JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Opas
Hyvinvointi
Halaus virittää tunnetasolla lähemmäs kumppania, jolloin raskaaksi tulemisen mahdollisuudet kasvavat.

Halaus virittää tunnetasolla lähemmäs kumppania, jolloin raskaaksi tulemisen mahdollisuudet kasvavat.

Fotolia

Noo­ra Val­ki­la

Raskaaksi tuleminen helpottuu, kun löysäät treenejä ja muokkaat ruokavaliota

Jos vauvakuume nostaa päätään, vaali hormonitoimintaa vaihtamalla rääkkitreeni lempeämpiin lajeihin. Muista, että raskaaksi tulemisen mahdollisuudet pedataan jo kuukausia ennen hedelmöitystä.

An­na hor­mo­neil­le työ­rau­ha

Mu­na­sar­jan toi­min­taa oh­jaa­vat ai­vo­li­säk­kees­tä erit­ty­vät hor­mo­nit, jot­ka erit­ty­vät puls­sei­na sy­käh­del­len. Tuo­ta sy­käh­te­ly­ryt­miä oh­jaa puls­si­ge­ne­raat­to­ri – vai­kea nimi, mut­ta tar­peel­li­nen jut­tu. Kuu­kau­tis­kier­ron eri vai­heis­sa sy­käh­te­lyt erit­ty­vät eri tah­tiin. Jos puls­si­ge­ne­raat­to­ri häi­riin­tyy, myös kier­to voi men­nä se­kai­sin. Esi­mer­kik­si lii­al­li­nen lii­kun­ta, niuk­ka syö­mi­nen tai pit­kään jat­ku­nut stres­si voi­vat hi­das­taa syk­ki­mis­tä tai jopa sam­mut­taa sen ko­ko­naan. Sää­te­ly­hor­mo­nien mää­rä voi las­kea liki mur­ro­si­kää edel­tä­vään ti­laan. Sil­loin kuu­kau­ti­sia ei tule.

Jos häi­riö on lie­vä, voi ol­la, et­tä men­kat py­sy­vät ja ovu­laa­tio nä­kyy ti­kul­la tes­tat­ta­es­sa, mut­ta mu­na­so­lu­jen laa­tu on sil­ti heik­ko. Pop­pas­kons­te­ja ei ole, mut­ta ter­veel­li­nen, koh­tuut­ta vaa­li­va elä­män­tyy­li vaa­lii puls­si­ge­ne­raat­to­rin toi­min­taa par­hai­ten.

Ta­saa öve­rit­ree­niä

Ur­hei­li­ja ras­kaak­si sai­ras­lo­mal­la tai uran lo­put­tua – tut­tu ta­ri­na. Esi­mer­kik­si ma­ra­too­na­ri, joka jou­tuu si­vuun ran­kois­ta har­joi­tuk­sis­ta jal­ka pa­ke­tis­sa, tu­lee hel­pom­min ras­kaak­si kuin tiu­kan tree­ni­put­ken kes­kel­lä ole­va ki­sa­kump­pa­ni. Syy on il­mei­nen: lii­an kova ja eri­tyi­ses­ti pit­kä­kes­toi­nen har­joit­te­lu ai­heut­taa ke­hol­le kuor­mi­tus­ti­lan, jos­sa ei ole otol­lis­ta kyp­sy­tel­lä mu­na­so­lu­ja.

Vaik­ka mu­na­sar­jois­sa ke­hit­tyi­si­kin var­hais­mu­na­rak­ku­loi­ta, ne ei­vät si­säl­lä hy­vä­kun­toi­sia mu­na­so­lu­ja, jois­ta ras­kaus voi­si ke­hit­tyä.

Ras­kaak­si tu­le­mi­nen on ai­na kah­den kaup­pa. Myös tu­le­vaa isää on hyvä muis­tu­tel­la, et­tä esi­mer­kik­si tol­ku­ton tri­ath­lon­ta­voi­te voi ra­sit­taa eli­mis­töä lii­kaa. Sil­loin dna-rih­ma pa­ke­toi­tuu siit­ti­öis­sä huo­nos­ti, mikä vai­keut­taa he­del­möit­ty­mis­tä.

Pai­noin­dek­sin ruu­vaa­mi­nen nor­maa­li­ta­sol­le on no­pein tie teh­dä vau­va­haa­veis­ta tot­ta.

Älä kär­vis­te­le ka­lo­ri­va­jees­sa

Pai­noin­dek­sin ruu­vaa­mi­nen nor­maa­li­ta­sol­le, 19–25 vä­lil­le, on no­pein tie teh­dä vau­va­haa­veis­ta tot­ta. Eri­tyi­ses­ti jos vä­häi­set­kin ka­lo­rit ku­lu­te­taan liik­ku­mi­seen, ke­hos­sa ei yk­sin­ker­tai­ses­ti ole pauk­ku­ja pi­tää hor­mo­ni­toi­min­taa hy­ri­se­mäs­sä ja kas­va­tel­la ter­vei­tä mu­na­so­lu­ja. Liik­ku­ja saat­taa syö­dä huo­maa­mat­taan lii­an ke­vy­es­ti, sil­lä ei koe kro­pan jat­ku­van vi­ri­tys­ti­lan vuok­si kun­non näl­kää. Pelk­kä sa­laat­ti ja broi­le­ri ei­vät ole riit­tä­vän ener­gi­a­ti­he­ää ruo­kaa kor­jaa­maan ran­kas­ta har­joit­te­lus­ta ai­heu­tu­vaa ka­lo­ri­va­jet­ta.

Lap­sis­ta haa­vei­le­van tim­min ur­hei­li­jan on syy­tä li­sä­tä ruo­ka­va­li­oon riit­tä­väs­ti hii­li­hyd­raat­te­ja.

Ko­kei­le joo­gaa

Joo­ga on eri­no­mai­nen har­joi­tus­muo­to rau­hoit­ta­maan elä­män­ryt­miä, las­ke­maan ke­hon kier­rok­sia ja ta­saa­maan hor­mo­ni­toi­min­taa. Joo­gan ja mui­den lem­pe­äm­pien lii­kun­ta­muo­to­jen vält­te­ly voi ol­la merk­ki sii­tä, et­tä rau­hoit­tu­mi­sen tai­dos­sa oli­si pet­rat­ta­vaa, ja ke­vy­em­pi lii­kun­ta tai mind­ful­ness-laji tu­li­si tar­pee­seen. Keho ja mie­li kul­ke­vat käsi kä­des­sä.

Pää­o­sin vies­tit kul­ke­vat ke­hoon ul­koa si­säl­le, mut­ta joo­ga­tes­sa suun­ta vaih­tuu. Hen­gi­tys rau­hoit­taa ke­hoa si­säl­tä­päin ja hy­vän olon in­for­maa­ti­o­ta kul­kee kro­pan läpi ai­vo­jen har­mail­le ai­vo­so­luil­le. Sy­väl­lä mie­len so­pu­kois­sa, ali­ta­jun­nas­sa saak­ka rau­hoit­tu­nut olo­ti­la pe­taa otol­lis­ta maa­pe­rää he­del­mäl­li­syy­del­le.

Muis­ta har­ras­taa myös ha­lai­lua: hyvä re­sep­ti on vii­si mi­nuut­tia kol­mes­ti päi­väs­sä.

Muis­ta foo­li­hap­po

Heti ras­kaus­haa­vei­den syt­ty­es­sä on hyvä os­taa purk­ki foo­li­hap­poa, sil­lä foo­li­ha­pon aja­tel­laan ole­van suo­tui­saa jo var­hais­kyp­sy­vil­le mu­na­so­luil­le. Li­säk­si eli­mis­tö tar­vit­see foo­li­hap­poa mo­nin ta­voin so­lu­jen uu­siu­tu­mi­seen. Ras­kau­den al­ku­vai­hees­sa foo­li­ha­pon tar­ve kas­vaa ja riit­tä­vä saan­ti vä­hen­tää muun mu­as­sa her­mos­to­put­ken sul­keu­tu­mis­häi­ri­ön ris­kiä, mikä voi va­hin­goit­taa si­ki­ö­tä.

Suo­si luo­mua

Se, mis­sä olo­suh­teis­sa si­ki­ö­ke­hi­tys käyn­nis­tyy, vai­kut­taa suo­je­le­vas­ti tai hai­tal­li­ses­ti tu­le­van lap­sen ter­vey­teen. Kos­ka ke­mi­kaa­lien ja ym­pä­ris­tö­myrk­ky­jen vai­ku­tuk­sis­ta ei tie­de­tä kaik­kea, on pa­ras pe­la­ta var­man pääl­le ja suo­sia luo­mua. Ur­baa­neil­la le­gen­doil­la, ku­ten grei­pin syö­mi­sel­lä tai vih­re­än teen li­pit­tä­mi­sel­lä ei ole ras­kaak­si tu­le­mis­ta vauh­dit­ta­vaa tai­kaa.

Sen si­jaan vih­rei­tä kas­vik­sia on hyvä syö­dä run­saas­ti, jot­ta saa mu­na­so­lu­jen laa­tua pa­ran­ta­vaa ja si­ki­ön ke­hi­tyk­sel­le hy­väk­si ole­vaa fo­laat­tia myös ra­vin­nos­ta.

Py­säh­dy ha­lai­le­maan

Puit­teet li­sään­tyä ny­ky­maa­il­mas­sa ovat ihan­teel­li­set, sil­lä ruo­kaa ja läm­pöä riit­tää. Sen si­jaan oma mie­li lait­taa hant­tiin mo­nel­la vau­vas­ta haa­vei­le­val­la. Kun pään ki­re­ät tun­te­muk­set siir­ty­vät ke­hoon, se ei enää toi­mi­kaan luon­nol­li­sen ren­nos­ti, ja li­sään­ty­mis­bi­o­lo­gia häi­riin­tyy. Ai­na ei tar­vit­se ol­la vah­va ja pär­jää­vä. Kun us­kal­taa hel­lit­tää ja ol­la jos­kus herk­kä, ke­hon hor­mo­ni­toi­min­ta ta­soit­tuu. Ko­kei­le is­tua vaik­ka puis­ton­pen­kil­lä joka päi­vä kym­me­nen mi­nuut­tia eläy­ty­en het­keen ja hen­git­tä­en rau­haa. Muis­ta har­ras­taa myös ha­lai­lua: hyvä re­sep­ti on vii­si mi­nuut­tia kol­mes­ti päi­väs­sä. Le­väh­dys voi vi­rit­tää tun­ne­ta­sol­la lä­hem­mäs tois­ta, jol­loin ras­kaak­si tu­le­mi­sen on­nis­tu­mis­mah­dol­li­suu­det kas­va­vat.

Asi­an­tun­ti­ja­na LT, nais­ten­tau­tien ja syn­ny­tys­ten eri­kois­lää­kä­ri Tar­ja Ol­ki­nuo­ra, Fe­li­ci­tas Me­hi­läi­nen

Lue myös:

7 vink­kiä: mi­ten saa­da tree­nit käyn­tiin syn­ny­tyk­sen jäl­keen?

Voi­ko ko­ke­ma­ton men­nä odo­tu­sa­jan joo­gaan?

Näi­tä avaa­via joo­ga­liik­kei­tä voi teh­dä le­po­päi­vä­nä­kin

Lue Myös