TEKSTI TAINA LAAKSOHARJU
KUVAT MARI LAHTI, SARI TAMMIKARI
PUUN ISTUTTAMINEN
• Tarkista, että juuripaakku on märkä ennen istutusta. Kaiva suuri ja viettävä kuoppa, joka on paakkua syvempi ja ainakin kolme kertaa paakkua leveämpi.
• Jos maa on köyhää tai maan laatu huono, lisää kuopan pohjalle kompostia tai hiekkaa. Kastele kuoppa reilusti. Poista juurien ympäriltä ruukku tai tiiviit kääreet. Juuripaakkua kannattaa hieroa käsillä ja oikoa juuria.
• Aseta taimi kuoppaan ja kastele. Lisää multaa ja tiivistä se paakun ympärille. Varmista, että puu on suorassa. Aseta tuki-
kepit molemmin puolin. Lisää loppu multa ja tiivistä. Sido puu kahdesta kohtaa joustavin sidoksin tukikeppeihin kiinni. Tuet voi poistaa vuoden kahden kuluttua.
• Viimeistele katemateriaalilla. Kastele puuta varsinkin, jos ei sada.
VAAHTERA
Vaahteroita tunnetaan yli 150 lajia, mutta meillä tunnetuin ja käytetyin on metsävaahtera, Acer platanoides. Vaahtera hätkähdyttää keväällä limen värisellä kukinnallaan jo ennen kuin lehdet täysin puhkeavat. Sitten saamme nauttia sen kauniista lehdistä ja ihanasta, lehtevästä varjosta. Kesän edetessä lapset leikkivät vaahteran nenillä, joita saa sen hauskoista siipimäisistä hedelmistä. Syksyn huipennus on vaahteran väriloisto, joka kasvupaikan ja puun perimän mukaan voi olla kirkkaankeltainen, oranssi tai punainen.
Pieneen pihaan vaahtera kasvaa liian suureksi, mutta vaahteroista pitävä voi kasvattaa jopa parvekkeella suuressa ruukussa vaikkapa japaninvaahteraa (Acer palmatum). Menestyy Etelä- ja Keski-Suomessa, pohjoisempana palelluttaa yleensä latvansa.
HEVOSKASTANJA
Hevoskastanja on majesteettinen, suureksi kasvava puu, joka viihtyy parhaiten meren läheisyydessä etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa. Se on eksoottinen näky liuskaisine lehtineen. Koko show’n hevoskastanja kuitenkin varastaa touko–kesäkuun vaihteessa, sillä sen kukinnot ovat valtavan suuria, yli 20 cm pitkiä, pystyjä, valkoisia ja näyttäviä. Myös syksyllä kypsyvät piikkiset siemenkodat ovat todella koristeellisia. Suureen pihaan hevoskastanjat tuovat eurooppalaista puistotunnelmaa, mutta pienelle pihalle se ei sovi.
JALAVAT
Kookas vuorijalava (Ulmus glabra) on suurten tonttien puistomaisiin pihoihin istuva lehtipuu. Pieneen pihaan, varjoisaankin paikkaan sopii puolestaan riippuvaoksainen riippajalava (U. glabra ’Horizontalis’) tai sateenvarjojalava (U. glabra ’Camperdownii’). Jalavan kauneus perustuu puun kauniiseen muotoon enemmän kuin näyttävään kukintaan tai jännittäviin lehtiin.
KOIVUT
Koivussa riittää kansanperinnettä ’koivuniemen herrasta’ saunaan. Vihdat on tehty nimenomaan rauduskoivusta (Betula pendula). Vihtoen on häivytelty niin isompia kuin pienempiäkin vaivoja reumasta laiskuuteen.
Hieskoivu (Betula pubescens) viihtyy kosteammilla paikoilla kuin rauduskoivu. Koivut erottaa helposti kasvutavasta: rauduskoivun oksat riippuvat kärjistään viehkosti alaspäin. Pihakasvina koivu on nopeakasvuinen. Se antaa mielihyvää havinallaan ja puhtaanvalkoiset rungot hakevat vertaistaan kasvimaailmassa.
LEHMUS
Puistolehmukset (Tilia x vulgaris) ovat tuttu näky kaupunkien katupuina, mikä kertoo niiden sitkeydestä. Puu muodostaa kauniin, varjostavan latvuksen sydämenmuotoisine lehtineen. Sen valkoiset kukat houkuttelevat kesäisin mehiläisiä ja kimalaisia. Luonnonvaraisenakin meillä kasvava metsälehmus (Tilia cordata) tunnettiin ennen tärkeänä niinipuuna kuoresta saatavan köysien punomiseen soveltuvan kuidun ansiosta.
PIHTA
Pihtoja tapaa melko harvoin, vaikka ne ovat oloissamme kestäviä ja kasvavat komeiksi. Pihdoilla on pehmeät neulaset. Esimerkiksi siperianpihta (Abies sibirica) soveltuu myös leikkausta kestävänä aitakasviksi. Yksittäispuina pihdoille on syytä varata tilaa ja kasvurauha; ne kasvavat ensimmäiset kymmenen vuotta melko hitaasti mutta sukupolven vaihduttua pihalla on jo komea puu.
LEHTIKUUSI
Siperianlehtikuusi (Larix sibirica) kasvaa koko maassa ja euroopanlehtikuusikin (Larix decidua) Oulun korkeudelle saakka. Lehtikuusen ohuet neulaset ilmestyvät puuhun keväisin ja varisevat kellastuttuaan maahan syksyllä. Jokainen lehtikuusi on omanlaisensa persoona, sillä lumen painosta oksat katkeavat helposti. Puun kävyt ovat erittäin koristeellisia.
SEMBRAMÄNTY
Sembramännyn siemenet ovat oravien ja monien lintujen herkkua. Sembran oksat ovat tuuheita pitkine neulasineen, ja siitä kasvaa komea puu. Se sopii yksittäispuuksi tai havuryhmän keskuskasviksi aurinkoiseen tai puoliaurinkoisen paikkaan. Sembramänty ei ole tarkka maan suhteen, ja sen voi istuttaa jopa savimaille. Sembra on hyvin talvenkestävä.
PIHLAJAT
Pihlajalla on vankka asema yhtenä suosituimmista pihapuistamme. Pariliuskaiset lehdet ovat koristeellisia, mutta puulla on muitakin hyviä puolia. Kukinta on kaunis, samoin syysväri erinomainen. Pihlajanmarjoista voi nauttia vaikkapa mehuissa tai hyytelöissä. Marjasato
on tärkeä monille linnuille.
TUOHITUOMI ja PURPPURATUOMI
Tuohituomella on hätkähdyttävä, kuparinkiiltävä runko mutta myös muita hyveitä. Kesäkuuhun ajoittuva kukinta on ihanan runsas ja syysväri pirteän keltainen. Puu kasvaa noin 10 metriä korkeaksi, joten aivan pienille pihoille sitä ei voi suositella.
Purppuratuomi on punertavalehtinen ja koristeellinen muulloinkin kuin kukinnan aikaan. Se kasvaa tuomien tapaan hieman pensasmaisena, joten siitä tulee melko leveä.
KIRSIKKA- JA LUUMUPUUT
Suosituimpia ovat hapankirsikka (Prunus cerasus), pilvikirsikka (P. pensylvanica) sekä rusokirsikka (P. sargentii). Kaikki nämä menestyvät vyöhykkeelle III asti, mutta suotuisilla kasvupaikoilla pohjoisemmassakin. Näistä kolmesta ensimmäisenä kukkii rusokirsikka huumaavan runsain vaaleanpunaisin kukin, sitten hapan- ja pilvikirsikka valkoisilla kukillaan. Kirsikat ovat hyviä pikkupihan puita, sillä myös runko on kaunis ja syysväri komea. Suurimmaksi kasvaa rusokirsikka.
Luumupuut ovat omenapuiden tapaan kauniita kukinnan aikaan. Kukintaa seuraava sato onkin upeaa. Valitse suomalaisia, kestäviä lajikkeita.
RUUSUORAPIHLAJA
Huikea ja kestävä ruusunpunainen kukinta hämmästyttää. Erinomainen katseenvangitsija pieneen pihaan eteläiseen Suomeen.
JAPANINMARJAKUUSI
Japaninmarjakuusi kannattaa pitää mielessä, jos haaveilee puksipuutyyppisestä, leikatusta ja ikivihreästä aidasta. Japaninmarjakuuset menestyvät puoliauringossa ja varjossakin, mutta ne eivät viihdy kovin kuivissa paikoissa. Kauniin punaisissa marjoissa olevat siemenet ovat myrkyllisiä, kuten koko kasvi lukuun ottamatta marjan mehukasta maltoa.
TUIVIO
Tuivio kuuluu sypressikasveihin, kuten katajakin. Tuivio on mainio maanpeittokasvi tiheän mattomaisen kasvutapansa ansiosta. Vaikka se onkin puuvartinen kasvi, ehkä sitä nyt ei ihan puuksi voi sanoa. Pienellä pihalla tuivio on joka tapauksessa paikkansa ansainnut etelästä pohjoiseen.
KATAJA
Kotikataja on kaksikotinen kasvi, joten katajan-marjoja muodostuu ainoastaan emikasviin (=äiti). Marjoja on käytetty ummetuksen, virtsavaivojen ja ilmavaivojen hoitoon, mutta ne maustavat myös viinaa ja riistaruokia. Katajan kasvutapa vaihtelee paljon. Jos haluaa tasaisen, soikean muotoisen puun, kannattaa hankkia taimistosta pilarikatajalajike ’Suecica’.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2