JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Jooga on opettanut Anna-Marialle sitä, että kehoa pitää kuunnella eikä sitä voi pakottaa.

Jooga on opettanut Anna-Marialle sitä, että kehoa pitää kuunnella eikä sitä voi pakottaa.

Hanna Linnakko

Päi­vi Eko­la ku­vat Han­na Lin­nak­ko

Erityisherkkä hyvinvointibloggaaja Anna-Maria K: ”Enää en pakota itseäni”

Kun Anna-Maria Kasannen ymmärsi olevansa erityisherkkä, hän kykeni suuntaamaan kohti haaveidensa elämä, jossa kelpaa riittävän hyvä. Sitä ennen hän suoritti elämäänsä hampaat irvessä, treenasi hullun lailla ja pyrki täydellisyyteen hoitajana. Se ajoi hänet syvään uupumukseen.

Il­mas­toin­ti­ko­ne su­ri­see taus­tal­la. Pu­he­li­met soi­vat kans­li­as­sa, nii­hin py­ri­tään vas­taa­maan mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti. Jat­ku­va pu­heen­so­ri­na vel­loo ym­pä­ril­lä. Sy­dä­no­sas­ton po­ti­las­huo­nei­den kel­lot hä­lyt­tä­vät käy­tä­väl­lä ja on kii­reh­dit­tä­vä tar­kis­ta­maan ti­lan­ne. Sa­maan ai­kaan lää­kä­ri ot­taa hi­has­ta kiin­ni ja ha­lu­aa kes­kus­tel­la po­ti­laas­ta.

An­na-Ma­ria Ka­sa­sen pääs­sä mel­las­taa ään­ten ka­ko­fo­nia ja työn hek­ti­syys saa koko kro­pan rau­hat­to­mak­si. Vaik­ka kuin­ka oli­si teh­nyt to do -lis­to­ja päi­vä­ku­lus­ta, sen suun­ta saat­taa muut­tua het­kes­sä. Jon­kun po­ti­laan tila voi yht’äk­kiä ro­mah­taa, ja pe­räs­sä kul­ke­val­la har­joit­te­li­jal­la on mon­ta ky­sy­mys­tä, joi­hin pi­täi­si vas­ta­ta.

− Mi­nus­ta työn re­pa­lei­suut­ta oli vai­kea hal­li­ta. Yri­tin ope­tel­la sitä ajat­te­le­mal­la, et­tä se kuu­luu työn luon­tee­seen. En voi­nut vai­kut­taa päi­vän kul­kuun, vaik­ka kuin­ka oli­sin en­na­koi­nut.

An­na-Ma­ri­aa her­mos­tut­taa. Jopa är­syt­tää, et­tei voi teh­dä työ­tään niin hy­vin kuin osaa. On vain sie­det­tä­vä sitä, et­tä osa asi­ois­ta jää te­ke­mät­tä.

− Pe­ri­aat­tees­sa ra­kas­tin työ­tä­ni, en voi­nut kui­ten­kaan teh­dä sitä niin kuin oli­sin ha­lun­nut. En kos­kaan ol­lut tyy­ty­väi­nen työ­hö­ni. Vaa­din it­sel­tä­ni ai­na pa­ras­ta mah­dol­lis­ta suo­ri­tus­ta. Ah­dis­tuin, jos se ei vä­lit­ty­nyt po­ti­lail­le. Omas­sa asen­tees­sa­ni oli vi­kaa, ei sai­raan­hoi­to­a­lal­la voi ol­la täy­del­li­nen. Se ei yk­sin­ker­tai­ses­ti toi­mi.

Uni­va­je tur­rut­taa

Ah­dis­tus ja är­ty­mys seu­raa­vat An­na-Ma­ria ko­tiin. Kun on koko päi­vän näh­nyt työs­sään vain huo­no­ja puo­lia, ko­to­na hän la­taa las­tin mie­hen­sä pääl­le. An­na-Ma­ria tun­tee ole­van­sa syn­kän var­jon al­la, joka maa­laa kai­ken kur­jak­si ja ikä­väk­si.

− Lu­et­te­lin työ­päi­väs­tä pel­kän pas­kan. Mie­he­ni jou­tui var­mas­ti ve­nyt­tä­mään pin­naan­sa. Vaa­ti hä­nel­tä pal­jon it­se­hil­lin­tää, et­tei kai­kes­ta oli­si tul­lut rii­taa. Har­mit­taa näin jäl­ki­kä­teen, kuin­ka ko­vil­la puo­li­so­ni Jani oli.

Pa­hin­ta on kui­ten­kin, et­tä vuo­ro­työ se­koit­taa uni­ryt­min. Il­ta­vuo­rot ovat pa­him­pia, sil­lä nii­den jäl­keen An­na-Ma­ria ei saa nu­kut­tua.

− Aja­tuk­set su­ri­si­vat pääs­sä­ni, en­kä pys­ty­nyt rau­hoit­tu­maan. Kah­den ai­kaan ha­vah­duin aja­tuk­seen, et­tä pi­täi­si men­nä nuk­ku­maan. Nel­jäl­tä he­rä­sin pa­nii­kis­sa, et­tä olen unoh­ta­nut jo­tain. En tien­nyt, olin­ko töis­sä vai ko­to­na.

Yöt ku­lu­vat unen ja val­veen vä­li­maas­tos­sa. Pa­han olon aal­to is­kee pääl­le ja An­na-Ma­ria tun­tee huk­ku­van­sa. Jos työ­vuo­ro­lis­tas­sa on il­ta- ja aa­mu­vuo­rot pe­rä­jäl­keen, yöt­kin ku­lu­vat usein työs­sä, unen ja val­veen vä­li­maas­tos­sa.

Jat­ku­va uni­va­je tun­tuu kro­pas­sa ja pää on ju­mis­sa. An­na-Ma­ria kär­sii ryt­mi­häi­ri­öis­tä, mut­ta nuk­ku­mis­ta hel­pot­ta­vat lääk­keet ei­vät enää tul­leet ky­sy­myk­seen­kään. Nii­tä An­na-Ma­ria on syö­nyt tar­peek­si ai­kai­sem­min. Hän ta­ju­aa, et­tä ne ovat vain laas­ta­ri, ei­vät au­ta on­gel­maan. Hän ei ha­lua se­koit­taa ke­mi­kaa­leil­la pää­tään. Hän lo­pet­taa kol­mi­vuo­ro­työn ja opet­te­lee rau­hoit­ta­maan il­tan­sa.

Ny­kyi­sin me­nen puo­li kym­me­nel­tä nuk­ku­maan. Nau­tin sii­tä, et­tä ny­kyi­sin elä­mä on sään­nöl­lis­tä. Il­tai­sin en mie­lel­lä­ni tee töi­tä.

Uu­pu­mus vie um­pi­ku­jaan

An­na-Ma­ria is­tuu työ­ter­veys­lää­kä­rin vas­taa­no­tol­la. It­ket­tää. Hän saa purs­kah­det­tua, et­tei jak­sa enää. Lää­kä­ri is­tuu vas­ta­pää­tä vai­vaan­tu­neen nä­köi­se­nä, ei­kä tie­dä, mitä sa­noi­si.

− Lää­kä­ri sa­noi, et­tei­vät täl­lai­set asi­at ole hä­nen alaan­sa. Hän on si­sä­tau­ti­lää­kä­ri. Mie­tin, mik­si olet tääl­lä. Ke­nel­tä pyy­dän apua. Ta­ju­sin, et­tä olen yk­sin on­gel­mie­ni kans­sa.

Sit­ten An­na-Ma­ria saa ter­vey­den­hoi­ta­jan va­raa­maan tup­la-ajan toi­sel­le lää­kä­ril­le. Vih­doin on ai­kaa rau­has­sa pur­kaa ti­lan­net­ta ja sel­vit­tää asi­oi­ta.

− Olin vas­taa­no­tol­la yh­dek­sän mi­nuut­tia. Noin puo­len­tois­ta mi­nuu­tin koh­dal­la lää­kä­ri to­kai­sin mi­nun ole­van ma­sen­tu­nut ja mää­rä­si ma­sen­nus­lääk­keet. Sa­noin, et­ten ole kiin­nos­tu­nut, ne vie­vät tun­teil­ta ää­ri­päät pois.

An­na-Ma­ria tie­si, mis­tä pu­hui. Hän oli ol­lut ma­sen­tu­nut. Nyt hän on var­ma, et­tä kyse on sy­väs­tä uu­pu­muk­ses­ta, joka pi­tää saa­da hoi­det­tua. Hän olin teh­nyt jo to­vin osit­tais­ta työ­ai­kaa ja ajat­te­lee, et­tä työ­tun­te­ja pi­täi­si en­ti­ses­tään vä­hen­tää.

Työ­nan­ta­ja oli suh­tau­tu­nut aluk­si hy­vin osit­tai­seen työ­ai­kaan, sil­lä An­na-Ma­ri­an työs­sä­jak­sa­mis­ta ha­lut­tiin tu­kea. Nyt ei se enää on­nis­tu.

− Olin um­pi­ku­jas­sa. Olin käy­nyt työ­ter­vey­des­sä, työ­noh­jaus­ta oli poh­dit­tu, olin käy­nyt työp­sy­ko­lo­gil­la ja työ­voi­ma­toi­mis­ton am­ma­tin­va­lin­tap­sy­ko­lo­gil­la­kin. Et­sin apua pit­kin poi­kin, suo­ras­taan huu­sin apua. Poh­din, mitä voin enää teh­dä, kun olen niin vä­sy­nyt, et­ten jak­sa edes aja­tel­la.

Uu­pu­muk­sen kaut­ta olen op­pi­nut, et­tä lii­kun­ta on hy­vää oloa. En­nen se oli vain sa­na­he­li­nää. Nyt tie­dän, mi­ten käy, jos vaa­tii it­sel­tään lii­kaa.

Tree­naa­mis­ta fii­lik­sen mu­kaan

Hoi­ta­jan työ on ai­na ol­lut tär­keä asia An­na-Ma­ri­al­le. Sen kaut­ta hän saa kai­paa­maan­sa hy­väk­syn­tää ja hän tun­tee tu­le­van­sa nä­ky­väk­si. Kaik­ki tar­peet, joi­ta ei muu­toin ol­tu täy­tet­ty, täyt­ty­vät työs­sä. Sii­nä eh­kä suu­rin syy, mik­si hän an­taa sil­le kaik­ken­sa. Ja vä­syy. Vä­sy­mys vie in­to­hi­mon työ­hön, ja An­na-Ma­ria huo­maa suh­tau­tu­van­sa työ­hön­sä kyy­ni­ses­ti.

− Aloin in­ho­ta hoi­to­työ­tä, jota olin ai­na ra­kas­ta­nut. Po­ti­laat är­syt­ti­vät. Är­sy­tys­kyn­nys oli ma­ta­la. Usein jou­duin me­ne­mään ves­saan hen­git­te­le­mään.

Kos­ka apua ei löy­dy ul­ko­a­päin, An­na-Ma­ria päät­tää ir­ti­sa­nou­tua työs­tään ja ryh­tyä keik­ka­lai­sek­si. Se on ai­noa kei­no, jol­la pys­tyy te­ke­mään töi­tä 50-pro­sent­ti­ses­ti. Sa­mal­la ai­kaa jää opis­ke­luun. Hän et­sii vim­ma­tus­ti uut­ta suun­taan­sa lu­ke­mal­la vies­tin­tää ja mark­ki­noin­tia sekä yrit­tä­jyyt­tä. Li­säk­si hän kou­lut­tau­tuu per­so­nal trai­ne­rik­si. Se on rank­kaa; aa­mul­la hän he­rää ai­kai­sin kat­so­maan löy­tyi­si­kö jos­tain sai­raa­las­ta va­paa vuo­ro tai mat­kus­taa Hel­sin­kiin tai Lah­teen kou­luun.

Tiu­kat ai­ka­tau­lut aja­vat An­na-Ma­ri­an lo­pul­ta uu­pu­muk­sen vuok­si sai­ras­lo­mal­le. On pak­ko vih­doin poh­tia, mi­ten asi­an­sa jär­jes­tää, ei­kä se ole help­poa.

− Tun­tui, et­tei elä­mäs­sä­ni ol­lut enää mi­tään. Tie­sin jär­jel­lä, et­tä olen toi­pu­mas­sa, mut­ta olin tot­tu­nut sii­hen, et­tä olen tär­keä. Hoi­to­työ on ol­lut mi­nul­le mer­ki­tyk­sel­li­nen osa elä­mää­ni, kun sitä ei ol­lut, mis­sään ei aluk­si ol­lut jär­keä.

Tree­naa­mi­nen­kin saa sai­raus­lo­mal­la uu­sia sä­vy­jä. Sen si­jaan, et­tä An­na-Ma­ria oli­si nor­maa­liin ta­paan­sa rää­kän­nyt ke­ho­aan sa­lil­la tai juok­su­len­keil­lä, hän jou­tuu tyy­ty­mään kä­ve­ly­lenk­kei­hin. Tu­ren­gin pel­to­mai­se­mat rau­hoit­ta­vat kum­mas­ti.

− Rau­ha on mi­nul­le tär­ke­ään. Ny­kyi­sin saa­tan is­tah­taa pel­lon reu­nal­le tui­jot­te­le­maan mai­se­maan. Jos pääs­sä hyr­rää pal­jon asi­oi­ta, on vai­kea me­di­toi­da. Sil­loin kä­ve­ly­me­di­taa­tio aut­taa.

Jou­dut­tu­aan hi­das­ta­maan tree­naa­mi­ses­saan, An­na-Ma­ria op­pii aset­ta­maan it­sel­leen ke­vy­em­piä ta­voit­tei­ta. Hän ta­ju­aa vaa­ti­van­sa it­sel­tään enem­män kuin iki­nä vaa­ti­sin ke­nel­tä­kään muul­ta. Ny­kyi­sin lii­kun­ta kuu­luu toki jo­kai­seen päi­vään, mut­ta hän tree­naa fii­lik­sen mu­kaan ei­kä enää suo­ri­ta. Hyvä pep­pu ei ole suu­rin mo­ti­vaat­to­ri.

− Vä­lil­lä mie­tin, ke­nen elä­mää tämä on, sil­lä ai­kai­sem­min ajat­te­lin, et­tä mitä enem­män ja ko­vem­min, sen pa­rem­pi. Lii­kun­ta oli vain suo­rit­ta­mis­ta. Ham­paat ir­ves­sä aa­mu­len­kil­le, ham­paat ir­ves­sä kun­to­sa­lil­le ja sit­ten piti ve­ny­tel­lä­kin.

Hertta ja Demi ovat Anna-Marian parhaat treenitsempparit.

Hertta ja Demi ovat Anna-Marian parhaat treenitsempparit.

Hanna Linnakko

Yli­herk­kä hyö­tyy rau­has­ta

Sana it­se­myö­tä­tun­to al­kaa pyö­riä An­na-Ma­ri­an mie­les­sä. Sen avul­la hän opet­te­lee muut­ta­maan asen­net­taan ja ky­sy­mään, elää­kö hän ar­vo­jen­sa mu­kaan. Hi­das­ta­mi­nen on yk­si sy­säys muu­tok­ses­sa, joka on al­ka­nut pik­ku­hil­jaa. Ruo­ka­va­li­on­sa hän on muut­ta­nut ai­em­min, ja ny­kyi­sin hän pyr­kii syö­mään mah­dol­li­sim­man pro­ses­soi­ma­ton­ta ruo­kaa ja suo­sii kas­vik­sia ja vi­han­nek­sia.

Pie­niin muu­tok­siin kuu­luu myös se, et­tä al­ko­ho­li on jää­nyt. Se vai­kut­taa An­na-Ma­ri­aan niin, et­tä mon­ta päi­vää bi­le­ty­sil­lan jäl­keen mie­li on ma­ta­la­na.

− En ole ol­lut hu­ma­las­sa pit­kään ai­kaan, en­kä enää edes muis­ta, mil­tä se tun­tuu. Voin ot­taa muu­ta­man ja sit­ten sa­non, kii­tos riit­tää. Ei se joh­da mi­hin­kään.

Muu­tok­set rau­hoit­ta­vat An­na-Ma­ri­aa, joka on ta­jun­nut ole­van­sa eri­tyis­herk­kä. Sii­tä joh­tuu, et­tä sai­raa­la­ym­pä­ris­tön hek­ti­syys tun­tui usein niin yli­voi­mai­sel­ta ja se, et­tä hä­nen oli ko­tiin tul­les­saan vai­kea sam­mut­taa pään­sä ka­ko­fo­ni­aa.

Herk­kä her­mos­to on asia, jon­ka myös lää­kä­ri on­nek­si al­le­kir­joit­taa. Se saa An­na-Ma­ri­an lo­pul­ta luo­pu­maan am­ma­tis­taan ja ryh­ty­mään työs­ken­te­le­mään per­so­nal trai­ne­ri­na. Li­säk­si hän pe­rus­taa hy­vin­voin­tib­lo­gin, An­na-Ma­ria K:n, jos­sa poh­tii muu­tosp­ros­ses­si­aan ja ir­tau­tu­mis­taan työs­tään.

− Lop­pu­vai­hees­sa hoi­ta­jan uraa­ni pää­sin eroon kyy­ni­syy­des­tä ja löy­sin työn ilon. Oli iha­naa, et­tä pys­tyin aut­ta­maan. Oli su­rul­lis­ta lo­pet­taa, kun oi­val­sin työ­ni juo­nen. On­nek­si ny­kyi­ses­sä työs­sä­ni voin käyt­tää hoi­to­a­lal­la op­pi­maa­ni hyö­dyk­si.

Uu­del­le ural­le hän suun­taa ute­li­aa­na, mut­ta ei pa­ko­ta it­se­ään. Oh­je­nuo­ra­na on, et­tä kai­kes­sa te­ke­mi­ses­sä riit­tää 80 pro­sent­tia. Sitä hän opet­te­lee päi­vit­täin. Jos on hek­tis­tä, hän lip­sah­taa hel­pos­ti vauh­ti­so­keu­den puo­lel­le. Tie­toi­nen py­säh­ty­mi­nen on siis elin­tär­ke­ää.

− On pak­ko miet­tiä, mis­sä koh­taa otan it­sel­le­ni hen­gäh­dys­tau­on. Jak­so­tan työ­tä­ni it­se­ä­ni kuun­te­le­mal­la. Jos al­kaa tun­tua ikä­väl­tä, en pin­nis­te­le lop­puun, vaan otan tau­on.

Tau­on ai­ka­na ei suo­ri­te­ta, vaan nol­la­taan. Pa­ras­ta nol­laus­te­ra­pi­aa on hömp­pä­sar­jo­jen tui­jot­te­lu.

− Ai­em­min en oli­si pi­tä­nyt täl­lais­ta vaih­to­eh­to­na, vaan se oli­si ol­lut mie­les­tä­ni ajan­huk­kaa. On iha­naa, et­tä olen ta­jun­nut, kuin­ka pal­jon saan, kun en pa­ko­ta it­se­ä­ni.

Ti­laa Fit!

Lue myös

Näyt­te­li­jä Son­ja Sor­vo­la: Näin se­lä­tän stres­sin

Min­na Hep­burn: "Pää­ni me­nee so­ke­ris­ta se­kai­sin"

Hy­vin­voi­va keho ja uu­si am­mat­ti – raa­ka­ruo­ka muut­ti Vee­ra Kul­ma­lah­den elä­män

Lue Cos­mo­po­li­ta­nis­ta: Ais­tit­ko ym­pä­röi­vän maa­il­man yk­si­tyis­koh­tia myö­ten? Eri­tyis­her­käl­lä on kyky tun­tea asi­at mui­ta vah­vem­min

Lue Myös