JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Opas
Hyvinvointi
Adaptogeeneinä pidetään esimerkiksi reishiä, ruusujuurta, ginsengiä ja ashwagandhaa.

Adaptogeeneinä pidetään esimerkiksi reishiä, ruusujuurta, ginsengiä ja ashwagandhaa.

Fotolia/ Marilyn Barbone

Mei­ra No­ro­nen

Stressilääkkeitä ja palauttavia pillereitä – tunnetko jo adaptogeenit?

Hyvinvointipiireissä kohistaan nyt adaptogeeneistä, joiden luvataan lievittävän stressiä ja edistävän palautumista. Mutta onko väitteissä mitään perää?

Jo­kai­nen tun­nis­taa ti­lan, jos­sa ar­ki ajaa ah­taal­le, tun­nit lop­pu­vat kes­ken, ei­kä lop­puun piis­ka­tus­ta ke­hos­ta löy­dy enää pi­sa­raa­kaan puh­tia. Sik­si aja­tus yr­teis­tä, joi­den omi­nai­suu­det aut­tai­si­vat sie­tä­mään stres­siä ja suo­riu­tu­maan pa­rem­min, on vä­hin­tään­kin kieh­to­va. Mut­ta voi­ko täl­lai­sia val­mis­tei­ta ol­la ole­mas­sa? Sii­tä ei tie­de ole yk­si­mie­li­nen.

Adap­to­gee­neil­lä tar­koi­te­taan yrt­te­jä, joil­la on stres­sin­sie­to­ky­kyä li­sää­viä omi­nai­suuk­sia. Ni­mi­tys tu­lee sii­tä, et­tä ne aut­ta­vat ke­hoa adap­toi­tu­maan eli so­peu­tu­maan haas­ta­viin ti­lan­tei­siin. Stres­si­oi­reet liit­ty­vät usein ke­hon vä­lit­tä­jä­ai­nei­den sää­te­ly­häi­ri­öi­hin sekä eri­lai­siin so­lu­ta­son me­ka­nis­mei­hin, joi­hin adap­to­gee­nit pyr­ki­vät vai­kut­ta­maan suo­tui­sas­ti. Kaik­kien adap­to­gee­nien aja­tel­laan lie­vit­tä­vän stres­siä, mut­ta toi­set te­ke­vät sen edis­tä­mäl­lä pa­lau­tu­mis­ta ja toi­set buus­taa­mal­la suo­ri­tus­ky­kyä. Lä­hes kaik­ki adap­to­gee­nit saa­daan Aa­si­as­sa, In­ti­as­sa ja Af­ri­kas­sa kas­va­vien yrt­tien juu­ris­ta.

Buus­tia ja pa­lau­tu­mis­ta

Adap­to­gee­nien omi­nai­suu­det voi­daan ja­kaa kah­teen osaan: rau­hoit­ta­vat adap­to­gee­nit lie­vit­tä­vät stres­siä pa­ran­ta­mal­la unen laa­tua ja edis­tä­mäl­lä pa­lau­tu­mis­ta. Sti­mu­loi­vat adap­to­gee­nit taas vir­kis­tä­vät il­man yli­vi­rit­ty­mis­tä, sil­lä toi­sin kuin ko­fei­i­nis­sa, adap­to­gee­neis­sä sa­no­taan ole­van kes­kus­her­mos­toa suo­jaa­via ai­ne­so­sia. Sti­mu­loi­vat val­mis­teet ote­taan aa­mui­sin, rau­hoit­ta­vat il­ta­päi­väl­lä ja il­lal­la.

En­ti­sen Neu­vos­to­lii­ton tie­de­mie­het kiin­nos­tui­vat adap­to­gee­neis­tä et­sies­sään mah­dol­li­sim­man har­mit­to­mia sti­mu­lant­te­ja ajan huip­puo­saa­jil­le. Am­fe­ta­mii­ni ja ko­fei­i­ni tuot­ti­vat vain no­pe­as­ti ro­mah­ta­van pii­kin kes­kit­ty­mis­ky­kyyn, jol­loin tut­ki­joi­den ker­rot­tiin teh­neen van­hois­ta kii­na­lais- ja in­ti­a­lai­syr­teis­tä noin 3 000 tut­ki­mus­ta, joi­den pe­rus­teel­la adap­to­gee­nis­ten val­mis­tei­den lis­tal­le va­li­koi­tui noin 15 kas­via.

Sii­hen, on­ko adap­to­gee­neis­tä ih­mi­sel­le hyö­tyä, ei ole ole­mas­sa yk­si­se­lit­teis­tä vas­taus­ta. Sik­si on­kin eh­kä jär­ke­väm­pää ky­syä, on­ko niis­tä hait­taa. Kos­ka vi­ra­no­mais­ten hy­väk­sy­mää tut­kit­tua tie­toa ei ole, ei adap­to­gee­nien yh­teis­vai­ku­tuk­ses­ta lääk­kei­den kans­sa ole var­muut­ta. Pe­rus­ter­veel­le niis­tä ei ole oi­ke­al­la an­nos­tuk­sel­la hait­taa, mut­ta esi­mer­kik­si ash­wa­gand­han yli­an­nos­tus voi ai­heut­taa vat­sa­vai­vo­ja.

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Pro­bi­oo­tit avuk­si vat­sa­vai­voi­hin

Kan­nat­taa­ko kol­la­gee­nia syö­dä pur­kis­ta?

Ra­vit­se­mus­te­ra­peu­tin nä­kö­kul­ma

Van­hat tut­ki­muk­set ja huo­not me­ne­tel­mät

"Adap­to­gee­nien on­gel­ma on, et­tei nii­den ter­veys­vai­ku­tuk­sis­ta ih­mi­sil­le ole kuin van­ho­ja neu­vos­to­liit­to­lai­sia tut­ki­muk­sia, joi­den al­ku­läh­teil­le on vai­kea pääs­tä. Li­säk­si tun­net­tu­jen tut­ki­mus­ten me­ne­tel­miä pi­de­tään huo­noi­na. Sik­si tie­tees­sä ei ole yk­si­mie­li­syyt­tä sii­tä, voi­si­ko niis­tä ol­la ih­mi­sil­le ku­va­tun­lais­ta hyö­tyä. Adap­to­gee­neis­tä tus­kin on ih­mi­sel­le suur­ta hait­taa, mut­ta stres­sin oi­rei­den hoi­ta­mi­sen si­jaan tär­kein­tä oli­si kor­ja­ta lii­al­li­sen kuor­mi­tuk­sen al­ku­pe­räi­nen syy. Li­säk­si on hyvä muis­taa, et­tä jos adap­to­gee­nit toi­mi­vat niin kuin on väi­tet­ty, ne saat­ta­vat es­tää myös eli­mis­töl­le hyö­dyl­li­siä sig­naa­le­ja. Kaik­ki stres­si ei ni­mit­täin ole pa­has­ta – jos­kus se aut­taa sel­viy­ty­mään äkil­li­ses­tä haas­ta­vas­ta ti­lan­tees­ta tai buus­taa luo­vuut­ta juu­ri sil­loin kuin sitä tar­vi­taan."

Asi­an­tun­ti­ja­na lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Jan Ver­ho

Lue Myös