JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Opas
Hyvinvointi

Fotolia

Noo­ra Val­ki­la

Fotolia

Noo­ra Val­ki­la

Haluatko päästä eroon sokerista?

Herkkuhimon taustalla on opittu tapa, joten siitä voit myös opetella eroon sokerista. Vartin happihyppely tai venyttelytuokio karistaa makeannälän tehokkaasti.

Mi­ten tree­naa­maan läh­tö aut­taa ma­ke­an­nä­läs­sä?

Ma­ke­an­näl­kä on har­haan­joh­ta­va sana, sil­lä ma­ke­an­näl­kä on mie­li­te­ko, ei näl­kä. Oi­kea näl­kä läh­tee syö­mäl­lä. Ma­ke­an­näl­kään ei tar­vit­se re­a­goi­da, vaan se pyyh­kiy­tyy pois mie­les­tä te­hok­kaim­min te­ke­mäl­lä jo­tain. Sil­loin aja­tuk­set kes­kit­ty­vät konk­reet­ti­sen te­ke­mi­seen, ei­vät ir­to­kark­ki­laa­ris­ta haa­vei­luun. Pa­ras­ta on ve­tää lenk­ka­rit jal­kaan tai le­vit­tää joo­ga­mat­to heti so­ke­rin­hi­mon kol­ku­tel­les­sa. Fyy­si­nen toi­min­ta vie pois keit­ti­ön herk­ku­va­ras­toil­ta ja näin mie­li­te­ko unoh­tuu 15−20 mi­nuu­tis­sa.

Ei­kö herk­ku­ja hi­moit­se en­tis­tä enem­män tree­nin jäl­keen?

Jos ate­ri­a­ryt­mi on vink­sal­laan eli ei ole syö­nyt päi­vän mit­taan jo­tain 3−4 tun­nin vä­lein, krop­pa var­mas­ti huu­taa tiu­kan tree­nin jäl­keen no­pe­aa polt­to­ai­net­ta. Voi tun­tua hel­pom­mal­ta tart­tua suk­laa­pa­tuk­kaan kuin lait­taa blen­de­ri lau­la­maan. Taus­tal­la voi ol­la myös opit­tu mal­li: herk­ku an­taa het­kel­li­sen hel­po
tuk­sen uu­pu­muk­seen, vä­sy­myk­seen tai ke­tu­tuk­seen. Se­lä­tä hi­mot vä­li­pa­loil­la. Nap­paa pari päh­ki­nää en­nen tree­niä ja jem­maa ba­naa­ni tree­ni­kas­siin. Nii­den avul­la keho ja so­lut saa­vat kai­paa­maan­sa pi­ka­e­ner­gi­aa ja pe­laat li­sä­ai­kaa pa­laut­ta­van ate­ri­an val­mis­ta­mi­seen. Jos olet tot­tu­nut pal­kit­se­maan it­se­si en­kois­ta tai nap­piin men­neis­tä tree­nis­tä her­kuil­la, älä muu­ta ta­paa vaan sen muo­toa: nau­ti so­ke­ri­pom­min si­jaan avo­ka­do­mu­na­kas tai nau­tis­ke­le jak­so lem­pi­sar­jaa­si.

On­ko sään­nöl­li­nen tree­naa­mi­nen hyvä ase herk­ku­hi­mo­ja vas­taan?

Eh­dot­to­mas­ti! Sään­nöl­li­nen lii­kun­ta hel­pot­taa tut­ki­tus­ti syö­mi­sen hal­lin­taa. Ke­hon har­joit­ta­mi­nen aut­taa tul­kit­se­maan ja kuun­te­le­maan tar­kem­min fy­si­o­lo­gi­sia tun­tei­ta ja vies­te­jä nä­läs­tä ja kyl­läi­syy­des­tä. Sil­loin ei se­koi­ta herk­ku­hi­moa ja näl­kää, ja op­pii tais­te­le­maan hou­ku­tuk­sia vas­taan syö­mäl­lä sään­nöl­li­ses­ti ja riit­tä­väs­ti. Tree­ni­tu­lok­set mo­ti­voi­vat pi­tä­mään it­ses­tään huol­ta myös syö­mäl­lä hy­vin. On­nek­si sään­nöl­li­sen lii­kun­nan myö­tä vi­reys­ta­so nou­see, jo­ten kau­pas­sa jak­saa teh­dä hy­viä va­lin­to­ja. Kun­non ko­ho­tes­sa mie­li­hy­vän et­si­mi­nen so­ke­rin si­jaan lenk­ki­po­lul­ta tai ui­ma­hal­lis­ta on ai­na vain hel­pom­paa ja nau­tin­nol­li­sem­paa.

Mitä lau­ta­sel­ta puut­tuu, kun keho huu­taa suk­laa­ta lou­naan jäl­keen?

Jäl­ki­ruo­an­hi­mo on usein hen­ki­nen, ei fyy­si­nen tar­ve. Vaik­ka oli­si hy­väs­tä ruo­as­ta kuin­ka kyl­läi­nen, eri­tyi­ses­ti ra­vin­to­las­sa löy­tyy no­pe­as­ti eril­li­nen jälk­kä­ri­ma­ha. Ta­ka­rai­voon on is­kos­tu­nut tapa ate­ri­an kruu­naa­mi­ses­ta ma­ke­al­la ja pe­lä­tään, et­tä elä­mys jää va­jaak­si il­man to­tut­tua lop­pu­ka­neet­tia. Toki voi ol­la, et­tä keho huu­taa so­ke­ria ihan ai­hees­ta: pie­ni sa­laat­ti tai ke­vyt keit­to­lou­nas ei tee kyl­läi­sek­si. In­fer­naa­li­sen herk­ku­hi­mon is­ke­mi­nen myö­hem­min il­ta­päi­väl­lä tai il­lal­la on usein merk­ki sii­tä, et­tä päi­vän ai­ka­na ei ko­ko­nai­suu­des­saan ole tul­lut syö­tyä ku­lu­tuk­seen näh­den riit­tä­väs­ti.

Voi­ko nes­tey­tys ol­la pie­les­sä, jos kark­ki­ham­mas­ta koko ajan ko­lot­taa?

Kyl­lä. Eli­mis­tön vies­tit voi­vat ol­la se­kai­sin ja keho tul­kit­see ja­non er­heel­li­ses­ti so­ke­rin­puut­teek­si. Esi­mer­kik­si pit­kä­kes­toi­sen tai tiu­kan tree­nin ai­heut­ta­ma lie­vä nes­te­huk­ka saat­taa hei­kot­taa, jol­loin krop­pa huu­taa ma­ke­aa, vaik­ka kai­paa oi­ke­as­ti vain nes­tet­tä. Ti­lan­net­ta voi kor­ja­ta huo­leh­ti­mal­la nes­te­ta­sa­pai­non yl­lä­pi­dos­ta pit­kin päi­vää, ei vain har­joi­tuk­sen ym­pä­ril­lä, tai hörp­pi­mäl­lä hy­vin imey­ty­vää tree­ni­juo­maa. Muu­ten­kin sään­nöl­li­nen ve­den juo­mi­nen aut­taa yl­lä­pi­tä­mään kyl­läi­syy­den­tun­net­ta, jol­loin käsi ei käy niin her­käs­ti kek­si­kaa­pil­la. Pie­ni ma­ke­an­hi­mon häi­väh­dys voi vai­men­tua jo sil­lä, et­tä ki­pai­see täyt­tä­mäs­sä ve­si­pul­lon. Ja­loit­te­lu he­rät­te­lee ve­ren ja nes­tei­den kier­toa, jol­loin krop­pa py­syy vet­re­ä­nä ei­kä ju­miu­du. 

Mik­si her­kut ve­tä­vät eri­tyi­ses­ti kii­re­put­ki­na puo­leen­sa?

Kii­rees­sä tin­gi­tään nuk­ku­mi­ses­ta ja vä­sy­mys sekä kor­kea stres­si­ta­so li­sää­vät ma­ke­an­hi­moa. Pai­nees­sa krop­pa kai­paa li­sä­vir­taa jak­saak­seen paah­taa täy­sil­lä. Usein pul­la tai pa­tuk­ka an­taa hen­ki­sen kim­mok­keen pus­kea vie­lä yh­den teh­tä­vän ka­saan tai ener­gi­a­pii­kin, jol­la val­voa yli­mää­räi­set tun­nit. Ma­ke­al­la py­ri­tään myös kor­vaa­maan ai­toa ener­gi­a­va­jet­ta, sil­lä stres­saan­tu­nut eli­mis­tö ku­lut­taa enem­män.

On­ko nol­la­to­le­rans­si pa­ras tapa vie­roit­tau­tua so­ke­ris­ta?

Useim­mi­ten ei. Kiel­let­ty he­del­mä kut­suu eli her­kut pyö­ri­vät koko ajan mie­les­sä. Lii­an eh­do­ton ta­voi­te ro­mut­tuu hel­pos­ti, ja häl­lä vä­liä asen­ne voi sy­sä­tä so­ke­ri­ö­ve­rei­hin. On fik­sum­paa aset­taa mal­til­li­sia ta­voit­tei­ta ja sal­lia it­sel­leen pari pa­laa suk­laa­ta sil­loin täl­löin tai kark­ki­päi­vä ker­ran vii­kos­sa. So­ke­rin koh­tuu­käy­tön opet­te­lu voi aluk­si tun­tua kär­vis­te­lyl­tä, mut­ta se hel­pot­taa jo pa­ris­sa vii­kos­sa. Muu­ta­mas­sa kuu­kau­des­sa tie­toi­ses­ta so­ke­rin­vä­hen­tä­mi­ses­tä on tul­lut tapa, jota ei tar­vit­se enää tiu­kas­ti miet­tiä.

Asi­an­tun­ti­ja­na TtT, lail­lis­tet­tu ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti Rei­ja Män­nik­kö, Itä-Suo­men yli­o­pis­to

Lue myös:

Lop­pu ma­ke­an­hi­mol­le

Cos­mo­po­li­ta­nis­ta: "Söin en­nen pes­to­pas­taa suo­raan kat­ti­las­ta"

Mik­si on niin vai­kea pääs­tä eroon so­ke­ris­ta?

Fyy­si­ses­ti so­ke­ri tar­jo­aa het­kel­li­sen vir­ta­pii­kin. So­ke­ri on ly­hyt­ket­juis­ta hii­li­hyd­raat­tia, joka imey­tyy no­pe­as­ti suo­lis­tos­ta ve­ren­kier­toon ja nos­taa ve­ren­so­ke­ri­ta­so­ja. 

Mie­len ta­sol­la so­ke­riin lii­te­tään usein vah­vo­ja myön­tei­siä mie­li­ku­via: jo äi­din­mai­to on ma­ke­aa, ja mo­nel­la on mu­ka­via muis­to­ja per­heen yh­tei­sis­tä ren­nois­ta lau­an­tai-il­lois­ta kark­ki­pus­sit kou­ras­sa. 

Vaik­ka puh­taas­sa so­ke­ris­sa ei ole mi­tään ra­ken­nu­sai­nei­ta kro­pal­le, sitä on tur­ha täy­sin de­mo­ni­soi­da – kou­ral­li­nen kark­kia ei päi­vän ra­vin­to­ar­vo­ja tyys­tin pi­laa. Suo­si­tus­ta­so li­sä­tyn so­ke­rin mää­räs­tä on kor­kein­taan 10 pro­sent­tia päi­vän ener­gi­an­saan­nis­ta. Käy­tän­nös­sä se tar­koit­taa noin 40−50 gram­maa li­sät­tyä so­ke­ria, jota löy­tyy vä­hän lä­hes kai­kis­ta elin­tar­vik­keis­ta ket­sup­pia ja maus­te­se­koi­tuk­sia myö­ten.

Lue Myös