JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Opas
Hyvinvointi
Ummetus, ajoittainen ripuli ja turvottelu ovat tyypillisiä toiminnallisia vaivoja, eikä niitä lueta varsinaisiksi sairauksiksi.

Ummetus, ajoittainen ripuli ja turvottelu ovat tyypillisiä toiminnallisia vaivoja, eikä niitä lueta varsinaisiksi sairauksiksi.

Fotolia

Mei­ra No­ro­nen

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

Turvottaa, myllertää ja närästää – mahaan mahtuu monta vaivaa. Oireita voi onneksi helpottaa muutamalla kikalla.

Tur­vot­taa

Tur­vo­tus tar­koit­taa vat­san­seu­dun pin­ke­ää ja epä­mu­ka­vaa oloa, jo­hon voi liit­tyä suo­len ään­te­lyä ja ki­pua. Vai­va on ylei­nen: jopa puo­let suo­ma­lai­sis­ta ker­too ma­han tur­poi­le­van ai­ka ajoin, ja se on myös ylei­sin Goog­les­ta ha­et­tu vat­sa­oi­re. Tur­vo­tus on nor­maa­li il­miö, joka joh­tuu pää­o­sin mik­ro­bien muo­dos­ta­mas­ta suo­lis­to­kaa­sus­ta. Ruo­kai­lun yh­tey­des­sä niel­ty il­ma ja si­nän­sä fik­sut ruo­at, ku­ten raa´at kas­vik­set, muo­dos­ta­vat run­saas­ti suo­lis­to­kaa­su­ja ja saa­vat joil­lain koko ma­han tur­po­a­maan rin­ta­las­tas­ta alas­päin.

Ko­kei­le

Jos teet is­tu­ma­työ­tä, pidä vii­den mi­nuu­tin lii­kus­ke­lu­tau­ko joka tun­ti. Älä jä­mäh­dä soh­val­le tun­neik­si myös­kään vii­kon­lop­pu­na. Näin il­ma ei ker­ry kip­ris­te­le­mään suo­lis­tos­sa.

Nä­räs­tää

Nä­räs­tys on rin­ta­las­tan al­la tai sen ta­ka­na tun­tu­vaa pol­tet­ta, jota saat­ta­vat ai­heut­taa ras­kaat ruo­at, al­ko­ho­li, suk­laa tai kah­vi. Tut­ki­mus­ten mu­kaan kai­kil­la nou­see noin 40 ker­taa vuo­ro­kau­des­sa hap­poa ruo­ka­tor­ven puo­lel­le, mut­ta jot­kut ko­ke­vat sen epä­miel­lyt­tä­vä­nä hap­po­är­sy­tyk­sen ai­heut­ta­man ruo­ka­tor­ven tu­leh­dus­ti­lan vuok­si. Jopa joka kym­me­nes kär­sii nä­räs­te­lys­tä sil­loin täl­löin. Yli­pai­noi­sil­la laih­dut­ta­mi­nen saat­taa hel­pot­taa oi­rei­ta, sil­lä ki­lot li­sää­vät vat­sa­on­te­lon pai­net­ta, joka työn­tää ma­han­si­säl­töä ta­kai­sin­päin.

Ko­kei­le

Jos vat­sa kes­tää, ku­lau­ta hap­poa si­to­va la­sil­li­nen mai­toa ruo­kai­lun jäl­keen.

Moni rui­ku­li­ma­ha hyö­tyy vil­ja­tuot­tei­den ja mai­don vä­hen­tä­mi­ses­tä.

Jat­ku­va ri­pu­li

Pit­kit­ty­nyt­tä ri­pu­lia po­te­van on syy­tä ha­keu­tua her­käs­ti tut­ki­muk­siin, kos­ka se on usein jon­kin sai­rau­den oi­re. Sitä voi­vat toki ai­heut­taa myös mo­net elin­ta­pa­te­ki­jät, ku­ten lii­al­li­nen ksy­li­to­lin syön­ti tai so­pi­ma­ton ruo­ka­va­lio. Jos löy­sä­vat­sai­suus jat­kuu yh­tä­jak­soi­ses­ti yli kol­me viik­koa, on syy­tä ha­keu­tua lää­kä­riin. Oi­ret­ta voi toki myös hoi­taa it­se. Stres­sin vä­hen­tä­mi­nen saa suol­ta käs­ke­vän au­to­no­mi­sen her­mos­ton rau­hoit­tu­maan, jol­loin se ei yli­vilk­kaal­la su­pis­te­lul­laan pa­ko­ta juok­se­maan jat­ku­vas­ti ves­sas­sa. Ruo­ka­va­li­on suh­teen ei kan­na­ta teh­dä hä­ti­köi­ty­jä joh­to­pää­tök­siä, sil­lä mai­to- ja vil­ja­tuot­tei­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta pak­su­suo­li­oi­rei­ta saat­taa ai­heut­taa jopa kol­me päi­vää sit­ten syö­ty ruo­ka.

Ko­kei­le

Moni rui­ku­li­ma­ha hyö­tyy vil­ja­tuot­tei­den ja mai­don vä­hen­tä­mi­ses­tä, vaik­ka ke­li­a­ki­aa tai lak­too­si-in­to­le­rans­sia ei oli­si­kaan. Täy­sin glu­tee­nit­to­mal­le ruo­ka­va­li­ol­le ei yleen­sä tar­vit­se ryh­tyä kuin ke­li­aa­ki­kon.

Pie­ret­tää

Ih­mi­sen suo­lis­toon syn­tyy päi­vit­täin noin 7–8 de­si­lit­raa kaa­su­ja. Nor­maa­li pie­ru­mää­rä on al­le 25 päi­väs­sä, eli jos rup­sut­te­lu ylit­tää tä­män, on kyse il­ma­vai­vois­ta. Joil­lain ker­tyy kaa­sua heti ruo­kai­lun jäl­keen ylä­vat­san ja pal­le­an toi­min­nal­li­sen häi­ri­ön ta­kia, hi­taam­min syn­ty­vä kaa­su taas saat­taa ol­la merk­ki är­ty­vän suo­len oi­reyh­ty­mäs­tä. Il­ma­vai­vat kul­ke­vat käsi kä­des­sä tur­vot­te­lun kans­sa. Kyse on sa­mas­ta il­mi­ös­tä, pak­su­suo­leen ruu­an­su­la­tuk­ses­sa ker­ty­väs­tä il­mas­ta. Pi­dät­te­ly pa­hen­taa vai­vo­ja. Kun kaa­su­ja ker­tyy, rup­sut­te­le me­ne­mään vaik­ka työ­pai­kan ves­sas­sa. Kaa­su­jen lii­al­lis­ta muo­dos­tu­mis­ta es­tää it­sel­le so­pi­va ruo­ka­va­lio. Ko­kei­le, oli­si­ko suo­lis­to­si rau­hal­li­sem­pi, jos vaih­dat no­pe­as­ti hot­ki­tun nou­to­sa­laa­tin kyp­sen­net­tyyn, rau­has­sa nau­tit­tuun lou­nas­vaih­to­eh­toon.

Ko­kei­le

Kiin­ni­tä huo­mi­o­ta hou­su­jen ja ha­mei­den vyö­tä­rön­seu­tuun. Ki­ris­tä­vä kure on var­si­nai­nen il­ma­louk­ku, jo­ten vaih­da väl­jem­pää pääl­le. Moni hyö­tyy myös FOD­MAP-ruo­ka­va­li­os­ta.

Il­ma­vai­vat kul­ke­vat käsi kä­des­sä tur­vot­te­lun kans­sa.

Kip­ris­tää

Lä­hes kaik­ki kär­si­vät sil­loin täl­löin ohi­me­ne­vis­tä ma­ha­ki­vuis­ta. Nyrk­ki­sään­tö­nä on, et­tä jos kipu me­nee ohi muu­ta­mas­sa tun­nis­sa ei­kä pa­he­ne tai voi­mis­tu, ei päi­vys­tys­käyn­nil­le ole syy­tä. Mo­net kär­si­vät kui­ten­kin täl­lai­sis­ta ly­hyt­kes­toi­sis­ta ki­vuis­ta sään­nöl­li­ses­ti.

Suo­lis­to si­nän­sä ei tun­ne ki­pua, mut­ta se on kui­ten­kin herk­kä pai­neel­le, jota ai­heut­taa suo­len mut­kaan jää­nyt kaa­su­kup­la. Se voi tun­tua viil­tä­väl­tä ja pis­tä­väl­tä.

Ko­kei­le

Lä­he­tä il­ma liik­keel­le pyö­ri­vil­lä, hie­ro­vil­la liik­keil­lä, jot­ka suun­tau­tu­vat vat­san kes­kel­tä kyl­kien kaut­ta alas.

Suo­li hi­das­te­lee

Jos suo­li tyh­je­nee har­vem­min kuin kol­me ker­taa vii­kos­sa tai ulos­ta­mi­nen on useim­pi­na ker­toi­na vai­ke­aa, kär­sit um­me­tuk­ses­ta. Sitä ai­heut­ta­vat muun mu­as­sa lii­an vä­häi­nen kui­tu­jen saan­ti, liik­ku­mat­to­muus ja niuk­ka ve­den juo­mi­nen. Myös ulos­tuk­sen pi­dät­tä­mi­nen opet­taa suol­ta tyh­je­ne­mään nor­maa­lia har­vem­min.

Jos oi­re il­me­nee äkil­li­ses­ti tai ulos­tees­sa on ver­ta, pi­tää ha­keu­tua lää­kä­riin. Yleen­sä vai­va on kui­ten­kin har­mi­ton.

Ko­kei­le

Lat­ki pari lit­raa vet­tä päi­väs­sä ja li­sää ruo­ka­va­li­oon psyl­lium­kui­tua. Mie­ti kah­vin vai­ku­tus­ta – joil­la­kin se hel­pot­taa ti­lan­net­ta, sil­lä se li­sää suo­len su­pis­te­lua, toi­set ko­ke­vat vai­ku­tuk­sen hai­tal­li­se­na.

Asi­an­tun­ti­ja­na si­sä­tau­tien ja gast­ro­en­te­ro­lo­gi­an eri­kois­lää­kä­ri Jari Kos­ken­pa­to Aa­van Gast­ro­Lää­kä­reis­tä

Lue myös:

Mitä toi­mis­to­työ­läi­sen kan­nat­taa päi­vän ai­ka­na syö­dä?

Yh­dis­tä oi­ke­at raa­ka-ai­neet, saat par­haat ter­veys­hyö­dyt

Kan­nat­taa­ko pop­sia pil­le­rei­tä? Esit­te­lys­sä 10 li­sä­ra­vin­net­ta

Lue Myös