JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Hyvä Olo
Artikkeli
Henkilökuva
Rankkojen vuosien jälkeen elämä osoittautuikin paremmaksi kuin Jenny osasi edes kuvitella.

Rankkojen vuosien jälkeen elämä osoittautuikin paremmaksi kuin Jenny osasi edes kuvitella.

Fabian Björk

Miia Vä­hä­hyyp­pä

Vastaisku ankeudelle -bloggaaja Jenny selvisi uupumuksesta: ”Nyt tiedän, että elämä on lahja”

Ero, rahavaikeudet, vastuu lapsista ja huoli omasta jaksamisesta vei Vastaisku ankeudelle -bloggaaja Jenny Belitz-Henrikssonin uupumukseen. Tunteiden käsittely opetteli katsomaan elämää uudella tavalla.

Kun ka­ve­rit mat­kus­ti­vat, eli­vät on­nel­li­ses­sa pa­ri­suh­tees­sa ja te­ki­vät hie­noa uraa, Jen­ny Be­litz-Hen­riks­son eli elä­män­sä hir­veim­piä vuo­sia.

Ta­val­laan puit­teet oli­vat koh­dil­laan. Oli iha­na, vas­ta­re­mon­toi­tu koti. Kak­si las­ta. Työ ai­ka­kaus­leh­des­sä. Mut­ta se, mitä muut ei­vät näh­neet, oli pa­ri­suh­de, jos­sa kaik­ki oli pie­les­sä. On­gel­mat han­ka­loit­ti­vat koko per­heen elä­mää, ja vas­tuu koko ar­jes­ta kaa­tui Jen­nyl­le.

– En kos­kaan tien­nyt, mil­lai­nen ti­lan­ne ko­to­na odot­taa. Uu­vuin, kos­ka jou­duin koko ajan ole­maan var­pail­la­ni, Jen­ny ker­too.

Vaik­ka vai­kea ti­lan­ne jat­kui pit­kään, ero tuli lo­pul­ta ry­säyk­sel­lä. Jen­ny jäi yk­sin kah­den lap­sen kans­sa. Myös iso, yh­tei­nen asun­to­lai­na, kaa­tui Jen­nyn mak­set­ta­vak­si.

Ra­hal­li­nen ka­tast­ro­fi

Asun­to­lai­na ajoi Jen­nyn ta­lou­del­li­siin vai­keuk­siin. Li­säk­si Jen­nyn vas­tuul­la oli au­to­lai­na ja las­ten kaik­ki ku­lut. Vä­lit en­ti­seen puo­li­soon oli­vat niin tu­leh­tu­neet, et­tä asi­oi­ta hoi­det­tiin kä­rä­jä­oi­keu­den kaut­ta. Mi­tään kes­kus­te­lu­yh­teyt­tä ei ol­lut.

– Ra­hal­li­ses­ti ti­lan­ne oli ka­tast­ro­fi. Kek­sin koko ajan te­ko­syi­tä, mik­sen läh­de ulos syö­mään tai voi os­taa tis­ki­ko­net­ta. Sa­mal­la yri­tin näyt­tää ulos­päin sil­tä, et­tä kaik­ki oli­si ok.

Mie­les­sään Jen­ny tsemp­pa­si it­se­ään jak­sa­maan ja hoki, et­tä kaik­ki kyl­lä jär­jes­tyy. Sa­maan ai­kaan hän pel­kä­si, mil­loin oma jak­sa­mi­nen vain lop­puu.

”Ajat­te­lin, et­tä kol­me­kymp­pi­se­nä kuu­lui­si elää elä­män par­hai­ta vuo­sia, ku­ten ka­ve­ri­ni vai­kut­ti­vat elä­vän.”

Ko­to­na Jen­ny yrit­ti ol­la las­ten tu­ke­na, mut­ta oli ää­ret­tö­män uu­pu­nut ja su­rul­li­nen. Exäl­leen hän oli rai­vois­saan.

– Eni­ten olin vi­hai­nen sii­tä ti­lan­tees­ta. Ajat­te­lin, et­tä kol­me­kymp­pi­se­nä kuu­lui­si elää elä­män par­hai­ta vuo­sia, ku­ten ka­ve­ri­ni vai­kut­ti­vat elä­vän – vaik­ka tie­ten­kään on­gel­mat ei­vät ai­na näy pääl­le­päin. Sil­lä het­kel­lä en vain osan­nut muu­ta kuin ol­la ka­teel­li­nen niil­le, joil­la oli asi­at hy­vin, kun oma­ni oli­vat niin päin per­set­tä.

Ras­kaal­ta tun­tui myös ol­la ai­noa ai­kui­nen lap­sil­le. Sil­loin oli ai­na se, jon­ka oli vain pak­ko jak­saa. Jen­ny ei pys­ty­nyt ai­na pii­lot­ta­maan pa­haa oloa lap­sil­ta, mikä yhä ny­ky­ään­kin tun­tuu pa­hal­ta.

– Jäl­keen­päin olen tun­te­nut suur­ta syyl­li­syyt­tä sii­tä, et­ten tuol­loin ol­lut pa­rem­pi, pul­lan­tuok­sui­nen äi­ti. Sen si­jaan läm­mi­tin uu­nis­sa nak­ke­ja ja rans­ka­lai­sia ja toi­voin, et­tä tu­li­si il­ta, niin sai­si men­nä nuk­ku­maan ja unoh­taa kai­ken.

Nuk­ku­maan me­ne­mi­nen oli usein päi­vän ai­noa hel­po­tus. Kun pään pai­noi tyy­nyyn, pää­si het­kek­si pois.

Jenny rakastaa juoksemista. Yleensä hän ei kaipaa musiikkia, vaan kuuntelee lenkillä omia ajatuksiaan.

Jenny rakastaa juoksemista. Yleensä hän ei kaipaa musiikkia, vaan kuuntelee lenkillä omia ajatuksiaan.

Fabian Björk

Ää­neen sa­no­mi­nen aut­toi

Töis­sä Jen­ny kävi sa­laa it­ke­mäs­sä va­ras­tos­sa. Työ­ka­ve­rit tie­si­vät, et­tä ko­to­na on vai­ke­aa, mut­ta hän yrit­ti pi­tää mur­heet it­sel­lään.

Kun olo oli to­del­la toi­vo­ton, Jen­ny kir­joit­ti Fa­ce­boo­kiin päi­vi­tyk­sen: ”Kaik­ki on mus­taa ja sy­si­pi­me­ää”. Kol­le­ga toi­sel­ta osas­tol­ta näki sen, tuli Jen­nyn luok­se ky­sy­mään ti­lan­tees­ta ja an­toi työ­ter­veysp­sy­ko­lo­gin nu­me­ron. Sii­hen mah­dol­li­suu­teen Jen­ny tart­tui ja va­ra­si ajan.

Ti­lan­teen ää­neen tun­nus­ta­mi­nen aut­toi pa­him­man yli. Psy­ko­lo­gil­la käy­mi­nen tun­tui hel­pot­ta­van, ja Jen­ny jat­koi käyn­te­jä muu­ta­man vuo­den. Tun­tui iha­nal­ta, et­tä sai vain pu­hua, ja jon­kun piti kuun­nel­la.

Te­ra­peu­tin mu­kaan Jen­ny oli elä­nyt jo pit­kään stres­sin­sie­to­ky­vyn ää­ri­ra­joil­la. Oli mah­ta­vaa, et­tä joku vie­ras sa­noit­ti sen, mitä Jen­ny oli uu­pu­es­saan al­ka­nut epäil­lä.

Töis­sä Jen­ny kävi sa­laa it­ke­mäs­sä va­ras­tos­sa.

Seu­raa­vak­si Jen­ny ker­toi to­tuu­den per­heen ti­lan­tees­ta van­hem­mil­leen ja lä­him­mil­le ys­tä­vil­leen, ja pu­hui asi­as­ta las­ten päi­vä­ko­dis­sa ja kou­lus­sa. Kun kai­ken lo­pul­ta sa­noi ää­neen, hän huo­ma­si, mi­ten tur­hal­ta sa­lai­lu al­koi tun­tua.

– Sa­lai­lin ti­lan­net­ta niin pit­kään sik­si, et­tä mi­nua hä­vet­ti, mi­ten mei­dän per­heel­le oli käy­nyt. Tun­sin it­se­ni epä­on­nis­tu­neek­si. Enää en hä­peä mi­tään, Jen­ny sa­noo.

Liik­ku­es­sa paha mie­li unoh­tuu

Kos­ka raha oli tiu­kil­la, Jen­ny teki töi­tä min­kä ker­ke­si. Päi­vä­työn­sä ohel­la hän oli oh­jan­nut lii­kun­taa jo pit­kään, ja nyt hän haa­li viik­ko­tun­te­ja niin pal­jon kuin vain sai.

Toi­saal­ta li­sä­työ vei voi­mia, mut­ta se myös aut­toi jak­sa­maan. Ryh­mä­lii­kun­ta­tun­nin al­ka­es­sa Jen­ny veti mik­ki­se­tin pää­hän ja vään­si mu­sii­kit pääl­le. Kaik­ki paha mie­li unoh­tui. Oh­jaus­ten ajan pää­hän mah­tui vain lii­ket­tä ja hi­keä.

Li­säk­si Jen­ny up­pou­tui juok­se­mi­seen

– Juok­sin, kos­ka se oli ai­noa asia, jota pys­tyin kont­rol­loi­maan. Tun­tui sil­tä, et­tä vaik­ka koko maa­il­ma rä­jäh­täi­si ym­pä­ril­lä, juok­su­len­keil­lä sain it­se päät­tää vauh­dis­ta ja ki­lo­met­reis­tä.

Ar­ki­päi­vät ku­lui­vat, kun ne täyt­ti työl­lä ja lii­kun­nal­la. Mut­ta vii­kon­lop­pui­sin Jen­ny saat­toi maa­ta sän­gys­sä pys­ty­mät­tä nou­se­maan. Muu­ta­ma ys­tä­vä ja per­he oli tu­ke­na ja viet­ti ai­kaa las­ten kans­sa sil­loin, kun Jen­nys­tä tun­tui toi­vot­to­mim­mal­ta.

– Hil­jal­leen aloin miet­tiä, ha­lu­an­ko oi­ke­as­ti maa­ta ko­to­na tui­jot­ta­mas­sa kat­toon. Ta­ju­sin, et­tä elä­mä­ni me­nee ihan huk­kaan, jos kes­ki­tyn ole­maan kat­ke­ra ja vi­hai­nen. Aloin ym­mär­tää, et­tä minä olen it­se se, joka va­lit­see voi­da pa­rem­min.

Mie­les­sään Jen­ny an­toi men­neet ta­pah­tu­mat an­teek­si. It­sel­leen ja muil­le.

Tun­teil­le ni­met

Toi­pu­mi­nen krii­sis­tä ja ko­ko­nais­val­tai­ses­ta yli­kuor­mi­tuk­ses­ta kes­ti kau­an. Pa­rem­man olon li­säk­si Jen­nyä al­koi kiin­nos­taa on­nel­li­suus.

Jen­ny hu­rah­ti elä­män­tai­don kir­joi­hin. Se meni vä­hän öve­rik­si­kin: hä­nel­lä oli ker­ral­la lai­nas­sa mel­kein koko pai­kal­li­sen kir­jas­ton self help -osas­to. Kir­jo­ja lu­kies­sa Jen­ny oi­val­si, mi­ten tär­ke­ää on teh­dä hen­kis­tä tree­niä. Teki hy­vää ym­mär­tää, et­tä elä­mäs­sä voi ta­pah­tua mitä ta­han­sa. Jen­ny ha­lu­si hy­väk­syä men­neet ja ope­tel­la ole­maan kii­tol­li­nen.

Suh­de van­han ka­ve­rin kans­sa sy­ve­ni pa­ri­suh­teek­si: Jen­ny ja mies ra­kas­tui­vat ja muut­ti­vat yh­teen. He sai­vat lap­sen, joka nuk­kui huo­nos­ti pari en­sim­mäis­tä vuot­taan.

– Kuo­puk­se­ni saat­toi he­rä­tä kah­dek­san­kin ker­taa yös­sä, mikä tun­tui ihan ki­du­tuk­sel­ta. Is­tuin pi­me­äs­sä huo­nees­sa ja mie­tin pa­nii­kis­sa, mitä kaik­kea seu­raa­va­na päi­vä­nä pi­tää jak­saa.

Pii­na lop­pui yh­täk­kiä, kun pa­ri­vuo­ti­as lap­si al­koi nuk­kua 12 tun­nin yö­u­nia. Vaik­ka al­ku oli val­vo­mi­si­neen ja ra­ha­vai­keuk­si­neen rank­ka, nuo­rim­man tyt­tä­ren syn­ty­mä teki hy­vää kai­kil­le. Se yh­dis­ti Jen­nyn, puo­li­son ja van­him­mat tyt­tä­ret per­heek­si. Ilo al­koi pa­la­ta.

Enää Jen­ny ei työn­tä­nyt tun­tei­taan syr­jään, vaan al­koi ni­me­tä nii­tä.

Vas­tais­ku an­keu­del­le -blogi syn­tyi sa­moi­hin ai­koi­hin, kun Jen­ny ha­lu­si kä­si­tel­lä miet­tei­tään kir­joit­ta­mal­la. Kir­joit­ta­es­sa oli help­po kat­soa omia tun­tei­ta ja ko­ke­muk­sia eri kul­mis­ta. Blogi aut­toi huo­maa­maan, et­tä sen si­jaan, et­tä ky­syi­si mik­si minä, voi yh­tä hy­vin ky­syä, et­tä no mik­si­pä en minä.

Kir­joit­ta­mi­nen oli myös väy­lä tu­tus­tua it­seen ja poh­tia, mikä elä­mäs­sä on mer­ki­tyk­sel­lis­tä.

Tie­toi­nen tun­tei­den kä­sit­te­ly vei eteen­päin. Enää Jen­ny ei työn­tä­nyt tun­tei­taan syr­jään, vaan al­koi ni­me­tä nii­tä: ”ahaa, nyt mi­nua hä­vet­tää, kos­ka raha-asi­at ovat niin sol­mus­sa” tai ”tun­nen vi­haa, kos­ka mi­nut on jä­tet­ty yk­sin sel­viy­ty­mään täs­tä”.

– Omien tun­tei­den tun­nis­ta­mi­nen on oi­ke­as­ti tosi tär­ke­ää. Mikä ta­han­sa ne­ga­tii­vi­nen tun­ne kan­nat­taa ni­me­tä. Sil­loin se tut­ki­tus­ti­kin lai­me­nee.

Jen­ny pe­reh­tyi krii­sis­tä sel­viy­ty­mi­sen psy­ko­lo­gi­aan ja post­t­rau­maat­ti­seen kas­vuun, ja ym­mär­si oman sel­viy­ty­mi­sen­sä vai­heet. Hän tun­nis­ti, mi­ten ko­e­tun kä­sit­te­ly oli ta­pah­tu­nut, kuin­ka vah­vuu­des­ta oli tul­lut hen­ki­lö­koh­tai­nen ko­ke­mus ja mi­ten elä­män­fi­lo­so­fia oli muut­tu­nut. Suun­ta oli oi­kea, ja al­koi tun­tua, et­tä edes­sä oli­si oi­ke­as­taan pa­rem­pi elä­mä kuin kos­kaan ai­em­min.

"I am your sister" –teksti kuvaa Jennyn elämänfilosofiaa. Hän toivoo, että ihmiset olisivat ystävällisiä ja ajattelevaisia toisiaan kohtaan – se on kaikille mahdollista eikä edes maksa mitään.

"I am your sister" –teksti kuvaa Jennyn elämänfilosofiaa. Hän toivoo, että ihmiset olisivat ystävällisiä ja ajattelevaisia toisiaan kohtaan – se on kaikille mahdollista eikä edes maksa mitään.

Fabian Björk

Epä­täy­del­lis­tä elä­mää

Ku­lu­nei­den kym­me­nen vuo­den ai­ka­na suu­rin muu­tos on ta­pah­tu­nut elä­mä­na­sen­tees­sa: en­nen kuin ku­lis­sit ro­mah­ti­vat, Jen­ny ta­voit­te­li täy­del­li­sen nä­köis­tä elä­mää. Tär­ke­ää oli, et­tä näyt­tää hy­väl­tä, on hyvä duu­ni ja palk­ka, ko­to­na hie­not lam­put ja mal­ja­kot ja ke­säl­lä mat­kus­te­taan Ita­li­aan.

Vas­toin­käy­mi­set kuu­lu­vat elä­mään, mut­ta juok­su­len­kin jäl­keen ne on vä­hän hel­pom­pi koh­da­ta.

Nyt hän ei voi­si enem­pää ol­la tois­ta miel­tä. Elä­män­vai­he, jos­sa jou­tui miet­ti­mään, on­ko va­raa bus­si­lip­puun ja ves­sa­pa­pe­riin, ja rin­nan pääl­lä oli jat­ku­vas­ti mus­ta möyk­ky, opet­ti nä­ke­mään oman kup­lan ul­ko­puo­lel­le. Kun on it­se ol­lut niin kon­tal­laan ja ah­dis­tu­nut, et­tä saa tus­kin hen­keä, ha­lu­aa myös ker­toa, mi­ten sel­lai­ses­ta voi nous­ta ja sel­vi­tä.

– Kaik­ki ko­ke­muk­set ovat opet­ta­neet mi­nua em­paat­ti­sem­mak­si ih­mi­sek­si, ja ny­ky­ään ym­mär­rän pa­rem­min eri­lai­sia ih­mis­koh­ta­loi­ta ja ar­jen ta­pah­tu­mia. Tä­hän­kin maa­han mah­tuu mo­nen­lais­ta elä­mää.

Elä­mä on muut­tu­nut ar­ki­ru­tii­ne­ja myö­ten. Nyt Jen­ny sat­saa nuk­ku­mi­seen, fik­suun syö­mi­seen ja it­ses­tä huo­leh­ti­mi­seen. Jos ai­em­min juok­sun tar­koi­tus oli pa­e­ta mur­hei­ta, nyt Jen­ny juok­see ym­mär­tääk­seen asi­oi­ta. Vas­toin­käy­mi­set kuu­lu­vat elä­mään, mut­ta juok­su­len­kin jäl­keen ne on vä­hän hel­pom­pi koh­da­ta.

Uu­sin hu­rah­dus on ult­ra­juok­su. On kiin­nos­ta­vaa seu­ra­ta, mitä ke­hos­sa ja mie­les­sä ta­pah­tuu, kun juok­see tun­te­ja put­keen. Aja­tuk­set rul­laa­vat, tu­lee hy­viä ide­oi­ta, huo­no­ja ide­oi­ta, mie­les­sä on är­sy­tys­tä ja val­ta­vaa on­nea.

Kis­san­ris­ti­äi­sis­sä ramp­paa­mi­sen, lii­al­li­sen työn­te­on ja asi­ois­ta etu­kä­teen mu­reh­ti­mi­sen si­jaan ny­ky­ään on tär­ke­ää viet­tää ai­kaa nii­den ih­mis­ten kans­sa, jot­ka to­del­la mer­kit­se­vät. Li­säk­si Jen­ny ha­lu­aa ai­na­kin pyr­kiä elä­mään täs­sä het­kes­sä.

– Vaik­ka päi­vät voi­vat ol­la pit­kiä, vuo­det ovat ly­hyi­tä. Elä­mä on lo­pul­ta ly­hyt häi­väh­dys ikui­suu­des­sa, ei­kä sitä kan­na­ta tuh­la­ta.

Ran­kois­ta vuo­sis­ta, yk­sin jää­mi­ses­tä, ra­ha­huo­lis­ta, epä­toi­vos­ta ja suun­nat­to­mas­ta uu­pu­muk­ses­ta on jää­nyt pääl­lim­mäi­sek­si tun­teek­si kii­tol­li­suus.

– En ha­lu­ai­si elää noi­ta ko­ke­muk­sia uu­del­leen, mut­ta en voi­si elää il­man sitä, mitä ne ovat mi­nul­le opet­ta­neet. Nyt tie­dän, et­tä elä­mä on lah­ja ja ta­sa­pak­su ar­ki maa­gis­ta. Hy­vään päi­vään riit­tää jo se, et­tä saan aa­mul­la ava­ta sil­mät, Jen­ny sa­noo.

Ti­laa Fit!

Lue myös:

Hy­vin­kään am­mus­ke­lus­sa louk­kaan­tu­nut Hei­di Fo­xell: "Ei ol­lut mui­ta vaih­to­eh­to­ja kuin tais­tel­la"

Ho­me­ko­ti sai­ras­tut­ti viu­lis­ti-juon­ta­ja Jo­han­na Koi­vun

Eli­na laih­tui 40 ki­loa – ma­ha­lau­kun ohi­tus­leik­kaus muut­ti suun­nan

Lue Myös