JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Hyvä stressi on sitä, että  työpäivän jälkeenkin olosi on energinen.

Hyvä stressi on sitä, että työpäivän jälkeenkin olosi on energinen.

Fotolia

Jo­han­na Lät­ti

Mitä on positiivinen stressi? Näin teet stressistä ystävän

Stressillä on huono maine, vaikka siinä on positiivisiakin puolia. Tunnista positiivinen stressi ja käännä se hyödyksesi.

”Hir­vee stres­si ja kau­hee kii­re.” Ai­ka tut­tu lau­se mo­nen suus­ta. Stres­si on mö­rön mai­nees­sa, vaik­ka sil­lä on po­si­tii­vi­nen­kin puo­li. Par­haim­mil­laan stres­si an­taa te­ke­mi­seen drai­via ja nos­taa suo­ri­tus­ky­kyä. VTT:n tut­ki­ja Päi­vi Heik­ki­lä ku­vaa sitä hy­vän kier­teek­si: pie­ni pai­ne saa ih­mi­sen toi­mi­maan ja ai­kaan­saa­mi­nen puo­les­taan tuot­taa nau­tin­toa. On niin sa­no­tus­ti flow pääl­lä.

− Hy­vän ja huo­non stres­sin erot­ta­mi­ses­sa on kyse sii­tä, mi­ten stres­si­te­ki­jät tul­kit­see, eli pys­tyy­kö ko­ke­maan ne oman työn vauh­dit­ta­ji­na. Esi­mer­kik­si ai­ka­pai­neen voi ko­kea joko la­maan­nut­ta­va­na ja ah­dis­ta­va­na tai eteen­päin vie­vä­nä kan­nus­ti­me­na, po­si­tii­vis­ta stres­siä tut­ki­nut Heik­ki­lä sa­noo.

Tun­nis­ta po­si­tii­vi­nen stres­si

Po­si­tii­vi­sen stres­sin tun­nis­ta­mi­ses­sa ja hyö­dyn­tä­mi­ses­sä it­se­tun­te­mus ja omien toi­min­ta­mal­lien sor­vaa­mi­nen ovat a ja o.

Hyvä stres­si on sitä, et­tä teet töi­tä ki­val­la fii­lik­sel­lä ja työ­päi­vän jäl­keen olo­si on edel­leen ener­gi­nen. Jos hom­mat ju­mit­tu­vat, si­nul­la on kei­no­ja, joil­la pää­set eteen­päin. Pys­tyt re­a­goi­maan po­si­tii­vi­ses­ti stres­si­te­ki­jöi­hin ku­ten ai­ka­pai­nee­seen. Työ imee si­nut mu­ka­naan, mut­ta va­paa-ajal­la osaat ir­tau­tua sii­tä. On­nis­tu­mi­sis­ta saat it­se­luot­ta­mus­ta ja ener­gi­aa.

Näin kään­nät stres­sin hy­väk­si

1. Pa­lau­du pät­kis­sä

Ku­vi­tel­laan­pa ti­lan­ne, et­tä me­net ker­to­maan työ­uu­pu­muk­sen par­taal­la ole­val­le kol­le­gal­le, et­tä ”hei, stres­si­hän on hy­väs­tä”. Saa­tat saa­da lä­hes­ty­mis­kiel­lon.

Point­ti on juu­ri sii­nä, et­tei kuor­mi­tus pää­se noin pit­käl­le. Mie­li ja keho tar­vit­se­vat pa­lau­tu­mis­ta päi­vit­täin – ei vain lo­mil­la ja vii­kon­lop­pui­sin. Jot­ta voi ko­kea hy­vää stres­siä, on ol­ta­va voi­ma­va­ro­ja ja ener­gi­aa.

− Po­si­tii­vi­nen­kin stres­si voi uu­vut­taa, jos mie­lek­kääs­tä te­ke­mi­ses­tä ei mal­ta pääs­tää ir­ti. Pa­lau­tu­mi­nen on avain sii­hen, et­tä stres­si säi­lyy hyö­dyl­li­se­nä, Päi­vi Heik­ki­lä sum­maa.

Jos oma työn­ku­va sal­lii, pie­niä pa­laut­te­lui­ta kan­nat­taa pi­tää jo työ­päi­vän lo­mas­sa. Lou­nas syö­dään jos­sain muu­al­la kuin työ­pöy­dän kul­mal­la ja mie­lel­lään mui­den ih­mis­ten seu­ras­sa. Vä­lil­lä voi kä­vel­lä ja ve­ny­tel­lä käy­tä­vil­lä mi­nuu­tin pari.

Heik­ki­län tut­ki­muk­ses­sa kävi il­mi, et­tä va­paa-ajal­la moni ko­kee lii­kun­nan par­haak­si kei­nok­si pai­nei­den pur­ka­mi­seen ja mie­len tyh­jen­tä­mi­seen, mut­ta myös ener­gi­an la­taa­mi­seen.

− Fyy­si­nen vah­vuus ja hyvä olo ovat yh­tey­des­sä hen­ki­seen hy­vin­voin­tiin.

Läs­nä­o­lo­tai­dois­ta ja it­se­tun­te­muk­ses­ta on apua hy­vän stres­sin tun­nis­ta­mi­ses­sa.

2. Ko­kei­le stres­si­päi­vä­kir­jaa

Jot­ta stres­sin voi kään­tää hy­väk­si, on pääs­tä­vä huo­non stres­sin ai­heut­ta­jien jäl­jil­le. Heik­ki­lä suo­sit­te­lee ko­kei­le­maan stres­si­päi­vä­kir­jaa, jo­hon mer­ka­taan vii­kon ajan ylös kaik­ki it­seä stres­saa­vat ti­lan­teet. Vie­reen kir­ja­taan myös ti­lan­teen he­rät­tä­mä tun­ne­ti­la hymy- tai su­ru­naa­mal­la. Päi­vä­kir­jan avul­la opit tun­nis­ta­maan, mit­kä ti­lan­teet saa­vat si­nus­sa ai­kaan hy­vää drai­via ja mit­kä ah­dis­tus­ta ja la­maan­tu­mis­ta. Kun tie­dät, et­tä esi­mer­kik­si esiin­ty­mi­nen ja lii­an tiu­kat ai­ka­tau­lut stres­saa­vat si­nua, on hel­pom­pi miet­tiä, mitä niil­le voi teh­dä.

− On tär­ke­ää, et­tei jää mie­len ta­sol­la pyö­rit­tä­mään asi­oi­ta. Se juu­ri on stres­saa­vaa. En­nen ko­kous­ta voi laa­tia avuk­seen lis­tan asi­ois­ta, jot­ka on tär­ke­ää pi­tää mie­les­sä. Toi­sil­la taas toi­mii se, et­tä en­nen stres­saa­vaa ti­lan­net­ta ot­taa asi­aan etäi­syyt­tä ja käy vaik­ka pie­nel­lä kä­ve­lyl­lä.

3. Luo so­pi­vas­ti pai­net­ta

Moni sa­noo ole­van­sa par­haim­mil­laan pie­nes­sä pai­nees­sa. Jos tun­nis­tat it­se­si, hyö­dyn­nä tätä. Ase­ta it­sel­le­si re­a­lis­ti­sia ai­ka­ra­jo­ja tai pi­dem­män pro­jek­tin koh­dal­la vä­lie­tap­pe­ja, jot­ka pus­ke­vat eteen­päin. Muis­ta myös py­säh­tyä on­nis­tu­mis­ten ja saa­vu­tet­tu­jen ta­voit­tei­den ää­rel­le ja naut­tia niis­tä.

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Läh­de mind­ful­ness-aje­lul­le – lue oh­jeet lem­pe­ään pyö­rä­a­je­luun

Hä­täi­sen me­di­taa­tio

Es­tä stres­si, ota ap­pi avuk­si

Wun­der­list

So­vel­luk­sen avul­la voit laa­tia teh­tä­vä­lis­to­ja ja ai­ka­tau­lu­ja ja ja­kaa ne myös muil­le. Toi­mii niin työ­a­si­ois­sa kuin muis­sa­kin ar­jen to do -ju­tuis­sa kaup­pa­lis­to­ja myö­den.

Hap­pier

So­vel­luk­seen kir­ja­taan päi­vit­täi­siä mie­li­a­lo­ja ja ha­lu­tes­saan ja­e­taan ne myös muil­le. Ap­pi toi­mii myös kii­tol­li­suus­päi­vä­kir­ja­na.

Sleep­Bot

On he­rä­tys­kel­lo, joka myös mit­taa unen vai­hei­ta ja pi­tuut­ta. Ar­vi­oi ajan, jol­loin si­nun oli­si hyvä men­nä unil­le. Ap­pi myös pal­jas­taa, jos kuor­saat tai pu­hut unis­sa­si.

Lue Myös