JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fit.Treeni
Opas
Treeni
Kun hengitys kulkee, juoksu ei tyssää kylkipistokseen.

Kun hengitys kulkee, juoksu ei tyssää kylkipistokseen.

Fotolia

Noo­ra Val­ki­la

Happi kulkemaan! Huonolla hengityksellä voimat loppuvat ja kylkeen pistää

Huippaako kyykyissä, hyytyykö lenkkiaskel? Lue ohjeet parempaan hengitykseen juoksussa, salilla ja venytellessä.

Mik­si tree­naa­jan pi­täi­si tark­kail­la hen­gi­tys­tään?

Tree­nat­ta­vat li­hak­set tar­vit­se­vat run­saas­ti hap­pea ja ai­vot re­a­goi­vat her­käs­ti huo­noon hen­gi­tyk­seen. Jo­kai­nen si­sään­hen­gi­tys kul­jet­taa hap­pea si­sään ja ulos­hen­gi­tys pois­taa hii­li­di­ok­si­dia, mut­ta esi­mer­kik­si lii­an te­hok­kaat ulos­hen­gi­tyk­set pois­ta­vat hii­li­di­ok­si­dia lii­kaa, jol­loin hui­maus saat­taa is­keä.

Hy­vän hen­gi­tyk­sen avul­la li­hak­sis­ta saa ru­tis­tet­tua vii­mei­set­kin voi­man rip­peet vaik­ka kyy­kyis­sä, ei­kä len­kin lop­pu­ki­ri stop­paa kyl­ki­pis­tok­seen. Oi­ke­an­lai­nen hen­gi­tys ak­ti­voi ke­hon sy­viä tu­ki­li­hak­sia ja jopa sel­kä­ran­gan asen­toa. Kun hen­gi­tys on rau­hal­lis­ta ja var­maa, sy­vät vat­sa­li­hak­set ja lan­ti­on­poh­ja ak­ti­voi­tu­vat an­ta­maan jän­te­vän tuen kaik­kiin liik­kei­siin.

Mil­lais­ta oi­ke­a­lai­nen hen­gi­tys sit­ten on?

Luon­te­vaa ja hel­pon tun­tuis­ta. Le­vos­sa ulos­hen­gi­tys on usein si­sään­hen­gi­tys­tä pi­dem­pi, liik­ku­es­sa ulos- ja si­sään­hen­gi­tyk­set ovat suun­nil­leen sa­man pi­tui­sia. Si­sään­hen­gi­tys­ten pi­tää ol­la riit­tä­vän sy­viä, jot­ta keuh­koi­hin tul­vii riit­tä­väs­ti uut­ta, hap­pi­ri­kas­ta il­maa. Sa­mal­la var­mis­te­taan, et­tei il­ma jää keuh­ko­jen ylä­o­saan vaan va­luu ala­o­saan saak­ka. Siel­tä se pää­see vir­taa­maan keuh­ko­put­kiin ja ve­ren­kier­ros­ta edel­leen li­hak­sil­le.

Hyvä hen­gi­ty­sa­sen­to, jos­sa rin­ta­ke­hä saa liik­kua va­paas­ti, aut­taa hen­git­tä­mään oi­kein. Esi­mer­kik­si ki­re­ät rin­ta­li­hak­set tai yli­pai­no voi­vat pai­naa asen­toa ku­ma­raan, ja es­tää rin­ta­ke­hää liik­ku­mas­ta. Täl­löin hen­gi­tys jää tur­han pin­nal­li­sek­si.

Moni pi­dät­tää hen­gi­tys­tä esi­mer­kik­si sil­loin, kun kes­kit­tyy täy­sil­lä jump­pa­o­pen oh­jei­siin.

Voi­ko va­hin­gos­sa hen­git­tää vää­rin?

Kyl­lä ja jos hen­gi­tys mät­tää, voi­mat hii­pu­vat, tu­lok­sia ei syn­ny ja louk­kaan­tu­mis­ris­ki kas­vaa. Moni pi­dät­tää hen­gi­tys­tä esi­mer­kik­si sil­loin, kun kes­kit­tyy täy­sil­lä jump­pa­o­pen oh­jei­siin. Toi­nen ylei­nen vir­he on yli­hen­git­tä­mi­nen eli huo­hot­ta­mi­nen suun kaut­ta. Sil­loin hii­li­di­ok­si­dia pois­tuu lii­kaa ja olo voi muut­tua tä­ri­se­väk­si ja hei­kok­si. Pin­nal­li­nen, ly­hyt hen­gi­tys ei puo­les­taan vie riit­tä­väs­ti hap­pea li­hak­sil­le, jol­loin ne hyy­ty­vät her­kem­min.

Voi­ko hy­vää hen­gi­tys­tä ope­tel­la?

Eh­dot­to­mas­ti, hyvä hen­gi­tys on tai­to­la­ji. Ak­tii­vi­liik­ku­jan pal­le­an pi­täi­si liik­kua vä­hin­tään noin vii­si sent­ti­met­riä ja hen­gi­tys­laa­juus ke­hit­tyy vain har­joit­te­le­mal­la. Kun ker­ran opet­te­let oi­ke­an ta­van hen­git­tää, il­ma kier­tää sy­väl­le keuh­koi­hin ru­tii­nil­la myös haas­ta­van loik­ka­sar­jan lo­mas­sa.

Ota ta­vak­si teh­dä il­tai­sin sän­gys­sä help­po hen­gi­tys­har­joi­tus näin: Ma­kaa ren­to­na. Vedä il­maa ne­nän kaut­ta rau­hal­li­ses­ti si­sään ja tun­ne, kuin­ka rin­ta­ke­hä laa­je­nee ja il­ma va­luu sy­väl­le keuh­ko­jen ala­o­saa saak­ka. Älä pi­dä­tä hen­gi­tys­tä vaan pääs­tä il­ma vir­ta­maan ne­nän kaut­ta ulos. Tois­ta 5–10 ker­taa, sil­lä se riit­tää vie­mään kes­kus­her­mos­tol­le vies­tiä ja muis­ti­jäl­keä te­hok­kaas­ta hen­gi­tys­ta­vas­ta. Muis­tu­tus hy­väs­tä hen­git­tä­mi­ses­tä en­nen tree­niä ak­ti­voi ope­tel­lun ta­van käyt­töön.

Mis­sä la­jeis­sa hen­gi­tyk­sel­lä on eri­tyi­sen iso roo­li?

Li­has­ten käyt­tä­mi­nen ku­lut­taa pal­jon hap­pea. Hy­vää hen­gi­tys­tä vaa­di­taan la­jeis­sa, jois­sa suu­ria li­has­ryh­miä kuor­mi­te­taan pit­kän ai­kaa, ku­ten sa­li­har­joit­te­lus­sa tai cros­s­fi­tis­sa ja la­jeis­sa, jois­sa jal­ko­jen suu­ret li­hak­set lii­kut­ta­vat ke­hoa, ku­ten juok­sus­sa ja pyö­räi­lys­sä. Ly­hyt­tä ry­käi­syä vaa­ti­vis­sa la­jeis­sa, esi­mer­kik­si se­kun­tien pi­ka­juok­sus­sa voi ol­la hen­git­tä­mät­tä suo­ri­tuk­sen ai­ka­na ei­kä ha­pen­puu­te eh­di is­keä kuin vas­ta jäl­keen­päin.

Venytellessä sisäänhengitys vie hiukan pidemmälle, uloshengitys rentouttaa lihaksia.

Venytellessä sisäänhengitys vie hiukan pidemmälle, uloshengitys rentouttaa lihaksia.

Fotolia

Mi­ten pai­no­ja nos­tel­les­sa tu­li­si hen­git­tää?

Pai­no­jen kans­sa pa­ker­ta­es­sa li­hak­set tar­vit­se­vat hap­pea ja aja­tuk­sen on ol­ta­va kir­kas, eli hen­gi­tys­tek­nii­kan hal­lus­sa. Luon­nol­li­sen suo­ra ran­gan asen­to ja avoin rin­ta­ke­hä aut­ta­vat hen­gi­tyk­sen kit­ka­ton­ta vir­taus­ta.

Jot­ta hen­gi­ty­sa­sen­to py­syy hy­vä­nä, voi ol­la pa­rem­pi käyt­tää va­pai­ta pai­no­ja lait­tei­den si­jaan – mut­ta pidä tek­niik­ka kun­nos­sa.

Pin­nis­tel­les­sä­kin on tun­net­ta­va kro­pas­sa ta­sai­nen ja syvä il­man vir­taus, el­let ole te­ke­mäs­sä lä­hes mak­si­maa­lis­ta har­joi­tet­ta. Sar­jo­jen vä­lis­sä on hyvä ta­sa­ta kiih­ty­nyt­tä hen­gi­tys­tä te­ke­mäl­lä vaik­ka­pa muu­ta­ma syvä ne­nä­hen­gi­tys las­ke­mal­la vii­teen sekä si­sään­ve­dol­la et­tä ulos­pu­hal­luk­sel­la.

Pai­no­jen kans­sa pa­ker­ta­es­sa li­hak­set tar­vit­se­vat hap­pea ja aja­tuk­sen on ol­ta­va kir­kas, eli hen­gi­tys­tek­nii­kan hal­lus­sa.

Juos­tes­sa hau­kon hap­pea sen enem­pää miet­ti­mät­tä. Hait­taa­ko se?

Jos juok­see tak­ki au­ki -asen­nos­sa eli ryh­ti lii­an pys­tys­sä ja sel­kä not­kol­la, hen­gi­tys kier­tää vain keuh­ko­jen ylä­o­sas­sa. Pa­nos­ta en­sin hy­vän juok­su­tek­nii­kan löy­ty­mi­seen, min­kä jäl­keen hen­gi­tys­kin on help­po ruu­va­ta koh­dil­leen. Rau­hal­li­nen lenk­kis­tart­ti ei lyö jal­ko­ja heti mai­to­ha­poil­le ja pa­ko­ta hauk­ko­maan suun kaut­ta il­maa.

Su­ju­van, juok­sua tu­ke­van hen­gi­tys­ryt­min si­sään- ja ulos­hen­gi­tyk­set ovat suun­nil­leen yh­tä pit­kät. Hen­gi­tä ne­nän kaut­ta si­sään ja suun kaut­ta ulos. Jos ulos­hen­gi­tys mei­naa pur­kau­tua puus­ku­tuk­se­na, hi­das­ta pu­hal­lus­ta sul­ke­mal­la huul­ten ra­koa pie­nem­mäk­si. Hen­gi­tys­ryt­min voi vi­ri­tel­lä koh­dil­leen läm­mit­te­le­mäl­lä kä­vel­len: kak­si as­kel­ta eteen­päin si­sään­hen­gi­tyk­sel­lä, kol­me as­kel­ta eteen ulos­hen­gi­tyk­sel­lä.

Pi­tää­kö ve­ny­tel­les­sä­kin miet­tiä hen­gi­tys­tä?

Voit ko­keil­la pi­la­tek­ses­ta tut­tua sy­vä­hen­gi­tys­tä ne­nän kaut­ta si­sään ja suun kaut­ta ulos. Si­sään­hen­gi­tyk­sel­lä voit ve­nyä hiu­kan pi­dem­mäl­lä ve­ny­tyk­seen, ulos­hen­gi­tyk­sel­lä vain py­syä ja pyr­kiä ren­tout­ta­maan li­hak­sia.

Pit­kien hen­gi­tys­ten avul­la pal­le­an laa­jan liik­keen us­ko­taan hie­ro­van sy­dä­men ala­o­saa ja li­sää­vän si­sä­e­lin­ten kim­moi­suut­ta. Rau­hal­li­nen hen­gi­tys­ryt­mi rau­hoit­taa eli­mis­töä, jol­loin ve­ny­mi­nen on hel­pom­paa. Muis­ta, et­tä syvä hen­gi­tys­ryt­mi aut­taa myös pa­lau­tu­maan pa­rem­min ra­si­tuk­sis­ta lau­kai­se­mal­la lii­kun­nan ai­heut­ta­maa stres­si­ti­laa ke­hos­sa.

Asi­an­tun­ti­ja­na THM, FT, hen­gi­tyk­sen me­ka­niik­kaan eri­kois­tu­nut lii­kun­ta­fy­si­o­lo­gi Tii­na Kais­ti­la, Prima

Lue myös:

Kel­pai­si­ko pa­rem­pi ryh­ti? Opet­te­le hyvä hen­gi­tys

Help­po me­di­taa­tio! Ko­kei­le ais­ti­har­joi­tus­ta

Tes­tis­sä hen­gi­tys­teis­tä avaa­va suo­la­huo­ne

Lue Myös