JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Meditointi tarvitsee varsinkin aluksi rauhallisen ympäristön.

Meditointi tarvitsee varsinkin aluksi rauhallisen ympäristön.

Fotolia

Miia Vä­hä­hyyp­pä

Meditaatio on hipeille ja muut myytit mietiskelystä – sinäkin voit saada meditoinnin hyödyt

Luulot pois, meditaatio sopii myös rauhattomille suorittajille tai treenihulluille, joita houkuttelee juoksulenkki istuskelua enemmän.

Myyt­ti: Me­di­taa­tio so­pii vain hen­kis­ty­neil­le ih­mi­sil­le.

Me­di­toi­mi­seen ei tar­vi­ta hen­ki­syyt­tä, joo­ga­taus­taa, hip­pi­luon­net­ta tai mi­tään eri­tyi­so­saa­mis­ta. Ihan kuka ta­han­sa voi me­di­toi­da. Al­kuun pää­se­mi­nen vaa­tii har­joi­tus­ta, mut­ta kuka ta­han­sa voi löy­tää it­ses­tään me­di­ta­tii­vi­sen ti­lan. Myös ra­ti­o­naa­li­nen ja suo­rit­ta­ja­luon­tei­nen tyyp­pi!

Myyt­ti: Tus­kin me­di­taa­tio mi­nuun vai­kut­tai­si.

Me­di­taa­ti­ol­la on tut­ki­tus­ti rau­hoit­ta­va ja va­paut­ta­va vai­ku­tus. Se las­kee stres­si­ta­so­ja, nos­taa vas­tus­tus­ky­kyä, pois­taa ah­dis­tu­nei­suut­ta ja tuo rau­hal­li­sen mie­len. Tek­ni­nen ih­mi­nen voi in­nos­tua me­di­toi­mi­ses­ta tark­kai­le­mal­la vaik­ka sy­ke­ta­so­ja me­di­toin­ti­het­kien jäl­keen.

Mer­kit­tä­vät vai­ku­tuk­set al­ka­vat nä­kyä vas­ta, kun har­joit­te­lee tar­peek­si pit­kään ja sään­nöl­li­ses­ti. Ko­kei­le vaik­ka: tes­taa me­di­toin­tia kuu­kau­den ajan joka päi­vä kym­me­nen mi­nuut­tia. Tun­nus­te­le sit­ten, mil­lai­sia vai­ku­tuk­sia olet huo­man­nut.

Myyt­ti: Mie­luum­min rau­hoi­tun juok­su­len­kil­lä kuin is­tus­kel­len.

Voi aja­tel­la myös niin, et­tä mo­lem­pia tar­vi­taan: sekä keho et­tä mie­li kai­paa­vat huo­len­pi­toa. Suo­rit­ta­ja­luon­teel­le voi tun­tua vai­ke­al­ta suo­da it­sel­leen rau­hal­li­sia het­kiä. Myös kii­reen ihan­noin­ti voi teh­dä py­säh­ty­mi­ses­tä en­tis­tä vai­ke­am­paa

Jos on kiin­nos­tu­nut hy­vin­voin­nis­taan, ja ha­lu­aa teh­dä mie­lel­le ja ke­hol­le hy­vää, py­säh­ty­mi­nen kan­nat­taa. Me­di­taa­ti­os­ta ei kui­ten­kaan sai­si tul­la yh­tä li­sä­teh­tä­vää mui­den suo­ri­tet­ta­vien asi­oi­den lis­tal­le, sil­loin se ei ole enää ren­tout­ta­vaa.

Myyt­ti: Lat­ti­al­la is­tu­mi­nen sär­kee lonk­kia, en voi me­di­toi­da.

Me­di­toin­ti on­nis­tuu yh­tä hy­vin tuo­lis­sa is­tu­en. Ma­kuu­a­sen­to so­pii toi­sil­le, mut­ta nu­kah­ta­mi­nen ei ole me­di­toin­nis­sa tar­koi­tus – une­li­aat äl­kööt siis ma­koil­ko.

Myyt­ti: En pys­ty kes­kit­ty­mään edes kir­jan lu­ke­mi­seen, mi­ten muka voi­sin me­di­toi­da?

Olen­nais­ta on ha­lu­ta on­nis­tua. Jos me­di­taa­tio ei kiin­nos­ta, tus­kin sii­hen jak­saa kes­kit­tyä. Kes­kit­ty­mi­nen on tai­to, jota voi tree­na­ta ku­ten mitä ta­han­sa muu­ta­kin. Muis­ta myös, et­tä toi­si­na päi­vi­nä kes­kit­ty­mi­nen on vai­ke­am­paa, ei­kä se ole vaa­ral­lis­ta. Saat­taa kui­ten­kin ol­la, et­tä juu­ri sil­loin kai­paa rau­hoit­tu­mis­ta kai­kis­ta eni­ten.

Ha­lu­tes­sa­si voit ko­keil­la vaik­ka mind­ful­ness-kä­ve­lyä: läh­de kä­ve­lyl­le ja kes­ki­ty sii­hen, mil­tä maa tun­tuu jal­ko­jen al­la. Toi­sil­le so­pii esi­mer­kik­si me­ren aal­to­jen tai kynt­ti­län lie­kin kat­se­lu ja sii­hen up­pou­tu­mi­nen.

Myyt­ti: En us­kal­la up­pou­tua aja­tuk­sii­ni, sil­lä en tie­dä, mitä mie­leen kum­pu­aa.

Mo­nia aja­tuk­siin va­jo­a­mi­nen voi pe­lot­taa, var­sin­kin jos ei ole tot­tu­nut ole­maan yk­sin it­sen­sä kans­sa. Pa­ras tapa suh­tau­tua ikä­viin aja­tuk­siin tun­tei­siin on to­de­ta ja hy­väk­syä ne. Ne voi ot­taa vas­taan ja sit­ten pääs­tää ir­ti. Näin opit myös tun­te­maan it­se­si pa­rem­min. Jos täy­si hil­jai­suus tun­tuu epä­mu­ka­val­ta, voit var­sin­kin aluk­si ot­taa taus­tal­le soi­maans rau­hal­lis­ta mu­siik­kia.

Myyt­ti: Ko­to­na on ai­na niin hir­veä häs­säk­kä, et­tei siel­lä voi kes­kit­tyä mi­hin­kään.

Me­di­toin­ti tar­vit­see var­sin­kin aluk­si rau­hal­li­sen ym­pä­ris­tön – ei pur­jeh­ti­maan­kaan ope­tel­la myrs­kys­sä vaan tyy­nel­lä sääl­lä. Voi­sit­ko vaik­ka he­rä­tä en­nen mui­ta ja ot­taa var­tin omaa ai­kaa? Tai osal­lis­tua me­di­toin­ti­kurs­sil­le, jol­loin saat var­mas­ti kes­kit­tyä it­se asi­aan? Ke­sä­ai­kaan luon­to on mitä par­hain me­di­toin­ti­paik­ka.

Myyt­ti: Ei mi­nul­la ole ai­kaa me­di­toi­mi­seen.

Jos tah­toa on, ai­kaa­kin löy­tyy. Voi­si­ko vaik­ka päi­vän so­me­tuk­sis­ta nap­sais­ta kym­me­nen mi­nuut­tia rau­hoit­tu­mi­seen?

Asi­an­tun­ti­ja­na hy­vin­voin­ti­val­men­ta­ja, yin joo­ga - ja me­di­taa­tio-oh­jaa­ja San­na-Ma­ri­ka Lut­her

Lue myös:

Hä­täi­sen me­di­taa­tio

Mikä ih­meen met­sä­joo­ga?

Vii­si kir­jaa, jot­ka aut­ta­vat voi­maan pa­rem­min

Ko­kei­le näin!

1 Et­si rau­hal­li­nen paik­ka. Jos ha­lu­at, lai­ta kel­lo soi­maan 5 tai 10 mi­nuu­tin ku­lut­tua. Voit myös päät­tää jat­kaa me­di­taa­ti­o­ta niin kau­an kuin hy­väl­tä tun­tuu.

2 Is­tu lat­ti­al­le tai tuo­lil­le ryh­dik­kää­seen asen­toon ja las­ke kä­det ren­nos­ti pol­vien tai rei­sien pääl­le.

3 Sul­je ha­lu­tes­sa­si sil­mät, si­ten kes­kit­ty­mi­nen on hel­pom­paa. Hen­gi­tä rau­hal­li­ses­ti ne­nän kaut­ta si­sään ja ulos, ja kes­ki­tä huo­mio hen­gi­tyk­seen.

4 Käy mie­les­sä­si koko keho läpi. Jos huo­maat ki­reyk­siä ja jän­ni­tyk­siä, ren­tou­ta li­hak­set hen­gi­tyk­sen avul­la.

5 Aja­tuk­sia ei tar­vit­se, ei­kä voi­kaan ko­ko­naan pois­taa. Voit an­taa aja­tus­ten tul­la ja aje­leh­tia ohit­se­si ta­ker­tu­mat­ta nii­hin kiin­ni.

6 Par­hai­ten me­di­taa­ti­os­ta saa kiin­ni, kun har­joit­te­lee ly­hy­en pät­kän joka päi­vä, sään­nöl­li­ses­ti. Lo­pul­ta saa­tat huo­ma­ta, mi­ten pää­set su­kel­ta­maan sy­vän rau­han ti­laan yhä no­pe­am­min ja hel­pom­min.

Lue Myös