Vesi helmeilee upeasti puhtaaksi pestyllä, virheettömäksi kiillotetulla ja hyvin suojatulla pinnalla.
Henri Posa
Suojaa maalipinta - kaikki, mitä täytyy tietää autovahoista
Autovahoiksi miellettävät maalipinnan suojatuotteet aiheuttavat valinnanvaikeuksia jopa asiaan paneutuneelle. Nykyään on tarjolla valtavasti erilaisia vaihtoehtoja.
Auton maalipintaa voi nykyään suojata sään ja lian armoilta niin monella erilaisella tuotteella, että asiaan perehtynyt harrastajakin joutuu toisinaan ihmettelemään suuren tarjonnan edessä. Asiaa ei suinkaan helpota se, että saman teknologian pohjaltakin voidaan rakentaa nykytietämyksellä täysin erilaisia tuotteita.
Esimerkiksi perinteisistä luonnonvahoista voidaan valmistaa tuote, joka antaa näyttelyautolla muutamaksi viikoksi upean kiillon, tai tuote, joka suojaa käyttöauton maalipintaa useita kuukausia.
Yleiskielessä kaikki maalipinnan suojatuotteet niputetaan sanan vaha alle, mutta vahalle on olemassa määritelmä, jota kaikki maalipinnalle tarkoitetut suojatuotteet eivät kuitenkaan täytä. Se ei tosin vaikuta millään tavalla kyseisten aineiden hyvyyteen tai huonouteen.
Auton maalipintaa voi nykyisin suojata myös erilaisilla synteettisillä tuotteilla, jotka eivät ole teknisessä mielessä vahoja. Tästä syystä olisi toisinaan tarpeen erotella esimerkiksi luonnonvahat synteettisistä autovahoista, synteettisistä polymeeripohjaisista suojatuotteista ja kestopinnoitteista. Kaikilla erilaisilla maalipinnan suojatuotteilla on yhteisenä tavoitteena pinnan suojaaminen, mutta asiaa lähestytään erilaisilla tekniikoilla.
Autovahat laidasta toiseen
Autovahojen historia ulottuu autoa pidemmälle, sillä jo 1800-luvulla Saksassa levitettiin hevoskärryjen pintojen suojaksi vahaa. Vaha on siis teknologiana auton maalipinnan suojatuotteista kaikkein vanhin, mutta pitkä historia ei suinkaan tarkoita sitä, että vaha olisi tuotteena vanhentunut.
Tunnetuimpia luonnonvahoja ovat kandelilla-, karnauba- ja mehiläisvaha. Luonnonvahojen lisäksi tarjolla on myös synteettisiä autovahoja, jotka valmistetaan yleensä raakaöljyn pohjalta.
Autovaha on joko nestemäistä tai kiinteää. Teoriassa vaha on kiinteänä kestoltaan parempi kuin sama autovaha nestemäisenä, sillä siinä on vähemmän liuottimia, mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Harvoin on mahdollista verrata keskenään samaa vahareseptiä kiinteänä ja nestemäisenä.
Keston lisäksi esimerkiksi levitettävyys on käyttäjän kannalta tärkeä ominaisuus, ja lopputuotteen koostumus on saatettu valita parhaana kompromissina näiden kahden väliltä. Parhaimmillaan luonnonvahoillakin päästään yli puolen vuoden kestoon.
Maalipinnan suojatuotteiden valikoima on valtava, joten väärän aineen käyttäjäksi on helppo päätyä.
Henri Posa
Lämmin, öljyinen ja täyteläinen kiilto ovat vahoihin liitettäviä kehusanoja. Moni pitääkin karnaubavahaa ainoana oikeana valintana eritoten silloin, kun tavoitellaan tummasävyisen näyttelyauton kiiltoa. Vesi helmeilee kauniisti luonnonvahan pinnalla, mutta luonnonvahan heikkoutena on huono kemikaalien kesto – eli auto tulisi pestä käsin miedoilla pesuaineilla.
Hybridit tuotteet
Kun vahoihin lisätään synteettisiä ainesosia, niin harrastajapiireissä puhutaan hybrideistä. Tämä on varsin johdonmukaista, sillä tällä lainasanalla tarkoitetaan juuri yhdistelmää. Hybridin ja vahan raja ei ole täysin selvä, sillä myös vahassa voi olla sekaisin synteettisiä ja luonnollisia vahoja. Tällainen tuote lienee hybridivaha, mutta näin tarkalla määritelmällä ei oikeastaan ole suurempaa merkitystä.
Käyttäjän kannalta merkittävää on se, että hybrideihin on pyritty yhdistämään luonnonvahojen ja synteettisten ainesosien parhaat puolet. Osa automarketeissa myytävistä ”vahoista” on todellisuudessa hybridejä.
Erityisesti kiinteät hybridit yhdistävät usein samaan pakettiin hyvän keston, helpon käytettävyyden ja edullisen hinnan. Tavallisesti kesto vaihtelee pesumenetelmistä riippuen muutamasta kuukaudesta yli puoleen vuoteen.
Sealantit syyniin
Puhtaasti synteettisistä ainesosista koostuvista tuotteista käytetään englanninkielistä nimeä ”sealant”. Termille ei ole toistaiseksi löytynyt hyvää suomennosta. Käytännössä suurin osa automarkettien tarjonnasta kuuluu näihin ihmisen valmistamiin kemiallisiin cocktaileihin.
Synteettisillä aineilla saavutetaan toisinaan kustannussäästöjä, mutta merkittävämpi syy niiden käytölle on tuotteiden tasalaatuisuus. Luonnollisista raaka-aineista ei löydy kahta keskenään samanlaista vahahippua, mutta synteettisten aineiden käyttö helpottaa laadunvarmistusta.
Loppukäyttäjälle tärkein asia on synteettisten aineiden mahdollistama parempi kemikaalien kestävyys. Laadukas sealant sallii pari liuotinpesua, mutta huono sealant ei ole yhtään luonnonvahaa kummoisempi. Kesto on tavallisesti samaa luokkaa kuin hybridituotteilla.
Synteettisten tuotteiden kiiltoa kehutaan lasimaiseksi, ja siksi niitä suositaan vaaleilla sävyillä. Vesi valuu usein suoraan pois sealantin pinnalta, eikä vesi pisaroidu samalla tavalla kuin luonnonvahojen pinnalla.
Kaikki kerralla
Tarjolla on myös aineita, jotka lupaavat tehdä kaiken kerralla. Englannissa näille on kirjainlyhenne AIO (All In One). Puhtaalle maalipinnalle käytettävät AIO-aineet vaativat
usein pelkän levityksen lisäksi myös hieman hankausta.
Tämä johtuu siitä, että AIO-tuotteet sisältävät puhdistavien ja suojaavien ainesosien lisäksi usein hienosti hiovia partikkeleita. AIO-aineet soveltuvat toisinaan myös koneellisesti levitettäväksi.
Oma lukunsa ovat kliinerivahoina mainostettavat tuotteet. Niissä ajatuksena on tuotteen nimen mukaisesti pinnan puhdistaminen ennen parempaa suojaa tarjoavan tuotteen levittämistä. Toisaalta niiden pitäisi myös suojata maalipintaan, tai muuten vaha-sanan käytölle ei ole perusteita. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan toisinaan vahasta puhutaan vain asiakkaiden houkuttamiseksi.
Pinnoitteet tutuiksi
Suurin kehitysharppaus maalipinnan suojatuotteiden kohdalla ovat kestopinnoitteet, joilla voidaan saavuttaa kymmenientuhansien kilometrien ja useiden vuosien kesto. Pinnoitteiden välillä on kuitenkin valtavia eroja, eikä kaikkia mainospuheita kannata uskoa.
Erilaisia lähestymistapoja on useita, mutta tavoite on kaikille yhteinen. Pinnoitteilla haetaan erinomaista kestävyyttä kemikaaleja vastaan, pitkää kestoa ja kiillon säilymistä. Parhaat tuotteet täyttävät nämä lupaukset oikein levitettynä, mutta varuillaan kannattaa olla. Pinnoitteen levittämistä ei voi suositella henkilölle, joka ei ole aivan varma osaamisensa riittämisestä.
Pinnoitteet levitetään usein tällaisella blokilla, jonka ympärille kietaistaan (kuvassa valkoinen) levitinliina.
Henri Posa
Vuosia pinnassa pysyvä pinnoite on äärimmäisen hankala poistettava, joten sen alle ei parane jättää maalipinnan virheitä – ne näkyvät suurennuslasin kaltaisesti maalipintaa korostavan pinnoitteen lävitse. Tämä vaatii uudellekin autolle monen tunnin viimeistelykiillotuksen, joten työmaksaa useita satoja euroja. Halvalla ei saa hyvää.
Mitkä pikatuotteet?
Yhden uusimmista autonhoidon spray sealant) että näyttelykäytössä pölyjen pyyhkimiseen tarkoitettuja pikakiillokkeita (quick detailer). Näistä myös jälkimmäiset saattavat sisältää autovahaa tai synteettisiä suoja-aineita.
Kaikkia näitä käytetään tavallisesti samalla tavalla. Ainetta suihkautetaan mikrokuituliinaan tai suoraan maalipinnalle, ja se levitetään pintaan pienelle alueelle. Tämän jälkeen kaikki ylijäämä pyyhitään välittömästi pois. Käyttö on erittäin nopeaa, mutta vastaavasti suoja kestää tavallisesti viikosta muutamaan kuukauteen. Parhaimmilla spray sealant -luokkaan kuuluvilla tuotteilla päästään jopa puolen vuoden kestoon.
Kuumin uutuus ovat suojatuotteet, jotka sumutetaan pesun jälkeen märkään pintaan ja huuhdellaan pois vedellä (spray & rinse). Tuotetta ei siis tarvitse levittää, eikä autoa ole pakko edes kuivata huuhtelun jälkeen. Uutuustuotteiden käyttö on muita suojatuotteita helpompaa, ja nämä tuotteet suojaavat maalipintaa suolalta ainakin muutaman viikon ajan.
Spray & rinse -tuotteita ei kuitenkaan ole vielä kovin hyvin tarjolla tavallisissa marketeissa. Korrek Pro TFC Kestopinnoite on lähellä näitä tuotteita, mutta niistä poiketen Korrekin valmiste edellyttää levitystä. Nimestään huolimatta se ei ole kestopinnoite, sillä sen kesto on spray & rinse -tuotteiden luokkaa.
Mikä kovavaha?
Autofiksarit ja pesupaikat mainostavat usein suurin kirjaimin kovavahausta. Harvoin kuitenkaan keskustellaan siitä, mitä kovavahaus tarkoittaa. Huolestuttavasti myös alan ammattilaisilla tuntuu olevan erilaisia käsityksiä aiheesta. Koko kovavahaus lienee vain markkinointia.
Toisinaan kovavahalla kerrotaan tarkoitettavan suojausta, joka muuttuu maalipinnalla tavallista vahakerrosta kovemmaksi. Autovahan kovuudella ei valitettavasti ole suoraa korrelaatiota sen enempää kestoon kuin naarmuuntumiseenkaan, joten väite voidaan sivuuttaa merkityksettömänä.
Kovavahauksen kalliimpaa hintaa perustellaan myös pinnan tarkemmalla puhdistamisella ennen vahausta. Tämä on hyvä asia, mutta edelleenkin jää epäselväksi, miten tämä liittyy kovavahaukseen. Myös nestemäisiä synteettisiä aineita mainostetaan kovavahoina, vaikka niissä ei välttämättä ole tippaakaan vahaa.
Ehkä järkevin selitys on, että kovavahauksessa käytetään kiinteitä vahoja. Mutta voisihan niitä siinä tapauksessa mainostaa kiinteinä vahoina. Kovavahaukselle mainostettuun puolen vuoden kestoon päästään laadukkaalla kiinteällä vahalla, jos autoa pestään hellävaraisesti.
Kovavahauksen mainostamiseen kohdistetut epäilykset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että sellaisesta ei kannattaisi maksaa. Paremmilla aineilla huolellisesti suoritettu vahaus on kiistatta lisähinnan arvoinen. Kannattaa kuitenkin selvittää, mistä maksaa, kyseenalaistaa markkinointihöpinät, ja olla tarkkana. Hyvä työnjälki on kallista, mutta mainospuheista ei kannata maksaa.
Henri Posa
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Koeajossa BYD Tang Black Edition: Tasokasta tilaa
Koeajossa Range Rover Sport P440e Plug-In Hybrid Dynamic HSE: Arvokas tyylitaituri
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Koeajossa Toyota Hilux Double Cab 4WD 2.8D GR Sport A: Lähes keräilykappale
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Kaapelivalmistajan kaiutin
Valoa ja ääntä
Tehokas SET-putkivahvistin
Klipschin uusi jalustakaiutin
Musical Fidelityn uusi levysoitin
Digitaali-digitaali-muunnin Saksasta
Näin luot järjestystä jääkaappiin ja vähennät samalla ruokahävikkiä
Audiolabilta esi- ja päätevahvistin
Mekaaninen jakosuodin
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
Koeajossa Peugeot 508 SW PSE Hybrid4 360 EAT8: Uudella ilmeellä
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
Rengaspaineuutisointi hämmentää - liikaa vai liian vähän?
Moni ajaa heikentyneestä ajoterveydestä huolimatta
Volkswagenin ID.-sähköautomallisto rikkoi 10 000 kappaleen rajapyykin Suomessa
Vältä ikävä yllätys joulunpyhinä – näin estät akun hyytymisen
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Näin maksimoit käytetyn autosi arvon
Kaasuautoilu ei ole kuollut – Gasum laajentaa tankkausverkostoaan
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Nissanille uusi maahantuoja Suomessa
LUETUIMMAT
Tällainen on uusi Toyota Urban Cruiser – Suomeen ensi syksynä
Sähköautojen myynti yhä jumissa – Toyota jyrää tilastojen kärjessä
Uusi Opel Grandland: Täyssähköinen lippulaiva kykenee jopa 680 kilometrin toimintamatkaan
Renault tuo täyssähköisen tykin tuotantoon - nollasta sataan 3,5 sekunnissa
Audi saksalaisten premium-autojen ykkönen Suomessa
Koeajossa BYD Han: Laadukas tulokas
Toisen sukupolven Audi Q5 Sportback: Suomen maahantuontiohjelmaan kuuluvat vain ladattavat hybridiversiot
Idästä tuulee – kaksi uutta halpissähköautoa Suomeen
Suomen ajokorttilainsäädäntöön vaaditaan sähköautomuutosta
Koeajossa MG5 LR Luxury: Harvinaisuus
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PUHELINLIITTYMÄ.COM
Kilpailuta puhelinliittymäsi ja tankkaa auto säästöillä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI