Astra Sports Tourer Electric on yksi markkinoiden ensimmäisistä sähköisistä farmareista.  Vieressä C-sarjan Opel Kadett 2-ovisena versiona.

Astra Sports Tourer Electric on yksi markkinoiden ensimmäisistä sähköisistä farmareista. Vieressä C-sarjan Opel Kadett 2-ovisena versiona.

Opel

Opel Kadett C: Uskoisitko, että se täytti jo 50 vuotta...?

Kesällä 1973 suositusta Kadettista julkaistiin kolmas sukupolvi. Mallia sai sedanina, coupena ja farmarina, sekä lukuisina eri variaatioina, kuten Aero-versiona. Vakiovarusteena olivat kolmipistevyöt, ja malli oli OSV 40 -törmäystestien malliauto.

Auto Bild.Klassikot

Uu­si Opel Ast­ra Sports Tou­rer Elect­ric sai syys­kuun alus­sa maa­il­ma­nen­si-il­tan­sa IAA Mo­bi­li­ty -ta­pah­tu­mas­sa Münche­nis­sä. Uu­tuus on sau­ma­ton jat­ku­mo Ope­lin C-seg­men­tin lä­hes 90-vuo­ti­sel­le me­nes­tys­re­sep­til­le päi­vit­tä­en sen tu­le­vai­suu­teen.

Opel Ast­raa edel­si Ka­dett, jon­ka suo­sio kan­toi usei­den su­ku­pol­vien ajan. Opel Ka­dett juh­lii­kin nyt yh­tä merk­ki­päi­vis­tään, sil­lä ta­san 50 vuot­ta sit­ten jul­kais­tiin en­sim­mäi­nen C-sar­jan Opel Ka­dett.

Se oli sä­hä­kän sak­sa­lais­mer­kin myyn­ti­me­nes­tyk­sek­si nous­seen mal­li­sar­jan kol­mas so­dan­jäl­kei­nen su­ku­pol­vi – ja mo­ni­puo­li­sem­pi kuin mel­kein mi­kään ai­em­mis­ta mal­leis­ta.

1970-luku: Ka­dett val­loit­taa maa­il­maa

Näp­pä­rä per­he­au­to, tyy­li­käs kak­ko­sau­to kä­te­väl­lä ta­ka­luu­kul­la tai sport­ti­nen cou­pe – Ka­dett C:llä oli mo­net kas­vot vuo­si­na 1973–1979.

Sel­vä­lin­jai­sel­la ko­ril­la ja uu­del­la kol­mi­o­tu­ki­var­sil­la teh­dyl­lä etu­jou­si­tuk­sel­la va­rus­tet­tu ta­ka­ve­toi­nen Ka­dett C teki en­sie­siin­ty­mi­sen­sä lop­pu­ke­säs­tä 1973.

Sen tun­nis­tet­ta­vim­mat piir­teet oli­vat ta­sai­nen jääh­dyt­ti­men sä­leik­kö, Ope­lil­le tun­nu­so­mai­set ko­ne­pel­lin tai­tok­set ja spoi­le­ri­mai­nen etu­lip­pa.

Asi­ak­kai­ta hem­mo­tel­tiin vaih­to­eh­doil­la, ja jo­kai­nen saat­toi löy­tää ma­kuun­sa so­pi­van Ka­dett-mal­lin.

Kol­mas Ka­dett-su­ku­pol­vi oli al­kuun saa­ta­vil­la kak­si- ja ne­li­o­vi­se­na se­da­ni­na ta­val­li­sel­la ja luk­sus­va­rus­te­lul­la, kol­me- ja vii­si­o­vi­se­na far­ma­ri­na sekä coupé­na.

Näi­tä seu­ra­si vie­lä lu­kui­sia mui­ta va­ri­aa­ti­oi­ta, sil­lä Ka­dett C oli tar­koi­tet­tu ”maa­il­ma­nau­tok­si”.

Sitä ei val­mis­tet­tu ai­no­as­taan Sak­san tuo­tan­to­lin­joil­la, vaan myös Che­vet­te­nä Vaux­hal­lin teh­tail­la Isos­sa-Bri­tan­ni­as­sa. Li­säk­si mal­lia val­mis­tet­tiin myös Aa­si­as­sa, Aust­ra­li­as­sa sekä Poh­jois- ja Ete­lä-Ame­ri­kas­sa lie­väs­ti muu­te­tul­la ko­ril­la ja pai­kal­li­siin olo­suh­tei­siin mu­kau­te­tul­la tek­nii­kal­la.

Sak­sas­sa tar­jol­la oli­vat 1,2 lit­ran 38 kW/52 hv ja 44 kW/60 hv moot­to­rit. Vuo­den 1975 alus­sa moot­to­ri­va­li­koi­maan li­sät­tiin 1,0 lit­ran 30 kW/40 hv ben­sii­ni­moot­to­ri.

Sa­man vuo­den IAA:ssa esi­tel­lyl­lä 77 kW/105 hv suih­ku­tus­moot­to­ril­la va­rus­te­tul­la Ka­dett GT/E:llä Opel jat­koi Ral­lye Ka­dett -pe­rin­net­tä.

En­sim­mäi­nen Ka­dett va­rus­tet­tu­na kol­mi­pis­te­tur­va­vöin

Kun ”C-su­ku­pol­vi” saa­pui tuo­tan­to­lin­joil­ta vuon­na 1973, oli ky­sees­sä en­sim­mäi­nen Ka­dett, jos­sa oli kol­mi­pis­te­vyöt.

Etu­pen­kil­lä vyöt kiin­nit­tyi­vät yl­hääl­tä ja al­haal­ta B-pi­la­riin sekä vyön luk­ko-osaan.

Yk­si­kä­ti­sen käyt­tö­mah­dol­li­suu­ten­sa ta­kia tämä ih­mis­hen­kiä pe­las­ta­nut tur­va­toi­mi li­sä­si hy­väk­syn­tää eten­kin lu­kuis­ten tur­va­vöi­tä vas­tus­ta­nei­den kes­kuu­des­sa.

Tuo­hon ai­kaan ei myös­kään voi­nut pi­tää it­ses­tään­sel­vyy­te­nä, et­tä kaik­ki pai­nik­keet ja kyt­ki­met oli­vat kä­den ulot­tu­vil­la, jopa tur­va­vöi­hin vyö­tet­ty­nä, ja et­tä mit­ta­rit oli­vat hel­pos­ti lu­et­ta­via.

Ka­dett C:n suu­rin tek­ni­nen in­no­vaa­tio oli sen etu­jou­si­tus kol­mi­o­tu­ki­var­sil­la ja kier­re­jou­sil­la.

Kal­lis­tuk­sen­vai­men­nin oli va­ki­o­va­rus­tee­na kai­kis­sa mal­li­ver­si­ois­sa. Rai­de­le­veys oli 20 mm edel­tä­vää mal­lia le­ve­äm­pi, mikä pa­ran­si au­ton kä­sit­te­lyä. Li­säk­si pa­ran­net­tu taka-ak­se­li har­mo­ni­soi oh­jaus­ta teh­den sii­tä neut­raa­lin ja nos­ta­en ak­tii­vi­sen tur­val­li­suu­den ta­soa.

Tör­mäys­ti­lan­tees­sa au­to oli huo­mat­ta­vas­ti edel­li­siä su­ku­pol­via tur­val­li­sem­pi.

Näin ol­len ei ol­lut yl­lä­tys, et­tä Ka­dett C:tä käy­tet­tiin poh­ja­na vuo­den 1974 ”OSV 40” -tur­val­li­suu­sa­jo­neu­vol­le. Sta­bii­lit pit­kit­täis- ja poik­ki­pal­kit sekä vah­vis­te­tut ovet ja kar­mit suo­jaa­vat mat­kus­ta­jia ko­la­ri- tai kie­räh­tä­mis­ti­lan­tees­sa.

1970-luvun C-sarjan Opel Kadettiin etuistuimet.

1970-luvun C-sarjan Opel Kadettiin etuistuimet.

Opel

Au­to suun­ni­tel­tiin kes­tä­mään nok­ka­ko­la­ri liik­ku­mat­to­maan es­tee­seen jopa 65 ki­lo­met­rin tun­ti­no­peu­des­ta.

Tur­val­li­suu­sa­jo­neu­von nimi 40 on­kin joh­det­tu täs­tä (40 mph = 65 km/h). Tuo­tan­to­val­miin pro­to­tyyp­pin­sä avul­la Opel osoit­ti, et­tä op­ti­maa­li­nen pas­sii­vi­nen tur­val­li­suus voi­daan saa­vut­taa suur­ten ja ras­kai­den ajo­neu­vo­jen li­säk­si myös ke­vy­em­män luo­kan au­toil­la – Ka­dett C -mal­liin pe­rus­tu­nut OSV 40 pai­noi vain 960 ki­loa.

Sen ke­hi­tys­työs­sä ja tes­taa­mi­ses­sa ker­ty­nyt­tä ko­ke­mus­ta hyö­dyn­net­tiin lu­kui­sis­sa tu­le­vis­sa tuo­tan­to­mal­leis­sa.

Ral­lye-Ka­dett: Ka­dett GT/E juh­lii ur­hei­lu­me­nes­tys­tä

Opel osoit­ti, et­tä kol­man­nen su­ku­pol­ven Ka­dett oli pait­si tur­val­li­nen myös ur­hei­lul­li­nen.

En­si-il­tan­sa 1975 IAA:ssa saa­neen Ka­dett GT/E:n 1,9-lit­rai­nen moot­to­ri Bosc­hin L-Jet­ro­nic- polt­to­ai­neen suih­ku­tuk­sel­la tar­jo­si te­hoa 77 kW/105 hv.

Ar­vi­ol­ta vain 900 ki­loa pai­na­va au­to saat­toi saa­vut­taa jopa 184 km/h -huip­pu­no­peu­den.

Ka­dett GT/E:n muo­toi­lu ja­koi mie­li­pi­tei­tä – ja ilah­dut­ti eten­kin moot­to­riur­hei­lu­fa­ne­ja: vyö­tä­rö­lin­jan ylä­puo­lel­ta se oli kirk­kaan­kel­tai­nen, ala­puo­lel­ta mus­ta.

GT/E:stä ei­vät unel­moi­neet pel­käs­tään nuo­ret kul­jet­ta­jat: vuon­na 1976 au­ton oh­jaa­moon is­tah­ti­vat tun­ne­tut Ope­lin teh­das­kul­jet­ta­jat, jot­ka te­ki­si­vät pian moot­to­riur­hei­lu­his­to­ri­aa.

Wal­ter Röhrl ja Rau­no Aal­to­nen me­nes­tyi­vät 165 kW/225 hv:n te­hoi­sel­la GT/E:llä Mon­te Car­lon ja Por­tu­ga­lin ral­lis­sa.

Röhrl ja Joc­hen Ber­ger – en­sim­mäi­nen am­mat­ti­kar­tan­lu­ki­ja Sak­sas­sa – saa­vut­ti­vat his­to­ri­al­li­sen nel­jän­nen si­jan Mon­te Car­los­sa ja Opel saa­vut­ti toi­sen si­jan merk­kien ko­ko­nais­tu­lok­ses­sa.

Opel Kadett oli tarjollauseina korimalleina. Sitä valmistettiin myös  muun muassa Britanniassa Vauxhall Chevettenä, Australiassa Holden Gemininä ja Yhdysvalloissa sitä myytiin nimellä Buick Opel.

Opel Kadett oli tarjollauseina korimalleina. Sitä valmistettiin myös muun muassa Britanniassa Vauxhall Chevettenä, Australiassa Holden Gemininä ja Yhdysvalloissa sitä myytiin nimellä Buick Opel.

Opel

Vuon­na 1976 Opel tar­jo­si Ka­det­til­la hie­man eri­lais­ta ajo­nau­tin­toa. Ka­dett Ae­ron myö­tä kul­jet­ta­ja ja mat­kus­ta­jat saat­toi­vat an­taa tuu­len hul­mu­ta hiuk­sis­saan ja vain ”krui­sail­la”.

Stut­t­gar­ti­lai­sen ko­ris­pe­si­a­lis­ti Bau­rin val­mis­ta­ma Ka­dett Ae­ro oli poik­keuk­sel­li­nen avo­au­to, jos­sa oli tur­va­kaa­ri ja Tar­ga-kat­to. Ae­ro oli tä­ten use­am­pi au­to yh­des­sä pa­ke­tis­sa: avo­au­to, loma-au­to ja per­he­au­to sekä mo­ni­toi­mi­au­to kau­pun­kiin ja työ­mat­ka-ajoon.

Ny­ky­ään sitä pi­de­tään le­gen­daa­ri­se­na klas­sik­ko­na, joka ke­rää ta­kuul­la har­ras­ta­jien huo­mi­on klas­sik­ko­au­to­jen ta­pah­tu­mis­sa.

Opel Ast­ra Sports Tou­rer Elect­ric: Mo­der­nia, haus­kaa ja vas­tuul­lis­ta aja­mis­ta

Uu­sin Ast­ra-su­ku­pol­vi tar­jo­aa myös ajo­nau­tin­toa – ja vie­lä­pä vas­tuul­li­sel­la ta­val­la.

En­sim­mäis­tä ker­taa Ope­lin C-seg­men­tin pit­käs­sä me­nes­tys­ta­ri­nas­sa Ast­ras­sa on täy­sin säh­köi­nen voi­ma­lin­ja. Ast­ra Sports Tou­rer Elect­ric on yk­si mark­ki­noi­den en­sim­mäi­sis­tä säh­köi­sis­tä far­ma­reis­ta.

Säh­kö­moot­to­ri tuot­taa 115 kW / 156 hv ja tar­jo­aa 270 Nm:n mak­si­mi­vään­nön, mikä ta­kaa reip­paan läh­dön ja vai­kut­ta­van kiih­dy­tyk­sen.

Sa­mal­la, kun mo­nien säh­kö­au­to­jen huip­pu­no­peus on ra­jat­tu 150 tai 160 km/h, Ast­ra Sports Tou­rer Elect­ri­cin huip­pu­no­peus on 170 km/h.

Ener­gia jopa 413 ki­lo­met­rin toi­min­ta­mat­kaan (WLTP) tu­lee 54 kWh:n li­tiu­mi­o­ni­a­kus­tos­ta.

Uu­des­sa säh­kö­au­tos­sa yh­dis­ty­vät kaik­ki ti­la­van far­ma­ri­au­ton edut Ast­ra-su­ku­pol­ven näyt­tä­vään ja sel­ke­ä­lin­jai­seen muo­toi­luun.

Opel-leh­dis­tö­tie­do­te / Juha Pel­to­nen

Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!

Auto Bild 3/2025 on kaupoissa

Auto Bild.Uusin lehti

Auto Bild 3/2025 on kaupoissa

Auto Bild.Uusin lehti
Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm.  Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm. Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford Motor Company

Täyssähköinen Ford E-Tourneo Courier: Laajentaa täyssähköisten Fordien mallistoa

Auto Bild.Uutiset
Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm.  Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm. Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford Motor Company

Täyssähköinen Ford E-Tourneo Courier: Laajentaa täyssähköisten Fordien mallistoa

Auto Bild.Uutiset
Uuden DS:n ohjaamo

Uuden DS:n ohjaamo

DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan

Auto Bild.Uutiset
Uuden DS:n ohjaamo

Uuden DS:n ohjaamo

DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan

Auto Bild.Uutiset

KILPAILU

KILPAILU