tain, mikä kieh­toi.

Kun Satu myö­hem­min muut­ti Hel­sin­kiin opis­ke­le­maan, hän al­koi pyö­riä Töö­lö Gy­min bo­da­rei­den kans­sa. Satu ajau­tui fit­ness-pii­rei­hin ja se oli me­noa. Te­ko­rus­ke­tuk­set, span­dex-leg­gin­sit ja sai­raal­loi­set die­e­tit vei­vät men­nes­sään.

– Töö­lö Gy­mil­lä har­va mim­mi tree­na­si ta­voit­teel­li­ses­ti sil­loin 2000-lu­vun alus­sa. Ei fit­ness ol­lut sil­loin yh­tään tren­di­käs­tä. Ki­soi­hin oli help­po pääs­tä, ja si­joi­tuin­kin niis­sä ihan hy­vin.

Ana­lyyt­ti­se­nä ih­mi­se­nä Satu ha­lu­si tes­ta­ta, kuin­ka pit­käl­le hom­man voi ve­tää.

– Tie­sin kai­ken ami­no­ha­pois­ta, suo­la­ta­sa­pai­nos­ta ja ka­nan­mu­nan pro­tei­i­ni­mää­ris­tä. Vaik­ka se oli sil­loin haus­kaa, ei sii­nä hom­mas­sa ol­lut mi­tään jär­keä. Pai­no nou­si ja las­ki, ei se ol­lut ter­veel­lis­tä.

"Vaik­ka ke­hon ää­rim­mil­leen vie­mi­nen ei ole­kaan ter­veel­lis­tä, saat­ta­vat ää­ri­ti­lan­teet sil­ti an­taa pers­pek­tii­viä sii­hen, mi­ten ei ai­na­kaan jat­kos­sa kan­na­ta toi­mia, et­tä voi hy­vin."

Kun lä­hi­pii­ri al­koi käyt­tää muu­ta­kin kuin pro­tei­i­ni­li­siä, lo­pet­ti Satu tree­naa­mi­sen sei­nään.

– Sen jäl­keen en tree­nan­nut mi­tään kuu­teen vuo­teen. En­nen tree­na­sin 2–3 ker­taa päi­väs­sä. Olen sii­nä mie­les­sä eh­kä hiu­kan kaik­ki tai ei mi­tään -ih­mi­nen, nau­rah­taa Satu.

Ul­ko­nä­kö­kes­kei­nen tree­naa­mi­nen ai­heut­ti Sa­dul­le myös to­taa­li­sen kyl­läs­ty­mi­sen sa­lil­la käy­mi­seen. Tuo rank­ka tree­ni­kau­si kui­ten­kin opet­ti Sa­dul­le ke­hon­sa ra­jat ja mi­ten hä­nen pi­tää liik­kua, et­tä kun­to ke­hit­tyy.

Taa­pe­ron­sa kas­vua kat­sel­les­sa Satu poh­ti, mikä sit­ten voi­si ol­la se laji, joka täyt­täi­si tie­tyt ta­voit­teet, mut­ta ei ai­heut­tai­si li­sää epä­mie­lui­sia ko­ke­muk­sia.

Satu Rämö löy­si unel­ma­la­jin sat­tu­mal­ta

Sa­dun mie­hen sis­ko on po­lii­si ja hän eh­dot­ti, et­tä Satu ko­kei­li­si cros­s­fit-kun­toi­lua. Satu in­nos­tui, kävi al­keis­kurs­sin vuon­na 2013 ja ra­kas­tui la­jiin.

– Ha­lu­sin ol­la vah­va ja ener­gi­nen. Kil­pail­la it­se­ä­ni, en mui­ta vas­taan. Cros­s­fi­tin kaut­ta he­rä­sin ta­val­laan uu­des­taan hen­kiin ja olin vih­doin oma it­se­ni.

Cros­s­fi­tis­sa val­men­ta­jan te­ke­mä tree­ni vaih­tuu päi­vit­täin.

– Joka aa­mu he­rään in­nos­tuk­sen tun­tee­seen, et­tä pian pää­sen taas tree­naa­maan uu­sia liik­kei­tä. Olen ih­mi­se­nä sel­lai­nen, et­tä mi­nun on käy­tä­vä tree­neis­sä mel­kein päi­vit­täin, muu­ten lip­sun en­kä käy ol­len­kaan.

Reyk­ja­vi­kin iso va­ras­to­hal­li­mai­nen cros­s­fit-sali on la­jin har­ras­ta­jien kes­kuu­des­sa lä­hes näh­tä­vyys. Is­lan­nis­sa tyyp­pil­lis­ten kuu­ma­ve­si­al­tai­den li­säk­si kiin­nos­ta­vaa pai­kas­sa on, et­tä sa­lil­ta on läh­töi­sin moni la­jin huip­pu­am­mat­ti­lai­nen. Yk­si sa­lin omis­ta­jis­ta An­nie Tho­ris­dot­tir on cros­s­fi­tin kak­sin­ker­tai­nen maa­il­man­mes­ta­ri.

Vaik­ka Satu ei am­mat­ti­lai­sek­si täh­tää­kään, läh­ti Sa­dun kun­to nou­se­maan la­jin avul­la ko­his­ten. Hän eh­ti tree­na­ta puo­li­tois­ta vuot­ta kun­nes hän tuli uu­del­leen ras­kaak­si. Pe­lot oman ke­hon muut­tu­mi­ses­ta ja vau­va-ajan vai­keu­des­ta nou­si­vat jäl­leen pin­taan.

Kun­to oli nyt pa­rem­pi ja vau­va-ar­ki jo tut­tua, sil­ti ke­hon­ku­va oli jäl­leen kau­an ka­dok­sis­sa.

– Vaik­ka lap­si oli jo syn­ty­nyt, maha oli edel­leen pie­nen pe­su­ko­neen ko­koi­nen. Mie­tin, pa­laa­ko ke­ho­ni kos­kaan en­nal­leen, kun maha oli ve­ny­nyt jo kak­si ker­taa jät­ti­mäi­sek­si.

Satu aloit­ti kui­ten­kin si­suk­kaas­ti vau­nu­kä­ve­ly­len­kit pari viik­koa syn­ny­tyk­sen jäl­keen ja cros­s­fit-sa­lil­le hän pa­la­si kun vau­va oli nel­jän kuu­kau­den ikäi­nen.

"Mo­ti­voi­vaan la­jiin voi ra­kas­tua. It­sel­le hy­väl­tä tun­tu­va lii­kun­ta aut­taa voi­maan pa­rem­min kai­kil­la elä­män osa-alu­eil­la."

Patikoinnin jälkeen voi pulahtaa kuumaan lähteeseen.

Patikoinnin jälkeen voi pulahtaa kuumaan lähteeseen.

Ar­ki muut­tui haus­kem­mak­si

Ny­ky­ään Satu viih­tyy äi­din roo­lis­sa, vaik­ka se on­kin vain yk­si roo­li mo­nen jou­kos­sa. Muun mu­as­sa kir­jai­li­ja­na, blog­gaa­ja­na, Suo­mi PRKL -kau­pan pi­tä­jä­nä ja he­vos­ret­ki­op­paa­na tun­net­tu Satu ei ole hil­jen­tä­nyt vauh­tia.

– Ar­ki muut­tuu päi­vä päi­väl­tä haus­kem­mak­si. Mun ei enää tar­vit­se ol­la yh­tä ai­kaa maa­li­vah­ti ja pa­lo­kun­ta, vaan lap­set osaa­vat jo ot­taa it­se vas­tuu­ta asi­ois­ta.

Äi­dik­si kut­su­mi­nen tun­tui en­sin omi­tui­sel­ta, mut­ta nyt Satu osaa jo re­a­goi­da sii­hen. Vaik­ka hän ei oli­si niin ai­em­min us­ko­nut, on per­he-elä­mä tuo­nut hä­nel­le pal­jon iloa.

– Kun ajat­te­lee 30 vuot­ta, et­tei mus­ta iki­nä tule äi­tiä, niin aluk­si äi­dik­si kut­su­mi­nen ai­heut­ti sen, et­tä mie­tin ke­nen äi­dis­tä nyt pu­hu­taan, nau­rah­taa Satu.

Las­ten kas­va­tuk­ses­sa­kin on löy­ty­nyt oma lin­ja. Pa­ris­kun­ta ko­kee tär­ke­äk­si sen, et­tei ai­kuis­ten ja las­ten te­ke­mis­tä ero­tel­la. Sa­dun kuu­des kir­ja­jul­kai­su Is­lan­ti­lai­nen ko­di­non­ni kä­sit­te­lee­kin juu­ri sitä, mil­lais­ta per­he­ar­ki on Is­lan­nis­sa.

– Lap­set ovat op­pi­neet pi­tä­mään niis­tä asi­ois­ta, mis­tä me nau­tim­me ja näin koko per­he voi har­ras­taa yh­des­sä. Lap­set voi­vat tul­la kans­sam­me kaik­ki­al­le ja se on Is­lan­nis­sa ihan nor­maa­lia.

Joku saat­taa las­ten myö­tä jät­tää ur­hei­lun ko­ko­naan. Satu taas ur­hei­lee ny­ky­ään en­tis­tä­kin enem­män. Hän myön­tää, et­tä mo­ti­voi­van lii­kun­ta­la­jin ta­kia hän jak­saa niin töis­sä kuin äi­ti­nä pal­jon pa­rem­min ja ener­gi­aa riit­tää koko päi­väk­si.

Lap­suu­des­sa syn­ty­nyt rak­kaus he­vo­siin ei ole laan­tu­nut. Ke­säi­sin Satu ve­tää Is­lan­nis­sa suo­sit­tu­ja maas­to­ret­kiä Is­lan­nin­he­vo­sil­la. Ku­ka­pa ei naut­ti­si upeis­sa mai­se­mis­sa ja raik­kaas­sa ul­koil­mas­sa rat­sas­ta­mi­ses­ta, var­sin­kin kun sen jäl­keen voi ren­tou­tua kuu­mis­sa luon­non­läh­teis­sä, joi­ta maa on pul­lol­laan. Tänä vuon­na van­hem­pi ty­tär osal­lis­tui maas­to­ret­kel­le en­sim­mäis­tä ker­taa.

"Po­si­tii­vi­sen esi­mer­kin an­ta­mi­nen lap­sil­le on ää­rim­mäi­sen tär­ke­ää. Ul­ko­nä­kö­kes­kei­ses­sä maa­il­mas­sa las­ten tu­li­si op­pia ra­kas­ta­maan ke­ho­aan pie­nes­tä läh­tien."

Satu ko­kee, et­tä on tär­ke­ää näyt­tää lap­sil­le hy­vää esi­merk­kiä sii­tä, et­tä lii­kun­nas­ta voi naut­tia il­man kil­pai­le­mis­ta.

– Kun tyt­tä­re­ni me­nee tans­sit­ree­nei­hin, me­nen it­se sil­loin len­kil­le. Lap­set nä­ke­vät, et­tä me nau­tim­me ai­dos­ti ur­hei­lus­ta ja se in­nos­taa myös hei­tä liik­ku­maan. Ai­on myös ai­na pi­tää lin­jan, et­ten puhu kos­kaan ke­hos­ta­ni ne­ga­tii­vi­ses­ti las­ten kuul­len.

En­nä­tyk­set rik­ki

Hú! on is­lan­ti­lai­nen vii­kin­ki­huu­to, joka kai­kuu ur­hei­lu­ken­til­lä. Cros­s­fit-sa­lil­le huu­to ei sovi, mut­ta kel­loa saa soit­taa, kun saa­vut­taa oman en­nä­tyk­sen. Kel­lon soit­ta­mi­seen Sa­dul­la oli­si nyt ai­het­ta, vaik­kei suo­ma­lai­nen vaa­ti­mat­to­muus sitä sal­li­kaan. Satu ni­mit­täin teki juu­ri hen­ki­lö­koh­tai­set en­nä­tyk­sen­sä: hän nos­ti 100 ki­loa maas­ta sekä pys­tyy teh­dä 10 leu­an­ve­toa pe­räk­käin.

Sa­dul­le tu­lok­sia tär­ke­äm­pää on kui­ten­kin hyvä olo. Hän aset­ti toi­sen lap­sen syn­ty­män jäl­keen, 35-vuo­ti­aa­na, ta­voit­teen, et­tä on 40-vuo­ti­aa­na pa­rem­mas­sa kun­nos­sa kuin 30-vuo­ti­aa­na. Nyt 38-vuo­ti­aa­na hän on jo ylit­tä­nyt tuon ra­jan ja on elä­män­sä kun­nos­sa. Sekä myös on­nel­li­sem­pi.

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Pap­pi ja cros­s­fit-ur­hei­li­ja Ou­ti: "On­nek­si ko­la­ri ei ol­lut game over"

Lue Myös