JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Opas
Hyvinvointi
Överiliikkuja saattaa pitää itseään muita parempana, vaikka oikeasti liikkuisi niin, että se hajottaa kroppaa.

Överiliikkuja saattaa pitää itseään muita parempana, vaikka oikeasti liikkuisi niin, että se hajottaa kroppaa.

Fotolia

Hei­ni Mak­si­mai­nen 

Treeniä armollisesti – miten löytyy rentouden ja itsekurin tasapaino?

Vaikka pakonomainen urheileminen ahdistaisi, siitä voi olla vaikea luopua, koska se tuo elämään hallinnantunnetta. Ratkaisun ydin on opetella kuuntelemaan kroppaa.

Kun li­has­buu­mi muu­ta­ma vuo­si sit­ten al­koi, tun­tui raik­kaal­ta, et­tä nai­set­kin suo­rit­ti­vat naa­ma pu­nai­si­na bur­pee-haas­tei­ta ja kyyk­kä­si­vät it­sen­sä ko­koi­sil­la pai­noil­la. Kai­ken li­säk­si tree­ni­buu­min piti va­paut­taa mei­dät laih­du­tus­pai­neis­ta: vah­va on uu­si lai­ha! Mut­ta ei­hän se ihan niin men­nyt.

Sa­maan ai­kaan, kun moni al­koi tar­vi­ta pep­put­ree­nin jäl­jil­tä isom­pia fark­ku­ja, blo­geis­sa al­koi­vat kier­tää dra­maat­ti­set ta­ri­nat. Niis­sä pu­hut­tiin vä­sy­myk­ses­tä, se­on­nees­ta hor­mo­ni­toi­min­nas­ta ja vuo­ro­kau­den ym­pä­ri pii­naa­vas­ta nä­läs­tä. Nyt, pari vuot­ta öve­reim­män sa­li­buu­min jäl­keen, rat­kai­sua et­si­tään ar­mol­li­suu­des­ta ja ke­hon kuun­te­le­mi­ses­ta. Enää pi­täi­si vain tie­tää, mi­ten se oi­ke­as­ti teh­dään.

Hyvä olo vai halu muut­tua?

Har­ras­tan vain sel­lais­ta lii­kun­taa, jos­ta tu­lee hyvä olo, heh­kut­taa hy­vin­voin­tib­log­gaa­ja. Hän on jul­kais­sut it­ses­tään ku­van, jos­sa tree­ni­to­pin al­ta vilk­kuu six­pack. Tree­naan kun­nes ok­sen­nan -asen­ne on vaih­tu­nut joo­ga­o­pet­ta­jil­ta lai­nat­tui­hin lau­sah­duk­siin, mut­ta elä­mä it­ses­sään ei muu­tu pel­käs­tään slo­ga­nia vaih­ta­mal­la.

– Mi­nul­le tu­lee asi­ak­kai­ta, jot­ka väit­tä­vät, et­tä he liik­ku­vat sik­si, et­tä sii­tä tu­lee hyvä olo. Lo­pul­ta kui­ten­kin pal­jas­tuu, et­tä taus­tal­la on sit­ten­kin halu kiin­tey­tyä. Se nä­kyy esi­mer­kik­si sii­nä, et­tä ih­mi­nen ei syö riit­tä­väs­ti, ker­too ra­vit­se­mus­te­ra­peut­ti ja kou­lut­ta­ja Jon­na Hei­no­nen.

Hei­no­nen on pe­reh­ty­nyt eri­tyi­ses­ti syö­mi­sen psy­ko­lo­gi­aan, ja li­säk­si hän on työs­ken­nel­lyt yli kym­me­nen vuot­ta lii­kun­na­noh­jaa­ja­na ja val­men­ta­ja­na. Hän on näh­nyt työs­sään tree­ni­buu­min si­vu­vai­ku­tuk­set. Muu­ta­ma vuo­si sit­ten lii­kun­nan har­ras­ta­mi­nen al­koi tar­koit­taa per­so­nal trai­ning -asi­ak­kail­le yh­tä asi­aa: sa­lil­la käy­mis­tä. 

Mi­nul­le tu­lee asi­ak­kai­ta, jot­ka väit­tä­vät, et­tä he liik­ku­vat sik­si, et­tä sii­tä tu­lee hyvä olo. Lo­pul­ta kui­ten­kin pal­jas­tuu, et­tä taus­tal­la on sit­ten­kin halu kiin­tey­tyä.

– Mo­nil­le ei tul­lut edes mie­leen, et­tä liik­ku­mi­nen voi­si tar­koit­taa vaik­ka­pa tans­si­mis­ta. 

Ra­vit­se­mus­val­men­nu­sa­si­ak­kaat al­koi­vat puo­les­taan toi­voa tiuk­ko­ja ruo­ka­va­li­oi­ta, joi­hin oli­si las­ket­tu ka­lo­rit val­miik­si. Fit­nes­se­lä­mäs­tä oli tul­lut ta­val­lis­ten työs­sä­käy­vien ih­mis­ten elä­mää. Aa­mul­la men­tiin en­sim­mäi­sek­si len­kil­le, ja ruis­lei­pä vaih­tui pro­tei­i­ni­rah­kaan.

Nyt pa­hin vil­li­tys on al­ka­nut laan­tua. Fit­nes­sk­ro­pas­ta haa­vei­le­vien ih­mis­ten si­jaan Hei­no­sen luo saa­puu ih­mi­siä, jot­ka kai­paa­vat apua päin­vas­tai­seen on­gel­maan. He ha­lu­a­vat tie­tää, mi­ten sai­raan ter­vees­tä elä­mäs­tä pää­see eroon.

Koh­tuu­den ra­joi­hin

Jot­ta voi liik­kua ke­ho­aan kuun­nel­len, on ym­mär­ret­tä­vä, mitä eroa on ter­veys­lii­kun­nal­la ja ur­hei­le­mi­sel­la. Ter­veys­lii­kun­ta­suo­si­tus­ten mu­kaan ih­mi­sen pi­täi­si har­ras­taa "hie­man hen­gäs­tyt­tä­vää lii­kun­taa" 2,5 tun­tia vii­kos­sa. Li­säk­si viik­koon pi­täi­si mah­dut­taa pari li­has­kun­toa ja liik­ku­vuut­ta ke­hit­tä­vää tree­niä.

Moni öve­ri­liik­ku­ja pi­tää it­se­ään mui­ta pa­rem­pa­na, kos­ka huo­leh­tii it­ses­tään, vaik­ka oi­ke­as­ti liik­kui­si niin, et­tä se ha­jot­taa eli­mis­töä.

– Jos mää­rä me­nee sen yli, sii­tä ei ole ter­vey­den nä­kö­kul­mas­ta juu­ri­kaan li­sä­hyö­tyä. Tie­tyn ra­jan jäl­keen lii­kun­nas­ta al­kaa ol­la jopa hait­taa. Kaik­ki­han tie­tä­vät ur­hei­li­ja ei ter­vet­tä päi­vää näe -sa­non­nan.

Se on fit­nes­s­die­et­tien ja cros­s­fi­taa­mi­sen ai­ka­kau­del­la unoh­tu­nut. Ras­va­ton ja li­hak­si­kas krop­pa ei ole sama asia kuin ter­ve krop­pa. Sii­tä ker­too jo se, et­tä mo­nen fit­nes­s­ki­saa­jan kuu­kau­ti­set lop­pu­vat.  Kil­paur­hei­li­jat tie­tä­vät la­jin­sa ris­kit, ja sik­si ki­sa­kun­nos­sa ol­laan vain ki­sa­kau­del­la. Moni ta­val­li­nen tree­naa­ja on hai­rah­tu­nut ku­vit­te­le­maan, et­tä mitä tim­mim­mäl­tä näyt­tää, sitä ter­veem­pi on.

– Moni öve­ri­liik­ku­ja pi­tää it­se­ään mui­ta pa­rem­pa­na, kos­ka huo­leh­tii it­ses­tään, vaik­ka oi­ke­as­ti liik­kui­si niin, et­tä se ha­jot­taa eli­mis­töä.

Burn out he­rät­te­lee vii­meis­tään

Li­säk­si ham­paat ir­ves­sä tree­naa­mi­nen te­kee elä­mäs­tä suo­rit­ta­mis­ta, jos­sa tree­ne­jä tun­ge­taan ka­len­te­riin vä­sy­myk­ses­tä piit­taa­mat­ta. Vaik­ka pa­ko­no­mai­nen ur­hei­le­mi­nen ah­dis­tai­si, sii­tä on vai­kea luo­pua, kos­ka se tuo elä­mään hal­lin­nan­tun­net­ta. Puo­li­so saat­taa pet­tää ja työ­nan­ta­ja jät­tää, mut­ta pa­ka­rat­ree­nis­tään saa päät­tää it­se.

Juu­ri sik­si “hi­mo­kun­toi­li­jas­ta ar­mol­li­sek­si liik­ku­jak­si” -ta­ri­noi­den draa­man­kaa­reen kuu­luu usein vai­he, jon­ka nimi on burn out. Vas­ta uu­pu­mus pa­kot­taa ajat­te­le­maan, et­tei on­ni löy­dy juok­su­ma­tol­ta. Myös Hei­no­nen uu­vut­ti it­sen­sä nuo­rem­pa­na suo­rit­ta­mal­la, ja sik­si hän tie­tää, et­tei tie suo­rit­ta­jas­ta it­sen­sä kuun­te­li­jak­si ole help­po. En­sin on opit­ta­va us­ko­maan sii­hen, et­tei oma ar­vo ole six­pac­kis­tä tai kyyk­ky­tu­lok­ses­ta kiin­ni. 

Ke­hoa kuun­nel­len

Kun suo­rit­ta­jaur­hei­li­ja on oi­val­ta­nut, et­tei pak­ko­miel­tei­nen liik­ku­mi­nen tee on­nel­li­sek­si, on ai­ka ope­tel­la kuun­te­le­maan krop­paa. Jon­na Hei­no­nen neu­voo asi­ak­kai­taan luo­pu­maan sy­ke­mit­ta­ris­ta ja seu­raa­maan ke­hon omia sig­naa­le­ja. Mis­sä vai­hees­sa juok­su­len­kil­lä tu­lee huo­no olo? Sat­tuu­ko li­hak­siin yhä edel­li­sen tree­nin jäl­jil­tä? Niin op­pii tun­nis­ta­maan ra­jat, joi­ta ei kan­na­ta ylit­tää.

Hyvä ren­tou­den merk­ki on, et­tä jos jos­kus ei hu­vi­ta yh­tään men­nä sa­lil­le, pys­tyy ole­maan me­ne­mät­tä.

Ke­hit­ty­mis­tään ren­to­na tree­naa­ja­na on help­po tes­ta­ta. Jos sun­nun­tain Game of Thro­nes -ma­ra­to­nis­ta tu­lee huo­no oma­tun­to, kan­nat­taa miet­tiä, mik­si. 

– Hyvä ren­tou­den merk­ki on, jos jos­kus ei hu­vi­ta yh­tään men­nä sa­lil­le, pys­tyy ole­maan me­ne­mät­tä.

Ke­hon kuun­te­le­mi­nen ei kui­ten­kaan tar­koi­ta, et­tä lo­pet­tai­si liik­ku­mi­sen. Tar­koi­tus on löy­tää ren­tou­den ja it­se­ku­rin vä­li­nen ta­sa­pai­no. Ta­ba­tas­sa rää­kät­ty krop­pa kai­paa le­poa, toi­mis­to­tuo­lis­sa ki­du­tet­tu keho lii­kun­taa.

– Jos­kus ih­mi­set luu­le­vat ar­mol­li­suu­den tar­koit­ta­van sitä, et­tä va­lit­see ai­na len­kin si­jaan suk­laa­pa­tu­kan, kos­ka se tun­tuu sil­lä het­kel­lä pa­rem­mal­ta. Vä­lil­lä pi­tää kui­ten­kin re­piä sel­kä ir­ti ko­ti­soh­val­ta, vaik­ka se vaa­ti­si­kin pon­nis­te­lua.

Kyl­lä­hän töi­hin­kin men­nään, vaik­ka aa­mul­la he­rä­tys­kel­lon pä­räh­tä­es­sä te­ki­si mie­li jää­dä nuk­ku­maan.

Ar­mol­li­suut­ta mut­ta ei te­ko­py­hyyt­tä

Ei­kä it­sel­leen ar­mol­li­sen liik­ku­jan tar­vit­se har­ras­taa pelk­kää joo­gaa. Kyl­lä vä­lil­lä saa juos­ta mä­kit­ree­ne­jä tai nos­taa ih­mi­sen ko­koi­sia kyyk­ky­pai­no­ja, jos sii­tä tyk­kää.  It­se­ään kuun­te­le­va tree­naa­ja vain tie­tää, ta­voit­te­lee­ko en­dor­fii­ni­ryöp­pyä vai epä­re­a­lis­tis­ta Ins­tag­ram-var­ta­loa.

Te­ko­py­häk­si ei tar­vit­se ryh­tyä. Ren­to tree­naa­ja saa pii­ta­ta ul­ko­nä­ös­tään. Hän ei vain tee sitä ter­vey­ten­sä, ih­mis­suh­tei­den­sa tai elä­mä­ni­lon­sa kus­tan­nuk­sel­la. 

Hän muis­taa yh­den mant­ran, se ei ole no pain, no gain. Se kuu­luu: Elä­mä ei ole lii­kun­taa var­ten. Lii­kun­ta on elä­mää var­ten.

Lue myös:

7 kei­noa tree­neis­tä pa­lau­tu­mi­seen

Ei­kö uni tule? 5 x uni­ryt­mi koh­dil­leen

Fit tes­ta­si: täl­tä tun­tuu oh­jat­tu uni­tun­ti

Lue Myös